Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд (СГС) делото срещу Васил Божков и още деветима души, свързано с хазартния му бизнес, с който обвинението твърди, че са нанесени щети за близо 560 млн. лева на държавния бюджет.

От държавното обвинение съобщиха, че обвинителният акт е внесен в съда, като става дума за престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, в която са участвали и служители на закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). От съобщението на прокуратурата става ясно, че сред подсъдимите е и съпругата на Божков Елена Динева.

Според обвинението Божков е подбудител в съучастие с длъжностни лица от бившата комисия по хазарта, които са извършили нарушение на служебните си задължения –  допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта и от това са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание.

В началото на 2020 г. срещу Божков бяха повдигнати 19 обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари.

Спорът, от който тръгна разследването срещу него е как е трябвало да бъде облагана лотарията след 2015 г. – с 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра или с 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. Божков е плащал такса върху комисионните, а разследващите изчислиха, че е трябвало да плати такса върху залозите и така са калкулирани загубите за бюджета.

От своя страна Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на лотарията, като обясняваше, че е дал директно на Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. По неговите твърдения беше образувано и досъдебно производство, но прокуратурата го прекрати в края на миналата година.

В началото на месеца прокуратурата съобщи, че е приключила и разследването срещу Божков за поръчителство на убийства и опит за изнасилване.