Софийският градски съд (СГС) е разрешил достъп до трафичните данни на Мартин Божанов-Нотариуса по разследването на убийството му.

От съда съобщиха за „Лекс“, че са постъпили две искания от прокуратурата, като по първото СГС е отказал достъп, защото не е било мотивирано и не са били спазени законовите изисквания. То е постъпило още на 1 февруари, само ден след разстрела на Божанов. Второто искане е било от 6 февруари, вече мотивирано, по което съдът е разрешил достъпа.

По-рано днес депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Божидар Божанов написа в профила си във Фейсбук, че очаква отговор от съда защо на МВР е отказан достъп до трафичните данни на Божанов, а по последващо искане на прокуратура все още няма произнасяне.

Божанов пише, че с Надежда Йорданов от ПП-ДБ са поискали информация от МВР за извършени процесуални действия във връзка с убийството на Нотариуса и оттам са им отговорили, че съдът им е отказал достъп до трафичните данни.

„Трафичните данни на Нотариуса могат да са ключов елемент от разследването – с кого си е говорил той преди убийството, къде е ходил; с кого са говорили други пряко свързани с него лица преди и непосредствено след убийството“, написа още Божанов.

Името на Мартин Божанов стана публично известно преди три години покрай разследване на „Антикорупционния фонд“ и интервю на манекенката Ивайла Бакалова, която разказа, че Божанов и хората около него са искали 100 000 евро, за да съдействат за освобождаването от ареста на съпруга ѝ Веселин Денков.

След убийството му стана ясно, че той е имал заведение „SS club“, в което магистрати, основно от закритите специализирани съдилища и прокуратури, са влизали с персонални карти. Разследващите пък бяха критикувани, че едва седмица след убийството са влезли в клуба. След разстрела на Нотариуса имаше и информации, че телефоните му са били изтрити.

Името на Божанов е свързано и със сигнали на съдиите Цветко Лазаров и Владислава Царигадска, които твърдят, че са били заплашвани от него, а на съдия Цариградска беше назначена и охрана. По-рано днес тя заяви пред „Нова телевизия“, че има данни, че Нотариуса е бил агент на полицай от Трето районно управление в София, който е освободен след убийството на Божанов.

В тази връзка вътрешният министър Калин Стоянов каза, че това може да бъде изяснено в рамките на досъдебното производство, като наблюдаващият прокурор има право да поиска такава информация. Стоянов обаче отрече по времето, когато той е бил начело на ГДБОП да е имало теч на информация към Мартин Божанов. Такива подозрения пък има бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който коментира вчера, че един или повече бивши негови подчинени са подавали информация към Божанов, като заподозря заместниците си или тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов. Рашков разказа как са събирали информация от свидетели, включително от бившата съпруга на Божанов и са я предали в ГДБОП, като още същия ден жената получила заплаха да си затваря устата и да внимава какво говори в МВР.

„ГДБОП под мое ръководство събра данните, от които се образува досъдебното производство срещу него“, каза днес министър Стоянов и добави, че не знае за такъв случай на изтичане на информация и не може да си обясни отношението на Рашков към него.

Новата дисциплинарка срещу Зартова – изисквала от ГДБОП да задържа хора и протакала изпращането на делото срещу Пепи Еврото на компетентната СГП

Бившата шефка на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова е изисквала по телефона от директора на ГДБОП да задържи конкретни лица във връзка с образуваното в СРП дело за принуда срещу Петьо Петров-Пепи Еврото, сама е водила свидетели, опитвала се е да предотврати и е протакала изпращането на въпросното досъдебно производство на Софийската градска прокуратура, която e компетентна да го разследва.

Това са само част от нарушенията, посочени от градския прокурор Илиана Кирилова в предложението ѝ до Прокурорската колегия срещу Зартова да бъде образувана дисциплинарка. Кирилова твърди, че доскорошната шефка на СРП е нарушила служебните си задължения и е уронила престижа на съдебната власт.

Очаква се в сряда предложението да бъде разгледано от кадровия орган.

