Софийският градски съд намали на 500 000 лева гаранцията на Васил Божков по делото за организирана престъпна група за пране на пари и незаконна дейност с антики.

Съдебният състав е приел, че има доказателства за обосновано предположение за извършени много престъпления с висока обществена опасност, но определената от първата инстанция гаранция от 1.5 млн. лева е прекалено висока, тъй като Божков е под домашен арест по делото за таксите от хазарта и не може да работи, а освен това има наложена забрана за напускане на страната, а голяма част от сметките и имуществото му запорирани и възбранени. Определението на съда е окончателно.

Божков се прибра изненадващо в България на 25 август, след като три години беше в Обединените арабски емирства и беше задържан на летището заради множеството обвинения срещу него. В началото на 2020 г. срещу него бяха повдигнати 19 обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група за принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над 700 млн. лева.

Именно заради делото, свързано с хазартния му бизнес, прокуратурата поиска от съда да му наложи постоянен арест. Първо градският съд го остави в ареста, но на 5 септември апелативният съд му наложи домашен арест, който да бъде следен с електронна гривна.