Няма да се избира нов съдия, който да разследва главния прокурор, заради въвеждането на изискване той да се осъществява с нова информационна система, а не с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), предложено депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Това заявиха двама от вносителите на измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) Надежда Йорданова от ПП-ДБ и Хамид Хамид от ДПС по време на заседанието на правната комисия, на което бяха одобрени на първо четене с 14 гласа „за“, 5 „против“ и два „въздържал се“.

С тях се предлага изборът на разследващ главния прокурор да не става с ЕИСС, а с друга все още несъществуваща система, както и се удължава от 3 на 6 месеца срокът, в който трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет (пълния текст на законопроекта виж тук). Както е известно, с влезлите преди около месец в сила изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и ЗСВ, се предвиди до три месеца да бъдат избрани нови членове на съвета и от професионалната, и от парламентарната квота.

Проектът за промени в ЗСВ беше внесен в деня, в който беше избран първият разследващ главният прокурор – съдията от Софийския градски съд Даниела Талева (повече виж тук).

„Въвеждането на този специфичен софтуерен модул за случаен избор на разследващия главния прокурор е въпрос за в бъдеще, може би в законопроекта не е с най-добрата правна техника и поражда въпрос, затова ще бъде прецизиран така, че да не създава никакви съмнения и правна несигурност. До създаването на този модул изборът ще се извършва със съществуващите правни системи“, заяви Йорданова.

Хамид изтъкна, че на изискването за този нов модул не е придадено ретроактивно действие със законопроекта. „То няма да как да рефлектира върху вече извършения избор и за да е категорично ясно, ще посочим, изрично, че започналите процедури се довършват по досегашния ред“, каза той.

„От внасянето на законопроекта в петък до вчера се наложи на няколко членове на ВСС да се опитвам да обясня каква е волята на законодателя“, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов. И каза, че са го питали дали новото изискване за избор на ad hoc прокурор ще се приложи към вече започналата процедура за избор, при която от списъка с 22-ама съдии, желаещи да разследват главния прокурор, на случаен принцип се падна първа тази функция да поеме Даниела Талева от Софийския градски съд. Т.е. дали сега Прокурорската колегия на ВСС трябва да я назначи за прокурор във Върховната касационна прокуратура, както изисква законът. След разясненията на Йорданова и Хамид, че вече започналата процедура няма да бъде засегната от промените в закона, Славов посочи, че според Министерството на правосъдието тя не зависи и от оспорването в Конституционния съд на измененията в НПК и ЗСВ. „Тази процедура не е просто някакъв административен процес, а процедура по определяне на разследващ орган и допускането на делото в КС няма суспензивен ефект спрямо нея. Това не административен процес и не може да се приложи чл. 54 АПК“, заяви министърът.

В заседанието на комисията участва зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова. Тя подчерта пред депутатите, че с колегите ѝ, въпреки трудностите, са спазили закона и в 14-дневен срок от влизането му в сила бяха готови със списък на съдии, които могат да разследват главния прокурор, а в петък на случаен принцип вече беше избран такъв.

„Всички бяхте свидетели на публичността, с която беше извършен. До този модул в ЕИСС имат достъп само двама администратори във ВКС, определени лично с мое разпореждане“, каза тя.

Съдия Паунова обаче заяви, че я притеснява друго – ако за случайното разпределение на преписките срещу главния прокурор бъде създаден отделен модул, какво ще е общественото доверие на гражданите в ЕИСС. „Излиза, че за специалния случай се създава отделен модул, защото ЕИСС е несигурна. Вярата на гражданите в правораздавателната система би била подрината в съществена степен. А и не знам с какво темпо би се движило разследването на главния прокурор, ако чакаме изработването на подобна система“, каза тя и добави, че е последният човек, който ще защитава ЕИСС, „защото тя създава повече трудности, отколкото улеснява работата на съдиите и служителите“.

