Депутатите приеха правила, по които ще се разглеждат и обсъждат промените в Конституцията. Те бяха подкрепени от 107 народни представители, 48 бяха „против“ („Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“), а един от „Продължаваме промяната-Демократична България“ се въздържа.

В края на юли депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект за промени в основния закон (какво предвижда той виж тук). По Конституция обсъждането им може да започне най-рано месец след това. Но народните представители предвидиха, че този срок не тече през депутатската ваканция и заради това преди около две седмици председателят на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков (ГЕРБ) обяви, че той започва да тече от 1 септември, а същинското обсъждане на измененията в КРБ ще започне след 6 октомври.

Приетите днес правила на практика са същите, както при предходните промени в Конституцията. Предвидени са три гласувания на законопроекта – първото и третото са принципни и в цялост на всички текстове, а второто е за всяка разпоредба по отделно. Предложения по текстовете се правят само между първото и второто гласуване.

Законопроектът е приет на първо гласуване, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители, т.е. 180 души. Ако той получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували поне 160 народни представители, е записано в правилата, които следва конституционните разпоредби.

Два момента предизвикаха спорове днес в пленарна зала.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обърна внимание на чл. 4 от правилата, който урежда процедурата за второ гласуване на законопроекта. В неговата ал. 5 се предвижда: „Текстовете, които не са подкрепени от три четвърти от всички народни представители, но са подкрепени от две трети от тях, се разглеждат и приемат по реда на чл. 3, ал. 4“.

Чл. 3, ал. 4 на свой ред предвижда, че ако на първо гласуване законопроектът получи по-малко от три четвърти, но не по- малко от две трети от гласовете на всички народни представители, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца като при новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Ние имаме едно предварително гласуване. Ако то събере три четвърти гласове, се счита за първо гласуване. Ако не събере, остава предварително и в срок не по-малък от два месеца, се предлага първо гласуване. Ако тогава се съберат две трети от гласовете на народните представители, законопроектът е приет на първо гласуване.

След това следват предложения от депутати. После имаме второ гласуване. Ако промените не бъдат подкрепени от три четвърти от народните представители, те не се приемат и се отлага с минимум още два месеца за второ гласуване, след което, ако се приемат с две трети, се преминава към трето гласуване. Това ли имате предвид?“, попита Росен Желязков към комисията по конституционни въпроси.

Надежда Йорданова обясни, че ако законопроектът е бил приет на първо гласуване с две трети от гласовете на депутатите, то на второ гласуване не се поставя отново въпросът  за мнозинството от три четвърти. Но тъй като текстът на чл. 4, ал. 5 от правилата предизвика различно тълкуване, след почивка, депутатите решиха той да отпадне, което беше подкрепено от 94 народни представители, 50 бяха „против“, а 11 се въздържаха.

От „Възраждане“ обърнаха внимание на втория спорен момент в правилата. В тях беше записано, че предложения за изменения в Конституцията могат да правят една четвърт от депутатите, а не всеки народен представител.

Лидерът на партията Костадин Костадинов напомни, че при предходни изменения в основния закон, всеки депутат е имал възможност да внася предложения за промени. И каза, че сега опозицията наброява около 60 народни представители, колкото са необходими за отправяне на предложения. „Не е невъзможно, но това мнозинство затруднява процедурата. Това е хем законопроект, хем особен законопроект, но в парламента не е имало такава практика за особените законопроекти. Във всеки момент всеки един народен представител имал право да прави предложения за поправки. Не може да отнемате това право на народните представители“, изтъкна Костадинов.

Радомир Чолаков обясни, че нововъведението е по идея на експертите на комисията.

Винаги депутатите са имали право да внасят предложения – всеки един от тях. По изрична препоръка на експертите на комисията, а това са проф. Пламен Киров, Румен Ненков, проф. Екатерина Михайлова и проф. Пенчо Пенев, в правилата е предвидено да се приложи директно текстът на чл. 154 от Конституцията за това предложения за изменения да могат да бъдат правени от една четвърт от депутатите. Но конституционната практика е била всеки народен представител да внася предложения“, каза Чолаков и предложи в правилата да отпадне препратката към чл. 154 от КРБ, което беше и подкрепено. Така сега всеки един народен представител ще може да внася предложения за изменения на основния закон.

Петър Петров („Възраждане“) поиска други две корекции – в правилата изрично да се запише, че законопроектът ще бъде внесен в пленарната зала поне 72 часа след разглеждането му от комисия, както и да има възможност да се внасят предложения за промени между второ и трето гласуване, когато при второто не е събрал подкрепа от три четвърти от депутатите. „Очаква се тези текстове, които не са приети на второ гласуване с три четвърти, да не може да съберат квалифицирано мнозинство и на трето гласуване, защото трябва да бъдат пипнати. Излиза, че мнозинството очаква да приеме този проект само с мнозинство от две трети. Не е редно да се случва. Затова трябва да се даде възможност само по отношение на онези текстове, които не са събрали три четвърти, да се правят предложения за промени, а не само редакционно-технически поправки“, каза Петров.

Председателят на НС Росен Желязков му обясни, че правилата за промени в Конституцията са акт от по-ниско ниво от Правилника за организацията и дейността на парламента, където изрично е посочено, че законопроектите се внасят в пленарна зала 72 часа след разглеждането им от водещата комисия. Желязков допълни, че това изискване важи и за измененията в КРБ и няма нужда да се записва и в правилата.

Що се отнася до искането да се правят предложения за промени и между второ и трето гласуване, шефът на НС обясни: „Ако процедурата е тръгнала с две трети мнозинство, и първото, и второто, и третото гласуване е с това мнозинство, а не възвратно постъпателно движение на мнозинството, според развитието на промените в Конституцията. Няма как да допълваме основния закон, ние се движим по него“.

