Компанията за управление на дигитални активи „Нексо“ (Nexo) е завела иск за 3 млрд. долара срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон.

От „Нексо“ съобщиха днес, че искът е заради „значителните материални и репутационни щети“ във връзка с акцията на МВР, прокуратурата и ДАНС от началото на миналата година. Тогава бяха повдигнати обвинения за пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор на шефовете на компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и на Траян Николов и Калин Методиев. Прокуратурата твърдеше, че става дума за престъпна група, която е действала от 2018 г. до 12 януари 2023 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови. Според обвинението групата е била създадена, за да пере пари, да извършва данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз (виж още тук и тук). В края на миналата година обаче прокуратурата обяви, че е прекратила разследването, защото е установила, че няма извършени престъпления.

Искът е внесен в ICSID, съгласно международните спогодби за защита на инвестициите. От „Нексо“ посочват, че атаката срещу тях от страна на институциите е причинила колосални щети върху дейността и международната им репутация, инвестициите на компанията в България са претърпели големи загуби, а значителни бизнес възможности в глобален мащаб са пропаднали.

Компанията описва, че през изминалата година е спряла съвместната им работа с три от най-големите американски инвестиционни банки по първичното публично предлагане на акциите на „Нексо“ на знакова фондова борса в САЩ, а оценката за „Нексо“ от тези банки тогава е била между 8 и 12 млрд. долара.

Пак заради акцията на МВР и прокуратурата било осуетено подписването на дългосрочно сътрудничество с един от най-популярните европейски футболни клубове. Освен това пропаднали и много възможности за потенциални приходи и се стигнало до многомилиарден спад в стойността на компанията.

„Вярваме, че с нашите действия ще покажем на властимащите, че властта и отговорността са неделими и подобен произвол не може да остане без последствия. Това ще бъде както изстрадана и справедлива реабилитация за Nexo и служителите ѝ, така и ключова стъпка към една по-прозрачна и добра среда за развитие на държавата, която ще бъде в полза както на българския бизнес, така и на цялото общество“, посочват от компанията.

От „Нексо“ заявяват също, че ще дарят до 20% от полученото обезщетение за детското здравеопазване и образование в България, включително за различни инициативи за повишаване на конкурентоспособността на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в световен мащаб.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Mazarot
Mazarot
25 януари 2024 15:23
Гост

Докато няма персонална отговорност на държавния служител, така ще е! И не става въпрос само за конкретния случай, а за отговорност на всички нива – от лелята в кадастъра, през „екипите“ на РИОКОЗ, които си измислят глупости с които да рекетират, до главния прокурор, който допуска такива големи дела без подготовка. Прокуратурата като не си е оплела добре кошницата защо повдига обвинения? Да бяха събрали неопровержими доказателства, че тогава да бият тъпана! Особено като тръгваш да атакуваш голяма фирма, ТРЯБВА да си подготвен! Как ще промени делото на Нексо манталитета в прокуратурата? Никак. Защо? Защото „наказанието“ (ако Нексо спечелят това… Покажи целия коментар »

Комбина
Комбина
24 януари 2024 17:57
Гост

Ми Асен ако играе с Нексо, нещата си идват на място. Не ли?!

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 17:40
Гост

Тия вярват ли си? Все едно да съдя Тръмп в Корея, защото не ме кефи. Страшни глупости. Малко ги глобиха в Щатите.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 17:02
Гост

Много съм любопитен дали държавата отново ще се представлява от Уайт енд Кейс и Арнолд и Портър по това дело. В Министерство на финансите уж започна реформа на представителството на държавата по арбитражни дела, но за сега на практика не личи нещо да се е променило, освен, че може би броят на хората, които си разпределят по половин милион, за да взимат Уайт енд Кейс и Арнолд и Портър всички дела е нараснал със създаването на така наречения консултативен съвет. Като гледам как по последното дело срещу България, където държавата беше осъдена да заплати 60 млн. разноските на Уайт енд… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 януари 2024 15:33
Гост

Ем, то това беше крайната цел на Промяната и Тони Тренчев – гуруто на ИТ технологиите, а реално човек, търсещ лесни пари, като почти всички политици у нас. Чист българин, ама вкусил от капитализма и примесил родния си тарикатлък със „западни ценности“. Жалко за страната и народа ѝ, защото на всички е ясно, че това лицемерно сиромахомилство ще излезе от нашия джоб, а празните обещания в стил американска фондация, че щял да дари ДО 20% от парите за детско здравеопазване, (вероятно лечебно заведение с негово участие за да завърти едни пари) няма да коментирам. Това е прогресивната милееща за България… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 януари 2024 15:45
Гост

С чужда пита помен прави работата или както по времето на комунизма „дайте другари да дадем“, ама нали от поредното евролиберално отроче на агент на ДС друго не може да очакваш.

Dimitrov
Dimitrov
24 януари 2024 15:24
Гост
Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 15:22
Гост

Само IPO-то стига да ни го сложат до топките.За другото не ми се мисли.Но дебила Сарафов сега го играе шев, тъпата Сийка и тя клати слива във ВП.