Подкрепи я зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев. „Ще бъде много лош сигнал ако се получи така, че имаме една абсолютно сигурна система за случаен избор на ad hoc прокурор, а не допускаме такава висока степен на сигурност в работата на ЕИСС – системата, в която става изборът на всеки съдия по всяко дело. Не бива да допускаме такова нещо“, каза той. И напомни, че затова в чл. 360б ЗСВ е предвидено нови изискване всяка година да се извърша одит на всички системи на съдебната власт и резултатите да се представят на министрите на правосъдието и на електронното управление.

Правната комисия днес отхвърли на първо четене проект за промени в ЗСВ (пълния му текст виж тук), внесен от депутати от ИТН. Той беше подкрепен само от петима членове на комисията, трима гласуваха „против“, а 13 се въздържаха.

С него от ИТН предлагат да се ограничи броят на заместници на главния прокурор – на един при Върховната касационна прокуратура и един при Върховната административна прокуратура. Освен това да се премахне правомощието на обвинител №1 да отменя всеки прокурорски акт, който не е минал през съдебен контрол и да се създадат общи събрания във всички прокуратури и в Националната следствена служба, които да получат сходни правомощия като общите събрания в съдилищата. „Това е важна стъпка за отваряне на прокуратурата и за ограничаване на централизма“, каза Гроздан Караджов от ИТН. Другата промяна, която предлагат от партията, е да се премахне възможността за командироване на прокурорите и следователите. „Това нещо с командироването се използва от една страна като морков, за да се издигнат кариерно някои хора без конкурс и второ като наказание, когато някой прокурор не изпълнява каквото му кажат и следващия път да си знае и да изпълни поръчката“, каза Караджов.

Министърът на правосъдието Атанас Славов посочи, че ведомството има работна група в широк състав, която работи по завършен модел на кариерното израстване на магистратите и на командироването и призова депутатите да не бързат да приемат проекта на ИТН, включително и защото трябва да се изчакат промените в Конституцията.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 10:36
Гост

Мотиви в проекта за този параграф за паралелна система няма.Има само някаква семпла бележка за изтеклия мандат на ВСС, касае другата разпоредба. „Система за електронен случаен подбор“.Иновативно.Щото другата е за неслучаен подбор, или тази система ще е за още по -случаен или за повече подбор. „До създаването на този модул изборът ще се извършва със съществуващите правни системи“, заяви Йорданова. ЕИСС не е правна система.Система, по -точно приложение, за организиране процесите по електронно управление на дела е. Правни система, система на правото са други неща.Грешка на езика, надявам се. „То няма да как да рефлектира върху вече извършения избор и… Покажи целия коментар »

Съдия СРС
Съдия СРС
12 юли 2023 9:25
Гост

Не, не отменят вече направения избор.Просто Прокурорската колегия няма да гласува Толева, за да може да се избере подходящия съдия с новата система.Искате ли да се обзаложим кой ще е той!? Списъка не е голям, сговорчивите съдии са известни.

123
123
11 юли 2023 23:20
Гост

Законодателен турлюгювеч.
С мерудии по идеи на ССБ.
Политиците решиха, много хитро преди 9-10 години, да говорят, че за състоянието на държавата е виновна провосъдната система, а не партиите, плащат на мисирки да припяват и НПО се включиха в хорът.
При това, главния виновник е наказателното правосъдие.
И така, главния прокурор, недосегаем, прокуратурата лоша над Главния прокурор само Господ бил и един от Банкя с реши, че е Господ, и заедно с партията мохамеданите, наритаха главния прокурор за месец и половина.
Това е!

Данев
Данев
11 юли 2023 16:13
Гост

Нищо не стана ясно. Така е, защото самите промени са противоконституционни и сега се чудят как пак да ги „ремонтират“.Как така съдия ще разследва, съдията правораздава? Това е основен принцип на правораздаването.Тогава какво им пречи да назначат един милиционер да разследва главния прокурор. Освен това, КС вече веднъж се произнесе по въпроса-всеки прокурор може да разследва гл. прокурор.Измененията на Зарков са крайно неграмотни от правно естество, нелогични и противорлечат на основни правни принципи и на правната доктрина.Сега пък, Зарков щял да „съветва“ президента! Намериха му служба, иначе какво ще работи? Няма добри юристи в парламента, а и изобщо в сферата… Покажи целия коментар »

