Шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), подписали първото искане за предсрочното освобождаване на главния прокурор, обвиниха Иван Гешев в оказване на натиск, в използването на целия ресурс на прокуратурата като прикритие и жив щит за постигане на личните му амбиции и в ескалиране на напрежението. Малко след това от натиск и опит за разправа с неудобните в отворено писмо се оплака и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, инициирал прокурорска проверка срещу Гешев (виж по-долу).

В специална декларация (виж пълния текст тук) членовете на колегията Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова и Йордан Стоев призовават главния прокурор да прояви мъжество и действително да изпълни заявеното от него желание да излезе в отпуск, докато се изяснят всички факти и обстоятелства по случаите, за които са сезирани Софийската градска прокуратура и ВСС.

Декларацията започва с думите, че от началото на май гражданите, магистратите и юридическата общност са свидетели на неокачествимо посегателство и погазване на върховенството на закона, на безпримерен и невиждан до сега процес на уронване престижа на съдебната власт, на дестабилизация на държавната власт, на грубо погазване на конституционните и европейски ценности и отричане от демократичните устои на България.

Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които внесохме предложения за установяване на основания за предсрочно освобождаване на г-н Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“ с изненада, възмущение и тревога следим неговите публични изявления и професионални действия, като административен ръководител на Прокуратурата на Република България. Считаме, че главният прокурор цели не изясняване на обективната истина  и предприемане на съответните законови действия, а ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически конфликти, включително пълно дискредитиране на Прокуратурата на Република България и нас, членовете на Висшия съдебен съвет, подписали искането за неговото предсрочно освобождаване“, се казва в декларацията.

Шестимата кадровици отбелязват, че дни преди заседанието на Пленума на ВСС, на което трябва да се обсъдят допустимостта и редовността на тяхното предложение за освобождаването на главния прокурор, Иван Гешев „продължава да използва целия човешки, материален и технически ресурс на Прокуратурата на Република България като прикритие за своите действия и жив щит за постигане на лични цели и амбиции“.

От името на институцията, която представлява, пред държавният герб и националното знаме, по време в което оповестява, че ползва отпуск, той изразява позиции и заключения, анализира процеси и събития, като се опитва да овладее натрупаната гражданска енергия за постигане на цели, несъвместими със заеманата от него служебна позиция. Нещо повече, от името на тази изборна длъжност, той упражнява натиск върху нас, членовете на ВСС, депозирали искане за неговото предсрочно освобождаване, чрез отправяне на внушения за политически обвързаности, за нашите лични, професионални качества и авторитет. Възникват множество въпроси относно активизирането на Върховната касационна прокуратура, която е започнала проверки срещу нас – членовете на Прокурорската колегия на ВСС, подписали исканията за предсрочно освобождаване на г-н Гешев от длъжността, която заема. Това е прокуратурата, на която той е пряк административен ръководител и която не се явява първоинстанционна прокуратура по никое наказателно производство. Обществената значимост на постъпилите сигнали, публикувани в детайлна справка на сайта на ПРБ, не могат да служат за предтекст, при ангажирането на прокурори от ВКП и за упражняване на натиск върху нас“, посочват шестимата кадровици.

Те заявяват готовност да изпълнят гражданския си  и професионален дълг и допринесат за разкриването на обективната истина по всеки сигнал.

Призоваваме главния прокурор г-н Иван Гешев да прояви мъжество и достойнство и да изпълни заявеното от самия него желание да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства и факти по случая, тъй като само така ще бъде гарантирана възможността на прокурорите да изпълнят обективно своите задължения, без риск върху тях да бъде оказан натиск. Считаме, че през последния месец бяха нанесени непоправими щети върху авторитета и престижа както на съдебната власт и в частност на ПРБ, така и върху българските магистратите“, се казва още в декларацията.

Шестимата призовават всички страни, с отношение към протичащите процедури във ВСС, да проявят уважение към върховенството на закона, и да положат всички усилия за възстановяване на доверието и уважението към съдебната власт.

Сарафов определи ревизия на работата му сега като опит за разправа с неудобните

„Разпоредената от Вас именно в този момент ревизия оставя в мен дълбокото убеждение, че върху ми се упражнява недопустим служебен натиск заради изразената от мен принципна позиция, явно засегнала силно личността на г-н Гешев. Считам за абсолютно недопустимо да използвате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите действия и в защита на персоналните му интереси“. Това пише зам.-главният прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов в отворено писмо до друг заместник на Гешев Даниела Машева, което беше публикувано в БТА (пълния му текст виж тук).

Сарафов казва, че няма притеснения за дейността си като шеф на Националната следствена служба, но у него буди тревога „откритата тенденциозност относно момента, избран за такава проверка“.

„Считам, че действията Ви в този случай, както и начинът и моментът, в който са предприети, ясно показват на всички прокурори и следователи в страната, а и на цялата общественост, че г-н Гешев е готов да използва Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неудобните му“, заявява Сарафов.

