Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата за длъжностно престъпление на столичен полицай за това, че с цел да получи подкуп не е документирал пътни нарушения на шофьор. От делото, за което „Лекс“ писа, стана ясно още, че според два съдебни състава униформеният е щял да бъде признат за виновен за поискан подкуп, но прокуратурата не му повдигнала такова обвинение, защото е поискал от шофьора само „почерпка“. От решението на ВКС пък става ясно, че в крайна сметка полицаят може да остане изобщо ненаказан.

На първа инстанция полицаят беше оправдан от градския съд за престъпление по служба, но след това апелативните съдии Стефан Илиев (председател на състава), Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева (докладчик) решиха, че освен осъщественото искане на подкуп, за което не е обвинен, подсъдимият е извършил и длъжностното престъпление. Според тях полицаят не е изпълнил задължението си да документира в протокол и докладна установените при проверката нарушения с цел поискания преди това подкуп. Така апелативният съд му наложи наказание от една година затвор условно с 3-годишен изпитателен срок и забрана да работи в МВР за 3 години.

Делото стигна до ВКС след обжалване от полицая и защитата му, които твърдят, че присъдата на САС е немотивирана и искат делото или да бъде върнато, или той да бъде оправдан. Върховните съдии Галина Тонева (председател на състава), Жанина Начева и Надежда Трифонова (докладчик) отменят присъдата, като се съгласяват, че тя е немотивирана относно извършеното според САС длъжностно престъпление.

Казусът е свързан с проверка на столичния бул. „Никола Й. Вапцаров“ от есента на 2018 г., когато двама полицаи спрели автомобил заради неправилен завой, а след като шофьорът дал документите си, униформените му казали, че е и с изтекла застраховка „Гражданска отговорност“. След това му обяснили, че нарушението е сериозно и глобата е 400 лева, при което единият полицай се отдалечил от колата.

Шофьорът поискал да разбере как може да плати глобата, а останалият до автомобила служител му казал, че може да го пуснат, ако почерпи. Мъжът попитал дали това е незаконно, на което полицаят му отговорил, че е незаконно, но такова е и шофирането без застраховка.

След няколко разменени реплики за незаконната почерпка, шофьорът бил освободен, без да плаща, а след това полицаите записали в докладната записка, че той обещал веднага да отиде да си поднови застраховката. Мъжът обаче запомнил номера на патрулката и се обадил на 112, за да подаде сигнал, че му е поискан подкуп.

Градският съд оправда полицая за престъпление по служба, тъй като прие, че в края на проверката, когато шофьорът е „пуснат“ от униформения, той явно вече не е очаквал „почерпка“, следователно и нарушението не е извършено с цел облага. Според САС пък освобождаването на шофьора без документиране е било именно поради страх от изобличаване в поискания малко преди това подкуп.

В решението си ВКС напомня първо, че за да е осъществен съставът на престъплението по служба по чл.282 от НК не е достатъчно деецът да има длъжностно качество и да наруши или да не изпълни свои служебни задължения, или да превиши правата, или властта си.

„Нужно е ясно очертаване на нормативната база, обуславяща изискването за определено поведение на извършителя, както и да е налице специална цел – набавянето за себе си или за другиго на облага или причиняване другиму вреда, както и да могат да настъпят немаловажни вредни последици“, напомня ВКС.

Според върховните съдии крайните заключения на САС са направени при противоречие между фактически възприетото и правно аргументираното. За основателни са приети възраженията на защитата, че САС е възприел обвинителната теза за бездействие по служба с нарушения на Закона за МВР и на инструкция на вътрешния министър за проверките, но съдът не е отговорил на възражение за относимостта на чл. 33, ал. 2, т. 2 от друга инструкция на министъра за патрулно-постовата дейност (виж тук). Според нея доклад от извършените проверки се изготвя от старшия на наряда, а това е бил колегата на подсъдимия полицай.

„Декларативното посочване, че подсъдимият е следвало да попълни описаните документи, като извършващ проверката, не дава нужния отговор на възраженията относими към разпределението на служебните задължения между участниците в полицейския патрул, с оглед на различните им задачи и обосновава извод за липса на мотиви към въззивната присъда по основни моменти от фактическо и правно значение“, пише още ВКС.

В решението му е отбелязано, че апелативната инстанция е извела извод за бездействие на полицая с цел да набави за себе си облага (почерпка), при положение че едновременно с това е приела за установено, че шофьорът неотстъпчиво е заявявал, че поисканата му почерпка е незаконна и няма никакво намерение да я предоставя.

ВКС подчертава, че целта за набавяне на облага, е основен елемент от състава на престъплението по служба и съставомерността на деянието се определя и от субективната му страна – да се представят достатъчно убедителни доводи за прекия умисъл и специалната цел. След това върховните съдии напомнят, че съставът на престъплението изисква от поведението на дееца да могат да настъпят немаловажни вредни последици, които САС само декларативно отбелязал като уронване на престижа на МВР.