.....
.....
11 юли 2023 14:08
Гост

Прекрасен атестат за работата на ИО АД- нямат доверие на Ивайло Филипов да джурка прокурор ад хок. Поздравления! Най-накрая да се каже витиевато, че ИО АД се провали тотално с ЕИСС, а пък изп.директор на дружеството държи „ключ“ и манипулира модула за случайно раздпределение на делата. Той си въобразява, че като инсталира Ал.Йоловски за министър на електронното управление държи контрола, но скоро ще го отвеят и него.
Кога ще се направи истински одит на ЕИСС?!

Властта развращава
Властта развращава
11 юли 2023 14:03
Гост

Болестта “ремонт на ремонта” зарази и ПП-ДБ. В резултат: единственият върховен съдия, който е дал съгласие да бъде прокурор ad hoc и да разследва главния прокурор, казва че ще се оттегли. А ежедневното правосъдие, с него какво правим и защо не променяме системата за случайно разпределение на делата, щом за прокурора ad hoc се променя? И защо не беше измислена тая работа преди месец, когато гласуваха закона. Да не говорим за наглостта: веднъж не изпълняваш закона да избереш ВСС, чийто мандат отдавна е изтекъл, после го нарушаваш като си даваш срок от 3 месеца, а сега още веднъж – като… Покажи целия коментар »

ГЕРБ йористи
ГЕРБ йористи
11 юли 2023 14:20
Гост

Върнете Барни Ръбъл за министър на правосъдието!

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 14:53
Гост

Като съдим по практиката – Барни явно пак си е министър. Всичко си е същото. Поправка това поправката през седмица.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2023 0:42
Гост

Това е коментар на Полин Паунов

ПП са юридическо позорище
ПП са юридическо позорище
11 юли 2023 13:57
Гост

ПП са позорище. С ДПС правят “правосъдна реформа”. И да не споменаваме, че през ден правят кръпка на кръпката, която са ни представили за гениална промяна. Никакъв дългосрочен план, никаква визия за повече от ден напред.

Фики
Фики
11 юли 2023 13:44
Гост

Само с глупости се занимават.

Бисер
Бисер
11 юли 2023 13:42
Гост

Само не ми говорете за вярата на гражданите в правораздавателната система.

Стоил
Стоил
11 юли 2023 13:36
Гост

Е до кога ще чакаме да изберат нов Висш съдебен съвет?

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 13:28
Гост

Колко пъти точно трябва да избирате разследващ главния

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 13:27
Гост

Добре

Симо
Симо
11 юли 2023 13:27
Гост

Пак ли нова информационна система? Надявам се да работи като хората.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 13:27
Гост

Нова система ма друг път

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 13:27
Гост

Нищо не разбрах. Те не могат да говлрят тия

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 13:26
Гост

Алабализми

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 13:26
Гост

С каква несъществуваща система ще се избира

Умна работа!
Умна работа!
11 юли 2023 13:24
Гост

Толкова кадърно я свършиха НС, че се налага да обясняват и да „замазват“. Защо отмениха проверен и от съд избор на съдебната власт никой не пита ? Съдийските съюзи мълчат. Имат по-важна работа… Некадърността да избереш квотите на парламента се преодолява с противоконституционни решения.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 13:23
Гост

Ами дано

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 13:23
Гост

А, демек смятате, че ще има милиони за нова система в бъдеще

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 13:23
Гост

Егати кашата

Анонимен
Анонимен
11 юли 2023 13:21
Гост

Натъкмяване, натъкмяване, натъкмяване, типично за една плюта и заклеймявана форма на управление! И най-смешното, е че депутатите си нямат хабер и вярват на тои „министър“ с 5 дена стаж за всичко, а ако падне в КС, ко ще стане, Шлявов какво ще обяснява, че КС не разбира, а той и неговия грантаджийски антураж без стаж са направили всичко и най-смешното е като кажат препоръки от Европа, това е отговора на всяка критика,a че обръщат наказателния процес с краката нагоре извънредно, то не е важно – пропаганда, ПР и грант!