Конституционният съд (КС) единодушно допусна за разглеждане и двете искания срещу промените в Конституцията – на президента Румен Радев, и на депутатите от „Възраждане“ и ИТН и покани рекорден брой от изявени юристи – 35, да дадат правното си мнение (пълния текст на определението виж тук).

Двете вече са събрани в дело №1/2024 г. на КС. По него има трима докладчици – председателят на съда Павлина Панова, Мариана Карагьозова-Финкова и Соня Янкуловa.

Исканията на президента и на опозицията се различават по обхвата си. Докато депутатите оспориха всички изменения в основния закон, то Радев атакува само тези, които не са свързани със съдебната власт, с едно изключение.

Държавният глава настоява за противоконституционни да бъдат обявени промените, свързани с конституирането и разпускането на Народното събрание, с двойното гражданство на депутатите и министрите, със служебното правителство, с избора на регулатори и с процедурата по назначаване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Въпреки че в искането си президентът изложи мотивите, които биха могли да „съборят“ всички промени в Конституцията – за нарушаване на процедурата за приемането им от Народното събрание, самият той предпочете да не ги атакува в цялост (повече за искането му виж тук).

Това направиха „Възраждане“ и ИТН. Техните аргументи са, че голяма част от промените са от компетентността на Велико Народно събрание. Освен това също развиват виждането, че парламентът не е спазил процедурата по приемането им. Порокът, според исканията, се състои в това, че след като при първото гласуване на промените в Конституцията те са получили подкрепа от по-малко от 180 депутати, но повече от 160, следва преди всяко от следващите четения – второто „първо“, второто и третото, да се изчаква от 2 до 5 месеца, което не беше сторено (повече виж тук).

В определението си за допускане на делото КС изяснява в детайли на какъв контрол подлежи закон за промени в Конституцията.

„Този контрол има за предмет дали е спазен конституционно установеният ред за осъществяването на ролята на обикновено Народно събрание като производна учредителна власт (чл. 155) и дали приетите изменения и допълнения не навлизат в пределите на изключителната компетентност на ВНС по смисъла на чл. 158 от Конституцията“, обясняват конституционните съдии.

И допълват, че освен това „конституционната юрисдикция е обвързана с изискването да гарантира също така извършените промени в Конституцията да не нарушават целостта на Основния закон като единен и безпротиворечив върховен закон на страната, приет от първичната учредителната власт“.

„В своята цялост преценката за конституционност на така извършени промени е преценка дали те са легитимни в степен, съответстваща на легитимността на Основния закон, основана на политическия консенсус на суверена (конституиран в учредителна власт чрез ВНС), който го създава, и следователно тя има като референтен този конституционен текст, който е действащ към и до момента на влизане в сила на оспорените промени, приети от обикновено Народно събрание в ролята му на производна учредителна власт. Конституционно установеният утежнен процес на приемане на промени в Основния закон от обикновено Народно събрание имплицитно налага засилено внимание на конституционната юрисдикция към обосноваването от обикновеното Народно събрание на необходимостта от такива промени и преценка дали е осигурено тяхното обсъждане във възможно най-широк публичен дебат, т.е. дали е осигурен дължимият демократичен процес, легитимиращ конституционните промени в една съвременна конституционна държава, организирана и функционираща под върховенството на Конституцията“, посочва още КС.

Съдът покани 35 изявени юристи да дадат правното си мнение. Те са проф. д.ю.н. Борис Велчев, проф. д.ю.н. Васил Мръчков, проф. д.ю.н. Георги Близнашки, проф. д.ю.н. Георги Митов, проф. д.ю.н. Лазар Груев, проф. д.ю.н. Маргарита Чинова, проф. д.н. Мария Нейкова, проф. д.ю.н. Райна Николова, 6 проф. д-р Веселин Вучков, проф. д-р Гергана Маринова, проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Ирена Илиева, проф. д-р Мартин Белов, проф. д-р Момяна Гунева, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Пламен Панайотов, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Борислав Цеков, доц. д-р Деяна Марчева, доц. д-р Екатерина Салкова, доц. д-р Наталия Киселова, доц. д-р Пламена Пенова, доц. д-р Симеон Гройсман, д-р Благой Делиев, д-р Дилян Начев, д-р Ивайло Цонков, д-р Орлин Колев, д-р Симона Велева, д-р Христо Орманджиев, Благовест Пунев, Михаил Миков и Румен Ненков.

