Депутатите от правната комисия приеха днес, че няма да има изслушване на главния прокурор Иван Гешев по неговото искане, след като той не се яви на заседанието. Те решиха, че ще го изслушат, когато сами решат да го поканят, тъй като според правилника им главният прокурор трябва да бъде изслушван поне веднъж на три месеца.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че неявяването днес на Гешев е отказ от изслушването, а освен това подчерта, че прокуратурата не е изпратила и представител. Председателят на правната комисия Стою Стоев поясни, че процедурата предполага и лично участие на Гешев, поради което и няма значение дали има друг представител на държавното обвинение.

„Ако ще проведем това изслушване, да е след решение на комисията и да не се съобразим с исканията на главния прокурор, тъй като той не се яви“, добави Атанасова, с което депутатите приключиха разискването по този казус.

По-рано днес стана ясно, че Гешев няма да присъства на днешното заседание на правната комисия поради свои ангажименти в Европейския парламент и е поискал отлагане. Миналата седмица главният прокурор изпрати писмо до председателя на Народното събрание Росен Желязков, с което поиска да бъде изслушан на закрито заседание, защото ще изнесе информация по конкретни разследвания за корупция и търговия с влияние по високите етажи на властта, по които има чувствителна информация (виж тук).

В понеделник, докато ВСС обсъждаше предложението за предсрочното му освобождаване от длъжност, Иван Гешев напусна заседанието и замина за Страсбург, за да говори пред евродепутатите от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE.

Преди да отлети за Страсбург, главният прокурор заяви, че очаква срещата с комисията да бъде интересна и обеща да разкаже интересни неща. Допълни, че след заседанието на мониторинговата група, ще има и лични срещи с евродепутати. На заседанието на ВСС в понеделник се разбра, че той планира да се завърне в страната в сряда вечерта.

Вчера стана ясно, че срещата на Гешев с комисията е продължила около 15 минути. Министърът на правосъдието Атанас Славов каза днес в сутрешния блок на Нова ТВ, че членовете на комисията са питали главния прокурор защо при висяща процедура за отстраняването му, е предпочел на отиде в Страсбург, вместо да остане на заседанието на ВСС и да се защити.

Нашето – на Министерството на правосъдието, трябваше да е 30 минути, а продължи един час”, каза още Славов, който се е включил онлайн, за да запознае комисията с решението и мотивите на ВСС за отстраняването на главния прокурор.

Председателстващата беше много изненадана, че Гешев е решил да отиде при висяща процедура. Създаде се усещане, че присъствието му е задължително, при висяща процедура. Дори г-жа Инт Велт му каза: „Ама, как така сте тръгнал, при положение че има висящо производство?”, разказа Славов. Днес правосъдният министър предложи на депутатите в правната комисия да ги информира за това как е протекло заседанието на мониторинговата група, но Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС отвърна, че „разказ по картинка не е необходим“, след като Славов не е бил в Страсбург, а и останалите членове на комисията не поискаха да чуят какво ще каже министърът.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че посещението на Гешев в Страсбург е продължило със срещи с евродепутатите от групата на Европейските консерватори и реформисти Ришард Чернецки, Ладислав Илчич и Богдан Ржонца.

Те обсъждали състоянието на върховенството на правото в България, като Гешев подчертал, че полага и ще продължи да полага усилия българите да повишат доверието си в правоохранителните органи. Главният прокурор изтъкнал и активните действия по разследване на злоупотреби с европейски пари, както противодействието на корупцията.

Евродепутатите се интересували и от мерките срещу руското влияние, като Гешев пояснил, че прокуратурата е фокусирана върху престъпления, финансирани от Русия, както и с опитите за нарушаване на европейските санкции спрямо Руската федерация.

В понеделник с 16 гласа „за“ и четири „против“ ВСС подкрепи искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и изпрати предложението за неговото освобождаване на президента Румен Радев за издаване на указ (виж още тук). Все още не е ясно какво ще е решението на държавния глава – той може да подпише указа или да върне предложението за ново произнасяне във ВСС. Няма срок, в който президентът да обяви решението си.

 

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 20:49
Гост

Американските мекерета си правят номера и се състезават в пренатягане пред посолството.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 9:42
Гост

Мекеретата ходят на приеми в посолството при Мутрофанова

345
345
14 юни 2023 19:10
Гост

Абсолютно е безсмислено тричащите да изслушва тричания!
И той и те са една стока!

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
14 юни 2023 16:59
Гост

Проф. Киров: Радев има 3 опции! Не е длъжен да подпише указа за Гешев веднага Ако Конституционният съд приеме, че имаме некомпетентен орган в лицето на ВСС с изтекъл мандат, тогава един указ на президента за освобождаването на главния прокурор ще се окаже без основание и ще бъде едно правно нищо, заяви бившият конституционен съдия „Президентът Румен Радев не е длъжен да подпише указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев веднага. Той има три опции“, това заяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. „Ако Конституционният съд приеме, че имаме некомпетентен орган в лицето на Висшия съдебен съвет с изтекъл… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 юни 2023 18:00
Гост

Добър анализ на проф. Киров, който е във връзка с решението на КС обратно действие на противоконституционни еднократни актове на президента.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 юни 2023 16:51
Гост

Тия се побъркаха, още малко ще го изслушат и без да присъства лично, това все повече започва да прилича на парламентарен дикат, защото съвсем „случайно“ решили да вкарат в дневния ред Гешев, знаейки, че не е в България.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 17:36
Гост

В НС са представителите на народа. А Гешев е представител на мафията. И дори да не беше такъв, кой с кого би следвало да се съобразява?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 юни 2023 17:57
Гост

В много случаи НС гласуват некомпетентнтно ксто стадо овце заради партийната дисциплина и „бащицата лидер“.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 20:41
Гост

