Кой да напусне Съдебната палата в София – дали да бъдат „изгонени“ военните съдилища и Софийският окръжен съд, или пък това да е Софийската градска прокуратура? Възможно ли е военните съдилища да се преместят на „Черковна“, до Военноисторическия музей и там да има една „представителна военна съдебна палата“. Редно ли е военните съдилища да продължат да бъдат „донори“ на помещения за останалите съдилища в Съдебната палата? Защо се бави ремонтът в Съдебната палата? Може ли параклисът в сградата на ул. „Черковна“ да бъде усвоен и да стане работно помещение?

Тези и още въпроси бяха обсъдени днес от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) с ръководители на съдилища и прокуратури от София. Целта на дискусията е да се намери решение за подобряване на битовите проблеми на някои органи на съдебната власт, намиращи се в Съдебната палата и да се прецени кои от тях могат да се преместят в сградите на „Черковна“ и „Драган Цанков“.

От изслушването стана ясно едно– нито един съд и прокуратура не иска да напусне Съдебната палата. С най-различни аргументи ръководителите им защитаваха оставането си в палатата. Най-тежко е положението на СГС и САС.

Всички искат в Съдебната палата

Председателят на СГС Алексей Трифонов обясни, че съдиите са 160, а служителите – 600. Те са по 3-4 в кабинет, като всички помещения били запълнени до краен предел. Трифонов посочи, че осем системи администратори работят в една стая от 16 кв. м, усвоено е едно мазе – 3 на 3 метра, в което са настанени деловодители. Усвоена била и залата за медиация, където се държат делата по искове на КПКОНПИ, които били изключително обемни.

В сградата на „Черковна“ пък са 12 съдии и 60 служители. Ръководството на СГС иска да събере всички съдии на едно място, защото сега се затруднява работата на въззивните състави, които се състоят от магистрати от СГС и от новите им колеги от вече закрития Специализиран наказателен съд. Съставите трябва да обсъждат делата, да преглеждат постъпващите документи и др., а когато са разделени това затруднява работата.

Вторият проблем, който посочи Трифонов, е с липсата на съдебни зали в палатата. По тази причина граждански и брачни дела се отлагат за след година.

Огнян Дамянов предложи някоя част на СГС да се премести в друга сграда, на което Трифонов заяви: „Софийският градски съд не бива да бъде в две сгради. Мястото му е в Съдебната палата“.

Шефът на СРС Александър Ангелов обясни какъв е проблемът, когато съдът е разделен в различни сгради. На първо място влияе върху колективната среда, която е важна, а освен това пречи и на провеждането на общи събрания. Имало и технически пречки, свързани с документооборота.

Огнян Дамянов постави и друг въпрос – той е с впечатлението, че в следобедните часове залите в Съдебната палата са празни, пък се говори за липсата на свободни.

На този въпрос отговор даде зам.-председателят на САС Александър Желязков. Той посочи, че обикновено едно наказателно дело продължава цял ден и следователно залата е запазена за това. Но се случва дела да се отложат по една или друга причина и заради това се създава впечатлението, че има свободни зали.

Самият Желязков също посочи, че битовите проблеми на СГС не са чужди и на САС. И там съдиите са по трима в кабинет – „под изискуемата жизнена среда“.

Що се отнася до делата, то Желязков заяви, че действително градският съд е най-големият донор, но освен това в САС постъпват дела от окръжните съдилища в Кюстендил, Благоевград, Видин, Враца, Монтана. От закритите спецсъдилища пък делата били изключително обемни като томовете „вече пълзят към общите части“ на Съдебната палата, което застрашавало сигурността. Деловодителите пък се опасявали от надвисналите над тях лавици.

Но и Желязков беше категоричен, че САС трябва да остане в палата. От една страна тази сграда била с транспортна достъпност, от друга – гледат се дела и мерки с множество подсъдими и обвиняеми, което предполага тяхното конвоиране и места за задържане, а Съдебната палата отговаряла на тези нужди. Отделно САС гледал дела от обществено значение и това също изисквало съответната достъпност.

След него думата взе председателят на Софийския окръжен съд Пламен Петков, който каза, че преместването на съда в друга сграда по никакъв начин няма да облекчи положението на колегите му от СГС и САС. „Нашето място е в палатата като най-стария съд в София и областта“, заключи Петков.

Шефката на Софийския военен съд (СВС) Мадлен Димитрова също защити оставането на съда в палатата. Тя посочи, че СВС е единственият в страната, сертифициран да работи с класифицирана информация на НАТО и ЕС и че преместването му на друго място няма да реши битовите проблеми на СГС и САС.

Тук Александър Желязков се намеси като посочи, че в СВС са трима съдии и 12 служители, а ползват много повече помещения, като един от тях е кабинет на председателя. Според него може да се направи вътрешно преразпределение и да се помогне на натоварените съдилища.

За авторитета на съда – военните съдилища да се преместят до Военноисторическия музей

Ясно е, че основният въпрос е дали да не бъдем изгонени от палатата – двете военни съдилища и Софийският окръжен съд“, отговори ръководителят на Военно-апелативния съд Румен Петков.