Като заинтересовани институции по делото са конституирани Народното събрание, Министерският съвет, министърът на правосъдието, Висшият съдебен съвет, Висшият прокурорски съвет, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, главният прокурор, Висшият адвокатски съвет и омбудсманът.

За становище са поканени Съюзът на юристите, Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите, Институтът за пазарна икономика, Българският институт за правни инициативи, Институтът за правосъдие и демокрация и Антикорупционния фонд.

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
д-р С. Велева
д-р С. Велева
13 март 2024 3:15
Гост

Товаришчи, да построим демокрацията, да налапаме евроатлантическите ценности до края. Аз искам да живеем по тройки. Аз ще се интегрирам с Христо Мазния Бойкеф и уйгуреца Ата. Славоф. Ше ритнем Натка Менета. Ше я пенсионираме. Да си оди у Кубрат. Ще напрайме мощна евроатлантическа тройка. Ша ги скъсам. Ади чао

Дуловска Джуконда
Дуловска Джуконда
12 март 2024 10:12
Гост

КС е лебедовата песен на залязващата държава.

Тиквозелков
Тиквозелков
12 март 2024 10:14
Гост

Само една реформичка му трее, с кисели краставички, и ще заскрибуца в духа на евроатлантическите ценности.

За протокола
За протокола
12 март 2024 10:08
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
11 март 2024 12:04
Гост

Не виждам къде е произнасянето по искането на партиите? Виждам само на презиндета. Някой може ли да ме упъти?

Незапознат
Незапознат
10 март 2024 4:10
Гост

Защо бежанците от Афганистан са пращани в бежански центрове, а не в хотели, на плажа, на морето-където са украинците?

Или да зададем въпроса така-защо украинците са в спа хотела на плажа, а не са в бежанските центрове-както е по закон?

Що така има различни категории бежанци-някои са затваряни -в казармен тип бежански общежития, а друга са пращани за две години в хотел четири звезди на плажа?

Пак, пак и пак!
Пак, пак и пак!
10 март 2024 10:39
Гост

Питай чичо Сам. И леля от Америка (за България)!

Имаше и един Голям Сатана който може да ти отговори. С осемте му политически джуджета на българска сцена.

Конуствий
Конуствий
11 март 2024 10:16
Гост

Ти остави тоталната разлика в условията за настаняване на хора, които са в едно и също положение и следва да бъдат настанени действително при еднакви условия. Обаче МС разпореди миналата година стотици фирми и учреждения, които са настанявали любимите на тоз колективен орган вносни кандидат-евроатлантици, сега да връщат пари! Няма значение,че наистина са настанили тези хора, че имат разходи по това настаняване – вода, ток, места, някои – храна, ами сега МС иска много от тях да върнат пари. Дори без в самия акт да е посочена причина за това. Значи обещават, канят, настаняват, пари дават и после – ама… Покажи целия коментар »

Референдум за 💶
Референдум за 💶
09 март 2024 19:12
Гост

Ало, ало, зер един Янаки остана почтен в този така наречен Конституционен съд.

А какъв министър на правосъдието бе, ама това е друга тема, но все таки запази достойнство!

Ad nauseam
Ad nauseam
09 март 2024 19:09
Гост

Щом Симона Велева и Антикорупционния фонд са сред „поканените“ на семинара организиран от Нотариуса в Банско – ЩЕ УВАЖАТ исканията, ама на куково лято!

Конституционният съд е вече ПОЗОР!

Ad nauseam
Ad nauseam
09 март 2024 19:03
Гост

Д-р Йозеф Гьобелс е пропуснат сред светилата на родната юриспруденция и легиспруденция!

Ad nauseam
Ad nauseam
09 март 2024 19:00
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
09 март 2024 16:27
Гост

Кой е доктор Христо Орманджиев, къде преподава и по какво? Каква е темата на дисертацията му?

Аноний
Аноний
11 март 2024 10:19
Гост

Преподава във ВТУ Конституционно право.
https://www.uni-vt.bg/bul/staffinfo.aspx?u=843&zid=69
Информацията е достъпна – само му изпиши имената и ще видиш. Стига да имаш желание, де.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 март 2024 0:03
Гост

Д-р Симона Велева -тази госпожа, близка до ППДБ и набутана в СЕМ лично твърдеше в едно интервю по БТВ пред Ризова, че проблем с актовете на Кико Куролацоята като министър на икономиката във връзка с двойното му гражданство няма и те са „стабилни“.

Да, младостта може и да не е порок, но неппитността, безгръбначността и амбициите за власт и постчета са точно такова.

