Системата за избор на членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота не гарантира тайната на вота. Това е заключението на експертите, назначени от смесения петчленен състав от съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), който гледа делото за избора на шестимата съдии за членове на ВСС – Мария Терзийска (зам.-председател на ОС-Варна), Явор Колев (председател на АдмС-Пловдив), Миглена Тянкова (председател на ОС-Хасково), Васил Петков (председател на ОС-Ямбол), Даниела Александрова (зам.-председател на СРС) и Младен Димитров (председател на РС-Велико Търново).

Тройната съдебно-техническа експертиза на системата за гласуване беше изслушана и приета на днешното заседание по делото. То беше образувано по две жалби на трима от кандидатите – Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и от съдията от Луковит Владислава Цариградска.

Един от въпросите към вещите лица беше свързан именно с опазване на тайната вота. Ето какъв отговор дават тримата експерти: „Информацията, съхранена в базата данни и работните журнали на уеб сървъра дават възможност за идентифициране на това с кой талон е гласувано електронно, в колко часа, от кой IP адрес и тип устройство. Поради недостатъците на системата за гласуване, макар и свързано с трудност, е възможно да бъдат идентифицирани гласувалите и съответно тайната на вота да бъде разкрита“.

В съдебното заседание вещото лице Александър Кирков заяви, че проследявайки тези данни, човек, който има достъп до системата, може да разбере с голяма степен на познаваемост кой съдия за кого е гласувал.

Друга задача, която беше поставена на експертите, беше да проверят дали в таблиците, в които се съхранява резултатът от вота за кандидатите, е имало добавяне, изтриване или модифициране на гласове. Експертите отговориха следното: „Одитните логове (журнали) на базата данни и таблици, в които се съхраняват резултатите от гласуването не са били включени по време на изборните дни. Включен е бил само одитен лог на уеб сървърите, като са записани всички събития на http и htpps комуникацията. По тази причина не може да отговорим на въпроса“.

В залата специалистите цитираха разработчика на системата – фирма „Абати“, която заявила, че одитните логове е трябвало да бъдат изключени, защото в противен случай ще забавят работата на системата.

Всъщност около този въпрос се появиха разногласия. През 2017 г., когато бившият съдия Методи Лалов обжалва избора на членове на ВСС, беше изготвена експертиза на системата и в нея се казваше, че тези логове трябва да бъдат включени, за да е ясно дали някой е влизал. Към онзи момент журналите са били включени, те са „работели“ и при частичните избори през 2019 г., но не и на тези през 2022 г., стана ясно на заседанието.

Когато няма одитни логове, ние не може да кажем дали са били добавяни или изтривани гласове“, казаха днес вещите лица.

Експертите съобщиха, че са констатирали аномалии при анализ на установените IP адреси. Едната е, че многократно се е гласувало от един и същи IP адрес, като имало такива, от които се е гласувало десетки пъти. Второто, което са установили, е последователно гласуване с талони на различни гласоподаватели. „Доколкото успяхме да установим, във всички такива случаи, гласуването е ставало от IP адреси, принадлежащи на съдилища„, пишат вещите лица.

Днес те обясниха, че става дума за около 200 влизания в системата от IP адреса на Върховния административен съд (ВАС) в двата изборни дни. В първия ден от вота – събота, 26 юни, гласовете били подавани през 2-3 минути. Експертите попитали ВСС, а от там им обяснили, че съдиите, след както рано сутринта са отишли на работа, са гласували. Вещите лица направиха едно уточнение – системата регистрира няколко заявки за влизане от един потребител, например ако съдия не успее да вкара паролата си и отново опита.

Във втория ден от вота – неделя, 27 юни, гласуването от IP адреса на ВАС било основно следобед и вече в по-разредена честота, казаха експертите.

Специалистите посочиха, че за тях това е аномалия, понеже нормално било всеки компютър да има отделен IP адрес. Те полюбопитствали и се опитали да открият MAC адресите (уникален номер на хардуерно устройство), но не намерили нито един такъв.

На финала вещите лица бяха помолени да кажат професионалното си мнение за системата за гласуване. Те отвърнаха, че системата не е съобразена с добрите европейски практики, както и с препоръките на Европейския съюз, дори и такива, дадени през 2016-2017 г. Още в самото задание имало заложени слабости. „Тя е изработена през 2015 г., сега сме 2023 г. и не са правени дейности за нейното подобрение“, казаха вещите лица.

Смесеният петчленен състав прие заключението. Повече доказателствени искания нямаше.

Адвокат Александър Кашъмов, който представлява трима от жалбоподателите, заяви, че системата за избор на членове на ВСС е изградена при наличието на лоши практики и при нарушение на стандартите на ЕС. Налице са над 18 уязвимости, но най-сериозната от тях е, че системата не може да гарантира тайната на вота. „С това за мен приключва този казус. Вие, съдиите, заслужавате осигуряването на тайната на вота“, каза Кашъмов.

Той допълни, че от експертизата е станало ясно още, че системата не дава възможност за проверка на гласуването при евентуално оспорване на резултатите. Както казаха вещите лица, не е заложена подобна опция в нея. В тази връзка Кашъмов заяви, че ЕС препоръчва точно обратното – да има възможност за проверка на избора.

Адвокат Михаил Екимджиев, който представлява съдия Владислава Цариградска, на свой ред се спря на въпроса дали тя има правен интерес да обжалва избора, при положение че не е била сред кандидатите. Той цитира няколко решения на Европейския съд по правата на човека, за да обоснове тезата си, че съдия Цариградска има правен интерес и добави, че решението по това дело би могло да доведе до развитие и обогатяване не само на българската, а и на европейската практика по въпроса за субективното право за независимост на съдиите.

