Без никакъв дебат парламентът прие на първо четене поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат ad hoc прокурорът да може да разследва и зам. главни прокурори.

Промените бяха приети с 90 гласа „за“, 31 „против“ („Възраждане“ и „Има такъв народ“) и 13 „въздържали се“ (БСП).

Предложенията за изменения на ЗСВ бяха внесени в началото на август от народните представители от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

Те бяха продиктувани от становище на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), че заради пропуск в ЗСВ не може да назначи съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва зам. главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който в момента е и.ф. обвинител №1.

На свое заседание на 19 юли т.г. ПК на ВСС отложи назначаването на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева за обвинител във Върховната касационна прокуратура. Тогава кадровиците обявиха, че в ЗСВ има пропуск като визираха чл. 30, ал. 5, т. 21, според който съдия се назначава за прокурор, за да разследва престъпления, извършени от главния прокурор, но не и такива, извършени от негов заместник. А сигналите, постъпили във ВКС, са срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, в момента и.ф. обвинител №1. Заради това ПК на ВСС отложи назначаването на съдия Талева и сигнализира Народното събрание (виж още тук).

Заради това тримата депутати предлагат чл. 30, ал. 5, т. 21 от ЗСВ да бъде допълнен и да гласи следното: „Прокурорската колегия назначава съдия, определен по реда на чл. 112, ал. 6, на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор“.

Предвижда се и в чл. 173а да се създаде ал. 8, според която за неуредените въпроси за прокурора за разследване на престъпления, извършени от заместник на главния прокурор, да се прилагат правилата за прокурора, разследващ обвинител №1. Освен това народните представители предлагат в преходните и заключителни разпоредби изрично да се посочи, че изборът на съдия Талева се запазва.

Наред с промените, свързани с ad hoc прокурора, се предлага още едно изменение в съдебния закон, свързано с информационните системи за случайното разпределение на дела. В момента те са три в съдебната система като народните представители смятат, че трябва да стане една обща. За целта се предлага промяна в чл. 360б, ал. 6 от ЗСВ.

В момента разпоредбата гласи: „При системи за случайно разпределение по чл. 9 случайността на разпределението трябва да може да бъде публично доказана с криптографски средства, определени с наредба на министъра на правосъдието съгласувано с министъра на електронното управление“.

Тримата депутати предлагат текстът да придобие следния вид: „Органите на съдебната власт използват единна система за случайно разпределение по чл. 9 и чл. 112, ал. 6, като случайността на разпределението трябва да може да бъде публично доказана с криптографски средства, определени с наредба на министъра на правосъдието съгласувано с министъра на електронното управление“.

Т.е. изрично да се посочи, че системата е една и че чрез нея се извършва и случайният избор на съдията, който ще бъде назначен за прокурор, разследващ обвинител №1.

Тази нова система трябва да бъде изградена и въведена до 6 месеца от влизането на измененията в сила. До тогава ще се ползват наличните.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:51
Гост

­­­Г­о­­р­­е­щ­­­и­­ ­­м­о­м­­­и­­ч­­­е­­­т­­а­­ ­­в­­и­­­ ­­о­­ч­­­а­­к­­в­а­­­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?89729

Ad nauseam
Ad nauseam
20 септември 2023 18:20
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Чочо
Чочо
18 септември 2023 18:13
Гост

Съмнява ме, че може да стане една обща система.

Цветан
Цветан
18 септември 2023 18:07
Гост

Не се и съмнявам, че от „Възраждане“ са били против.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 16:31
Гост

Софтуерната мафия пак се уреди – „леко“ се променя текстът на 360б (сега – „При системи за случайно разпределение по чл. 9 …“, което означава поне две такива- една в съдилищата и втора в прокуратурата), като остава само една – единна система. Не се коментира, че това ще доведе до поне четири събития: – разработване на нова система – един, два милиона лв.; – преработка на ЕИСС (единната система на съдилищата) за възка с новата – два, три милиона лв.; – преработка на УИС (системата на прокуратурата) за възка с новата – два, три милиона лв.; – преработка на ЕДИС… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 16:08
Гост

Това с единната система няма да стане.

зрънчо с масло
зрънчо с масло
18 септември 2023 15:52
Гост

Отначало, когато ПК им каза, че текстовете им са забатачени, те се правеха на много велики, че ясно се разбирало, че новия прокурор разследва и зам.главни. И то в момент, в който се правеха пак промени в ЗСВ и не им струваше нищо да оправят пропуските, заради които се инати ПК, но не! И после се наложи да се внася нов законопроект. Но какво да се прави, като водещ капацитет е Надя – сестрата на зърнарката.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 15:48
Гост

Докато назначат Талева, ще изберат нов главен прокурор

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 15:48
Гост

Или тя ще размисли и ще се откаже

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 15:47
Гост

Някой може ли да сметне колко пъти е променян ЗСВ, откакто ПП-тата и ДБ-тата са във властта

Не става само с ядене, трябва и акъл
Не става само с ядене, трябва и акъл
18 септември 2023 15:49
Гост

Проблемът не е колко пъти, а че с новата промяна се оправят грешки и пропуски на предишната, която пак те са предложили и приели. Няма никакъв капацитет в това събрание. Не става само с ядене, трябва и акъл.

Симо
Симо
18 септември 2023 18:10
Гост

Така е като се кърпят законите.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 15:46
Гост

Каква ли причина ще измисли ПК, за да не назначи пак съдийката

Продължаваме посредствеността
Продължаваме посредствеността
18 септември 2023 15:35
Гост

Пародията на ПП е пълна. Станаха двойник на ГЕРБ. Всичко е без дебат, две четения за по ден-два, закони на кило и от днес за утре, поправки на поправките…

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 15:48
Гост

Кой ги беше нарекъл комсомолската организация на ГЕРБ, не помня, но добре му се получи

Анонимен
Анонимен
18 септември 2023 15:49
Гост

А от друга страна какво да кажеш за тия козметични промени. По-скоро са за посмешище, че правят промени без да мислят

хахаха
хахаха
18 септември 2023 15:53
Гост

Тез промени в превод гласят – ние сме много убави и добри, ама сме яко тъпи

123
123
18 септември 2023 15:53
Гост

Няма хора, бе. Посредствеността е заляла всички. Единствената алтернатива на ГЕРБ ни останаха слугите на Путин и чалгарите на Слави.