Анонимен
Анонимен
09 март 2024 10:12
Гост

Моля ви, тази дама е професионалист в сферата на свободата на словото. А за кратките и музикални форми се носят легенди. :))))))

Рон Джереми
Рон Джереми
09 март 2024 19:22
Гост

Ама моля ви се! Искам и аз малко да ми посвири на кавала „малка конституционна музика“!

Има нещо
Има нещо
08 март 2024 15:49
Гост

Не живеем добре – аз не съм адвокат, а се занимавам с дейности – законни естествено, не е необходимо да се коментира нещо.

Анонимен
Анонимен
08 март 2024 14:57
Гост

На пръв поглед, прави впечатление, че Лекс не борави с актуални данни за състава на КС, тъй като на снимката ги няма последните „титани“.

Фен на ППДБ
Фен на ППДБ
08 март 2024 13:30
Гост

Най-малкото за премахването на ВСС има решение 3 от 2003 година, в което ясно е описано, това Премахването, сливането, преминаването на някой от основните конституционни органи към друг или заменяне с друг, както и създаването на нови основни конституционни органи е също така промяна във формата на държавно управление. Така е и при промени в структурирането, начина на образуването, статута и мандата на основните органи и установения между тях баланс. ВСС в стария си вид не съществува, Славов сам го е казвал, така че само от тук, като се тръгне. То не бе наглост, не бе хвалипръцкане и т.н. Самия… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 март 2024 13:12
Гост

Може да е проблем, че не ги въвеждат тия промени в Конституцията от Велико НС.

Пеналист
Пеналист
08 март 2024 13:12
Гост

На Румен и на селската секта въZражданье, тъпотиите няма да минат, за пореден път 🙂 Не знам защо изобщо се коментира тема, която за всеки разумен юрист е ясно как ще приключи. С пълно отрицание и подигравка за измислените аргументи на Румен и на селска секта въZражданьее, която скоро ще погълне И Така Нататък..

Фен на ППДБ
Фен на ППДБ
08 март 2024 13:37
Гост

Определено на всеки разумен юрист му е ясно, че този пост е с политически отенък и няма нищо общо с Конституцията и решенията на КС! Малко по-спокойно с пропагандата, знаем че фенове на ППДБ, ваще хора каквото и да направят няма да им се сърдите, аргументите на президента са писани най-вероятно от проф. Друмева, ако сравните нея примерно с юристите на ППДБ – Стою и компания, май живеем в друга вселена!

Пеналист
Пеналист
09 март 2024 13:36
Гост

Без значение е в случая аргументация на незащитимото, още по-малко кой изтъкнат юрист я съставя. Шум за нищо е това. Вятър работа на един президент и една партия, която попринцип е просто много шумна.

Анонимен
Анонимен
08 март 2024 13:37
Гост

не се знае дали си пеналист, но със сигурност си йорист с главно Й.

Пеналист е баба ти
Пеналист е баба ти
11 март 2024 10:26
Гост

Какъв „Румен“, какво „Възраждане“? Каква тема ще ми „коментираш“, като изобщо не си наясно ни с нея, ни с правната й страна?! Твоите шефове от ППДБ – голямата Йоридическа излагация на България, са дъното на правото и юриспруденцията. Такива поразии дори Бойко с много зор не успя да сътвори. Последно – в петък на заседанието на ОС на ВСС хората се чудят как да им заметат и оправят поразиите и тъпотиите. А те са непреодолими. Идея нямат от закони и законотворчество, от прилагане и тълкуване. Обаче ми се насадили с парашутите в парламента и творят ли творят неграмотни политики /понеже… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 март 2024 13:12
Гост

Ще чакаме. Надявам се, че няма да отхвърлят на ишлеме и под натиск.

Куртев
Куртев
08 март 2024 13:12
Гост

Как ли не се чудят да игнорират младите хора, които могат да дойдат от чужбина и да помогнат за развитието на България

Анонимен
Анонимен
11 март 2024 10:30
Гост

Нагледахме се на чужбински парашутирани излагации и продажници достатъчно. Който не е живял тук и не се кани да живе – той и децата му, няма място в управлението.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
12 март 2024 21:43
Гост

С какво помогна за развитието на България младият човек Николай Василев? Приватизира за 200 милиона долара БТК, след като държавата беше наляла в нея 500 милиона долара за цифровизация на телефоните и за монополизиране на достъпа до Интернет в България. С какво помогна за развитието на България младият човек Милен Велчев? Врътна една далавера за 6 милиарда долара, ощети държавата скромно с 1 милиард лева, прибра си скромната комисионна и дим да го няма. Миналата година, защото е голям евроатлантик, купи бизнеса на руската банка ВТБ в Швейцария. С какво помогна за развитието на България младият човек Кирил Петков? Показа,… Покажи целия коментар »