„Акцентирането на немаловажните вредни последици, както и на субективната страна на деянието по чл.282 НК, включваща и специалната цел е от особено значение, доколкото тези признаци са и разграничителната линия между престъплението и административните или дисциплинарни нарушения (чл.194, ал.2, т.1 ЗМВР). Може да се обобщи, че отделяйки преимуществено място в мотивите си, за да сподели доводите на първия съд, че всъщност е налице извършено престъпление по чл.301 НК, въззивният съд е бил доста пестелив в изложението на аргументите си за извършено престъпление по чл.282 НК“, пише в заключение ВКС и връща делото на апелативния съд.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юрист
Юрист
20 юни 2022 16:29
Гост

Такова е нивото на йористите от Каскетното ведомство, начело с шефа им.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2022 16:57
Гост

На крива ракета и космоса й пречи! Тя корупцията има много лица и едното е във ВКС. Прокуратурата не ви е виновна за всичко! Изтъркахте се !

Криви ракети с каскети
Криви ракети с каскети
20 юни 2022 17:33
Гост

Съдът не може да признае някой за виновен по негодни обвинения. А последния са заслуга изцяло на Каскетурата.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2022 18:23
Гост

Дрън-дрън! Ти нямаш нищо общо с правото. Очевидно не си нито съдия, нито прокурор, нито адвокат. Трол.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2022 18:49
Гост

В България е така – кой, каквото не разбира това прави. Христо Иванов прави съдебна реформа, а не е виждал съдебна зала, Смилов коментира политиката и сочи решения, а няма и един ден трудов стаж, някакви смешници коментират Македония и сочат решения, но нямат нищо общо с този край на България. Така ще е. За съжаление.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2022 18:51
Гост

Чакайте Франция да ви предложи решение за Македония. Боже, до къде се докарахме? Един 34 годишен пикльо – Макрон да диктува националния интерес на България? Какво ви става , бе хора?

Велислав
Велислав
20 юни 2022 15:10
Гост

Уронване на престижа на МВР! Та те имат ли престиж въобще.

Вервайте ми
Вервайте ми
20 юни 2022 15:08
Гост

Родната полиция ни пази. Спете спокойно, деца.

Юлиян
Юлиян
20 юни 2022 15:01
Гост

ВКС се изложиха с това решение.

Лозан
Лозан
20 юни 2022 15:03
Гост

По принцип често го правят. Но този път въобще не съм съгласен. Прикриватурата ни отново е проспала да повдигне обвинение.

Ангел
Ангел
20 юни 2022 14:19
Гост

Полицаите, разследващите полицаи (дознатели) и всички органи на реда, даже и магистратите, имат много слаба подготовка по Криминалистика. Ама изключително слаба. Те някои от тях не знаят какво е следа, експертиза, не знаят как се изготвят експертизи, не знаят как се фиксира, изземва следа, не владеят особено тактиката на разследване, на огледа, на разпита, методиката на разследване на отделните видове престъпления, в случая- длъжностно присвояване. Това е защото не се изучава достатъчно Криминалистика, а тия работи се учат в нея. Слабо се преподава, повечето юридически факултети я предлагат като избираема дисциплина, задължителна е в Юридическите факултети на СУ, в ПУ,… Покажи целия коментар »

ганю
ганю
20 юни 2022 22:16
Гост

Стига спами вече де!
Под всяка тема си.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2022 13:54
Гост

Прокуратурата не може да се оправи с тоя 282 и това е…що оправдателни има по тоя текст и то с мотиви,че изначално не са съставомерни.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2022 13:57
Гост

И моите наблюдения са такива. Някак нанагорно им идва. И опреснителни и обучителни курсове не помагат.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2022 13:45
Гост

Ами всичко, което казва ВКС, го е написал преди това СГС.

123
123
20 юни 2022 13:36
Гост

Специалната цел е била да не го докладва за поискания подкуп. Какво сложно има?

Чичо Сам
Чичо Сам
20 юни 2022 13:33
Гост

А после разправят, че прокуратурата пречела на МВР…Ето, даже ги спасяват от присъди, за да могат да си работят.

другари и другарки
другари и другарки
20 юни 2022 13:35
Гост

Това е резултатът, когато корупцията срещне некадърността. Двете вървят ръка за ръка верни другарки

Чочо
Чочо
20 юни 2022 15:05
Гост

Като делото на Милен Цветков.

коце полицая
коце полицая
20 юни 2022 13:32
Гост

Едно кафенце как може да ти изяде главата… Това гражданите много съвестни взеха да стават, бе!

Анонимен
Анонимен
20 юни 2022 13:33
Гост

Коце, ти да не си братовчед на Данчо, че той правото го изкласи, хахаха

Анонимен
Анонимен
20 юни 2022 13:34
Гост

Tя главата не била неговата, се оказва. А този гражданин, голям мръсник бил – хем виновен, хем се спасил, хем докладвал.

уфффф
уфффф
20 юни 2022 13:59
Гост

Че едно кафенце корупция ли е, това си е просто дружеска почерпка. Пък че гражданинът е решил, че му идва много, да беше взел от автомат, там са евтини

Фики
Фики
20 юни 2022 15:07
Гост

Пълно е с такива мижитурки.

Заки
Заки
20 юни 2022 15:06
Гост

За разлика от корумпираните полицаи.