И зам.-председател на районния съд в Пловдив се включи в процедурата за избор на ръководител. Това е Диляна Славова – шеф на Гражданското отделение, която е номинирана от общото събрание на съда.

Миналата седмица стана ясно, че колегата ѝ от Наказателното отделение Божидар Кърпачев е подал документи за участие в избора (виж повече тук).

Диляна Славова има над 17 години юридически стаж. Завършила е „Право“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Работи в съдебната система от 2007 г. като първо е била младши съдия, а от 2010 г. е съдия в РС-Пловдив. Зам.-председател и ръководител на Гражданското отделение е от 2015 г.

От протокола от общото събрание на РС-Пловдив, проведено на 6 октомври, става ясно, че тя е подкрепена за поста от 33 съдии, други 13 са гласували за Кърпачев (виж пълния протокол тук).

В нейна подкрепа най-напред се изказват членове на ръководството на съда.

Зам.-шефът на съда и ръководител на Наказателното отделение Милена Георгиева отбелязва, че председателят на РС-Пловдив трябва да бъде е отговорен, уважителен, диалогичен, сериозен човек с висок професионализъм, силен характер и с богат административен опит, а на тези условия отговоря Диляна Славова. „Съдия Славова е правораздавала във всяко едно от отделенията на съда и е една от малкото, която има поглед върху различните материи – наказателна, гражданска, брачна и техните специфики. Съвместната ни работа ми даде възможност да я опозная много добре и да разбера, че тя е един изключителен професионалист, смела, със силен характер, отговорна, уважителна, диалогична. Тя не само е решителна и със силен характер, но е изключително балансирана в комуникацията ѝ със съдиите и съдебните служители“, казва Георгиева.

Колегата ѝ Александър Точевски, който е ръководител на Брачното отделение, на свой ред отбелязва, че Славова е организирана в своята работа, отговорна, изпълнителна, съвестно изпълнява служебните си задължения и винаги при решаване на проблемите поставя интересите на съда на първо място. „Не взема емоционални решения, умее да работи в екип и винаги съм можел да разчитам на нея като човек и като колега“, посочва той.

Сегашният председател на РС-Пловдив Иван Калибацев също взема отношение по номинацията: „Надявам се и съм убеден, че това е кандидатът на този колектив, т.е. не е наложен от външни фактори, от други председатели или по какъвто и да било друг начин. Когато кандидатът е част от този колектив и е предложен именно от него, това ще бъде основният мотив за най-добрите решения, които ще се взимат, а именно в интерес на колектива“.

Калибацев казва още, че Диляна Славова отлично работи в екип, диалогична и човечна е. „Тя е изключително достоен човек, не създава интриги, не клюкарства, с изключително внимание подхожда към всеки един от нашия колектив, от чистача до председателя. Работата в екип означава да можеш да чуеш всички, да търсите отделните предложения, да намирате работещи решения и най-вече да защитавате общия интерес. Представете си в колектива, където трябва да имаме екипност и подкрепа вътре, да имаме хора, които да се интересуват от това как да създадат интрига, как да злепоставят един или друг, как да разделят колектива или да ни настройват един срещу друг поради някакви определени интереси, било то и външни такива. Подобен тип поведение при нея не само, че не съм го забелязал, тя не го и допуска“, казва още Калибацев, който преди година беше номиниран за член на ВСС от тримата си заместници (виж тук).

В концепцията си (виж пълния текст тук) съдия Славова казва, че за нея подкрепата на колегите ѝ е най-силният стимул и мотивация да поеме отговорността за поста председател на РС-Пловдив. И допълва, че ще направи всичко по силите си, за да бъде обединяващо звено сред колектива. „Като част от колектива на Пловдивския районен съд имам потребност и огромно желание, осъзнавайки необходимостта от сплотяване на магистратския и служителски състав да създам спокойна атмосфера, основана на взаимно уважение, подкрепа, разбиране и колегиалност“, споделя още съдия Славова.

Тя посочва, че въпреки високата натовареност и недостатъчния брой на съдебните зали, делата приключват в кратки срокове, ръководството всеки месец следи за постъпленията им и равномерното разпределение, а през годините е предприело редица организационни промени за оптимизиране на работата.

