Главният прокурор Иван Гешев е обсъдил в Турция значението на независимостта на прокурорите и разследващите органи за противодействието на престъпността, както и важната роля на дигитализацията.

Гешев участва в конференция на Международната асоциация на прокурорите, която състоя в Истанбул, а той замина за нея само ден, след като взрив избухна до кортежа му на път за София и прокуратурата започна разследване за тероризъм.

Форумът в Истанбул е организиран от главния прокурор на Турция Бекир Шахин, а темата на срещата е “Разследването на престъпления в ерата на дигитализацията”. В българската делегация участват още началникът на отдел “Международен” във Върховна касационна прокуратура (ВКП) Цветомир Йосифов, и окръжният прокурор на Плевен и председател на Асоциация на прокурорите Владимир Николов.

Специален акцент в дискусиите е бил поставен и на важната роля на независимостта на прокурорите и разследващите органи за успешно противодействие на престъпността в международен аспект, съобщиха от прокуратурата.

„Независимостта на магистратите и в частност на прокурорите е щит срещу опитите за вмешателство в работата им. Призвани сме да я пазим и съхраняваме, а това е възможно само чрез съвместните усилия на цялата международна общност”, заяви генералният секретар на Международната асоциация на прокурорите Хан Мораал.

Иван Гешев е подчертал важната роля на дигитализацията за улесняване на разследващите, но е изтъкнал, че все по-бързо развиващите се нови технологии отварят нов сегмент и в престъпността. Според него разследващите и прокурорите трябва да са изключително изобретателни, за да усъвършенстват прилаганите способи за разкриване и разследване на новите престъпления със същия темп на модернизиране на технологичните способности.

„Новите възможности – роботизирането, дигиталната еволюция, модерните начини за събиране на информацията са новите условия, на фона на които ние трябва да работим, за да опазим правата на нашите граждани и стабилността на правните ни системи“, каза още Гешев.

Главният прокурор на Турция Бекир Шахин също е подчертал, че ерата на дигитализацията отваря нова страница пред борбата с престъпността и затова съвместната работа и сътрудничеството е от изключителна важност, тъй като при повечето престъпления в дигитална среда има и международен елемент.

На конференцията е била обсъдена и правната регламентация в отделните национални законодателства на различни видове престъпления, които се извършват онлайн, като престъпленията, свързани с криптовалути, онлайн измамите, спонсорирането на тероризъм и наркоразпространението.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пишат, Я!
Пишат, Я!
09 май 2023 8:53
Гост

Има един джендър на повикване под ник „адвокат от САК“. Американофил досущ Гешев и с-ие. Мразещ всичко руско и предимно руската култура и хора. Естествено последното е на сметката на А за Б.

Гешевтарник кух!
Гешевтарник кух!
06 май 2023 17:34
Гост

Я, свиня с „мнение“!

читател
читател
06 май 2023 9:53
Гост

В този форум напоследък не пишат юристи, а предимно „жълтопаветници“, т. е. – некъпан човек с колело, раница, с някакво безсмислено образование, с големи претенции, с голямо его, разбиращ от всички актуални теми на обществото, в случая – специалисти по взривове и антитероризъм. Жълтопаветникът често понамирисва на куче, тъй като в апартамента си от 65 кв.м. има и такава животинка. Обикновено е около 30-35 годишен нереализиран лузър, но върл фен на ППДБ и яко мразещ другомислещите.

„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван
05 май 2023 11:44
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
04 май 2023 18:32
Гост

Дали е разказал за безпрецедентната инсценировка с трите килограма пиратки, сондирайки мнението на турските си колеги? Че барем там некой му фане дикиш?

Милиционер да брани пост се стяга
Милиционер да брани пост се стяга
04 май 2023 18:24
Гост

Лъскат шашки, взривове.

Владимир Владимирович
Владимир Владимирович
04 май 2023 15:55
Гост

Треперим шефе – ТРЕПЕРИМ!

ГЕШЕВ Е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО
ГЕШЕВ Е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО
04 май 2023 15:42
Гост
Re:
Re:
04 май 2023 15:49
Гост

Специален поздрав за ПРБ от всички юристи изповядващи свободна професия.

Чакаме Ви! В нашите редици. Сред свободните хора – юристи.