Екимджиев използва случая да се обърне към избраните членове на ВСС от съдебната квота с призив и те да поискат касиране на вота, защото в противен случай през целия им мандат ще тегне сянката на съмнението.

От името на Избирателната комисия Мина Топузова не видя причина за касиране на изборите като посочи, че твърдяните нарушения, които не са и доказани, не са съществени, че да променят крайния резултат.

Същата позиция изразиха и излъчените за членове на ВСС съдии и техните адвокати.

Петчленният състав даде срок до 3 февруари за писмени бележки и заяви, че след като ги получи ще се произнесе в срок, а в случая той е 14-дневен.

170
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:37
Гост

­­Г­­о­­р­­­е­­щ­­­и­­ ­­­м­­­о­­м­­и­­ч­­е­­т­а­­­ ­­в­­­и­ ­­­о­ч­­­а­­к­­­в­­­а­т ­­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?81370

Анонимен
Анонимен
30 януари 2023 11:33
Гост

Фондация Бълхария за Скопие и Киев плаща депозита за вещи лица, гайс! Другото е отделно. Жалко само, че усилията не бяха наградени и сега, и измъкването от Луковит не се получи и тоя път. Но нищо – има време, живота е пред нас.

Слънце
Слънце
30 януари 2023 8:43
Гост

Искам да знам как е гласувал Лозан Панов, който също е във ВАС.

Съдия
Съдия
30 януари 2023 8:11
Гост

Изборите не са манипулирани, ССБ се опитват да ги представят такива чрез присъдружни медии.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2023 15:32
Гост

Не е открито компрометиране на проведения избор.

Иванова
Иванова
29 януари 2023 11:56
Гост

Не разбирам, защо се води дискусия за ССБ, при положение, че проблемът е съвсем друг. Изборите са манипулирани – защо и как трябва да отговори ВСС. Редовите съдии не трябва да мълчат – това е подигравка с тяхната чест и съвест. Трябва нещо да се направи. Излиза, че сме най-смешното и страхливо съсловие. Началниците ни се подиграват в очите, а ние им се подмазваме и им ръкопляскаме!

Анонимен
Анонимен
29 януари 2023 12:02
Гост

ССБ е дежурна опорна точка на троловете на задкулисието в съдебната система.

Приятел
Приятел
29 януари 2023 14:04
Гост

Изборите не са манипулирани, експертизата е манипулирана

Анонимен
Анонимен
29 януари 2023 15:36
Гост

Експертизата не е манипулирана и ясно излага факта, че не са намерени доказателства за компрометиране на електронно подадения вот.

Приятел
Приятел
29 януари 2023 15:51
Гост

Манипулирана е в това, че така е написана, че всички да си мислят, че има нещо нередно

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2023 15:33
Гост

Експертизата отразява обективно отркитите факти. Компрометиране на изборите не е открито.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2023 17:08
Гост

Дрън- дрън! Нищо не е манипулирано. Къде видя или прочете такова нещо? Вярно е буря в чаша вода! А за ССБ си е ясно – когато и да има следващи избори те няма да имат представители. Което си и напълно нормално с оглед на цирковете, които правиха техните хора. Че и продължават.

Съмнение
Съмнение
29 януари 2023 9:50
Гост

Ще опитат да замажат положение, както обикновено. Трябва да се даде повече гласност на манипулациите и да сезират всички възможни институции на ЕС.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2023 15:34
Гост

За гласувалите по електронен път няма доказателства вотът да е бил компрометиран.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2023 9:05
Гост

Ако има касация Дишева, Керелска трябва незабавно да се изнесат от този ВСС. Системата е същата.

много Изкуствен Интелект
много Изкуствен Интелект
28 януари 2023 22:36
Гост

200 съдии гласували от 2-3 компютъра в сградата на ВАС през 2 минути (в отрязък от общо 2-3 часа). И така два поредни пъти в два поредни дни (избор и балотаж на другия ден). И това при 88 съдии на щат във ВАС. И това при изключена система за записване на логове (т.е. няма запис кой влиза в компютъра, за да гласува). Това при избора на членове на ВСС.

П.П.: Плюс бонус – установен случай на гласуване с чужд уникален код, чийто притежател не е могъл да гласува, защото някой друг е гласувал преди това вместо него …

Съдия
Съдия
28 януари 2023 18:25
Гост

Гост
Това което искам да кажа на сесебейците- аз пак няма да гласувам за вашите кадри Не ми трябва Чолаков,за да считам, че вие не ставате.

Падна завеста и се видя слабостта на "Съюза"
Падна завеста и се видя слабостта на "Съюза"
28 януари 2023 17:37
Гост

колкото и вече избора да има лъсна истината , колко са кандидатите на ССБ и , че са супер малко , пренебрежимо. Никой повече няма да ви се връзва. Ще има всякакви други кандидатури, които ще печелят, но не и тази секта.

Член на ССБ
Член на ССБ
29 януари 2023 9:29
Гост

Докато се лепят етикети и сатанизират легитимни структури и се неглижира казаното от кандидатите или тяхната професионална история, няма шанс за промяна. Ще бъде избиран този, за когото някой ни казва, понеже ние се чудим.