Радосвета
Радосвета
08 март 2024 13:11
Гост

Една камара млади хора, вече на по 25-45 години живеят я в САЩ я в Англия, я някъде другаде в чужбина. Може и паспорти да са си взели. И ако решат да одйдат в България и да разбутат корумпирания кошер на мафията, значи не става? Защото имали двойно гражданство. Това са щенията на хора, като Радея и други, които или са се облажили вече в огромни корупционни схеми или планират да го направят.

Анонимен
Анонимен
08 март 2024 13:34
Гост

има и едни други млади хора, живеещи в една голяма държава на югоизток………., ама примитивния ти мозък, не може да закара чак дотам

Любител
Любител
08 март 2024 15:37
Гост

Нещо не си спомням кои талантливи млади хора, връщайки се от запад, направиха нещо добро за България. Може би тия, дето се довлякоха покрай Симеончо? Или Кирето Харвардо ? Припомнете ми, моля

Грегор
Грегор
09 март 2024 13:39
Гост

Ако беше прието президент да може да става и руZки гражданин, никой от тези „оспорващите“ нямаше и дума да обели. Защо направо не се приеме путлер да е пожизнен президент и тук. Сектата въZражданье и останалите останки от миналото щяха да гърмят ‘шампанско’ искра от кеф.

Грегор, но на полето за ягоди, иначе про100григор
Грегор, но на полето за ягоди, иначе про100григор
09 март 2024 20:54
Гост

Григоре, отивай в Украйна да се биеш с твоите путлери.

Кръмов
Кръмов
08 март 2024 13:10
Гост

Втелясване дали котката е бяла или черна, а не дали лови мишки. Дали някой имал двойно гражданство. Ох…

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
12 март 2024 21:51
Гост

Дали някой при приемане на гражданство се кълне за вярност на новата си „Родина“? Например процедурата за получаване на канадско гражданство включва клетва за вярност на умрялата кралица, сега на болния крал. Доколко може да се вярва на клетвата на лице като народен представител или министър, ако той преди това се е клел на чужда кралица? Особено ако се отчете начинът на отказ от клетвата към кралицата – чрез хвърляне на една хартишка и без изчакване тя да бъде обработена. Това намирисва на клетвопрестъпване.

Анонимен
Анонимен
08 март 2024 13:09
Гост

Какво значение има двойно гражданство не рабзирам, че да е толкова драматично. Псевдо патриотични глупости. В Англия ги управлява Риши Сунак, който предполагам е индиец. Дали няма паспорт и такъв?

Анонимен
Анонимен
08 март 2024 13:39
Гост

АЗ предполагам че е чист циганин.
Европа на нациите, май сте забравили

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
12 март 2024 21:52
Гост

… и самите англичани пищят, че той по-скоро защитава интересите на Индия, отколкото интересите на Англия.

Много добър пример, браво!

Крумов
Крумов
08 март 2024 13:09
Гост

Пунта мара е всичко. Карай да върви.

Пашов
Пашов
08 март 2024 13:08
Гост

Очакваме, но знаем какво ще е произнасянето де.

Моолов
Моолов
08 март 2024 13:08
Гост

Чакаме

Геро
Геро
08 март 2024 12:54
Гост

Естествено, че голяма част от промените са от компетентността на Велико Народно събрание.

Хари
Хари
08 март 2024 12:52
Гост

Е, оставаше и да не го допуснат за разглеждане.

Ясен
Ясен
08 март 2024 12:53
Гост

И то единодушно!

Кики
Кики
08 март 2024 13:10
Гост

Особено след като Парламентът не е спазил процедурата по приемането.

Пеналист
Пеналист
08 март 2024 13:13
Гост

За да се затвори веднъж завинаги устата на селската секта въZражданьее и шофиора на самолет Румен

Само за "шифиори"
Само за "шифиори"
09 март 2024 10:07
Гост

Първо – пише се шофьор, а не шофИор.Второ – при самолетите е пилот.Трето – почни да се занимаваш с право и държавно управление след като оправиш базовата грамотност !

Пеналист
Пеналист
09 март 2024 13:43
Гост

Добре, че поне румен е грамотен шафиар на самолет, че да бъде фончо шафяра, който обаче не вози сериозна подкрепа в каргото, защото винаги е бил фалшив герой.