Правната комисия на Народното събрание подкрепи ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които изненадващо депутатите извадиха следствието от шапката на прокуратурата и възродиха независимостта му. Тя реши да предложи на Народното събрание да не приема повторно измененията в ЗСВ.

Промените за следствието бяха гласувани в началото на месеца, докато парламентът обсъждаше на второ четене промени в ЗСВ за етичните кодекси на съдиите и на прокурорите и следователите, както и въвеждането на допълнителни правомощия на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Между двете четения на законопроекта депутатът от „Възраждане“ Петър Петров внесе предложения за възраждане на независимото следствие, които бяха част от законопроект на партията му, който вече беше отхвърлен на първо четене и следователно вкараните отново предложения не бяха обсъдени от правната комисия на НС на второ четене. Въпреки това, депутатът поиска да бъдат разгледани и те бяха изненадващо приети с гласове на ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, ДПС и някои от „Има такъв народ“, а единствените мотиви на Петров бяха, че следствието трябва да бъде извадено от прокуратурата, „защото резултатът от подчинението го видяхме всички“ (повече за изненадващо приетите промени виж тук).

В мотивите си за налагане на ветото държавният глава посочи именно нарушенията на Конституцията и на правилника за работа на Народното събрание при приемането на законите, липсата на мотиви, на финансова обосновка, на становище на Висшия съдебен съвет, както и това, че влиза в противоречие с поети от България ангажименти към Европейския съюз.

Приетите текстове обособиха директора на Националната следствена служба (НСлС) и следствените служби като самостоятелни органи, които не са вече подчинени на прокуратурата.

В мотивите си Радев каза, че промените възстановяват положение, което вече е съществувало и е било променено през 2009 г., за да бъде по-ефикасно и прозрачно функционирането на досъдебното производство. Президентът припомни, че трансформирането през 2009 г. на следствените служби в отдели към прокуратурата и определянето на директора на НСлС за заместник на главния прокурор, е било направено поради общата позиция на Европейския съюз за ролята на следствието в България и е било ангажимент на страната ни за приемането в ЕС и гаранция, че няма да бъдат активирани предпазни клаузи.

Мотивите към ветото представи секретаря по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева. Тя изрази надежда, че Конституционният съд ще еволюира и ще бъде изоставена практиката нарушения на правилника за дейността на Народното събрание да не се обсъждат и приемат като основания за противоконституционност.

Правният съветник на президента Иванка Иванова напомни, че промени в съдебната власт не може да се правят без най-малкото Пленумът на Висшия съдебен съвет да даде становище по тях.

Надежда Йорданова от ПП-ДП заяви, че ще подкрепи ветото, като се присъедини към мотивите на държавния глава и допълни: „Освен това въведеното лишаване от право за упражняване на юридическа професия като дисциплинарно наказание е противоконституционно“. А председателят на правната комисия Стою Стоев посочи, че това е позиция на цялата парламентарна група.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС пък изтъкна, че ВНС е било наясно, че оставя в Конституцията два отворени проблема – следствието и ВСС. „От моя гледна точка следствието мъчи цялата система, то е неизяснен въпрос. Защо да не приемем, че макар и недоизпипано, хората тогава са знаели какво правят“, каза той. И посочи, че в началото на месеца от ГЕРБ са гласували за изваждането на следствието от прокуратурата като политически знак, че този въпрос е отворен. „И докато не бъде затворен, съдебната система като цялостна конструкция няма да се успокои“, заключи Чолаков и каза, че ГЕРБ-СДС ще гласуват „въздържал се“.

Хамид Хамид заяви, че ДПС приема аргументите на държавния глава за нарушената процедура при приемането на атакуваните параграфи, които са приети без становището на съдебната власт и затова ще даде шанс текстовете да бъдат обсъдени наново. И посочи, че при повторното гласуване на текстовете ДПС също ще се въздържи.

Бойко Рашков от ПП-ДБ определи приемането на промените като прибързано и анализира как се е стигнало до отнемането на независимостта на следствието, като изтъкна, че то се дължи на неразбиране и следователите са възразявали срещу него.

В отсъствието на „Възраждане“ нито един член на правната комисия не подкрепи повторното приемане на промените – 7 от депутатите бяха против, а 8 се въздържаха.

Сега предстои промените в ЗСВ да бъдат обсъдени и гласувани от пленарната зала, чието е окончателното решение.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
botave8498
botave8498
04 юли 2023 8:15
Гост

I’m really happy I was can to improve insights from this great blog
Tesco Views Survey

ЛОРА ТАНКА - джурналиска
ЛОРА ТАНКА - джурналиска
28 юни 2023 10:23
Гост
Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 21:32
Гост

Какво следствие? Те не са фактор. Разследват едва около два процента от всички досъдебни производства. Останалите 98 процента се разследват от разследващи полицай. Там трябва да има реформа. Те са основния фактор и двигател в разследването, но за съжаление са завързани за полицейщината в МВР и това ги тегли само надолу, а МВР черпи само ползи от тях. Интересно защо няма реформа при разследващите полицаи, kоито реално работят, а се обръща такова голямо внимание на следствието, което е едно зрънце от цялото разследване.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 22:28
Гост

Едно зрънце, ама това зрънце са всички т.нар. дела с обществен интерес, т.е. зрънцето е златно.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 20:49
Гост

Интересна фейсбук група:

ОРИГИНАЛ ГЕО МИЛЕВ – Само за СОФИЯНЦИ (Без СЕЛЯЦИ) -поради цензурата, в търсачката името на групата се изписва изцяло.

Ако отговаряте на изискванията на групата-да не сте селяк, а кореняк-софиянец- заповядайте!

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 20:51
Гост

Селяците, разбира се могат да разгледат групата. Има прекрасни стари снимки, както от квартала, съседните квартали и от София. Не се толерира да участват в дискусията, тази група не е за вас.

Асен
Асен
27 юни 2023 20:38
Гост

Интересно тези корифеи до кога ще се упражняват върху нормативната ни уредба?

Анонимен
Анонимен
27 юни 2023 20:38
Гост

То в днешно време е модерно да имаш позиция, а после бързо да се отречеш.

анонимен
анонимен
27 юни 2023 19:52
Гост

Как обърнаха палачинката, смешници

Щерев
Щерев
27 юни 2023 19:08
Гост

Браво на Радев

Лозан
Лозан
27 юни 2023 20:45
Гост

И на Правната комисия.

Щерев
Щерев
27 юни 2023 18:54
Гост

Напълно съм съгласен с Бойко Рашков.

Чочо
Чочо
27 юни 2023 18:52
Гост

Независимостта на следствието въобще не трябва да се случва.

Попо
Попо
27 юни 2023 18:29
Гост

Напълно излишни промени.

Петър
Петър
27 юни 2023 18:26
Гост

Чудесна новина.

анонимен
анонимен
27 юни 2023 18:20
Гост

Хахаха, тя танцува само едно лято… даже няма и толкоз

Касел
Касел
27 юни 2023 20:39
Гост

Е, лебедова песен.

Anonimen
Anonimen
27 юни 2023 18:14
Гост

Правилно!