Това ще бъде второ дисциплинарно производство срещу Зартова като то изцялосвързано с нейни действия във връзка с делото в СРП срещу Петьо Петров. Както е известно, в началото на миналата година СРП образува досъдебно производство и обвини Петров в принуда и използването на специални технически средства (виж още тук).

През август делото беше иззето от СГП, която отмени като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата.

Същевременно СГП обвини бившите съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова, както и прокурора Дилян Деянов в различни престъпления по казуса с „Осемте джуджета“ – Деянов за длъжностно престъпление, а бившите съпрузи – за вещно укривателство с цел да набавят за себе си имотна облага (виж още тук).

От прокуратурата днес уточняват, че от отдел „Административен“ във Върховната прокуратура е била извършена проверка на действията на трима прокурори от СРП и на Зартова по делото срещу Петьо Петров. Проверяващият върховен прокурор е посочил, че тримата обвинители от СРП не трябва да носят дисциплинарна отговорност, но не така стоят нещата за вече бившата шефка на СРП Невена Зартова.

Докладът на Върховната прокуратура е предшестван от постановление на СГП, в което са изследвани действията на прокурори от СРП по делото срещу Петьо Петров (пълния текст на постановлението виж тук).

В съобщение на прокуратурата до медиите се казва, че производството е провеждано от СРП, въпреки че не е било в нейната компетентност- то е трябвало да се наблюдава от СГП, защото се твърдяло, че били замесени и магистрати.

Разследването е било водено целенасочено в определена посока, свързана със събиране на данни за магистрати, като по него са давани и устни разпореждания с цел да се дискредитират определени лица от съдебната система. Целенасочено и умишлено делото не е било изпратено незабавно на СГП, както е следвало да се действа по реда на НПК. Впоследствие е била създадена допълнителна организация делото да бъде държано далеч от компетентната СГП. По сигнал на Висшия съдебен съвет СГП е изискала материалите по делото за осъществяване на служебен контрол. Вместо да бъде изпратено на СГП делото е било насочено към ВКП. Тази прокуратура е установила нередности и е изпратила делото по компетентност на СГП. Междувременно СРП, в условия на установяване на нейни нарушения, изпраща непълни копия на делото на СГП, но не за извършване на служебен контрол, а по компетентност“, се посочва в съобщението.

Заради това в предложението до Прокурорската колегия градският прокурор Илиана Кирилова заявява, че Зартова е извършила дисциплинарни нарушения с няколко свои действия, част от които били умишлени.

Първото е, че СРП неправомерно се е самосезирала по публикация в сайт без в нея изобщо да са налице данни за извършено престъпление, което е нарушение на служебните задължения (чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от ЗСВ).

Второто е, че Зартова сама е осигурявала свидетели по делото срещу Петьо Петров, което по  принцип не е нарушение, но проблемът в случая бил естеството на техните показания, за които бившата шефка на СРП предварително знаела. „Това сочи, че през цялото време тя е съзнавала, че мястото на водене на досъдебното производство още от самото му образуване е неправомерно. Касае се за досъдебно производство, което е следвало да се изпрати на компетентната СГП и това представлява дисциплинарно нарушение също по чл. 307 от ЗСВ“, посочват от прокуратура.

Трето – като шеф на СРП тя е провеждала телефонни разговори с тогавашния директор на ГДБОП Калин Стоянов, сега вътрешен министър, от когото е изисквала задържането на различни хора. В този случай не се установява тя да е извършила престъпление, но били налице данни за дисциплинарно нарушение.

На четвърто място Кирилова посочва, че след като е разбрала, че делото срещу Пепи Еврото е изискано от СГП, Невена Зартова „е предприела действия по предотвратяване това да се случи, което сочи, че целенасочено досъдебното производство не е изпращано от СРП в СГП“. В предложението се казва, че тези действия не представляват престъпление, но може да се разглеждат като уронване престижа на съдебната власт, с оглед на това, че като шеф Зартова умишлено е допуснала наблюдаващите прокурори да извършат нарушения, които е следвало да предотврати.

