От 1 януари 2024 г. Единната деловодна и информационна система (ЕДИС) ще заработи вече във всички административни съдилища, с изключение единствено на Административен съд София-град (АССГ). Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което кадровиците приеха за сведение график за внедряването на системата.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков напомни днес, че ЕДИС работи успешно във ВАС от началото на 2022 г., а от април 2023 г. е внедрена в административните съдилища в Сливен, Смолян, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Плевен, Варна и Бургас.

От 25 септември системата ще бъде официално пусната в още девет административни съдилища – Стара Загора, Хасково, Кърджали, Перник, Кюстендил, Видин, Враца, Монтана и в АССО. До момента тези съдилища работеха със системата в тестова среда.

От 1 януари 2024 г. ЕДИС вече ще заработи и в останалите десет административни съдилища – във Велико Търново, Габрово, Добрич, Ловеч, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Пред скоба е изваден само АССГ, който е най-натоварен и многочислен и след като системата заработи навсякъде другаде, всички усилия за внедряването на ЕДИС ще бъдат съсредоточени там.

До пълното въвеждане на новата система, старите ще се поддържат и ще функционират, посочи днес председателят на ВАС.

Той сподели, че се работи и по създаването на връзка между ЕДИС и използваната от всички общи съдилища Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС). Във Варна е бил направен и тест, който показал, че документите, изпратени от районния съд, пристигат в АдмС-Варна, но по обратния път имало препятствия. Административен съд-Варна ги изпраща успешно, но в районния съд не ги получили и сега се работи по отстраняване на проблема.

Георги Чолаков допълни, че за момента е спрял разработването на модул за случайно разпределение на делата в ЕДИС заради приетите вече на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат изграждането на изцяло нова обща система за случайно разпределение (повече виж тук).

Атанаска Дишева попита какво става с модула за натовареност, на което шефът на ВАС отговори, че се очаква да е готов до края на годината.

Тук думата взе Гергана Мутафова, която посъветва Чолаков да спре разработването на модула за натовареност именно заради промените в ЗСВ за новата обща система за случайно разпределение на делата. „Тя ще бъде първоизточник на информацията за модула за натовареност. Ако вие го разработите, може току след въвеждането му, да се наложи да го спрете. Не искам въобще да повдигам въпроса какво ще прави после и ЕИСС. Какъвто и модул да разработите, той ще действа само в срока, в който ще има нова система за случайно разпределение на делата“, каза Мутафова.

Шефът на ВАС отговори, че докато не види окончателните промени в закона, няма какво друго да направи, освен да продължи работата по модула.

Атанаска Дишева обаче уточни, че в момента модулът за натовареност не изпраща обратна информация към системата за случайно разпределение на делата. Тя допълни, че действително в закона има изискване делата да се разпределят не само случайно, но и равномерно, но този принцип още не е въведен в съдилищата.

Имаме разработен модул за случайно разпределение на делата само от гледна точка на случайното, но равномерното не сме го осигурили. Обратното би целяло точно това – да се разпределят спрямо тяхната тежест, което да се отчита в модула за натовареност. Надявам се, тези, които ще разработват новата система за случайно разпределение на делата да бъдат разумни и да я направят така, че да е съвместима с действащите системи“, изтъкна Дишева.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:51
Гост

­Г­­о­­р­­­е­­щ­­и­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­ч­е­­­т­­­а­ ­­в­­и­­ ­­о­­­ч­а­к­­в­а­­т ­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?89853

Guy Fawkes
Guy Fawkes
23 септември 2023 16:15
Гост

Още не мога да разбера защо всички „общи“ съдилища бяхме наказани с ЕИСС, а само административните се отърваха от тази чума. Освен Чолаков да има друга изгода от ЕДИС, вече нямам илюзии, че някой се е загрижил за работата. За работата им пука само на работещите съдии и служители, на вземащите решенията им пука само за собствената им изгода

Mike Rooney
Mike Rooney
23 септември 2023 15:30
Гост

Thanks for a wonderful share. Here is the great example related to you blog. T Birds Leather Jacket

АзДъм
АзДъм
22 септември 2023 20:25
Гост

Ми добре,
Та поне нещо да работи в тия т.нар. „съдебни“ структури. Че иначе не е за говорене.

