Депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) обмислят вече нови промени в Наказателния кодекс (НК) заради проблемите, които предизвикаха новоприетите текстове в НК, предвиждащи отнемане на колите на шофьори, употребили алкохол или наркотици.

Текстовете влязоха в сила в началото на месеца и според тях съдът задължително постановява отнемане на автомобила при шофиране с над 1,2 промила алкохол или след употреба на наркотици. Условието е само превозното средство да е собственост на водача, а в противен случай се присъжда неговата равностойност.

Основният проблем с прилагането на новите промени е, че непосредствено след влизането им в сила МВР започна да отнема колите на шофьори след тестове на пътя. НК обаче предвижда това да се прави единствено от съда и то става след влизане в сила на присъдата. Отново съдът може да допусне запор като обезпечение на бъдещо отнемане, а НПК позволява и колата да бъде иззета като веществено доказателство. Не е такъв случаят обаче, когато става дума за шофиране с определената в закона концентрация на алкохол в кръвта, както и след употребата на наркотици. Друг проблем е, че тестовете за наркотици са ненадеждни, а и резултатите от тях излизат след месеци, през които и невинен водач може да остане без кола, ако законът се прилага, както в момента (виж повече по темата тук).

Срещу практиката на МВР да отнема автомобили преди да има краен съдебен акт имаше редица възражения от различни браншови организации.

Затова днес депутати се срещнаха с вътрешния министър Калин Стоянов, в резултат на което е билоо постигнато съгласие да се изготвят методически указания между прокуратурата и МВР, по които да прилага промените в НК. Това се налага, защото в момента има различна практика в различни региони в страната.

„Първо трябва да видим защо законът се тълкува превратно и се стига реално до временно отнемане на моторни превозни средства, въпреки че в закона такава възможност не е предвидена“, каза председателят на парламентарната правна комисия Стою Стоев пред БНТ.

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев пък подчерта, че МВР няма правомощия да отнема коли и добави, че управляващите планират да започнат процедура по закупуването на нова апаратура, която да подобри времето на един тест от 6 часа на 15 минути. „Идеята е кръвен тест и резултатът от него да не отнемат повечето от седмица-две. Също така се подготвят 4 нови лаборатории за кръвни тестове„, написа във Фейсбук профила си Настимир Ананиев.

„Част от проблемите могат да се решат на подзаконова база. Но и законът се нуждае от промяна. Той не дава яснота за двама съпрузи в режим на съпружеска имуществена общност – отнема ли се автомобилът или неговата равностойност трябва да се заплати. Сериозен проблем е и с бизнеса – фирми, които отдават коли под наем, фирми със скъпа строителна техника… Ако те попаднат под тези санкции е възможно животът на един професионален шофьор да бъде унищожен“, заяви и Явор Божанков от ПП-ДБ. Пред БТА той призна, че прибързаното приемане на промените в НК води до проблеми в практиката.

„Никой не спори, че на дрогирания и пиян шофьор като най-тежка мярка може да се отнеме автомобила, проблемът обаче е, че много хора, приели определени медикаменти или пък употребили нещо, което е било дни назад и въобще не им влияе към момента на правене на теста, могат да станат набедени престъпници, без да имат никаква вина“, обясни Божанков.

Според него част от проблемите могат да бъдат решени с наредба – кога и по какъв ред може да бъде отнето моторно превозното средство. Той сподели също, че след ваканцията парламентът трябва да потърси вариант да спре прилагането на тези промени, а след това да се мисли какви по-прецизни текстове да бъдат предложени, „за да може виновните да получават бързо наказание, а тези, които не са виновни, да не стават жертви“.

Предстоят още срещи с министрите на правосъдието и на здравеопазването за прецизиране на текстовете.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:26
Гост

­­Г­­­о­­­р­­е­­щ­и­­­ ­­­м­о­­м­и­­ч­е­­­т­а­­­ ­­в­­и­­ ­о­­ч­­а­­­к­­в­а­­т ­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?88998

atom22
atom22
23 август 2023 12:05
Гост

Как може да се направи такъв закон да работи? Ако се чака да влезе в сила съдебно решение, че тогава да се отнеме колата то няма да е останало след от нея. Може би трябва да се откажат от отнемането като цяло и да преминат само към парична санкция.