В заключение Илиана Кирилова казва, че цялостният анализ на доказателствата, при което се отчитат всички действия на прокурор Зартова говори за умисъл на действията на доскорошната шефка на СРП.

52
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:48
Гост

­­Г­­о­­р­е­­щ­­и­­ ­м­­о­­м­и­­­ч­­е­т­­­а­ ­­­в­­и­­ ­­­о­ч­­а­­­к­в­­­а­­­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?94593

Тттнн
Тттнн
20 февруари 2024 11:56
Гост

Защо в София има Градска и Районна прокуратура ??? Да ги обединят….

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 9:35
Гост

Само тъп милиционер може да измисли подобно основание за дисциплинарка.Личи почерка на Сарафчето.

Колега
Колега
20 февруари 2024 8:43
Гост

Кой води разследването по делото? Случайно да не е разпределено на Герганчето?

Тео
Тео
20 февруари 2024 8:54
Гост

Ортака на нотариусчето, новоизлюпения му зам.градски Деянчо Захариев.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 22:41
Гост

Само за сведение на тези, които толкова се интересуват от името на съдията от СГС отказал трафични данни, че точно по питане на един бивш Спец.съдия и настоящ в СГС, ЕСПЧ каза, че неправомерно и необосновано мобилните оператори съхраняват траф.данни.

Прокурор
Прокурор
20 февруари 2024 8:39
Гост

Tи кажи и ето на съдията, пък ние ще си направим изводите за неправомерно искане ли става въпрос или за финансово обезпечен отказ

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:09
Гост

Съдйката съпруга на Емил Писков посредникът между жертвите и съдът и дясната ръка на Божанов е съдия Немцова

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 21:26
Гост

Делото може да е изпратено във ВКП вместо в СГП за да се определи друга прокуратура . Според изтекли показания на свидетел, в 8-те джуджета е ходила на доклад и градския прокурор и дори го е запознала със сина си ,който е служител в ДАНС.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 22:13
Гост

Не просто служител, а човек изпълнявал ръководен пост! Отвратително е, че точно тя е внесла дисциплинарка! Може и да има защо, но е ОТВРАТИТЕЛНО защото като морал, разбирания и действия в нищо не се отличава от Зартова, даже напротив, а като интелект и познания, пълна пропаст и деградация! Как може това да е прокурор, като и за следовател от десетилетия не ставаше поради алкохолизация и пълна деградация!

Съдия
Съдия
19 февруари 2024 22:42
Гост

Евото винаги избира себеподобни

Съдия
Съдия
19 февруари 2024 21:10
Гост

„Но центърът на доклада (22 реда) е за съдията от Софийския градски съд, наречен от анонимния доносник “цар на корупционните схеми”, който “умело лавирал” между интересите на Нотариуса и Пепи Еврото. Тук за втори път авторът с видимо удоволствие употребява глаголът “инфилтрира” в смисъл, че съдията бил внедрен в СГП от прокурор, посещавал Клуб SS.“
Имате ли предположение кой е съдията?

Съдия
Съдия
19 февруари 2024 22:01
Гост

Имаме

Krasimira Meyer
Krasimira Meyer
20 февруари 2024 8:20
Гост

Не но ще ни осветлите понеже вие всички там си знаете кирливите ризи и сте превърнали съдебната система в наказателен отряд за саморазправа и изнудване за лично облагодетелстване!
Позор че заради вашите недостатъци и зависимости ви е държал и шантажирал някакъв уличен необразован измамник и всички компромати срещу вас се пазят ! Кок да имаме ние гражданите респект и уважение от такива магистрати които ние данъкоплатците издържаме криминални сегменти позор !

Гном
Гном
20 февруари 2024 10:01
Гост

Атанасов малко е поизлъгал. Въпросният съдия не лавира между Еврото и Нотариуса, а на по – високо ниво между Прасето, Тиквата и Носа.

Ioan
Ioan
19 февруари 2024 20:59
Гост

Прокуратурата в София в лицето на районна и градска прокуратура е нефелна . Събрани са една купчина калпазанки и калпазани . Само заплати и пари са им в главата. Ефектът от работата им е много нисък.

