И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на всички преписки, образувани по лични проверки, извършвани от прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) след 2 май 2023 г.

От държавното обвинение уточняват, че ще се проверяват предметът, основанието за образуване на лична проверка от прокурор от ВКП, спазвани ли са правилата за случаен подбор, както и срочността на самата проверка и резултатът от нея.

Проверката се налага поради констатирана противоречива практика по приложението на чл. 145, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, с цел прилагане на единен подход, стриктно съобразен с изискванията на закона, както и недопускане на субективни решения и изземване на правомощия от горестояща прокуратура“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Резултатите от тази проверка може да са полезни в задаващото се обсъждане във Висшия съдебен съвет по повод данните за оказван натиск върху членове на съвета.

За него съобщиха самите кадровици при дискусиите по повод внесените две предложения за предсрочно прекратяване на мандата на вече бившия главен прокурор Иван Гешев. Стана ясно, че срещу членове на Прокурорската колегия, които са вносители на предложенията, е започнала проверка от ВКП по повод постъпили срещу тях сигнали. И шестимата вносители бяха получили призовки да се явят в прокуратурата, за да бъдат разпитани.

По този повод те излязоха с декларация, в която обвиниха Гешев в натиск и използването на целия ресурс на прокуратурата като прикритие и жив щит за постигане на личните му амбиции и в ескалиране на напрежението. Те допълниха, че са възникнали множество въпроси за активизирането на ВКП, която е започнала проверки срещу тях. „Това е прокуратурата, на която той е пряк административен ръководител и която не се явява първоинстанционна прокуратура по никое наказателно производство“, изтъкнаха тогава членовете на ПК (повече виж тук). 

Въпросът за натиска чрез проверки беше поставен публично и на заседание на ВСС. Тогава министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че ще свика специално заседание, на което да бъдат обсъдени изнесените данни за натиск.

Вчера той уведоми членовете на съвета, че има намерение да свика такова следващата седмица.

Част от кадровиците обаче възразиха. Калина Чапкънова заяви, че не може да се проведе подобно обсъждане, защото има висящи дела. Севдалин Мавров пък категорично заяви, че няма да участва в такъв дебат.

Огнян Дамянов обаче подкрепи предложението на министъра. С уговорка това стори и Гергана Мутафова. Но напомни, че когато преди няколко седмици са обсъждали проверките срещу членовете на ПК, тя е поставила въпроса, защото би било интересно да се види кой е подал сигналите, как е започнала проверката, как са избрани прокурорите.

И именно на тези въпроси сега се очаква да отговори проверката, разпоредена от и.ф. главния прокурор.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
24 юни 2023 10:36
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 12:42
Гост

Тече акция сплашване на прокурори. Да видим ще има ли дисциплинарки.

Ласло
Ласло
23 юни 2023 12:38
Гост

Този до кога ще продължава да се излага!

Мики
Мики
23 юни 2023 12:39
Гост

Докато изпълнява нарежданията на господарите си.

Лазар
Лазар
23 юни 2023 12:37
Гост

Да видим кой е подал сигналите.

Тоти
Тоти
23 юни 2023 12:30
Гост

Вместо да се захване за работа, този ще проверява предшественика си.

Щерев
Щерев
23 юни 2023 12:31
Гост

E, нали за това го сложиха.

Симо
Симо
23 юни 2023 12:29
Гост

Този върши по- големи безумия от Гешев.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 10:40
Гост

Не е важно какво ще проверява, а кога ще бъде махнат от този пост. Колкото Гешев трябваше да е главен прокурор, толкова и Сарафов.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 10:39
Гост

Абе глупости. Защо изобщо пишете за тоя?

Мики
Мики
23 юни 2023 12:32
Гост

А, нека видят хората как се излага.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 10:39
Гост

Зашо смениха Гешев, за да сложат друг послушник? Това не разбирам

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 11:47
Гост

А ти какво очакваш? Да сложат някой независим, който ще провежда обективни разследвания?

Лозан
Лозан
23 юни 2023 12:33
Гост

Защото Гешев стана много неудобен.

Лолина
Лолина
23 юни 2023 10:39
Гост

Проверява и какво очаква да открие? Да няма нищо срещу ГЕРБ, нали?

Чонска
Чонска
23 юни 2023 10:38
Гост

Защо мандата на този плазмодии Сарафов е до Октомври? Да може управлението да се поеме от ГЕРБ и тогав ате да си сложат главен прокурор ли? Ако тоя народ не иде на следващи избори и не гласува с поне 60% за ПП/ДБ, за да могат спокойно да имат мнозинство и да правят свободно реформи и да повдигат обвинения на Борисов и Цветанов и останалите смешници от ГЕРБ, няма да се оправим. С тия 20 на 20% за ГЕРБ и ПП няма да стане. Герберите да си набият в главите, че Борисов е лъжец и измамник. Да не го гледат само… Покажи целия коментар »

Братухчев
Братухчев
23 юни 2023 10:37
Гост

Да провери на баба си цървулите. Поредния дето е сложен там да разпъва чадър над Борисов. Който с реакцията си оня ден пред журналисти, дето им се накара, че го питат за ДНК тест на дете, оставам с впечатление, че точно така е станало, както казва Ивайла Бакалова. И за да няма проверки и дело срещу него, че е запушил устата на манекенка с къща в Барселона, с държавни пари, сега се слагат само послушковци. Вече никой няма да иска имунитета му и на него и на Киро. Само дето на Киро престъплението изобщо не е сериозно, докато да се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 10:35
Гост

Излагация

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 10:27
Гост

Както питах защо ни занимавате с глупостите на Гешев през последните години, когато видимо прикриваше ГЕРБ, сега питам защо ни занимавате с малоумщините на Сарафов, който явно прикрива ГЕРБ също?

Анонимен
Анонимен
23 юни 2023 10:27
Гост

Сарафов защо се прави на чукнат? Все едно не е бил в прокоратурата досега.