Той обясни, че след ремонта на Съдебната палата през 2001 г. ВоАпС се е разполагал на 400 кв. м, в момента е на 194 кв. метра. Допълни, че в момента магистратите са петима, очакват шести от конкурс, падало се по 4 кв. м на човек, а в затвора е по 3 кв. метра. „През годините подходихме със съчувствие и сме си раздали всичко на други съдилища. Няма къде повече да се стесним, имаме четири кабинета и три за секретарките. Няма какво да даваме повече“, каза Румен Петков.

Той отбеляза, че ВоАпС е единственият съд, който има компетентност на територията на цялата страна и идват хора от цяла България. Допълни, че след измененията в НПК, очакват увеличение на броя на делата с оглед възможността да се обжалват отказите за образуване на досъдебни производства.

Не е проблем колко дела ще дойдат, но от значение е да не бъдем пренебрегвани и да бъде гледано на нас като втора ръка хора“, посочи Румен Петков.

Той засегна въпроса с ремонта в палатата, който продължава над две години. По думите му това затруднява работата, защото дворовете са опразнени и автомобилите, които идват от страната няма къде да паркират, а е необходима специална зона за това.

Припомни, че през 2018 г. е имало също такова обсъждане за преразпределение на стаите. „Тогава г-жа Даниела Дончева (председател на САС – б.а.) така силно ни притисна… даде се възможност да се вземе гардеробната, но до днес нищо не е направено“, изтъкна Петков.

Според него има служби, които нямат общо с правораздавателната дейност и могат да се изнесат на друго място.

Допълни, че най-много помещения всъщност се ползват от Софийската градска прокуратура, но винаги се е коментирало положението на военните и на окръжния съд в столицата.

Той каза, че звучи „литературно и емоционално“ изказването кой съд е най-стар, но категорично застъпи позицията, че ВоАпС трябва да остане в палатата. Всъщност призова в сградата да бъдат само онези органи, които са пряко свързани с правораздавателната дейност.

Ако пет човека ще оправят реформата и палатата, кажете го – ще се изнесем“, завърши Румен Петков.

Зам.-шефът на САС Александър Желязков отбеляза, че сградата на „Черковна“ е в непосредствена близост до Военноисторическия музей и ако тя обедини всички военни съдилища, ще стане „военна съдебна сграда“, която ще издигне авторитета на съдебната власт.

В този момент представляващият ВСС Боян Магдалинчев се пошегува, че танкове и самолети ще пазят военните магистрати.

„Съдебната палата е само за съда“

Зам. градският прокурор Десислава Петрова поясни, че СГП ползва два от три коридора на втория етаж на палатата, но и тя засегна темата с ремонта като напомни, че цял коридор е недостъпен, което затруднява работата.

Петрова посочи, че прокурорите са по четирима в кабинет, като така няма възможност за провеждане на оперативни срещи с екипите по разследванията. А в случая това било важно, за да се опази служебната тайна.

Десислава Петрова каза, че и в СГП идват големи томове дела, които вече няма къде да се съхраняват и „пълзят към коридорите“.

Естеството на работа налага необходимост от оперативност и да сме близо до съда, защото иначе няма да може прокурорите да си изпълняват задълженията по закон. Има и емоционална страна на въпроса. Когато се вземат решения, трябва да се има предвид и авторитетът на структурите, които правораздават и правоприлагат“, изтъкна Десислава Петрова.

Сега чувам, че Съдебната палата се използва за оперативна работа и срещи. Това е съдебна палата, в нея трябва да остане съдът. Прокуратурата може да отиде на друго място“, отвърна полк. Петков. После се обърна към Александър Желязков с думите: „Няма сега председателите да си мерим в какви стаи стоим. Аз мога да кажа пък, че вашият кабинет може да се раздели на две“.

Да стане ли параклисът на ул. „Черковна“ кабинет?

Кадровици и магистрати обсъдиха и положението в сградата на ул. „Черковна“.

От името на градския прокурор на София Илияна Кирилова, Десислава Петрова призова ВСС да помисли дали не може да бъде усвоен параклисът, който е на „Черковна“, за да бъде използван за деловодство, за срещи на прокурори или др. Призивът е заради това, че и в тази сграда вече няма достатъчно място.

Да не посягаме на параклиса. Готов съм да предоставя кабинета на бившия председател на специализирания съд за нуждите на правораздаването“, отговори Алексей Трифонов. Според него може да се мисли за надстрояване на сградата на ул. „Черковна“.

Зам.-шефът  на САС на свой ред призова кадровиците да не превръщат сградата на бившите спецоргани в „Бастион бутик“ за наказателното отделение на САС или СГС.

На заседанието присъства председателят на Административен съд София-град Добромир Андреев. ВСС вече има решение, с което отпусна бившия Механотехникум на бул. „Александър Стамболийски“ за нуждите на АССГ.

По този повод Добромир Андреев посочи, че тази сграда напълно ще задоволи нуждите на съда, но призова в нея да не се настаняват други звена, освен вече предвидените, че тогава има опасност положението на АССГ да се върне в изходна позиция.