Нищо не може да ти помогне
Нищо не може да ти помогне
28 януари 2023 17:34
Гост

Е щом мислиш, че пробита, защо ти и твоите приятели не гласувахте с хартия за да предодвратите това. Толкова е просто. Но тогава и този мит щеше да пропадне, че някой, поречил на някой да гласува , както иска. Няяма, Никой съдия не се е оплакал, че вота му е подмен или , че е повлиян , или спрян , или натискан да гласува различно от волята си. За това вече си е най- добре да се гласува 100 % на хартия и да видим, тогава кой ще ти е виновен сугурно печатницата или полицията, или съдебнта охрана, че не… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
28 януари 2023 14:44
Гост

Отдавна беше ясно, че системата е пробита. Публична тайна е кой спечели от това.

Маратона Луковитски моми
Маратона Луковитски моми
28 януари 2023 14:26
Гост

Няма оплакал се , че не е гласувал той или неговия глас е подменен :)))) !!!! Следователно няма измама, няма и проблем с тайната на вота- няма оплакал се ! Само загубилите се оплакват и една Луковитска . И те всички са свързани в едно сдружение ! Никой друг не ги подкрепя. Загубилите са единствени и самотни . Лошо е че не разчитат знака даден им с вота . Да променят нещо- поведение, лица, цели , ….. . Да могат гласоподавателите да разберат , че се защитават интересите на всички, а не само на тази малка и тясна групичка въздигнала… Покажи целия коментар »

Дедо
Дедо
28 януари 2023 14:47
Гост

Много забавна идея – понеже участниците в заверата не са се оплакали, няма завера…

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 18:57
Гост

Целите и ценностите е ясно, че няма да променят , то и не им плащат да ги променят, но поне от кумова срама лицата да подменят- да изберат нещо по- компетентно и прилично, не че ще се излъжем вече…Но да пробутват мутреси и дами от под червените фенери с квалификация и култура за квартални фризьорки от покрайнините на града….Не е обидно, гавра е!

И как?
И как?
30 януари 2023 15:55
Гост

И как ще се оплаче някой, че гласът му е подменен, като не може същият някой да провери това, а същото не може да се установи и при проверка, поради липсата на съответни лог файлове, от които само може да се види дали има или няма манипулация?

Санчо Панса
Санчо Панса
28 януари 2023 14:06
Гост

Нека поискат записи от камерите на ВАС да видим колко стотин души са влезли в сградата събота и неделя, за да гласуват 🙂

Милен
Милен
28 януари 2023 13:10
Гост

Експертизата казва едно важно нещо – предварително и умишлено е била изключена възможността за установяване на манипулации!!! При това положение е обективно невъзможно да се докажат. При това положение изборите се класират и се провеждат нови пролетта.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 13:53
Гост

Експертизата не казва това. Очевидно не си я чел.

Дедо
Дедо
28 януари 2023 14:08
Гост

То и ти не си – троловете не могат да четат, само пишат, каквото им е спуснато.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 14:39
Гост

Дедо, това в кристалната топка ли го видя? Смени я, дефектна е.

Касация
Касация
28 януари 2023 12:25
Гост

От заключението става ясно като бял ден, че са били налице много нередности, недопустими с добрите европейски практики, откъдето възникват силни съмнения за манипулация.

Някой си
Някой си
28 януари 2023 13:27
Гост

Освен силни съмнения има и явни доказателства за манипулация. Как стана така, че при под 100 съдии във ВАС от компютър в сградата на ВАС са гласували 200 души? Това означава, че пликовете с кодове на съдии от страната са били чинно предадени на когото трябва, за да гласува нататък пак за когото трябва. Още при провеждане на изборите стана ясно, че немалък брой съдии в страната изобщо не са разбрали, че се провеждат избори за ВСС. Не са си и виждали пликчетата с кодовете, защото са отишли по направление където трябва.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 13:55
Гост

Измисляш си. Числото за 200 гласове от ВАС е измишльотина на журналистите.

добрите европейски практики
добрите европейски практики
28 януари 2023 13:58
Гост

са да се гласува присъствено с хартия.
Изключенията са под 2%.

Някой я назова ****- хареса ми смешно
Някой я назова ****- хареса ми смешно
28 януари 2023 11:25
Гост

Експертизата не е посочили нито едно нарушение, а само някакви предположение и препоръки. За да се касира вота трябва да има нарушение. Тайната на вота е възможност, която не е задължение. Който иска да сия пази. Това не може да е основание за касиране , а и няма такова оплакване, че на някой му е нарушената тайната. Няма такова оплакване и от въпросните съдии от ВАС. А пък по въпроса, че са 200 гласувания при 100 съдии, то си се вижда от Експертизата, че това е за 2 гласувания в 2 дни, сиреч гласували са си 100 съдии по 2… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 13:57
Гост

Числото за 200 гласа от ВАС е измишьлотина на журналистите.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 9:43
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Съдия Дред
Съдия Дред
28 януари 2023 1:08
Гост

Експертите Кирчо, Деян и Тошко са стари дружки. Не ми се вярва да са попаднали случайно по това дело.

Наблюдател
Наблюдател
28 януари 2023 1:32
Гост

Не са, доброволно са се включили, имаше статия за това в лекса

Тодор Балабанов
Тодор Балабанов
28 януари 2023 10:54
Гост

Бях посочен от списъка за вещи лица на СГС. Съставът написа писма до няколко университета. Колегите бяха посочени от работодателите им. Някои от ВУЗ-овете отговориха с писма за отказ.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 14:01
Гост

Тоше, защо не си признаеш кой точно те предложи за участието в тази експертиза? Много добре знаеш за кого говоря.