Павлин
Павлин
21 септември 2023 22:55
Гост

Ако тези системи са толкова калпави, колкото и Единният портал за електронно правосъдие, който задължава потребителя да притежава КЕП, тогава не се учудвам, че толкова много години не са внедрени, нито свързани една с друга. Че и модули уж разработвали, че и до края на годината щели да станат. Ще речеш, че там някой си разбира от работата… И накрая никой няма да поеме отговорност. Типично за държавните служители – колкото и да са некадърни, заплатата им си върви.

Анонимен
Анонимен
22 септември 2023 10:16
Гост

Никой не те задължава да ползваш ЕПЕП. Като не ти харесва – друм!

Анонимен
Анонимен
22 септември 2023 10:24
Гост

И кои са тия държавни служители в съдебната система? Тук се напълни с бездарни списвачи, които нямат никаква представа от право и съдебна власт.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 18:52
Гост

Чолаков от 6 години обещава, че всеки момент предстои въвеждането на ЕДИС във всички адм. съдилища, и още не е станало. От 2 години пък бодро върти мантрата, че ЕДИС и ЕИСС ей сегинка ще се свържат, и пак нищо. Остава му по-малко от 1 год до края на мандата и очевидно това ще му е големия провал – с е- правосъдието в адм. правораздаване. Хвала на най- успешния шеф на ВАС в историята

една система ги владее
една система ги владее
21 септември 2023 15:04
Гост

ПО закон системата трябва да е една, а не да има някакви едиси-медиси. Не казвам, че им е лоша системата на колегите, но ЗСВ казва една система за всички съдилища

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 15:36
Гост

ЕДИС е боклук. Мъчим се с нея, сал да не връщат пустите европари другарите от ВАС. От 2015 г. я въвеждат и още не са я въвели в 29 съдилища. Сам си прави изводите. Нивото й е на Уиндос 7, какъвто е имало през 2014. Сега вече има Уиндос 11. Смятай колко е архаична

Анонимен
Анонимен
22 септември 2023 10:21
Гост

Уиндоус, бе илитерат! Неграмотна работа.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 16:21
Гост

Дрънкаш. ЗСВ в тази му част не е приет все още. Може и да не се случи. Има други рискове, които парламента не е съобразил. Естествено.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 17:37
Гост

Все още няма такъв закон.

Анонимен
Анонимен
22 септември 2023 10:19
Гост

Не правиш разлика между ЕДИС и системите за разпределение. Защо въобще пишеш в този сайт?

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 15:04
Гост

Чудя се защо само Чолаков работи за свързаността между двете системи. Какво правят останалите от ВСС, които движиха проекта за ЕИСС

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 15:05
Гост

Взеха кинтите и вече нямат отношение

га яди люфтетата
га яди люфтетата
21 септември 2023 15:06
Гост

Нали знаеш, че има хора, които работят и които не работят. Чолаков много го плюха разни хора в началото, ама ей на скоро мандатът му свършва и ще плачат за него, най-малко защото е оправен администратор.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 15:03
Гост

Депутатите ще прецакат е-правосъдиетоо

Юлиян
Юлиян
21 септември 2023 14:58
Гост

Голям недостатък е, че модулът за натовареност не изпраща обратна информация.

Симо
Симо
21 септември 2023 14:59
Гост

Все някакви проблеми с тези системи.

Филип
Филип
21 септември 2023 15:00
Гост

E, дано да го оправят до края на годината.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2023 17:39
Гост

И като я изпраща, какво? Да не ни се отрази на заплатата? Дрън-дрън!

Kiril
Kiril
21 септември 2023 14:57
Гост

Добра перспектива

Щерев
Щерев
21 септември 2023 14:55
Гост

Дано да няма бъгове този път.