Необходимостта от създаването на нова система за дистанционно гласуване за членове на Висшия съдебен съвет ще бъде обсъдена на заседанието на Пленума на съвета следващата седмица. Това съобщи пред журналисти председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Предложението за това е на ресорната комисия по информационни технологии във ВСС, а поводът – сегашната система е остаряла, не отговаря на европейските изисквания и има съмнения за опазването на тайната на вота. Освен това разработчикът ѝ – фирмата „Абати“, е казал, че тя не може да бъде надградена, стана ясно от думите на председателя на ВАС.

Личното му мнение е, че трябва да има изцяло нова система, към която да няма съмнения за начина на гласуване, каквито има сега. Но първо трябва да се изчакат промените в Конституцията и последващите изменения в законите, за да се види дали въобще ще остане възможността на електронното дистанционно гласуване за членове на съвета.

Това, че настоящата система не гарантира тайната на вота стана ясно по време на делото за избора на шестимата членове на Съдийската колегия – Мария Терзийска (зам.-председател на ОС-Варна), Явор Колев (бивш председател на АдмС-Пловдив), Миглена Тянкова (и.ф. председател на ОС-Хасково), Васил Петков (председател на ОС-Ямбол), Даниела Александрова (бивш зам.-председател на СРС, сега съдия в СГС) и Младен Димитров (председател на РС-Велико Търново).

Изборът им беше оспорен от трима от кандидатите – Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и от Владислава Цариградска, която към онзи момент беше съдия в РС-Луковит, а сега вече е повишена след конкурс в ОС-Плевен.

По време на делото беше назначена тройна съдебно-техническа експертиза на системата за гласуване.

Един от въпросите към вещите лица беше свързан именно с опазване на тайната на вота. Отговорът на тримата експерти беше: „Информацията, съхранена в базата данни и работните журнали на уеб сървъра дават възможност за идентифициране на това с кой талон е гласувано електронно, в колко часа, от кой IP адрес и тип устройство. Поради недостатъците на системата за гласуване, макар и свързано с трудност, е възможно да бъдат идентифицирани гласувалите и съответно тайната на вота да бъде разкрита“.

Като цяло оценката на вещите лица за системата беше, че тя не е съобразена с добрите европейски практики, както и с препоръките на Европейския съюз, дори и такива, дадени през 2016-2017 г. Още в самото задание са били заложени слабости. „Тя е изработена през 2015 г., сега сме 2023 г. и не са правени дейности за нейното подобрение“, казаха вещите лица (виж още тук).

За 200-те „гласувания“ от ВАС

Не мога да го определя по друг начин, освен като активно мероприятие, което цели дискредитиране на председателя на Върховния административен съд, на съдиите от ВАС и на Висшия съдебен съвет“. Това заяви днес Георги Чолаков по повод появилите през последните дни публикации, в които се твърди, че изборите за членове на ВСС от квотата на съдиите са фалшифицирани.

За какво става въпрос?

Както вече стана ясно, по време на делото по оспорването на изборите за членове на съвета, вещите лица, изследвали системата за гласуване, са констатирали някои аномалии: „В трите бази данни, работещи във виртуалните машини на системата за електронен избор на членове на ВСС от квотата на съдебната власт не са установени записани IP адреси на гласоподаватели, но такива са установени в работните журнали (log files) на използвания Microsoft IIS уеб сървър. Също така са установени няколко IP адреса, от които е гласувано многократно от различни гласоподаватели, като в някои от случаите става въпрос за десетки гласували, а други последователно гласуване спрямо номерата на талоните на различни гласоподаватели. След направените от нас справки, установихме, че това са публични IP адреси на съдилища“.

В съдебна зала, в отговор на въпрос един от експертите каза, че става дума за около 200 влизания в системата от IP адреса на ВАС в двата изборни дни. В първия ден от вота – събота, 26 юни, гласове са били подавани през 2-3 минути. Експертите попитали ВСС, а от там им обяснили, че съдиите, след като са отишли на работа, са гласували. Вещите лица направиха тогава едно уточнение – системата регистрира няколко заявки за влизане от един потребител, например ако съдия не успее да вкара паролата си и отново опита.

Във втория ден от вота – неделя, 26 юни, гласуването от IP адреса на ВАС било основно следобед и вече в по-разредена честота, казаха експертите.