Неподкупен
Неподкупен
28 януари 2023 20:04
Гост

Тодоре поне малко чест нямаш ли? Нали си знаеш зависимостите, поне не се излагай публично.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 13:59
Гост

Биографиите им са публично достъпни в Интернет. Проследете кога и къде са работили и ще си отговорите на въпроса от колко години се познават.

Питанка
Питанка
27 януари 2023 22:31
Гост

Три въпроса към защитниците на законността на избора: Колко съдии от ВАС ходят в събота и неделя в съда и то рано сутринта? Колко съдии не могат да работят с компютър и затова айтито трябва да им показва как се гласува? Как е възможно от компютър/компютри в сградата на ВАС да е гласувано над 200 пъти в събота, при положение че там работят 90 съдии, част от които са гласували ръчно с хартия?

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 22:41
Гост

Всичко това е било обяснено в съдебната зала, стига да е имало кой да слуша. Писаниците на жълтите медии не отговарят на обективната реалност.

Независим експерт
Независим експерт
28 януари 2023 0:16
Гост

Някой яко ви заблуждава. Ама така е като експертите вместо да обяснят как работи мрежовата свързаност, правят само внушения. Само да ти кажа, че в този лог на уеб сървъра както е описан, като бойка влизат всички видове достъп до сървъра, не само на тези, които гласуват.

admin
admin
28 януари 2023 8:46
Гост

това няма значение, може да се филтрира по конкретното url

Нина
Нина
28 януари 2023 9:53
Гост

200 влизания за двата изборни дни, а не 200 в един ден.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 22:05
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 22:03
Гост

Защо не се запитате за това как са зададени въпросите, още при подаването на жалбите. Не ви ли прави впечатление, че тези въпроси съдържат в себе си получените отговори. Не ви ли е любопитно, кой точно изпуска информация на тези жалбоподатели, че да питат по този начин?

Експерт
Експерт
27 януари 2023 22:11
Гост

Въпросите са писани от Божо

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 21:26
Гост

Не бива да прихваща човек от специализирания съд да вижда навсякъде ОПГ-та. Кой ще си сложи главата в торбата за такъв лесно установим риск с пагубни последици за “заговорниците”?. Нима някой вярва, че ще се договорят и съдии и програмисти да фалшифицират изборите?! Лесно може да се проследи и за кого са гласували 1.600 съдии. Естествено – при електронно дистанционно гласуване няма гаранции за тайна на вота.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 21:34
Гост

Няма тайна, ако за нея знаят повече от 3-ма души. А тук трябва да заговорничат минимум 7-8 човека.

IT експерт без каскет
IT експерт без каскет
27 януари 2023 20:47
Гост

А защо нарочно са скрили MAC адресите, по които с категоричност може да се установи от един и същ компютър ли е гласувано? А защо нарочно са изключили лог файловете, за да не може да се проследи кой е влизал в системата и я е модифицирал?

ИТ експерр
ИТ експерр
27 януари 2023 21:12
Гост

Виж не коментирай неща, които не разбираш, никой не е крил никакви IP адреси, те се виждат само във вътрешната мрежа на съда, така работят комоютърните мрежи. Навън излиза само IP адреса на рутера. Пропети какво значи NAT, ако ти е интересно.

ИТ експерр
ИТ експерр
27 януари 2023 21:16
Гост

MAC адресът е хардуерния адрес на мрежовата карта, той съшо не излиза извън вътрешната нрежа на съда

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 21:57
Гост

Пич, супер си зле. Къде прочете, че въобще някъде в тази софтуерна система някой е правил опит да записва MAC адреси на устройства?

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 21:19
Гост

Много съдии гласуват от един компютър, за да им покаже системния администратор как могат да гласуват, защото не се чувстват сигурни.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2023 23:15
Гост

Що за хора, що за съдии са това? Те не могат да са съдии при това положение. Елементарно е ел. гласуване. Винаги го правя от къщи, защото в почивен ден нямам работа в съда.
Не може толкова хора да са толкова ограничени и да се налага два пореднш почивни дни да ходят до работа, за да направят нещо, което може да направи 7 годишно дете. Има нещо гнило тук. Много гнило.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 20:45
Гост

Буря в чаша вода. Безмислено упражнение.

ИТ експерр
ИТ експерр
27 януари 2023 20:05
Гост

С бегъл поглед върху написаното се разбира, че експертите са некомпетентни или имат друга „задача“. Елементарно е да знаеш, че всички компютри на съда излизат с едно IP и не е никаква аномалия в логовете да фигурират много еднакви IP адреси. Второ от този общ IP адрес на съда по никакъв начин не може да се разбере конкретните компютри на съдии, от които е гласувано. Тук те влизат в противоречие със себе си, като сами казват, че индивидуални IP адреси или мак адреси на съдии не са открити. Т.е. тайната на вота разбира се няма начин как да бъде разкрита… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 20:09
Гост

Пич, ти си абсолютно некомпетентен. Основно доказателство за това е, че не ти си експерт по това дело. Говориш абсолютни небивалици, които нямат нищо общо с реалните данни, налични по изследваните системи.

Роза
Роза
27 януари 2023 20:25
Гост

Не знам какъв експерт си, ама си написал глупости. Подаването на много вотове от един IP адрес може да бъде съмнително ако е IP адрес на един компютър, но е възможно да е IP на мрежово устройство, зависи от мрежовата архитектура. Само че мрежовата архитектура в съдилищата не е такава. Нищо, че това експертите не са го написали, защото така трябваше директно да потвърдят, че от два определени адреса са подавани гласове….