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
04 май 2023 15:52
Гост

Родител 1 на Гешев: с дувар у Банки

Родител 2 на Гешев: хотел „Берлин“ в полите на Витоша

УСТАТА.

ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
04 май 2023 15:11
Гост

Каскета е престъпник и ще бъде в затвора. Желая му го от все сърце. Днес в Турция се прави на жертвичка Иван Магнитски.. Това че отлага неизбежното не прави никаква разлика, че този човек, докато е главен прокурор ще бъде санкциониран и лишен от възможност да притежава каквито и да е активи в долари. Ще бъде санкциониран с аргумента, че е корумпе и е вреден за правосъдната обстановка в България. ГЕШЕВ ОСТАВКА И ЗАТВОР !!

Re:
Re:
04 май 2023 15:47
Гост

„Шефе, абе и аз обичам да се пра’им на луд“ – Иван Магнитски

Симо
Симо
04 май 2023 13:19
Гост

Въобще не ме интересува къде ходи. Той тук си оправи нещата, та взе да си обменя опит в чужбина.

Хари
Хари
04 май 2023 13:14
Гост

Искрено ме съмнява, че ще успеят да усъвършенстват прилаганите способи за разкриване и разследване на новите престъпления.

Филип
Филип
04 май 2023 13:15
Гост

Гешев си говори колкото да не заспи.

Юлиян
Юлиян
04 май 2023 13:15
Гост

Така му го е написала кака Сийка.

Живко
Живко
04 май 2023 11:39
Гост

От този няма никаква полза

Re:
Re:
04 май 2023 16:01
Гост

НЕ! Има тотална щета за правосъдието и чувството за справедливост в суверена! Освен това за 7 години Негов мандат са изяли неколко милиарда наша народна пара, срещу която не е САМО ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО, АМИ И: 1. Обслужване на бизнес интереси посредством наказателния процес и репресия; 2. Поставяне в услуга на чужда държава и интереси – в противоречие на националния такъв; 3. Политически слугинаж на силните на деня; 4. Уронване престижа на съдебната власт с нелепици и шутовщина; 5. Превишаване на власт, осъществявайки външна политика – която е в изклчителния патримониум на изпълнителната власт по Конституция; 6. Неразкриване, прикриване и… Покажи целия коментар »

Крушев
Крушев
04 май 2023 11:39
Гост

Това е страшна пародия.

Стаменов
Стаменов
04 май 2023 11:38
Гост

Гешев да си гледа работата. Стига сте ни занимавали с него!

Анонинмен
Анонинмен
04 май 2023 11:38
Гост

Нелепо е. Турция е диктаторска страна по форма на управление. Там се съди този, който е против президента и който пречи на Ердоган. А не на база на реални обвинения и съмнения в престъпления. И Гешев отива там да обмени опти и да научи нещо ново.

Стаменов
Стаменов
04 май 2023 11:39
Гост

Е точно там се трпа опит как да прикриваш престъплениятана лидера си и на партията му, а да атакуваш другите за всякакви глупости, като неправилно паркиране.

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
04 май 2023 16:04
Гост

Напротив! Напротив!

Има много на какво да се учи от Турция. Турция е много по-правова държава от България, а е още по-правова от САЩ – където враговете на Гешев и гешевтарщината заминават на електрическия стол!

Анонинмен
Анонинмен
04 май 2023 11:37
Гост

И какво научи Гешев от това си посещение? Освен да го снимат как седи около някакви хора.

Чавдар
Чавдар
04 май 2023 12:57
Гост

Изпадна му възможност да се поразходи за чужда сметка.

Анонинмен
Анонинмен
04 май 2023 11:37
Гост

Абе спрете да ни занимавате с тази особа, която си инсценира атентати за да се хареса на хората бе.

Анонинмен
Анонинмен
04 май 2023 11:36
Гост

И днес не минахте без очерци за Гешев.

Анонинмен
Анонинмен
04 май 2023 11:36
Гост

Дупката в бюджета дълбоко се съмнявам, че ще бъде покрита, като се спрат безмислените обикаляния в командировки на Гешев и на някой депутати. Ще се кърпи, като се спрат разходите за служителите в държавния сектор.

Анонинмен
Анонинмен
04 май 2023 11:35
Гост

Този пък не се спря да троши народни пари

Re:
Re:
04 май 2023 16:06
Гост

Народни пари за милицонерско-дърварски PR.

За кака Сийка от долината на широките гащи.