Сещайте се
Сещайте се
24 януари 2024 14:58
Гост

Синхронизацията в дописките на политическите инфуенсъри в медиите около Станишев, Костов и Кунева само на пръв поглед е странна. Те са си дружки отдавна, още от паралелното преброяване на Станишев:

„Инициативата изборите да се преброят паралелно от външна агенция е на „Коалиция за България“ и по-конкретно на нейния лидер Сергей Станишев. Към тази идея обаче се включиха и други партии, които оформиха своеобразна опозиционна коалиция около социалистите: ДПС, „Атака“, ДСБ и партията на Меглена Кунева.“

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/izbori2013/2013/05/06/2054730_povtorno_prebroiavane/

Любител
Любител
24 януари 2024 14:53
Гост

Като знаем, че са спонсори на Кирето ПараПетков и Кокорча, нищо чудно държавата да се „защити“ така, че иска да мине. После ще има – „ама ние не сме ги обвинявали в нищо, Гешев е виновен“.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 15:00
Гост

Крадците вече викат „Купете си партия“

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 14:35
Гост

И защо сме се съгласили с компетентността на тоя арбитраж?? Щото е Хамерикански ли??? Че и платените им решения да изпълняваме????

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 14:22
Гост

Аз не знам дали това ще мине в съда. И дали за тия пари. Май пак се прави страшна криза, която после на бял кон Борисов, Пеевски и Габриел с помощ от ПП и ДБ да потушат.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 15:04
Гост

Кризата ще надживее сглобката. Радев с неговите Киро Канадеца и А.Василев заложиха много бомби. Радев махна спецсилите от границата, Васелив подкара инфлацията, а в купом подкараха Джемкорп и НЕКСО.

Станков
Станков
24 януари 2024 14:21
Гост

Ако ви беше зор щяхте да сте инвестирали пари в детско здравеопазване още преди години. Явно имате пари. Сами се хвалите какви са ви активите и на колко ви оценяват.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 14:20
Гост

Я. С кой клуб са щели да подпишат дългосрочно споразумение? Не, защото аз съм от Левски, Левски търси болезнено голям спонсор, а явно Нексо имат много, ама много пари. И? Влече ви към футбола. Не сте безразлични, щом сте преценили да подписвате с голям клуб. А какво пречеше да подпишете с Левски и да ги развиете маркетингово, въпреки свития и малък и беден пазар? Какво пречеше да им помагате с по 6-7 милиона евро на сезон, което явно за Нексо са пари за семки? Поредните хора, които имат пари, но неглижират България

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 14:19
Гост

Фактически са в правото си!

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 14:18
Гост

Много родолюбиво действие от шефовете на Нексо, които са и българи. Няма що!

Чупев
Чупев
24 януари 2024 14:17
Гост

Ама в САЩ не повдигат искове, нали? Платиха си и се закротиха. Но защото сме малка страна, защо да не ги съдим.

Реброва
Реброва
24 януари 2024 14:17
Гост

С тоя остър тон няма да стане. Остави парите. Никак не са за оставяне тези цифри, които се вадят, но друг проблем има. Сега плоскоземците и путинистите ще зинат, че така е в прогнилия капитализъм и затова да си ходим в Евразия.

Темелков
Темелков
24 януари 2024 14:16
Гост

Маркетингов трик за да не намразим много Нексо. Ще дадели 20%. Ама ще се налапате с едни 80% за вас си нали? Народни пари!

ДО....ДО....ДО...
ДО....ДО....ДО...
24 януари 2024 16:41
Гост

ДО 20 % , може да НЕ СА 20 % !
МОЖЕ 0,5% , 1 % ….
Е, може и 20% , обаче е важна сричката “ ДО“ !

Ангелакова
Ангелакова
24 януари 2024 14:15
Гост

Като шашавия народ си избра Радев – така ще е. Сега Радев да ги намери от Путин и да им плати. Ние не сме длъжни да плащаме. Аз дори не съм гласувала за Радев и от там за служебния му кабинет, който повдигна обвинения на Нексо!

Чилингиров
Чилингиров
24 януари 2024 14:14
Гост

Ооо това са си много пари. Имат ли идея колко ще ни задължат ако трябва специално на тях да им даваме 3 милиарда?

Милиев
Милиев
24 януари 2024 14:14
Гост

А защо ни съди при този състав на управление на държавата? Нали основно ПП и ДБ управляват. Проблема с Нексо го измисли кремълският ни президент Радев и кабинета му. Сега би трябвало да се разберат извън съдебно!

Къчнев
Къчнев
24 януари 2024 14:13
Гост

Хааа ще гивземат от джоба на данъкоплатеца за да дадат за здравеопазване. Еми като държавата не дава…

jesous
jesous
24 януари 2024 14:10
Гост

ogle is paying 90 to 100$ per hour! Work for few hours and have longer with friends & family. On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I’ve had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :-
.
CHECK IT:→ →www.cash.salary49.com