Диляна Славова изтъква, че като част от ръководството на съда, се е сблъсквала с проблемите, които стоят пред него. „Като основни сред тях отчитам натовареността на магистрати и съдебни служители, обусловена от невъзможността за пълна заетост на щатната численост и големия брой постъпления на дела, недостиг на помещения за работещите и на съдебни зали. Като сериозен проблем отчитам и недостига на паркоместа за работещите в Районен съд магистрати и съдебни служители, като съществуващия служебен паркинг е крайно недостатъчен да посрещне техния капацитет“, казва тя.

След като изброява какво е свършено в периода от 2013 до 2018 г., зам.-шефката на РС-Пловдив изтъква, че през последните 10 години от управлението на съда трябва да се отбележи, че той работи отлично въпреки затрудненията като висока натовареност, непълен щат, множество командировани и отсъстващи магистрати и битови проблеми.

Вярвам, че правилен подход е да се продължи постигнатия модел на управление. Уверена съм, че приемствеността е от изключително важно значение и ако бъда избрана за административен ръководител на съда, аз ще положа всички усилия да следвам тази тенденция на развитие, да съхраня достиженията и да следвам онези полезни и добри управленски практики, които през годините са довели до развитие и просперитет на съдебния орган“, казва Диляна Славова.

И допълва, че ще продължи тенденцията за отлична организация по администрирането на делата и поддържането на срочно, качествено и достъпно правораздаване като ще работи за осигуряването на необходимите битови условия за работа.

Тя посочва, че ще предостави електронен достъп до делата на страните чрез поставянето на таблети в заседателните помещения, като ще възложи да се разработи софтуер, който да позволява постъпващите по делата документи в хронологичен ред да бъдат визуализирани под формата на електронна книга, която максимално да се доближава до облика на съществуващите хартиени дела.

Славова предлага да се прегради една конкретна съдебна зала, като така според нея ще се осигурят допълнителни помещения за служители, зали, адвокатска стая, а може да послужи и за център по медиация.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петър П.
Петър П.
13 ноември 2023 16:14
Гост

Познавам служебно Съдия Славова и наблюденията ми са, че е изключително отдаден на работата си човек. Живея в района на съда и многократно я засичам да си тръгва след 8 часа вечерта и да работи и събота и неделя. Какви са качествата и като ръководител нямам представа но като съдия според мен и други колеги се справя завидно добре. Искрено и пожелавам успех!

Интересно
Интересно
10 ноември 2023 11:24
Гост

Прави ми впечатление, че в коментарите и под двете статии се говори масово положително за Кърпачев и негативно за Славова (Калибацев). Изводите за това кой е по-добрият кандидат са ясни.

Здрав разум
Здрав разум
09 ноември 2023 21:24
Гост

Какво значение имат външният вид и възрастта?
Само сравнете концепциите на кандидатите.
Едната говори за човек, познаващ и подложил на обстоен анализ състоянието на съда, който назовава с имената им проблемите, генезиса им и предлага решения, при това с по няколко варианта.
Втората се плъзга по повърхността, изобилства от клишета и грешки на езиковата култура (пълният член и запетаите са тера инкогнита) и се крие зад постигнатото от друг, като конкретното назоваване на проблемите е заметено, а зад предлаганите решения прозира пълната липса на желание за промяна.
Време е във ВСС да надделее здравият разум.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 9:40
Гост

Съдията Славова е отличен професионалист, отговорна е и е отдадена на работата в съда. Считам, че е най-добрият избор за председател на РС Пловдив.

Браво!
Браво!
09 ноември 2023 8:50
Гост

Супер новина е това. Познавам Диляна Савова доста бегло, но винаги е изглеждала сериозен човек, който работи. Дано я изберат !

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 8:17
Гост

За мен колежката е идеална. Външният вид е най-важен за подобни позиции. Другият кандидат е прекалено млад и несериозен.

честно казано
честно казано
09 ноември 2023 10:46
Гост

и двамата не стават… За голям районен съд, като Пловдивския, си трябва сериозна кандидатура. За съжаление добрите съдии не желаят да се забъркват в кацата с л@айна – ВСС-то и горната инстанция, което председателският пост предполага. Това е проблемът на цялата съдебна система, че се управлява от мафиоти, подлизурковци и некадърници.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 11:35
Гост

Напълно споделям. Откога обяснявам, че ако имаше такава мацка на мястото на онова прасе Пеевски държавата отдавна щеше да е вместо в Магнитни и в Евро зоната и в Шенген и да просперира, ама на Доган не му увира кухата кратуна. Няма да живее 1000 години, че да може да ги изхарчи тези пари. Да направи нещо и за хората.