В НС са представителите на невежите и опростачени народни маси

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 16:44
Гост

Славов адвокат и консултатнт в гражданския сектор – адвокат от 2018, хахахахахаха с две ръце гласува противоконституционни решения, но иначе е конституционен реформатор! Закривааааай! Човек по-добре да не чете изобщо новини, като гледа какви хора са реформатори Христо Иванов – никакъв реален юридически стаж, Славов – „консултат“ Йорданова – може би е добър адвокат, но не е пеналист, тези хора нямат знания на нито един от току що избраните в конкурсите младши магистрати, те просто не са компетентни, на гол тумбак чифте пищаци, конституционни реформатори! И за капак може да сложиш ИПВ-то, начело с Величкооов, от там е дошла идеята… Покажи целия коментар »

Наакания Прокофиеф
Наакания Прокофиеф
14 юни 2023 15:22
Гост

Тоз Атъ. Славоф е съветски казах, по-точно – уйгур. Завършил е юридически науки в Дальневосточния университет на Якутия, където всички преподаватели са чукчи. Дипломната му работа е за генпрокурора Вишински и неговата роля за укрепване на социалистическата законност. След това е работил няколко силни години като снабдител в елитен колхоз в степите на Монголия. И ето го днес първи евроатлантик, борец срещу корупцията и Россия. Ах ти гиди ниедно магаре. Тоз ша ни учи на европейски ценности. Ми само муцунката му като видиш, става ясно че е миризлив монголоиден плъх с китайска брадичка.

Стареца
Стареца
14 юни 2023 13:59
Гост

Позора се притесни и се покри. Мечо Пух му взе страха :- )

Бойко
Бойко
14 юни 2023 13:47
Гост

този много се повтаря, или се пазари, или дрънканиците са от празно тенеке

Тото
Тото
14 юни 2023 13:05
Гост

Колкото и да отлага, просто ще го отстранят.

Петров
Петров
14 юни 2023 13:03
Гост

Явно наистина има важна информация.

Димо
Димо
14 юни 2023 13:04
Гост

Въпросът е до колко ще е полезна тя.

Заки
Заки
14 юни 2023 13:01
Гост

Сега всичко зависи от Радев.

Щерев
Щерев
14 юни 2023 13:01
Гост

По- скоро от ЕСС.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 юни 2023 12:37
Гост

„Изслушването на главния прокурор влезе в дневния ред на заседанието на правната комисия днес.“

Имам чувството, че ВСС и НС нарочно слагат заседанията в неудобни дати, много добре и предварително знаейки, че Гешев е зает с други срещи/излушвания, за да създадат усещането, че бяга и шикалкави, както се опита да внуши опорката Славчо Мусоргски.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 юни 2023 12:48
Гост

*за тези, които не знаят „мусор“ на руски означава боклук, така че добре са сложили този композитор да ни развлича с клюки от кухнята на европейските и родините институции.

Проскубания каскет
Проскубания каскет
14 юни 2023 13:39
Гост

Малко ли шиканираше бившия главен каскет дори само през последните няколко дни? Първо трябваше да напусне заседанието на ВСС, защото бързал да направи шокиращи разкрития в чужбина, после отиде в чужбина и нищо не каза, защото щял да говори в България. В България пък се отказа да говори и в НС, и по БНТ да направи обръщение към нацията.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 юни 2023 14:05
Гост

Ангажиментът му пред европейската комисия е бил уговорен преди заседанието на ВСС, които очевидно бързаха да го разжалват, за да отиде там в процес на почти завършено освобождаване, т.е. никой и да замажат собствените си следи.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 юни 2023 12:33
Гост

Щом Славов ще ми преразказва какво е станало, не мерси, той е политизирано и партийно обвързано лице.

Стареца
Стареца
14 юни 2023 14:01
Гост

Друго си е Банкята да ти гука, тя xич не познава никаква политика 😉

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 12:01
Гост

Чувствителната информация задължително трябва да се крие от българските граждани и да се доверява единствено на политическия боклук.
Когато човек е тъп по рождение е добре да го осъзнае и да не се закопава допълнително.

Милена
Милена
14 юни 2023 11:58
Гост

Полза от митарстването му в Европа няма никаква

Николов
Николов
14 юни 2023 11:58
Гост

Ако е прокурор на място и си върши работата без страх и далавери, то ще повдигне обвинение на Борисов, Петков и който там още трябва. Обаче той явно предпочита да ходи да говори в Европа някакви неща, от което следва единствено да ни свалят в някаква графа, като държава без правосъдие и да ни бави за Шенген.

Павлов
Павлов
14 юни 2023 11:57
Гост

Какво още има да прави в Европа?

Друмев
Друмев
14 юни 2023 11:56
Гост

Иначе пак същата работа – пътешественика с държавни пари Каскета ходи до Страсбург за да говори 20 минути.

Бишев
Бишев
14 юни 2023 11:56
Гост

Малко снимки и малко записчета. Това е много несериозно

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 11:55
Гост

Отново замитат доказателства. Не се прави обвинение, а само се говорят общи неща.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 11:55
Гост

Нищо няма да излезе от това. Той докато се накуми да говори и пред правната комисия, вече няма да е главен прокурор

Бисер
Бисер
14 юни 2023 12:58
Гост

Струва ми се, че нарочно бави топката.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 11:55
Гост

Вчера много добре Ясен Дараков сравни процесите и обвиненията в САЩ срещу Доналд Тръмп и нещата, които се случват у нас. У нас само се имитира дейност.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2023 11:54
Гост

Като има чувствителна информация да я направи в дело, не да я изнася на полтици. Защо на политици я показва? Каква е целта? Да го оставят да си е главен прокурор, като ги сплашва ли?