ИТ експерр
ИТ експерр
27 януари 2023 20:42
Гост

Разбира се че съда има мрежово устройство (рутер) с конфигуриран NAT, с чиито IP адрес излизат всички от съда. Или си мислиш, че съда е купил индивидуални IP-та за всички. Но твоите експеети умишлено не разясняват тези детайли и оодвеждат съддиъе.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 22:00
Гост

И защо говориш глупости. Разбира се, че в съдебната зала е разяснено за IP инфраструктурата. Ти си някакъв ненормалник, който нито е виждал софтуерната система, нито инфраструктурата, нито е бил в залата.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 19:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Вътрешно инфо
Вътрешно инфо
27 януари 2023 19:27
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Бай Каскет правил "избори" !
Бай Каскет правил "избори" !
27 януари 2023 19:19
Гост

Като гледам какво мазало е било в „избора“ на съдиите, че чак е излишно да се коментират комбинациите във ВАС, не ми се мисли какви са всъщност нещата в каскетурата. „Избраните“ прокурори са без никакво съмнение с нагласени резултати не, че въобще е имало избор между спуснати те пионки!

Съдия
Съдия
27 януари 2023 19:11
Гост

Това което искам да кажа на сесебейците- аз пак няма да гласувам за вашите кадри Не ми трябва Чолаков,за да считам, че вие не ставате.

Съдия СРС
Съдия СРС
27 януари 2023 19:07
Гост

Лекс, вие за кое сте, че предвид интересите на вашите собственици не сте много сигурни каква позиция да застъпите!?

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 15:56
Гост

В статията видях само излагане на факти без вземате на отношение. Така, както следва да се пише обективно, особено за юристи. Обидно ще е всяка новина да е придружена с внушения, както правят всички други медии. Като искате внушения, четете Пик и Капитал.

Иванчо районен
Иванчо районен
27 януари 2023 19:02
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Адвокат
Адвокат
27 януари 2023 18:51
Гост

Лекс, това трябва да е водещата новина на сайта, а не че сроковете по ГПК на стигат на адвокатите. Не че и те не са важни, но докато кадровият орган на съдебната система се избира „под строй“ в събота сутрин, каквито и срокове да имат страните, това няма да има значение за защитата на правата им. А между другото строй не е имало – просто правилният човек е събрал пликчетата с номерчетата за гласуване и рано-рано в събота сутрин е нацъкал когото трябва от компютъра си.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 19:35
Гост

Освен, че най-вероятно един човек е цъкал „от името на 200“, картон-четата-вход не са били само на съдии от ВАС, тъй като те са малко под 100.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 19:50
Гост

Това ли е тезата на адвоката, на жалбоподателите?

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 23:02
Гост

Ехаа, и всичките съдии от ВАС са ОПГ – вкл и членовете на ССБ? Не думай. И всички си мълчат? Абе хора, бъдете малко реалисти в ентусиазма си.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 23:14
Гост

То 3-ма човека като се сговорят нещо се разбира. А за 100 човека ли няма да се разбере – всички щяха да говорят. Вижте гласуванията по пленумите та ВАС – винаги ива 20-30 против.

Георги Ат.
Георги Ат.
27 януари 2023 18:46
Гост

Айде, айде, чак сега го откриха … трю-ля-ля!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 18:13
Гост

При тези същестнени пороци на системата, която не позволява нито да се съхрани информацията за този, който е влизал (съзнателно – тази възможност е била умишлено изключена), както и възможността да се манипулира вота, е достатъчно за отмяната на избора. Всеки безпристрастен съдия и юрист би достигнал до този извод – всеки безпристрастен, а не „борецът“ против „соросоидите“ и „ССБ-ейците“. Останалото е метаюридическо – в света на предположенията (кой принзипно какво би направил при гласуването), и за прокуратурата – преди години гл. прокурора проверяваше друга система. А тази, за която има доказателства за нейната ненадеждност?!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 18:07
Гост

Доста шизофренично, Лекс бг се възмущава в тази статия от електронното гласуване за ВСС, а в друга – от това че било осакатено машинното гласуване за парламент. Забавно, ако не беше тъжно! Последно, сигурно ли е електронното гласуване или не? Или според зависи, ако ние правим избори е ок, ако не – обратно.
Въпросът е риторичен, знам отговора. Всяко електронно гласуване следва да се забрани със закон.

до тролчетата тролски
до тролчетата тролски
27 януари 2023 18:12
Гост

Явно в училищата трябва да се въведе предмет „четене с разбиране“ за всички любители на конспирациите. Как съобщаването на резултати от експертиза, приета в съдебно заседание, е вземане на страна? Как информация за сезиране на КС е вземане на страна? Информацията не е страна, тя ви дава факти, за да можете вие, като се запознаете с нея, да вземете страна.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
27 януари 2023 18:30
Гост

Ти ще да си някой от депесарскогерберските чугуни в ПРБ. Аз лично в тази статия се възмущавам, че не виждам ясно възмущение от електронното гласуване за ВСС.

Анонимен
Анонимен
28 януари 2023 16:00
Гост

Нали трябва да си в час с всичко по делото, за да вземеш компетентно отношение. Май да отменим да има съд и троловете да решават.

