Съдията от Софийския градски съд Даниела Талева най-накрая беше назначена за ad hoc прокурор във Върховната касационна прокуратура и вече може да се заеме със сигналите срещу зам. главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който в момента е и.ф. обвинител №1.

Решението за назначаването ѝ беше взето днес от шестимата присъстващи членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС). Трима са в отпуск – Калина Чапкънова, Пламен Найденов и Йордан Стоев. Решението стана възможно, след като от вчера са в сила изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които сложиха край на спора дали новият механизъм за разследване на главния прокурор се прилага и за заместниците му.

Гергана Мутафова припомни, че предвид измененията в закона, не е необходимо процедурата по избор на съдия за ad hoc прокурор да започне отначало. С преходна разпоредба законодателят е гарантирал, че проведеният избор на съдия Талева се запазва.

Мутафова обаче отбеляза друго: „За съжаление законът не казва нищо за делата, които останаха нерешени с даден ход и тези, по които съдия Талева е произнесла своите решения, но все още няма изготвени мотиви. По мое мнение от назначаването ѝ за прокурор във ВКП, тя загубва качеството си на съдия и не може да довърши тези дела, те ще трябва да започнат отначало“.

От СГС съобщиха, че делата са общо 17 – 12 наказателни дела от общ характер, три, по които Талева произнесла присъди и се чакат мотиви и две въззивни НОХД, обявени за решаване.

Назначаването на Талева е считано от датата на вземането на решението за това, т.е. от днес. Тя би могла да поиска да се отложи встъпването ѝ във ВКП, като ѝ се даде срок да изпише част от делата.

Първият съдия, който трябва да разследва главния прокурор и заместниците му, беше избран още на 7 юли 2023 г. Тогава публично и на случаен принцип измежду 22-ма съдии с най-малко 7 години опит в наказателното правораздаване и с ранг на върховни беше избрана Даниела Талева.

За да поеме разследванията срещу главния прокурор и заместниците му, Талева трябваше да бъде назначена за прокурор във ВКП. Прокурорската колегия обаче не го направи, тъй като установи пропуск в закона. Той беше в чл. 30, ал. 5, т. 21 ЗСВ, според който съдия се назначава за прокурор, за да разследва престъпления, извършени от главния прокурор, но не и такива, извършени от негов заместник (виж още тук). А сигналите, които са постъпили, са срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов в качеството му на зам. главен прокурор.

Заради това ПК на ВСС сигнализира Народното събрание, което поправи тази празнота и измененията в ЗСВ влязоха в сила вчера (виж повече тук).

Даниела Талева може да изпълнява функциите по разследване на главния прокурор и неговите заместници не повече от две години.

Срещу и.ф. главния прокурор има няколко сигнала, става ясно от секцията „Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник“ на сайта на ВКС (виж тук). Единият е свързан с придобити от близки и роднини на Борислав Сарафов имоти. Друг е свързан с досъдебното производство срещу Петьо Петров и още двама души, което беше образувано от Софийската районна прокуратура за принуда, но наскоро беше прекратено от СГП (виж още тук).

Има сигнал, подаден от сдружение „Боец“, с твърдения за извършени престъпления от и.ф. главния прокурор, но не е посочено за какво точно става дума, както и сигнали от трима граждани, които много често се обръщат към съда с най-различни искови молби.

По закон след като се запознае със сигналите Даниела Талева може да реши да образува досъдебно производство или да откаже. Отказът подлежи на обжалване пред Софийския градски съд.

Ако се съберат достатъчно доказателства и се стигне до привличането на зам. главния прокурор като обвиняем, тогава Талева ще трябва да уведоми ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, за да бъде определен контролиращ прокурор. Изборът се осъществява на случаен принцип измежду съдиите от НК на ВКС. Посоченият съдия трябва да бъде назначен за зам. главен прокурор и ще осъществява контрол само върху действията на ad hoc прокурора, като неговите постановления, които не подлежат на съдебен контрол, може да се обжалват именно пред контролиращия прокурор.