Иван
Иван
20 февруари 2024 5:07
Гост

В Софийските прокуратури работят стотици прокурори и повечето си вършат работата под напрежение. В провинцията да не са цъфнали и вързали. То хора няма по градовете, представете си колко работа има и колко са значимите дела. А ловните дружинки, а прокурорите с висящи дела и осъдени (В.Т., Търговище..), а осъдените адвокати в Пловдив, Варна и др., някои за схеми с имотни измами като адв.Д.С. от Хасково живущ с прокурорка…..

Krasimira Meyer
Krasimira Meyer
20 февруари 2024 8:26
Гост

Много меко казано калпазани това са криминални сегменти и съучастници в организирана група за изнудване и влияние върху или срещу личността на гражданите в тая държава България! Магистрати с болни зависимости и години наред шантажирани и самозабравили се оплетени в пипалата на октоподът корупция !

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 20:00
Гост

Съдът и трафичните данни:
– МВР иска данни на 01.02.24 СЪЩИЯ ден съдът отказва искането!
– На 06.02 МВР внася ново искане, мотивирано.
– Днес МВР още не знае дали съдът се е произнесъл. Съдът твърди, че се е произнесъл, НО:

„От съда обаче премълчават датата на второто си произнасяне, т.е. не става ясно дали са го направили толкова скоростно, колкото бързо са постановили отказа. „Сега“ попита съда за тази подробност, но от там отказаха информация. Не отговориха и кои са съдиите, които са отказали и дали разрешението.“ – https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/mvr-se-oplaka-suda-zaradi-telefona-na-bozhanov

ranice
ranice
19 февруари 2024 19:59
Гост

Шокиран съм, наскоро научих, че 90% от хората са заразени с пapaзити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си–>> https://shout.to/testa

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 19:02
Гост

Нищо няма да излезе от тази дисциплинарка. Мотивите са изсмукани от пръсти. Вместо да изпрати делото на СГП го изпратила на ВКП. Е и? Нали не си го е занесла в тях. Била знаела какво ще кажат свидетели. Предположения! Отговорност се носи за умишлени действия или бездействия,което е довело до вредоносен резултат. Нито едно от изброеното не отговаря на това. Просто тормозят Зартова за това, че започна разследване срещу Еврото. Останалите прокурори да си направят изводите какво ги чака, ако посегнат на джуджетата. Това е целта на мероприятието.

Ad nauseam
Ad nauseam
19 февруари 2024 18:39
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Вече не дотам младия адвокат
Вече не дотам младия адвокат
19 февруари 2024 17:13
Гост

Храна за размисъл:

при условие, че държавата по принцип следва да репресира престъпността чрез законодателни, изпълнителни и съдебни методи, как би могло това да се случи в условия, при които е налице ексхибиционистично очевиден идентитет между (надъваме се само част от) държавния апарат и завидно добре организираната престъпност?

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 17:11
Гост

Всеки самозабравил се идиот, се упражнява нещо да иска и да ръси мозък под формата на АКФ и разни НПО.

от психиатрията
от психиатрията
19 февруари 2024 18:04
Гост

АКФ е „Америка за България“ е Прокопиев, Капитал, Дневник и всички останали сайтове на изпрания от Гешев ПРОКОПИЕВ. ЧУмата, която зад паравана иска да унищожи прокуратурата, за да я овладее с недоносчета тип Янкулов, доносника Станкушев и псевдо журналисти тип Стайков. Истерия на откачалки

Отвратен
Отвратен
19 февруари 2024 18:22
Гост

В психиатрията точно така „разсъждават“. Затова сте там.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:31
Гост

Благодарение на тези хора научихме а извратената корумпирана власт

Саня
Саня
19 февруари 2024 16:46
Гост

Напишете името на отказалия съдия! Да се знае кой какъв е

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 17:13
Гост

Причина..???Да не си неформален въззив в мокри сънища…

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 17:31
Гост

Не знам откъде решихте, че първият отказ непременно е бил неправилен. Ако първото искане наистина е било немотивирано, а веднага след това прокурорът го е поправил, не виждам какъв е проблемът. Това, че депутат е поискал сметка от съда нищо не означава. И Кирил Петров беше много убеден в критиката си към съда преди време, пък то какво излезе.