След тази размяна на реплики депутатите одобриха правилата.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
johnsjimmy016
johnsjimmy016
15 март 2024 7:32
Гост

Make your memories brighter with our versatile and innovative offers like never before. And through the mingling, we will beautify your poise. Black Fur Sheepskin Aviator Bomber Leather Jacket

Tony Charles
Tony Charles
23 октомври 2023 12:48
Гост

As dedicated Baby Diapers Manufacturers we understand the importance of keeping your baby happy and comfortable. Our commitment to quality and safety ensures that our diapers are not only ultra-soft but also highly absorbent, providing the best care for your precious bundle of joy.

Andrew Mark
Andrew Mark
26 септември 2023 13:06
Гост

This is the one of the most important information for me. And I am feeling glad reading your article. The article is really excellent?
Freddie Mercury Yellow Jacket

Mike Rooney
Mike Rooney
26 септември 2023 11:18
Гост

Awesome blog. I have read and thought about what you said. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work!American psycho overcoat

Ст. Стоев, майнин
Ст. Стоев, майнин
25 септември 2023 19:59
Гост

Шиши, искам да ти д..ам

REGARDS
REGARDS
25 септември 2023 19:47
Гост

Защо народът не протестира срещу тези неграмотни промени, които ще ни върнат близо столетие назад ?!? Докога тази коалиция от кръвопийци ще ни управлява ?!?

Народе ????

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 септември 2023 18:27
Гост

Как ще променят Конституцията в частта, касаеща баланса между властите бе?! Приказки за наувници!

стъпка по стъпка
стъпка по стъпка
25 септември 2023 16:38
Гост

Следва анулиране на Освобождението и на изискването депутати и членове на МС да са само български граждани, за да се напълнят легално парламент и правителство с кирилпетковци или пък – нещо съвсем различно – с агенти на всевъзможни чужди служби.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 декември 2023 22:34
Гост

Че какво пречи да се дава на всеки щатски посланик уж „почетно“ българско гражданство, а след 18 месеца да го турят за президент, министър-председател или генерал-губернатор? Кутията на Пандора е отворена – чужд гражданин да управлява държавата. Кирил Петков е получил българско гражданство по рождение, а канадското го е придобил. При получаването му е задължен да положи клетва за вярност на кралицата, и той я е положил. Във вярност към България не се е клел, а колко трае верността му към канадската (английската) кралица вече видяхме.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 15:47
Гост

По-интересното е какви промени предлагат да се правят и къде са написани мотивите. Кога са поставени за обсъждане и къде.

мнение
мнение
25 септември 2023 16:09
Гост

Проектът за изменение е качен на сайта на НС в раздел законопроекти. Прочетох го и го намирам за скандален и откровено обслужващ определени интереси. В Портала за обществени консултации не открих нищо, кой знае защо.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 20:52
Гост

Въпросът бе да се обсъдят от юристи предложенията и мотивите. Това е много по-важно. До тук няма професионално написана статия по въпроса. Занимавате ни с безсмислици и повърхностни въпроси.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 20:54
Гост

Затова питах – къде са мотивите, кога са публикувани и поставени за обсъждане.
Заниват ни с процедуре, а същността липсва тотално.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 16:13
Гост

Пеевски мотиви не пише- той пише и чете само диспозитиви.

Ники
Ники
25 септември 2023 15:40
Гост

Кой знае как ще я ибезобразят Конституцията ни.

Гери
Гери
25 септември 2023 15:40
Гост

Отново ще има лобистки прокарвания.

Димо
Димо
25 септември 2023 15:37
Гост

Имас си аз „Възраждане“ да не са против.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 декември 2023 22:36
Гост

Ако ще „Възраждане“ да ни каже да не ядете червени мухоморки или развалено месо, вие пак ще направите напук?

Асен
Асен
25 септември 2023 15:36
Гост

Костадин Костадинов отново с неговите нелепи предложения.

Бисер
Бисер
25 септември 2023 15:34
Гост

Напълно редно е да има предложения за промени между второ и трето гласуване, когато при второто не е събрал подкрепа от три четвърти от депутатите.

Цветанов
Цветанов
25 септември 2023 15:35
Гост

Явно отново ще им гледаме цирковете.

Ървин
Ървин
25 септември 2023 15:16
Гост

Той Борисов беше написал цяла нова Конституция за 1 месец. Ужас.

Чико
Чико
25 септември 2023 15:16
Гост

Остави това, аз питам защо Борисов се подигра и не издигна обединителката на нацията Натали Трифонова. Искаме я за кмет. Дори бетинг компания и измисли слоган – „Натали или ти? “ Майната ми на мен – искам Натали!

Бенямин
Бенямин
25 септември 2023 15:15
Гост

Много хубаво.

Фют
Фют
25 септември 2023 15:14
Гост

Дано така най-после угодим на ЕС!

Людмил
Людмил
25 септември 2023 15:14
Гост

Искам и аз да променя нещо по нея. Това е исторически акт. Може ли? Къде да се запиша ?

Джеков
Джеков
25 септември 2023 15:13
Гост

Лошото е, че промените ви по Конституцията са, както са книгите написани от инфлуенсъри и Слави Трашъра- повече написани книги, отколкото прочетени. Да, прочетени.

Пъпчев
Пъпчев
25 септември 2023 15:11
Гост

Има си хас.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 15:11
Гост

Ох, време ли е? Конституцията ви е, като обедно меню

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 15:10
Гост

Ами време е за серозни промени в конститЮшън! ЪЪЪЪ!

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 15:10
Гост

Защо тази зала ми се вижда по-малка от предходната, бе?