Петър
Петър
22 август 2023 13:41
Гост

ПП-ДБ законите вече за нищо ги нямат. В последно време се нароиха безброй правни недоразумения.

Анонимен
Анонимен
22 август 2023 12:39
Гост

Колеги, виждам една лека ненавист към юридическата мисъл в ПП. Нека ви напомня, че тя е съставена от отличници на випуска на СУ, кадри школувани в световни университети като Харвард, в кантори на възходящи роднини, издигнали се със знания, опит, качвали стъпало по стъпало живота и пътя към тавански квартири. Очевидно е, че успехите им няма как да бъдат оценени от посредствени юристи.

Анонимен
Анонимен
22 август 2023 8:19
Гост

Пълна трагедия, сега се сещат за съпружески.имущ.общост и фирмени автомобили, като 90% от случаите са такива. Първо акат, а после мажат, дали да не се спрете малко, че мирише!

Анонимен
Анонимен
22 август 2023 5:59
Гост

Поетите дават авторско тълкуване на това какво може и какво не може да правят войниците на фронта…Не са и помислили, че ще попаднат на княжеска каляска…

333
333
21 август 2023 22:40
Гост

Ех море Калино, Княгино с 1 чаша вино, колко автомобили спасяваш.

Тиквен трактор алангро
Тиквен трактор алангро
21 август 2023 17:20
Гост

ОТНЕМА СЕ ВСИЧКО. ДА НЕ СТЕ СЕ РАЖДАЛИ В БЪЛГАРИЯ

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 16:36
Гост

Служителите на МВР си правят каквото искат.

333
333
21 август 2023 22:41
Гост

Рушветите бая им нараснали

Георги Ат.
Георги Ат.
21 август 2023 16:31
Гост

Пия дилтиазем за кръвно и заради странично действие с други лекарства, като действа много благоприятно … ако ми направят тест за наркотици може да излезе положителенза халюцогени и да ме съдят, че и колата да ми приберат. Иди после обяснявай, че си пил лекарства за кръвно, ама те не били изписано с протокол, а на свободно съм го купувал, пия го от години и рецептата не пазя, щото в аптеката ме знаят. Чудя се дали да не го сменя с друго, което не си пасва толкова добре с останалите ми лекарства, т.е. да направя стъпка назад със здравето, само щото… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
22 август 2023 12:07
Гост

А може и просто поне веднъж в годината да отидеш на профилактичен преглед, и лекарствата, които поиш, да ти ги изпише лекар. Между впрочем, при проблеми с кръвното се препоръчва поне два пъти в годината да се ходи на специализиран преглед при кардиолог. Ние винаги се чудим как да обезсмислим закона, и да правим това, което си искаме. Хванат някои, и се почва – ма то чайче, вода за уста, лекарства. А безумията дето ги творят депутатите, са отделен въпрос. Нали правната комисия е с председател Бузанчо Стою, на тати момчето.

Христо Теодоров Иванов
Христо Теодоров Иванов
29 август 2023 21:49
Гост

И какво като отиде на профилактичен преглед и има рецептата за диазепама
Да не би като излезне теста положителен да му искат рецептата 😂😂😂
Направо ти вземат колата и ходи се оправай чакай резултати от лабораториите ходи по съдилища

Абе Тея измекяри един закон като хората не могат да направят да ги премислят предварително тези неща
От бързане да покажат, че нещо правят правят глупости

Западни, ама не университети, а дипломи по Zoom
Западни, ама не университети, а дипломи по Zoom
21 август 2023 16:27
Гост

Великите юристи на ПП и ДБ не могат едно изречение законов текст да приемат, без да стане ясно колко са жалки на втория ден. И следва поправка на поправката на поправката…

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 16:40
Гост

Нищо общо с Каскета, Барни Ръбъл и останалите калинки от школата на ГЕРБ – йористи!

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 20:19
Гост

Лошото е, че в сравнение с тия дилетанти от ПП-ДБ герберастите все повече изглеждат като академици.

Асен
Асен
21 август 2023 16:17
Гост

Ами да си прецизират текстовете.

