Парламентът гласува окончателно промените в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат по-тежки наказания за шофьорите, които предизвикат тежки катастрофи.

В хода на второто гласуване бяха одобрени и допълнения към приетите преди дни текстове от правната комисия, които бяха предложени от депутата от ГЕРБ Марин Маринов. Става дума за причинените катастрофи по непредпазливост, при които е причинена телесна повреда или смърт.

В момента наказанието в тази хипотеза е от 2 до 6 години затвор, а в особено тежки случаи – от 3 до 10 години. Парламентът гласува санкцията да стане от 3 до 8 години затвор, а в особено тежки случаи – от 5 до 12 години.

Редакцията на чл. 343, ал. 3 предвижда по-тежки наказания, ако престъплението е извършено от пиян или дрогиран шофьор, ако няма шофьорска книжка, ако избяга от местопроизшествието или деянието е извършено на пешеходна пътека. При тези обстоятелства НК в момента предвижда от 3 до 15 години затвор, а в особено тежки случаи –  от 5 до 20 години. Депутатите приеха наказанията да станат от 5 до 15 години затвор и в особено тежки случаи – от 10 до 20 години.

Одобреното от депутатите предложение на Марин Маринов е същите по-тежки наказания по ал. 3 да се налагат вече и на шофьорите, които откажат тест за алкохол и наркотици, без да имат медицински причини, както и ако деянието е извършено след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км или ако това е станало след преминаване на червен светофар.

В тези случаи съдът ще може и да отнема превозното средство, с което е извършено престъплението, ако то е собственост на извършителя, а ако не е, ще присъжда равностойността му. Същата възможност за съда парламентът гласува и в случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и когато това е извършено повторно.

При дебата в комисията през седмицата депутатите изрично отбелязаха, че са се съобразили с решенията на Конституционния съд, с които той на два пъти отменя текстове от НК и Закона за движение по пътищата, които предвиждаха отнемане на автомобили и когато не са собственост на извършителите на престъпления (виж тук и тук).

Парламентът прие окончателно и промяната в чл. 343б, в който създаде нова алинея, с която криминализира повторния отказ на шофьори да дадат проба за алкохол и наркотици. Става дума за нова ал. 6 на чл. 343 б. от НК, която вече ще гласи:

„Който управлява моторно превозно средство и откаже да му бъде извършена проверка по надлежния ред за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, след като е бил наказван за някое от тези деяния по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца и с глоба от две хиляди лева“.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ настояваше условието да е при отказ на шофьор да даде кръвна проба, но предложението му не беше прието. Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) искаше криминализирането да е директно, а не при повторен отказ на тест за алкохол и наркотици, но и това предложение беше отхвърлено.

Бившият вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков отново пък каза, че завишаването на санкциите не е правилното решение, а сегашните редакции само ще „развалят“ Наказателния кодекс. Той се възмути основно на предложенията на ГЕРБ за още по-тежки наказания при непредпазливите престъпления, като подчерта, че вече са приравнени на умишлено убийство.

Остро срещу промените се изказа и Николай Дренчев от „Възраждане“, който каза, че са ненавременни и неоснователни. „Фактите са, че с 10% намаляват смъртните случаи на пътя, нямаме никаква нужда от все по-свирепи наказания за произшествията. Моля ви да не давате данък на общественото мнение, а да погледнем обективно от позицията на законотворци. Никой не сяда зад волана с мисълта, че ще убие човек. Вместо предложения на коляно сега, нека ги направим след умно, обмислено и подчинено на науката“, каза Дренчев, но текстовете бяха гласувани след изтощителни 8-часови дебати.

С преходните и заключителни разпоредби парламентът измени и Закона за движение по пътищата като премахна контролния талон за потвърждаване валидността на шофьорската книжка (т.нар. син талон) и приеха, че в националния регистър за водачите и техните нарушения и наказания се съхранява информация за контролните точки.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
raboyid643
raboyid643
10 август 2023 10:57
Гост

Drivers who refuse to take a DUI chemical test after being arrested for driving under the influence may face consequences under their state’s implied consent laws kfcfeedback

Анонимен
Анонимен
31 юли 2023 8:40
Гост

Палиативи на безпомощното управление на Държавата.

&22
&22
29 юли 2023 18:04
Гост

Защо не напишете нещо за старозагорската кочина, напечена Окръжен съд и смелите им решения по въззивни мерки, които взривиха държавата? Че и възмутиха една камара юристи. До кога смятате ще минава ей така- всяко чудо за три дни? Защото скоро ще полетят паветата към съдебните сгради, натам върви

Гражданитепакнатопа
Гражданитепакнатопа
29 юли 2023 12:47
Гост

Гледам че лекс не се колебае да трие коментари. Та какво, по тежките наказания за n-ти път завишени ще променят нещо, така ли? Доказаха се като „работещ“ модел ли, какво? А Не е ли причината за това ЛОШИЯ ПРИМЕР даван от магистратите, полицаите, администрацията че законите не значат нищо и могат да се потъпкват стига да работиш в правилната институция, или да познаваш правилните хора. Аз смятам че по-тежки наказания, всъщност НЯКАКВИ наказания и реален безпристрастен орган за разглеждането и.м е причината. В момента такива НЯМА. ЛИПСВАТ,респективно липсва и страхопочитание към закона от самите съдии и прокурори и те са… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 юли 2023 12:30
Гост

Отказ от тест за алкохол и/или дрога – до 6 месеца затвор – разбирай автоматично 78а НК – глоба от 1000 лв. (Че даже след последните промени в НПК вече можа и със споразумение да се уговори по-малък размер) – отврат!

Зекирски
Зекирски
29 юли 2023 11:21
Гост

Смятам че най-нормалното нещо което могат да направят е ЧИНОВНИЦИТЕ да получават по-високи наказания и глоби все пак те трябва да бъдат за пример в обществото.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2023 12:11
Гост

Въобще не ги глобят не бъдите глупави.

KliM
KliM
29 юли 2023 10:11
Гост

Възпитание, образование, контрол без корупция на пътя, събиране на глобите. Ако всичко това се изпълни, ще сме като в скандинавските страни.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2023 10:58
Гост

То, ако беше изпълнимо тук, много други проблеми щяха също да са решени.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2023 9:47
Гост

На следващото раздаване по НК може да приемат да им режат ръцете, че вече и без крака може да се кара.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2023 9:25
Гост

Брей, „шофьорските“ престъпления станаха по-тежки от умишлено убийство.

Адвокат
Адвокат
29 юли 2023 8:24
Гост

Вместо да се упражняват да разсъждават като пияни на маса, да бяха седнали да прочетат решението на ВКС по делото за смъртта на Милен Цветков и можеха да им уврат главите.

OMG
OMG
29 юли 2023 8:54
Гост

Те повечето не могат да четат с разбиране, за съжалание важи и за някои от наричащите се юристи.

9999
9999
29 юли 2023 8:22
Гост

Единственото смислено решение е премахването на безсмисления син талон.

12333
12333
29 юли 2023 8:12
Гост

Ама с тези тестове наистина не може да се продължава. Какво стана със заявката на МВР, че ще ги сменят, че ще може да се правят на повече места кръвни проби?

Анонимен
Анонимен
29 юли 2023 8:10
Гост

Тежко е да слушаш неуки депутати да разсъждават върху наказателна политика…

Наблюдател
Наблюдател
29 юли 2023 8:56
Гост

Този законотворец с новите предложения го чух да казва, че „може и да не са перфектни“, ама дайте да ги подкрепим, че ще свършат работа.