Районен съдия
Районен съдия
08 ноември 2023 21:21
Гост

Калибацев преди 3 години упрекваше Шейтанова, с която се бореше за председателското място в Окръжния съд в Пловдив, че е преписала концепцията на г-н Хаджиев. Ми, тя Диляна Славова е направила „copy paste“ на голяма част от старата концепция на Калибацев. Дори с правописните грешки. „С твоите камъни по твоята глава“ е казал народът. Ще бъде интересно. Борислав Кърпачев срещу своята заместник председателка.

O. D. B.
O. D. B.
08 ноември 2023 20:54
Гост

Как можи Лекс да нямат снимка на фаворитката. Би казала много.. А иначе браво на Forest Gump и подкрепилити го за куража, дано да намери подкрепа в съвета.

Кукуригу
Кукуригу
08 ноември 2023 22:42
Гост
запознат
запознат
08 ноември 2023 19:52
Гост

Да се знае, че Савова не е номинация на общото събрание. Тя е номинация единствено и само на лицето Иван Калибацев. Въпросното общо събрание бе свикано след обиколка по кабинетите и събиране на подписи. В РС-Пловдив общото събрание никога е нямало мнение и значение. Съдиите, които си сложиха подписа под принуда са срам за професията. Славова е толкова слаб юрист, че едва ли прави разлика между „цесия“ и „фото сесия“. Единствено се вълнува от външния си вид, които е изкуствен. Недоумение буди как съдии, които не ведниж са споделяли, че питаят силно негативни чувства към ръководството, подкрепят Славова срещу дребни… Покажи целия коментар »

Любомир
Любомир
08 ноември 2023 21:02
Гост

Вие откъде сте запознат, работите в районен съд Пловдив или си нямате работа?

Светослав
Светослав
08 ноември 2023 21:05
Гост

Вие кой сте, да кажете че Славова не е добър юрист, по-точно как я определяте, като каквато и да е, без въобще да сте имали контакт се нея, по снимки ли разбрахте какъв юрист е или нещо, резултата от някое дело не ви е удовлетворил😊

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 22:16
Гост

Госпожо Славова, мисля, че е очевадно, че човекът ви познава.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 0:03
Гост

От собствен опит знам, че най-добре се работи с хубави жени и винаги се справят много добре като ръководители. Грозните хора обикновено са злобни и пълни с комплекси и като им дадеш власт избиват на авторитаризъм, който може да стигне до нещо от рода на Цацаров или Гешев. Хубава жена ръководител, досега никога не е правила такива поразии. Така че според мен с колежката РС – Пловдив ще дръпне напред и ще има много по-ведра атмосфера.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2023 11:00
Гост

Така е- и аз харесвам хубави жени

Петър П.
Петър П.
13 ноември 2023 16:36
Гост

Господин Запознат, звучите като поредния нереализиран професионално индивид с байганьовкo мислене тип Всички са маскари! Отричаме всичко различно и хубаво за да отсеем плявата и да дадем възможност на поредния нафталинов номенклатурчик да блесне с комунистическа некадърност/ако не той то поне някой от наследниците му/ Кога проведохте изпита на Госпожата за да се уверите в професионалната и „Некомпетеност“? И да познавам я достатъчно добре за да твърдя, че е достоен човек, който уважава мнението на колегите си и може да се разчита на нея като професионалист. Засрамете се !

Запознат
Запознат
08 ноември 2023 19:21
Гост

Концепцията на Кърпапев е в пъти по-задълбочена и обоснована и всъщност демонстрира по-добро познаване на реалните проблеми в РС-Пловдив, въпреки че дори не е бил зам. председател, за разлика от Славова!

Георги
Георги
08 ноември 2023 21:03
Гост

Концепцията на Славова, е кратка точна и ясна едва ли, сте отделили време да прегледате, концепцията на Славова, нито на Кърпачев говорите без обоснование

Кратка, да
Кратка, да
09 ноември 2023 7:53
Гост

Така е, концепцията на Славова разказва за „достиженията“ на ръководството в последните 10 години, кратко, с акцент върху сградния фонд, материалната база и софтуера, който се смени няколко пъти в последните години. Избягват се основните проблеми свързани със същинската съдийска работа, за които не веднъж и е напомняно в качеството и на заместник на най-натовареното отделение, от колеги, било на общи събрания, било в личен разговор, на които винаги е отговаряно: това няма как да стане, това не може да стане. Кратко, точно и ясно 🙂

Прочел и двете концепции
Прочел и двете концепции
08 ноември 2023 21:38
Гост

В този случай количествените параметри /натрупвания/ не са довели до качествени такива….