Възмутен
Възмутен
21 август 2023 16:18
Гост

Ако го направят, както и пишат законите…

Киро и Ленчето пишат закони
Киро и Ленчето пишат закони
21 август 2023 16:16
Гост

Юридическите напъни на ПП се оказаха по-смехотворни и от тези на Барни Ръбъла. Нищо повече не пипайте! Всичката ви работа е с трайност 5 минути.

ГЕРБ - йористи
ГЕРБ - йористи
21 август 2023 16:42
Гост

Не обиждайте този йезуит и титан на бялохакерската правна мисъл Барни Ръбъл като го сравнявате с някакви пропаднали люде от Хардвард!

80%
80%
21 август 2023 19:09
Гост

По отношение на ПП/БТ-тата, когато се споменава Харвард, трябва задължително да се използват „..“ – „Харвард“. За да не се обижда незаслужено името!

Николай
Николай
21 август 2023 16:16
Гост

Кой знае кога ще ги изготвят тези методически указания между прокуратурата и МВР.

Димо
Димо
21 август 2023 16:17
Гост

Ще има да си почакаме. А и надали това ще е от полза.

Гл. юрисконсулт
Гл. юрисконсулт
21 август 2023 16:15
Гост

Гарантирам, че тези правни текстове юрист не ги е погледнал. Масово законодателни актове се изготвят от всякакви специалист, БЕЗ участието на юристи. Или, ако участват, подбират юристи, завършили разби ПУЦове с единствено знания върху това какво е “интимна връзка “.

80%
80%
21 август 2023 19:02
Гост

Те и за въпросната „интимна връзка“ такива ги натвориха…!

Гери
Гери
21 август 2023 16:14
Гост

Само зная, че безобразията на пътя продължават.

Фики
Фики
21 август 2023 16:15
Гост

Безспорен факт.

Йаки
Йаки
21 август 2023 16:14
Гост

И тези са едни нормотворци…Да откършиш от тях.

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 16:08
Гост

Когато идиоти приемат правни норми, опитите им за ревизия са още по-идиотски.

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 16:50
Гост

Всички помним 12-те години управление на ДПС и ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 20:23
Гост

Имате нещо против некоалиционния непартньор на ПП-ДБ? А недоволството си съгласувахте ли го с амбасадата?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 август 2023 16:02
Гост

Да си припомним как беше тактиката на Промяната- ще третираме държавата като стартъп, т.е. ротация на проба-грешка (-фалит) и с иновативността си все някога ще пробием… може би. Нищо де, Кико нали си е ренаунснал (renounce) канадското гражданство, не са му го отнели принудително, винаги има резервен план… за него.

ГЕРБ - йористи
ГЕРБ - йористи
21 август 2023 16:45
Гост

Абе, друго си беше при ГЕРБ! И корупцията си беше абсолютно стабилна, и онези 30% фонд „Чекмедже“ си бяха напълно предвидима величина, и Съдът за специализирани поръчки на мафията работеше в такъв перфектен синхрон с Цацата и Каскета (преди последния да стане лош), за да може чекмеджето никога да не остава празно, а отказващите да се отчетат да бъдат пращани в ареста за по няколко години да им дойде акъла!

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 16:01
Гост

Ами какво да очакваме като законотворчество от цитираните в статията- Стою Стоев, Божанков и Настимир Ананиев, освен гавра със закони и тотална липса на разбиране на основни правни понятия.

ГЕРБ - йористи
ГЕРБ - йористи
21 август 2023 16:48
Гост

Къде е сега Барни Ръбъл да разджурка тази разпоредба още преди да е написал новата конституция за 7 дни! Ех, какви времена бяха, просълзявам се като се сетя как на второ четене в пленарна зала за първи път редовно вкарваха промени в ПЗР на Закона за биоразнообразието, с които изменяха ДОПК!

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 17:15
Гост

Айде стига с тоя Барни бре.., че беше юридически профан и на гаргите е ясно, ама тия днешните с нищо не му отстъпват по юридическа некомпетентност, още повече новите законотворци спомените споменати в статията.

80%
80%
21 август 2023 19:05
Гост

За краткото време през което „творят“ сегашните дУпетати, се утвърдиха като мноооого силна конкуренция в областта на олигофренията на Барни…

Анонимен
Анонимен
21 август 2023 15:58
Гост

Дрън- дрън, та пляс- за друго не се сещам, с което да се илюстрират законодателните безобразия