Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу бившата шефка на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова. То е по предложение на градския прокурор на столицата Илиана Кирилова и е свързано с разследването срещу Петьо Петров, известен като Пепи Еврото.

За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Огнян Дамянов (председател и докладчик), Пламен Найденов и Георги Кузманов.

Както „Лекс“ писа, Илиана Кирилова поиска Зартова да бъде наказана заради нейни действия във връзка с образуваното в СРП досъдебното производство за принуда срещу Петьо Петров-Пепи Еврото.

В предложението градският прокурор твърди, че Зартова е нарушила служебните си задължения и е уронила имиджа на съдебната власт, защото въпросното дело е провеждано от СРП, въпреки че не е било в нейната компетентност, а е трябвало да се наблюдава от СГП заради твърдения за замесени магистрати. Освен това разследването е било водено целенасочено в определена посока, свързана със събиране на данни за магистрати, като по него са давани и устни разпореждания с цел да се дискредитират определени лица от съдебната система. Целенасочено и умишлено делото не е било изпратено незабавно на СГП, независимо че е било изискано. Вместо това, след продължително протакане, най-накрая делото е било изпратено на ВКП, а не на градската прокуратура.

Твърди се още, че Зартова е изисквала по телефона от директора на ГДБОП да задържи конкретни лица във връзка с делото срещу Петьо Петров и сама е водила свидетели (повече по темата виж тук).

През лятото на миналата година и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на Зартова заради двойно убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста срещу „подписка“. След задържането му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.

Тогава Зартова не подаде оставка, а заради този случай Сарафов нареди пълна проверка на работата на шефката на СРП, която трябва да установи каква е организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура (виж още тук).

В резултат на тази проверка и.ф. главният прокурор предложи, а Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Зартова, което все още е висящо (виж още тук).

На 14 февруари т.г. Зартова подаде оставка като в нея посочи, че прокурорите в СРП заслужават да работят в нормална обстановка и с оставката си иска да обезпечи нормалната работа на най-голямата прокуратура.

Същия ден оставки подадоха и четиримата ѝ заместници – Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев като в специална декларация те се разграничиха от действията на Зартова (повече по темата виж тук).