След заседанието, пред медиите, вещите лица коментираха, че става дума за около 200 заявки за влизане в системата, като едно гласуване е ставало след няколко заявки. Т.е. броят на действителните гласове е много по-малък, заявиха експертите. Те допълниха, че не са изследвали реално колко гласа са подадени от ВАС, защото не им е била поставена такава задача.

Смесеният петчленен състав на ВКС и ВАС отхвърли жалбите и потвърди избора (виж още тук). (Впоследствие обаче със законодателни промени парламентът задължи съдебната власт да направи нови избори.)

Междувременно съдия Владислава Цариградска е поискала по ЗДОИ информация от ВАС за това колко съдии за влизали в двата изборни дни в съда. От там са отговорили, че такава информация не е налична и не могат да кажат колко съдии са влизали.

Тя е подала и заявление по ЗДОИ до Министерството на правосъдието, откъдето също са отговорили, че нямат такава информация.

В края на август Цариградска и съдия Атанас Атанасов изпращат второ писмо до МП под формата на сигнал, като този път им е отговорено, че през двата изборни дни са влезли общо 28 съдии – 13 в събота и 15 в неделя. От правосъдното ведомство са уточнили, че това е станало през централния вход на сградата на ВАС, а служебният е бил заключен и ключът е бил в съдебната охрана.

По повод тези информации днес председателят на ВАС най-напред отбеляза, че съдия Цариградска, като страна по делото, е имала процесуалната възможност да поиска събирането на още доказателства – например да бъде назначена допълнителна експертиза, която да посочи реалния брой на подадените от съда гласове, но това не е направено.

Георги Чолаков припомни и думите на експертите, че става дума за около 200 заявки за влизане, а не 200 гласувания.

Той посочи и че съдия Цариградска е обжалвала пред съда отговора, който е получила от МП по повод исканата информация за броя на влезлите в сградата магистрати на 25 и 26 юни. Съдът е отхвърлил жалбата като е казал, че тя няма право да жали, защото е получила отговор от министерството.

Председателят на ВАС се спря и на втория отговор от МП, който е получила съдия Цариградска и който беше разказан миналата седмица в „Капитал“.

Той акцентира върху началото му, където се казва следното: „В министерството е постъпил Ваш сигнал, регистриран в деловодството под рег. № 94-00-169/23.08.2023 г. Инспекторатът по чл. 46 от ЗА в МП е извършил проверка, при която е установено следното, по поставените от Вас въпроси, а именно….“, след което следват данните за влезлите съдии на 25 и 26 юни м.г.

Председателят на ВАС се изуми, че на сигнал министерството отговаря като на заявление по ЗДОИ.

Той коментира и твърденията, че служебният вход е бил заключен, а ключът е бил през цялото време при съдебната охрана. Шефът на ВАС заяви, че ключ от служебния вход има както в ресторанта в сградата на съда, така и у служител на съда. Пояснено беше и че немалко съдии ходят на работа през почивните дни, за да изпишат делата си.

Председателят на ВАС посочи, че се надява прокуратурата, в рамките на проверката, която извършва, да изясни цялата ситуация докрай.

 

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:50
Гост

­­­Г­о­­р­­­е­­­щ­­­и­ ­­м­о­м­­и­­ч­е­­­т­а­­­ ­­­в­­­и­­­ ­о­­ч­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?91808

Angel17
Angel17
26 ноември 2023 9:11
Гост

Wonderful blog. Thanks for sharing. water heater repair dallas county

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 10:21
Гост

Активно мероприятие е внедряването ви в съдебната система, мазньочи !
Толкова сте еднакви – посредствени, но услужливи и номенклатурни, толкова си се харесвате и сте толкова много, че страшно да му стане на човек !

Кака Сийка
Кака Сийка
20 ноември 2023 9:39
Гост

Добре де, аз едно не разбирам…. Как тази система беше добра, когато се избираше сега действащия ВСС, а при избора миналата година стана рязко несъвършенна?

Слънце
Слънце
20 ноември 2023 10:02
Гост

Върнете се на предния избор и ще видите, че срещу системата още тогава имаше много възражения. Тогавашният избор обаче беше оспорен само от М.Лалов и нещата затихнаха.

