Бившият районен прокурор на София Невена Зартова е наказана с намаляване на заплатата с 20% за една година заради лошо ръководство на СРП и пет забавени дела. Решението беше взето на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Дисциплинарното производство беше образувано на 25 октомври м.г. по предложение на зам. главния прокурор Мария Павлова, внесено от името на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

То беше основано на доклад за работата на Зартова след проверка, разпоредена през лятото на м.г. от Сарафов, след като стана известен случай на двойно убийство, чиито извършител е бил освободен преди година по друго обвинение.

В началото на август 2023 г. Сарафов поиска оставката на Невена Зартова заради двойното убийство в Лозен, за което беше задържан Чавдар Бояджиев. Мъжът се оказа обвиняем и за убийство по непредпазливост от миналата година, когато удушил момиче, като е бил освободен от ареста срещу „подписка“. След задържането му за двойното убийство обаче Бояджиев направил самопризнания, както за него, така и за първото, като отново казал, че умишлено е удушил жертвата си.

Заради това Борислав Сарафов обяви, че ще бъде безкомпромисен към административните ръководители и всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение при разследване на престъпленията срещу личността. Той нареди пълна проверка на работата на прокурор Зартова от началото на 2022 г. до 31 юли 2023 г., която да установи какви са организацията и ръководството на дейността на районната прокуратура (виж още тук).

Проверката беше възложена на екип от прокурори от ВКП, АП-София и СГП, които прегледаха работата на прокурори от СРП по 58 дела.

Установени бяха данни за неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Зартова е потърсила дисциплинарна отговорност от подчинените си заради пропуски в работата.

Проверката установи още липса на мотивираност при разпределението на преписки и досъдебни производства, отклонение от правилата за случайно разпределение и неравномерна натовареност на прокурорите от отдел „Специализиран“ в сравнение с други отдели в СРП.

Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала ръководство и надзор. Заключенията на ревизиращия екип са, че разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона. В резултат на това част от разследванията не са приключили в  разумен срок. Констатирана е и липса на ефективен контрол по отношение на спрените досъдебни производства“, съобщиха миналат година от прокуратурата.

Заради това беше поискано и образуването на дисциплинарно производство срещу Зартова.

Днес Прокурорската колегия реши, че тя е извършила нарушения по два текста от закона – за действие и бездействие, което неоправдано е забавило пет досъдебни производства и за неизпълнение на други служебни задължения, т.е. от януари 2022 г. до юли 2023 г. е извършила нарушения по организацията на работата в СРП и нейното управление.

Срещу Зартова има и втора дисциплинарка, свързана с дело срещу Петьо Петров, известен като Пепи Еврото (виж още тук).

Същевременно днес колегията не наложи наказание на военния обвинител Антон Радойнов. Дисциплинарката срещу него беше образувана по предложение на шефа на Военно-окръжната прокуратура в София Адалберт Кръстев.

Кръстев поиска Радойнов и военният следовател Добрин Маринов да бъдат наказани заради разследването, свързано с разпространените преди три години специални разузнавателни средства с президента Румен Радев (виж тук). Нарушенията по това дело бяха установени след разпоредена от и.ф. главния прокурор проверка на всички досъдебни производства и преписки срещу магистрати и политици (виж още тук).

Миналата седмица колегията отказа да наложи наказание на Добрин Маринов (виж повече тук), а днес взе същото решение и по отношение на Антон Радойнов.

Наказаха със „забележка“ следователка, оправдана за хулиганство

Колегията наказа днес със „забележка“ следователката Надежда Куюмджиева за нарушение на етичния кодекс.

Срещу следователката имаше и наказателно производство за хулиганство като тя беше оправдана от съда по него.

През 2020 г. Куюмджиева беше задържана, обвинена в хулиганство и временно отстранена от длъжност (виж още тук) за случай от 20 май с.г.