Вътрешно инфо
Вътрешно инфо
27 януари 2023 18:05
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
много Изкуствен Интелект
много Изкуствен Интелект
27 януари 2023 17:56
Гост

Съдиите от ВАС са образец за „законност“ и „справедливост“ не само в ежедневното си битово общение с другите люде, нищо че не са им на нивото, но най-вече при изпълнение на правораздавателните се правомощия и служебни задължения. „Почтеността“ и законоподчинението им са отличителна черта за всеки един от тях.
Да им се поклоним доземи в очакване на тяхната височайша милост, справедливост и законност.

Гешев
Гешев
27 януари 2023 19:26
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:45
Гост

“ Лекс “ правен портал ли сте или платен такъв, ясно на кого?! Направи ми впечатление, че ако лайкна дадена публикация, която не оттърва на покровителите ви, минусите за нея автоматично скачат с 4- 8 наведнъж! Същото става и ако дам плюс че, дето не ви оттърва- минусите скачат с 5 наведнъж!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:50
Гост

Категорично е така- как да вярват хората- току-що натиснах минус за коментар, за който имаше 4 минуса и 1 4 плюса, резултата беше 5 минуса и 19 плюса!!!!!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:52
Гост

Лекс, бързо една експертиза от същите експерти и на вас, че тия минуси са голям дерт

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:49
Гост

И да касират изборите, не е фатално, защото няма избрана квота от парламента! Ще си работи стария ВСС, а съдиите ще правят нови избори, но номерата и игричките на съюзчето, шорошоидите и капиталци пак няма да минат. No pasaran! Пък ако трябва и с пощенски гълъби да гласуваме, това ще е!!!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:51
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:58
Гост

Троловете на задкулисието ги е страх, че този манипулиран резултат няма как пак да се повтори.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:24
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:39
Гост

А какво ще стане с вече избраната прокурорска и следователска квота. По техния избор вече има решение на 5-членката, с която признава избора за законен. Ако отменят съдийския избор, ще стане мазало и царството на хаоса.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:54
Гост

Това е интересен въпрос. Но ако касират избора на съдиите, ще трябва да направят нова система или да поправят сегашната, вероятно ще измислят и нови правила, защото вещите лица говорят, че не са ОК системата с талоните и посредническата роля на административните ръководители. И при нови правила, може да решат да има и нов избор за прокурорите и следователите. Нямам представа всъщност, гадая си

мазало
мазало
27 януари 2023 16:59
Гост

Точно затова, колеги, се гледа не дали е калпава системата, а дали е доказано нарушение, манипулация или злоупотреба. Другото е бошлаф и петчленката никога няма да касира след като предишната не касира, защото ще стане мазало!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:37
Гост

Е кво сега? Ще отменят ли изборите??? То това е съществения въпрос!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:32
Гост

Експертите са казали, че проблемът не е създаден днес, вчера, миналото лято или 2019 г. Казали са, че изначално системата е сбъркана. И още предходният ВСС е трябвало да възложи извършването на задълбочена проверка със специалисти, които хем разбират от IT, хем са чели всякакви там европейски изисквания и чак тогава да я въведат в експлоатация. А не да бързат да я приемат. Да, вярно и сегашният ВСС можеше, но не са го направили. Което означава, че сега трябва да се занимаят и с тази система, а не само с ЕПЕП и ЕИСС.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:31
Гост

Ама каква тайна на вота, след като самите съдии не държат на нея, не им се занимава и искат някой друг да гласува вместо тях. А и тук чета масово за някакви теоретични постановки…

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:31
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
хайде да слезем на земята
хайде да слезем на земята
27 януари 2023 16:29
Гост

Хайде сега да видим каква картина ни се чертае – зъл демон е взел чужди талончета и е гласувал вместо съдиите. Как може да се получи това? Разсъждавайте логично. Кой ще е този председател, зам. или редови, който ще отиде при някой колега и ще му каже – Пич, дай да гласувам вместо теб?! Това е нон сенс и пълен абсурд, рискува голям скандал! Ако някой съдия е казал – давам ти талона си, не ми дреме за ВСС, прави каквото искаш с него, значи той сам си е виновен, все едно сам е гласувал, ама без да знае за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:11
Гост

Голямо вълнение, голямо нещо, но нека всички да си дадем сметка какво става – ще се касира вот ли, защото никой от ССБ не беше избран? Няма доказано нарушение. Когато се касират избори, трябва да се докаже, че РЕАЛНО СА ИЗВЪРШЕНИ МАНИПУЛАЦИИ, такова нещо не е доказано и само напразно си чешем езиците

Юрист
Юрист
27 януари 2023 16:14
Гост

Изборите трябва да бъдат касирани, защото са били опорочени, а не защото някой не бил избран. А нарушенията са много и доказани от експертизата.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:25
Гост

Няма нито едно ДОКАЗАНО НАРУШЕНИЕ, а само въведени съмнения за евентуални уязвимости, хайде да не бъркаме двете неща

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:27
Гост

Не е необходимо да има доказано нарушение. Може ли системата да гарантира тайната на вота. Не може. За какво да говорим повече

колеги!
колеги!
27 януари 2023 16:31
Гост

Дори в самата статия е казано, че това би коствало доста труд, но е възможно. Но не е доказано, че се е случило. Това е основание да се преработи системата, а не да се касират изборите. Питайте който и да е съдия, гледал изборни дела, пълно по адм. съдилища с колеги, които са се занимавали за материята и ще ви кажат – само реално осъществени манипулации касират вот

Доказано
Доказано
27 януари 2023 18:26
Гост

ДОКАЗАНО е че системата не гарантира тайната на вота. Това е ДОКАЗАНО. А законът изисква да е ДОКАЗАНО, че тайната на вота е гарантирана