И задава три въпроса на Даниела Машева:

1.Вие сама ли решихте да назначите тази ревизия, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск главен прокурор г-н Иван Гешев?

2.Какво Ви провокира да назначите ревизията именно в този момент, имайки предвид, че съм административен ръководител на НСлС вече шеста година и административната ми дейност никога не е представлявала интерес за ръководството на прокуратурата?

3.Очевидно става въпрос за внезапна и тематична ревизия, а не такава, залегнала в плана за ревизии на ПРБ – в този смисъл има ли сигнали от магистрати и служители от НСлС срещу работата ми като директор на службата?

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:55
Гост

­Г­­­о­­р­е­щ­­и­ ­м­­о­­м­и­­­ч­е­т­а­­­ ­в­­и­­­ ­­­о­­­ч­а­­­к­­­в­а­­­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?85639

Ad nauseam
Ad nauseam
26 май 2023 21:23
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Чичо Цаци със свинските очички или Кита
Чичо Цаци със свинските очички или Кита
25 май 2023 0:20
Гост

В тази ситуация предпочитам и вярвам на Гешев. Личи му , че искрен , а на тях им личи, че се страхуват не от него, а от Боко. Това им рязко обръщане на 180 е ясен знак и откъде идва командата за това . По- добрия е Гешев от тези анонимни душички спуснати със партиен парашут във ВСС. Ама и тази футболната съпруга за какви ли заслуги е член на ВСС ? Имам си подозрения и 8бяснения :))))

уволджак за гешефта
уволджак за гешефта
23 май 2023 20:49
Гост

още малко ще се разплачете за главния гешефтар бе, драскачи… къде беше тоя анимационен герой толкова години и защо на лицето с най-много кредити от КТБ, т. нар. от ПРБ – 10, и което между отделните народни събрания се подвизава като следовател, не му се споменава изобщо името от плешивия смелчага?

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 18:43
Гост

прокурорите от ПК да не обвиняват Гешев за собствените си грешки. Какво направихте за редовите прокурори уважаеми членове на ВСС? Колко пъти отидохте да говорите с тях, да ги питате за проблемите им? Колко пъти ги окуражихте да бъдат независими, какъв пример им дадохте? Мислите,че гилдията не знае за връзките ви с политически кръгове? Грешите. И не знаете как ви поздравяват на майка в момента редовите прокурори.

гражданин
гражданин
23 май 2023 20:52
Гост

а редовите прокурори знаете ли как ви поздравяват редовите граждани в момента – на майка, баба, леля, сестра и така до девето коляно на лицата от женски пол, а привържениците на ПП и ДБ и на тези от мъжки… Аре у лево, червенодрешковци, пардон… у МВР-то…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 май 2023 16:42
Гост

Какъв щит, та това и е меч!

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 16:24
Гост

Докато при политиците това е основната дейност, заедно с ниското ниво пропаганда, не се очаква това да се прави от магистрати, но винаги има първи път.

Йорданов
Йорданов
23 май 2023 16:21
Гост

Тотални глупости. Замерят се по цял ден с писма

Radomil
Radomil
23 май 2023 16:20
Гост

Глупостите им край нямат

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 16:20
Гост

„В пет часа на въртележката“ – Това направи Радев и кохортата му от Киро Рублата и Аско от Хаско.

Неделина
Неделина
23 май 2023 16:20
Гост

Досега го подкрепяхте, нали?

Овляна
Овляна
23 май 2023 16:18
Гост

Определено прекалено изказване

Анонимен
Анонимен
23 май 2023 16:14
Гост

Айде да се спрете малко, че много сте ми смешни и прекалено принципни. Не бяхте такива в разговорите с Б.Б., както и при гласуване на Гешев за главен прокурор!

Боби
Боби
23 май 2023 16:09
Гост

Много смели твърдения. Остава да се докажат.

Пепи
Пепи
23 май 2023 16:10
Гост

Те и за Борисов говореха подобни неща, но той сеноказа чист като сълза.

Людмила
Людмила
23 май 2023 16:19
Гост

От личен опит знам, че всичко казано за Борисов е И С Т И Н А ! Вие нямам идея в кой свят живеете, тролчета

Сотир
Сотир
23 май 2023 16:08
Гост

E, сега като гуруто им е в немилост е естествено да се разграничат от него.

Бени
Бени
23 май 2023 16:20
Гост

Така е

Димо
Димо
23 май 2023 16:00
Гост

Е, като излезе в отпуск, сякаш не може да оказва натиск!

Цветан
Цветан
23 май 2023 15:54
Гост

И защо чак сега се сетиха?

Ники
Ники
23 май 2023 15:56
Гост

A преди време гласуваха с две ръце за него.

Добрина
Добрина
23 май 2023 16:17
Гост

Нима нямат право да са сгрешили в преценката за него?
Или твърдиш, че Гешев притежава качества за главен прокурор , дори и само към днешна дата с оглед действията му след 1 май?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 май 2023 16:47
Гост

Той със сигурност разполага с повече качества от Стою Пържолата, който ще прави съдебната реформа.