да ви е
да ви е'а и концепциите
09 ноември 2023 10:36
Гост

Големи наивници сте всички, дето се хващате за някакви си концепции. Абсолютни идиоти, негодни за съдии… Каквато и концепция да се напише, всичко зависи от парите, дето ги отпуска ВСС и от мат’риала в съда – съдиите и съдебните служители. Така че на практика винаги се получава кучетата си лаят /пишат разплути или кратки концепции, с всякакви фантасмагории/, керванът си върви /според бюджета и личния състав/. Така че по-добре кандидатите да си мерят други работи /например връзките във ВСС/, вместо концепциите. Тук няма как да не се спомене, че макар Весьо да беше палячо, си пазеше хората, нямаше преследвания и… Покажи целия коментар »

qlbszoaro
qlbszoaro
08 ноември 2023 18:14
Гост

Отcлaбванeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa – тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpодyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вас, peзyлтатът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвам всички с надноpмeнo тeгло да пpoбвaт:–– http://gg.gg/ketoex

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 17:51
Гост

Е, нали е номинация на Общото събрание? Какво искате? От космоса ли да посочат.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 18:35
Гост

Какво общо събрание ви гони? Единственият резултат от него ще бъдат 13 нови дисциплинарки.

Колега
Колега
08 ноември 2023 19:16
Гост

Колега, ясно е как гласува общото събрание в последните близо 10 години. Всички видяхме как много хора гласуваха с наведена глава, „за“ посочения кандидат и колко искрен им е вотът.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 17:15
Гост

Не си правете илюзии, пловдивският районен съд е вече почти напълно опитомен. Друго ръководство освен сегашното няма да има.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 16:13
Гост

Нямам думи. Калибациев няма ли кой да го разкара

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 16:12
Гост

Ужас

Шулев
Шулев
08 ноември 2023 16:11
Гост

Безумията в съда в Пловдив не са малко и пръст във всичко това има Калибациев

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 16:10
Гост

Е добре де, защо такъв зор с тоя Калибациев в Пловдив

щото е леке
щото е леке
09 ноември 2023 10:23
Гост

няма място в съдебната система за такива измекяри

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 16:09
Гост

Страшни драми там

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 16:07
Гост

Ако бях на мястото на Захарова или на Магдалина Иванова, след края на мандата на Калибацев бих го командировал някъде по-далеч, за да може съдиите и новото ръководство да се напаснат

4567
4567
08 ноември 2023 16:09
Гост

Никой няма да го иска 🙂

Бончев
Бончев
08 ноември 2023 16:10
Гост

Според мен в Сибир трябва да го пратят

Стратиев
Стратиев
08 ноември 2023 16:10
Гост

И за мен е важно да го махнат

Шулев
Шулев
08 ноември 2023 16:11
Гост

Категорично ще е добре да го няма. Той явно си гони някакви лични интереси

гони чичовите си интереси
гони чичовите си интереси
09 ноември 2023 10:22
Гост

на Борис Калибацев Филикон Лютеницата…

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 16:06
Гост

Жената може и да е читава, но подкрепата от Калибацев прави номинацията смущаваща

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 16:12
Гост

То и Тодор Попов в съседния Пазарджик може да е читав, но подкрепата от ГЕРБ няма как да не откаже хората да го подкрепят. И вече не е кмет. И е за добро, според мен.

Ко-ко-ко-лега
Ко-ко-ко-лега
15 декември 2023 15:50
Гост

Осведомени говорят, че Вероника Имова e тъща на Калибацев и той се ползваше с подкрепа. Калибацев подкрепя Славова, съответно Имова ще подкрепя Славова. Да ви е честито – пак ще се сипят дисциплинарки, пак ще се подписвате с наведени глави, пак ще се оказва натиск за „правилно“ съдебно решение, пак ще се манипулира вот на общо събрание и т.н. Тъжно, потресаващо и силно смущаващо е случващото се в РС Пловдив. но и срамно за съдии, които доказват, че нямат сила да защитават позиции и да воюват за правата си.