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:26
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Вътрешно инфо
Вътрешно инфо
27 януари 2023 16:10
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Албански ферибот "Истанбул- Варна-Плевен - Луковит
Албански ферибот "Истанбул- Варна-Плевен - Луковит
27 януари 2023 16:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Друг трол на хартиената мафия
Друг трол на хартиената мафия
27 януари 2023 16:09
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Срамота
Срамота
27 януари 2023 16:00
Гост

„реализирани лоши практики, не са спазен и европейските стандарти и добри практики в областта на изграждането и използването на електронни системи за гласуване“ – колко по-ясно и директно може да бъде казано? Хартиената мафия обаче знае как да организира избори…

******
******
27 януари 2023 15:56
Гост

Със специалния си код за достъп всеки съдия можеше да гласува от където и да е, но явно мнозинството върховни административни съдии са предпочели в събота сутрин да се разходят до съда по едно и също време, за да упражнят правото си на глас, налЕ?

Не ви ли омръзна да губите и да квичите
Не ви ли омръзна да губите и да квичите
27 януари 2023 16:08
Гост

То е тяхно право !!!! И могат да си го упражняват , както намерят за добре !!!! Това, че на вас не виноттърва не прави избора различен!!!!! Имайте малко достойнство и приемете загубата, ако сте учени така – да имате достойнство да приемате загубата. Как пък все на вас едни и същи не ви е угодно ????? Ми почнете да посочвате предварително кой , кога и как да гласува

Запознат
Запознат
27 януари 2023 16:12
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:35
Гост

Това обаче означава, че не може да се манипулира системата. А съдиите не се изчерпват с 90-те съдии от ВАС. Право та глас имат 2197 съдии!

kkDDDD
kkDDDD
27 януари 2023 18:00
Гост

А и явно са гласували по 2 пъти, защото са отчетени 200 вота, а съдиите във ВАС са само 100….

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:55
Гост

На всички вече стана ясно, че системата е пробита.

Поредните бездарни IT "специалисти"
Поредните бездарни IT "специалисти"
27 януари 2023 15:46
Гост

Експерта Кирков, който е известен със знанията и моженето си все пак не е казал нищо, кой знае какво – общи приказки, които сега ще бъдат тълкувани, т.е. не е отговорил имало ли е нещо не редно или не. А той е отишъл да говори по принцип, че според него „може“ да има нещо си. Да де , но ние се интересуваме дали действително е свършено нещо порочно, а не теоретично да се търси под вола теле. Лично съм го пробвал експерта и резултата беше нулев само приказки. Та за това всички такива системи не дават пълна сигурност нито банковите(които… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:50
Гост

Напротив, казал е толкова много неща и то в прав текст! И от всички тях лъха на организирана манипулация.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:30
Гост

Голямото мнозинство съдии приеха резултатите. Съдиите много добре си знаят каква е нагласата им за кого да дадат гласовете си. Поразпитайте съдиите и ще знаете, че не са изкривени гласовете им.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:49
Гост

И как установихте това, освен по статии в сайтовете на Пеевски?

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:52
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:37
Гост

Личи си, че не сте съдия. Иначе щяхте да си контактувате с колегите си и щяхте да знаете.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:26
Гост

Ти си сериозно ли?:)

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:26
Гост

В експертизата пише: „Одитните логове (журнали) на базата данни и таблици, в които се съхраняват резултатите от гласуването не са били включени по време на изборните дни. Включен е бил само одитен лог на уеб сървърите, като са записани всички събития на http и htpps комуникацията.“ Това означава, че експертите, макар и с повече труд, т.е. по-бавно, могат точно да проверят кой за кого е подал глас, а не да разчитат автоматичния одит по време на гласуването.

Аха
Аха
27 януари 2023 15:29
Гост

Лог файловете са възможно най-леките файлове, които се генерират и съхраняват, така че умишленото им изключване с опрадванието да не затормозявали системата буди само смях у IT експертите и съмнение за манипулация и незаконосъобразност у юристите.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:08
Гост

Този за пореден път доказва тоталната некадърност на този ВСС. Едни читави избори за ВСС не може да организира, а може би това го правят умишлено – с цел да векуват във ВСС за по 13 бона заплата на месец и щото ги мързи да бачкат на старите си места. Язък за напъните на Чолаков по време на общото събрание в НДК. На провалените частични избори за ВСС пак Чолаков се изяви като председател на ОС. Явно колкото пъти Чолаков води ОС, толкова пъти това е на кутсуз. Да си опича акъла и на следващото ОС да си направи отвод,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:13
Гост

Не е некадърност. ОПГ си е.

Странни експерти
Странни експерти
27 януари 2023 15:08
Гост

Тези експерти нещо им куца, цитирам:“Специалистите посочиха, че за тях това е аномалия, понеже нормално било всеки компютър да има отделен IP адрес, а не да е един същ за целия съд. Те полюбопитствали и се опитали да открият MAC адресите (уникален номер на хардуерно устройство), но не намерили нито един такъв.“ Дали някога са чували за NAT поне. Естествено че съдът ще има един публичен адрес и зад него е скрито всичко останало. Поради тая причина в логовете отива един и същ адрес. Всяка една организация е така, а и то си е задължително. Всеки компютър си има свой… Покажи целия коментар »

IT-то
IT-то
27 януари 2023 15:12
Гост

А защо нарочно са скрили MAC адресите, по които с категоричност може да се установи от един и същ компютър ли е гласувано? А защо нарочно са изключили лог файловете, за да не може да се проследи кой е влизал в системата и я е модифицирал?