Според резултата
Според резултата
20 ноември 2023 13:04
Гост

Нормално.грантовата групичка беше доволна. Сега вече никой не им се връзва на приказките и системата се оказа виновна…

АЙДЕ да си кажем истината!
АЙДЕ да си кажем истината!
19 ноември 2023 8:19
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
19 ноември 2023 7:15
Гост

Бил съм два пъти на дела при Чолаков и ги водеше много компетентно и добронамерено. Знам от познати, че е бил и добър, и работлив адвокат.

Адвокат
Адвокат
18 ноември 2023 9:55
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ad nauseam
Ad nauseam
18 ноември 2023 9:03
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

съдия
съдия
17 ноември 2023 21:04
Гост

Независимо какви нарушения и какви внушения се правят, никога, ама никога няма да гласувам за Цариградска и за член на ССБ! Да не си мислят, че като си подсигурят нови избори, ще си променят резултата! Само ще засилят наказателния вот!

За протокола
За протокола
18 ноември 2023 8:47
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
18 ноември 2023 23:13
Гост

Вашето мнение за ССБ как се вмества в съдържателен план към статията за началника на съдиите. Вероятно и така правораздавате, без да разберете същината на проблемите. Изключителен специалист сте.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 17:32
Гост

Хубаво, може един човек да си е цъкал половин ден и да е влязъл 200 пъти в системата, за да глссува 1 път, може да са спускали съдии от хеликоптер с въжета през прозорците, а защо Чолаков не коментира причината, поради която е отговорил на искане по ЗДОИ, че такава информация не се налична, след като това е обективно невярно?

Колега ВКС
Колега ВКС
18 ноември 2023 13:54
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Симо
Симо
18 ноември 2023 20:46
Гост

Във Върховния административен съд съдиите са близо 100. Всички те, дори да са се предоставили кодовете някой друг вместо тях да упражни волята им /което е пълен абсурд/, не са достатъчно, за да оправдаят откъде са се взели останалите 100…

Админ
Админ
17 ноември 2023 16:51
Гост

Не!
Първо трябва да встъпят в длъжност вече избраните преди две години редовни членове на ВСС от съдебната квота, чиито места неправомерно се заемат от други с отдавна изтекъл мандат.
НС следва да изпълни конституционното си далъжение да си излъчи членове за своята квота.
И всички решения от името на ВСС да се вземат от законно избрани / излъченипредставители, според КРБ!
Всичко друго е лъжа и измама.

Админ на 200
Админ на 200
17 ноември 2023 18:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 19:09
Гост

Айде виж кога е прието и влязло в сила. Извэърши се жестоко нарушение на закона и на КРБ с това, че не бе зачетен законно проведения вот на гилдията. Другото жалки опити за замазване на дереджето. Излагация.

Прието
Прието
17 ноември 2023 19:15
Гост

Прието е и е влязло в сила преди приключване на процедурата с встъпване на обявените за избрани. Искайте от Чолаков да сезира КС за жестокото нарушение

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2023 8:54
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Сунака
Сунака
17 ноември 2023 19:32
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Павел
Павел
17 ноември 2023 16:49
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Симо
Симо
17 ноември 2023 15:07
Гост

Добра идея!

Жаки
Жаки
17 ноември 2023 15:08
Гост

Успех.

Димо
Димо
17 ноември 2023 15:01
Гост

Поредната глупост!

Лазар
Лазар
17 ноември 2023 15:03
Гост

И система за маса пари, която надали ще заработи без бъгове.

Ама защо????
Ама защо????
17 ноември 2023 14:41
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 15:50
Гост

За Лекс.бг проблемите на РС-Пловдив са по-важни от „странните“ неща случващи се във ВАС в последните години!

Drumev
Drumev
17 ноември 2023 14:34
Гост

Ха дано

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 14:25
Гост

Време си е

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 14:24
Гост

Ми нямам думи. Ще видим какво ще е

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 14:24
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 14:24
Гост

Че то тепърва ли ще се мисли по тая тема?

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 14:23
Гост

Няма какво да говорим

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 14:23
Гост

Отдавна трябваше да се изгради

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 14:23
Гост

Определено съм съгласен. Защото тази не е наред.

Заки
Заки
17 ноември 2023 15:05
Гост

A знаеш ли как ще работи новата.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 14:22
Гост

Нека се изгради

Нека!
Нека!
18 ноември 2023 8:41
Гост

Ама НОВА СЪДЕБНА СИСТЕМА!