Делата срещу главния прокурор и неговите заместници се гледат от СГС.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:24
Гост

­Г­о­­­р­е­щ­и­ ­­м­­­о­­­м­­и­­ч­­­е­­т­а­­­ ­в­­­и­­­ ­о­ч­а­­­к­­в­­­а­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?90693

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 22:48
Гост

КАЛИНКЕ Малинке, кажи къде ще се оженя … Аман, по-добре чистачката в СГС, някоя секретарка или деловодител, отколкото госпожата. Какъв главен прокурор ще разследва, какви заместници, стига бе, сериозно ли. Това вече е дъното, вервайте ми!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 18:57
Гост

Супер! Поне за известно време няма да петни съда!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 17:18
Гост

Стига ревахте за делата – ще посика отсрочка и двата воха и трите пътвоинатанционни ще ги напише за 1 месец. Тъпото е, че висящите ще започнат отначало, но това е проблем на НПК.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 17:38
Гост

Делата са заминали- какво встъпване и пред кого? Нали тя ги разследва, пред кого да встъпва! От днес край с делата!

Пеналист
Пеналист
18 октомври 2023 16:21
Гост

Естествено, че от СГС, там са „наши“ хора 😉 Браво за избора, приятна фасада на разследване желая 😉

Жеко
Жеко
18 октомври 2023 15:31
Гост

Съдия ще РАЗСЛЕДВА прокурор, а друг ще „наблюдава“ РАЗСЛЕДВАНЕТО егати смеха

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 15:05
Гост

Нямаше ли някой с още по-малко стаж в системата…………

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 14:46
Гост

Честито на страните по неизписаните дела, а те-делата, хич не са малко………………

ad hoc
ad hoc
18 октомври 2023 14:25
Гост

При бай Ставри.

По бързата писта.

Ad nauseam
Ad nauseam
18 октомври 2023 14:24
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

И изискване за образователен ценз към депутатите! Поне половината да са юристи, редовна форма на обучение от ЮФ на СУ.

АМИН

Спиридон, фотограф
Спиридон, фотограф
18 октомври 2023 14:22
Гост

А дано да има КЕКС.

Пък да видим какво ще се роди!

Ad nauseam
Ad nauseam
18 октомври 2023 14:15
Гост

Сред прокурорите няма невиновни! Там всичко е за бай Ставри.

Красьо Черния & Пепи Еврото

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:57
Гост

Добра стъпка към нормланост

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:57
Гост

То е хубаво и нов главен прокурор да имаме, за да са нормални нещата, евентуално

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:56
Гост

Сега да видим ще го разследва ли наистина или редовно ще намира, че няма основание за разследване/

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:56
Гост

Ние до края на света ли ще крепим две институции – ръководството на БФС и този състав на ВСС с изтекъл мандат?

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:55
Гост

Защо толкова бавно ? И защо няма смяна на състава на ВСС при съставено правителство от месеци?

Тангра
Тангра
18 октомври 2023 15:57
Гост

Какво не разбрахте? Няма да има, докато не приемели поправките на Конституцията. Само дето няма да са поправки, а разрушавки… Народните представители не желаят сега никого да сменят! Какво сте се вторачили във ВСС и ИВСС? Избират новите, старите си отиват и толкова!
НС ги крепи, за БФС не знам кой го крепи.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:55
Гост

ВСС и мутрите, които обслужват, трябва да разберат, че народа иска да живее нормално и хората ще си го извоюват това.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:54
Гост

После да не се чудите защо ни е нужно ново ВСС. Това е бавно и мудно.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:54
Гост

Тази булка не си написала делата. Сега ще започнат наново, та да му мислят пострадалите и да се радват подсъдимите и адвокатите им. Иначе голямо разследване ще падне. Като с Барселонагейт.

тоз-оня
тоз-оня
18 октомври 2023 14:13
Гост

това е един от най-бързите и от най-умните съдии в СГС. Тя няма ненаписани дела, защото е дисциплинирана и много отговорна. Успех й пожелавам!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 17:34
Гост

Абе , Даниел ке, селска моме, оти не си изписа делата, кат’ знаеш, че са те избрале и кат’ си толкоз пофатна?! Иначе добре си си самотаписала коментара.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 5:28
Гост

Само дето са 17 неизписаните й дела. Честито на страните! Така и ще разследва главния прокурор. Дисциплинирано и отговорно. Важното е реформата да върви и какво значение имат някакви си дела?

Хаахах
Хаахах
19 октомври 2023 13:10
Гост

Абе разправят, че съдийка я направил Чомбе, та не знам…

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 14:56
Гост

А, няма и подсъдимите и адвокатите да се радват…Сега пак наново ще се бъркат. Поне да се изпише мотивите, хем да изпълни ангажиментите, хем да има материал за атестация, че е амбициозна, хем в обществен интерес.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:54
Гост

Вярно си е, че им отне не малко време да вземат това решение.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:54
Гост

Най-накрая