Тогава граждани подали сигнал за шумна компания, която пие алкохол и слуша музика пред жилищен блок в столичния кв. „Света Троица“. Пристигналите на мястото на инцидента полицаи се представили и обяснили на присъстващите, че нарушават обществения ред в нощно време, както и заповедта на здравния министър да не се струпват хора заради мерките срещу коронавируса. Следователката игнорирала разпорежданията, като се държала арогантно, седнала на пейка и вдигнала чаша с водка, твърдяха разследващите. Полицаите поискали документи за самоличност на събралите се, а през това време магистратката започнала да обижда униформените. В един момент тя дръпнала един от полицаите за ръката и го ударила в рамото, при което той опитал да я спре и да ѝ сложи белезници. Тогава пък нейният познат Бойко Христов напръскал униформения и колежката му със спрей.

Съдът обаче оправда и двамата – окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) е от 4 април 2023 г. В мотивите си съдът изтъкна, че не са били събрани доказателства, които да докажат безспорно вината на следователката и на Христов. От решението стана ясно още, че според показанията на полицаите и на част от свидетелите, подсъдимите са ги ударили и напръскали със спрей, а според Куюмджиева, Христов и други свидетели, униформените са ги напръскали и са ги удряли.

След влизането в сила на присъдата, Прокурорската колегия възобнови спряното по-рано дисциплинарно производство срещу следователката именно за този случай.

А днес кадровиците решиха да я накажат със забележка за нарушение на етичния кодекс.

Същевременно колегията образува и дисциплинарно производство срещу прокурора от районната прокуратура в Бургас Методи Велков. Преди седмица той беше за кратко задържан поради съмнения за шофиране в пияно състояние. Велков отказа да даде проба за алкохол и наркотици, прокуратурата започна разследване срещу него, поиска и получи от съда разрешение за принудително вземане на проба.

За членове на дисциплинарния състав днес бяха избрани Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова и Огнян Дамянов.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
17 юли 2024 19:04
Гост

Джукондата трябва да я уволнят

Гого М
Гого М
17 юли 2024 18:20
Гост

Аз съм електротехник,ако няколко дни не си свърша работата,ще получа предупреждение,при следващия път,направо съм уволнен и освободен от фирмата.Как може в държавни институции и то на отговорни и високи постове,да се случва това,като се има в предвид,че заплатата й е от нашия труд и данъци…?!

Кирил
Кирил
17 юли 2024 17:44
Гост

С такива магистрати няма как Закона да се спазва

Анон
Анон
17 юли 2024 17:30
Гост

Как може такова нещо,утре ще и ги върнат в друг вид материално стимулиране и ще я повишат в длъжност.Наглост,жалко за нас като народ.

Журналист
Журналист
17 юли 2024 17:04
Гост

Не смеят да предприемат нищо друго спрямо нея, че тя като отвори уста, ще събори половината съдебна власт.

Ласло
Ласло
17 юли 2024 14:13
Гост

Ето заради такива колеги разследванията няма да приключват в разумен срок.

Гери
Гери
17 юли 2024 14:14
Гост

Освен това петнят името на гилдиятаа.

Стоил
Стоил
17 юли 2024 14:07
Гост

Това е мниго леко наказание.

Асен
Асен
17 юли 2024 14:08
Гост

Ако въобще може да се нарече наказание.

Лазарова
Лазарова
17 юли 2024 16:06
Гост

Това е ала-бала. Дисциплинарно уволнение за такива търтеи!!!

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:32
Гост

Според мен дори и е малко. Малко и е.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:32
Гост

Каква е тая топлийка бе?

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:31
Гост

Затова нямаме адвкватна съдебна система.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:31
Гост

Всичките са подлоги на Борисов и Пеевски. Как да не са некадърни. Един от назначените от кликата ГЕРБ-БСП-ИТН_Контрера-Възраждане в СОС шеф на общинско дружество пише по стената си във Фейсбук, че не иска Марк Зукърбърг да има достъп до съдържанието му във Фейсбук… какво да говорим повече. Тоя е прост плоскоземец на чехъл, но е сложен да разписва каквото му се каже.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:30
Гост

Тия само заплатите са им в главите.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:29
Гост

Ще я мисля, няма как. 😀

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:29
Гост

Горката. Ще и се влоши стандарта на живот.

Лозан
Лозан
17 юли 2024 14:10
Гост

Надали ще й се отрази това намаляване.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:29
Гост

Е те да не мислят, че на някой му пука каква и е заплатата

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:29
Гост

Нормално

Анонимен
Анонимен
17 юли 2024 13:21
Гост

Айде, пак тъпотии.