от психиатрията
от психиатрията
19 февруари 2024 18:05
Гост

Когато има основания се отказва. Само комунистите сочеха имена на стената на позора

Съдия
Съдия
19 февруари 2024 20:15
Гост

Всички софийски магистрати си имат история.Кажете името на съдията и всеки може да прецени защо е отказал. Едно е да откаже….., друго е да откаже…..

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:38
Гост

Съдия Немцова съпругата на Емил Писков дясната ръка на Престъпникът Божанов

Моля
Моля
19 февруари 2024 16:45
Гост

Хайде сега да си кажете кои са истинските “хора” на Божанов, а не съчинения, които четем в анонимни докладчета, представяни за достоверни от един съмнителен генерал

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 февруари 2024 16:45
Гост

„Божанов пише, че с Надежда Йорданов от ПП-ДБ са поискали информация от МВР…“

Няма лошо, живеем в свободна държава и всеки може да се самоопределя, както намери за добре, честито на печелившия/ата.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:46
Гост

Съдия Немцова съпругата на адвокат Емил Писков сътрудникът и дясната ръка при изнудване и искане на подкуп с Божанов

Пропагандата умря !
Пропагандата умря !
19 февруари 2024 16:13
Гост

„Производството е провеждано от СРП въпреки че не е било в нейната компетентност, което е в нарушение на закона. Разследването е било водено целенасочено в определена посока, свързана със събиране на данни за магистрати, като по него са давани и устни разпореждания с цел да се дискредитират определени лица от съдебната система. Целенасочено и умишлено делото не е било изпратено незабавно на Софийска градска прокуратурата, както е следвало да се действа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. …“

https://prb.bg/bg/news/68546-pressaobshtenie

Пропагандата вика дръжте пропагандата
Пропагандата вика дръжте пропагандата
19 февруари 2024 16:24
Гост

Само едно не разбрах от увлекателния разказ на пресцентъра на ПРБ и от не по-малко увлекателното постановление – след като последното е изпратено още октомври 2023 г. на ВКП и ВСС, защо, аджеба, четири месеца по-късно се внася предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Зартова?!? Да не би да е чакано изтичане на давност?

от психиатрията
от психиатрията
19 февруари 2024 18:08
Гост

Недоносче

Продажна сган!
Продажна сган!
19 февруари 2024 19:01
Гост

Гешев е ясен, но и глупостите на СГП в това постановление направо показват нагледно колко са зле нещата и в другата банда! Това не е прокуратура, а кочина и кое Прасе командва там от години също е ясно!

от психиатрията
от психиатрията
19 февруари 2024 18:08
Гост

Така се правеха поръчкови дела при ГОСПОД ГЕШЕВ. Да знаят всички, че когато нотариуса казва ГОСПОД, визира именно каскет.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 16:00
Гост

Става много горещо

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 15:59
Гост

Престъпници!

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 15:59
Гост

Дано е късмет и има наказани хора за мизериите на тоя

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 15:58
Гост

Бе да му се невиди. Не били спазени процедури. Играйте си на правила. Докато мафията не играе по тези правила

Dred
Dred
19 февруари 2024 16:06
Гост

Викаш, полицай Стойчо да звънне на съдия Гошо, двамата да грабнат по един Калашник и сряда по икиндия да изтрепят сичкото мафиот. И да се свършва тая работа! Да, добре.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 15:58
Гост

A така. Сега се скарайте помежду си…

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 15:57
Гост

Време е за още по-сериозни разкрития

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 15:57
Гост

Няма обаче да ни кажат кои политици са били част от играта, нали

ДА.
ДА.
19 февруари 2024 18:22
Гост

Всички на синджир МАРКАТА – Америка (за България).

Сигурна. Има и други. Треторазрядни измамници.

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 15:56
Гост

Политиците са го прикривали. Нвма друг начин

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2024 15:56
Гост

Ужас