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:14
Гост

Много добри въпроси. Отговорът на които сочи на манипулация на вота. Определено.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:07
Гост

Толкова много и толкова драстични нарушения. Брутално опорочен избор.

Иван
Иван
27 януари 2023 15:09
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Някой
Някой
27 януари 2023 14:59
Гост

А някой да му хрумва, че експертите са експерти на ДБ, вижте брата на въоросния Кирков от кой и къде е назначен

Трол от ПИК (Прокуратурата Иска да Каже)
Трол от ПИК (Прокуратурата Иска да Каже)
27 януари 2023 15:04
Гост

Ура, дойдоха новите опорни точки!

Хлъц!
Хлъц!
27 януари 2023 14:54
Гост

Опалянка! Хванахте троловете с каскети неподготвени и ще е необходимо малко технологично време, за да получат актуални опорни точки.

Слънце
Слънце
27 януари 2023 14:22
Гост

Питам се членовете на състава по това дело от ВАС, от къде са гласували?

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:42
Гост

Някои на хартия, някои електронно.

Работа - работа - работа
Работа - работа - работа
27 януари 2023 14:22
Гост

Обяснили на вещите лица, че рано сутринта, като отишли на работа, съдиите гласували. В събота и неделя. Във ВАС, Десетки….

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:19
Гост

Дали се сещат експертите, че ако не гласувам от компа в службата, ще ме хванал за гласа.Толкова са експерти.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:45
Гост

Ти по-експерт ли си? Да беше отишъл и да го беше казал на състава.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:08
Гост

Доста по, мамин и то очевадно.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 18:18
Гост

Хич, баш не си. Не са те видяли в залат.

Димо
Димо
27 януари 2023 14:18
Гост

Поредната калпава система.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:47
Гост

Ама, много калпава. И тези „Абати“ АД са едни анимационни герои.

Кънчев
Кънчев
27 януари 2023 14:04
Гост

Нека знаем кой кого издига и за кого гласува бе

Даниела
Даниела
27 януари 2023 14:04
Гост

Доста неприятно ще се получи

Каменов
Каменов
27 януари 2023 14:04
Гост

Е има си хас. И какво от това? Караме със старото ВСС вече година.

Petrow
Petrow
27 януари 2023 14:19
Гост

А е време да си тръгват, че не вършат кий знае каква работа.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:48
Гост

С гастрольорите в Народното събрание и втора година ще отиде.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:07
Гост

още пет ще си караме а на бас

Мачков
Мачков
27 януари 2023 14:03
Гост

Според мен всички само се упражняват в говорене по темата

Шипев
Шипев
27 януари 2023 14:03
Гост

И някой пък като вземе предвид тези констатации…

Ники
Ники
27 януари 2023 14:19
Гост

И мен ме съмнява.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:49
Гост

Пичове, ще има нова система за гласуване. Трябва си аргументация за това.

Мавродиев
Мавродиев
27 януари 2023 14:03
Гост

Това би създало доста трудности в бъдеще

Идилина
Идилина
27 януари 2023 14:02
Гост

Ми не гарантира я.

Аврамов
Аврамов
27 януари 2023 14:02
Гост

Абе Емануил Йорданов хубаво го каза вчера по Нова. какво трябва да се направи. Прокуратурата трябва да иде при изпълнителната власт. Министъра на правосъдието може да е и главен прокурор. Така е в доста държави в Европа.

Урмание
Урмание
27 януари 2023 14:05
Гост

Е да де, каза и че преди време още е имало такова предложение, но не е прието. Не каза защо не е прието. Явно и преди СДС и сега ГЕРБ и ДБ не искат това да се случи.

Яница
Яница
27 януари 2023 14:05
Гост

И за мен ще е по-добре така

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:17
Гост

Кои по-точно и конкретно са тези доста държави в Европа.И какво значи доста – 2,3 или 25.

Chuck
Chuck
27 януари 2023 13:58
Гост

Това с логовете е драма при всяка ИТ разработка за администрация и почти винаги е въпрос на некадърност. Но когато не е, защото има и такива случаи, тогава говорим за престъпление, което обаче не е описано в НК, защото не може да се докаже умишлено ли е било или липсата на логове се дължи на технически проблем или на проста настройка.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:51
Гост

Писането на софтуер по ЗОП винаги ще води то такива театри в съдебните зали.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:52
Гост

Въпрос – трябва ли са да включени тези логове, или не трябва. Не разбирам

Гейтс
Гейтс
27 януари 2023 13:50
Гост

Няма драма, че е гласувано многократно от един IP. Работата е проста, свършена от прости хора – повечето са отишли при най-разбиращия от компютри в съда и са гласували от там, че иначе не могат да се оправят и ще се изложат.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 13:51
Гост

И не е имало тайна на вота 🙂

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:50
Гост

И това е станало през 2-3 минути. Не знам, не знам

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:52
Гост

Ти мани, да не са си събрали талоните за гласуване, да са ги тупнали на бюрото на ИТ-то и да са му казали – двай, ти си от тук нататък.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 17:39
Гост

Във ВАС работят по-малко от 100 съдии (с командированите), освен че не е възможно всички да са на работа в събота, няма как да направят „200 визания в системата“ за да упражнят правото си на вот, защото субектите с такова право са на половина. За това тезата ти увяхва. Пък и едва ли всички са толкова аналогови, колкото се опита да ги изкараш.