Вариантите за разпределение на помещения и сгради растат

След като изслуша ръководителите на различни органи в София, Боян Новански обясни, че сградата на бул. „Ал. Стамболийски“ може да побере максимум 400 човека, тази на „Драган Цьанков“ – 300, на „Черковна“ – 400. Новански посочи, че в СГС работят 695 човека, в СГП – 503. „Ако ги съберем на едно място – съд и прокуратура, то очевидно това ще може да стане само в Съдебната палата“, каза Новански.

Драгомир Кояджиков обобщи, че е ясно, че Съдебната палата е тясна и пречи на правораздавателната дейност – няма зали и делата се отлагат. Но попита, ако магистратите от СГС се съберат с колегите си от вече закрития спецсъд как тогава ще се провеждат заседания. „Единствената опция е да излезе някой съд, за да отпуши правораздавателната дейност. Няма друг начин. Иначе ще се отлагат делата и функцията правораздаване няма да работи. Нямам против всичката прокуратура да излезе от Съдебната палата и да отиде другаде, но зали няма да има“, коментира Кояджиков.

Огнян Дамянов на свой ред каза, че ако един съд бъде разделен в две сгради, тогава делата ще се гледат с  30-40% по-бързо, а това е по-важно, защото правосъдието е за хората. „А това, че някои органи трябва да излязат от Съдебната палата, е очевидно. Да си кажем кое е водещото – да бъде така направено разпределението, че процентно повече дела да бъдат гледани“, заяви Дамянов.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче отбеляза, че днес ВСС се е събрал, за да изслуша колегите, а не да разпределя сега помещения и сгради. „Ние трябва да вземем решение, но нека чуем колегите. След това ще решаваме органите на съдебната власт да бъдат така настанени битово, че да изпълняват задълженията си“, изтъкна Чолаков.

Боян Новански посочи, че до вчера пред Комисията „Управление на собствеността“ е имало три варианта за разпределение, днес са се появили още три. Той обясни, че всички аргументи, възражения и предложения ще бъдат обсъдени от комисията и тя ще предложи решения. Но уточни, че до две години ще приключи ремонтът на „Драган Цанков“, този на бул. „Ал. Стамболийски“ – до три години, а за новата сграда на Административен съд София-област (също на бул. „Ал. Стамболийски“) ще трябва малко повече време.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:30
Гост

­­­Г­о­­­р­­­е­­щ­­и­­­ ­­м­о­­м­­и­ч­е­­т­­а­­­ ­­­в­­и­ ­­о­­ч­­а­­­к­в­­а­­­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?86707

RRR
RRR
16 юни 2023 12:00
Гост

Изключително повърхностно обсъждане се е заформило във ВСС в което освен озлобление спрямо прокуратурата, некомпетентност и мързел демонстрирани от военните структури, друго не мога да откроя. Позитиви няма. Ако трябва да сме градивни и да се мисли, какво може да се прави с наличното положение, без да се създават удобства по-големи от обичайните за когото и да е, трябва да се отбележи следното: Първо – за да се подобри макар и малко положението със съдебните зали, защо не се обсъжда преустройване на банковия салон в съдебна зала и изнасяне на тази администрация? От гл.т. на правораздаването, включването на още една… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 22:23
Гост

Хинов да пита СЕС. Председателят на СРС в какво качество се изказва, СРС не са в съд.палата. То и на ГУСВ и Военното НДК положението е олеле-майко. По двама в кабинет, без достатъчно зали, а в НО даже няма да коментирам – т.нар. съд. зали представляват килери, без прозорци, метър на два, страшен задух, с една тоалетна на -1 ниво, миришещи канали. Мизерия и криви съдии!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 22:30
Гост

Те пък в Съд.палата са много стока – като слънчогледи и ветропоказатели, само се чудя как да са Богу угодни и пилоткоректни

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 22:07
Гост

Не мога да разбера, защо военните и Пламен Петков от окръжния съд да се запънали на всяка цена да остават в Съдебната палата? При тяхната натовареност и проблемите на другите, това тяхно поведение е обидно и недопустимо. Дори е глезене!

Ужас
Ужас
15 юни 2023 19:31
Гост

В Съдебната палата в един кабинет по 2-3 наблъскани.

От пусто в празно
От пусто в празно
15 юни 2023 17:23
Гост

Пропуснах военните и окръжните съдии. Безделници!

една
една
15 юни 2023 19:29
Гост

и какъв точно проблем ще реши изваждането на тези органи – ползата от 2 съдебни зали дали ще позволи СГС да насрочва граждански дела за по-малко от 1/2 година

От пусто в празно
От пусто в празно
15 юни 2023 17:21
Гост

За изваждането на прокурорите – съгласен. Но далеч по-важното е от този термитник да бъдат извадени поне 50 на 100 от администрацията, за която има работа на полето. Страшно е!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 17:14
Гост

Кощунство е да посягат на Параклиса! Дотам ли опряха при решаване на тези битовизми?

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 16:59
Гост

Категорично трябва да се изнесат военните съдилища и прокуратури, както и Софийския окръжен съд. Нямат почти никаква работа, безделничат и клюкарстват. По двама в кабинет са. Да ги разкарат към Черковна. Ще им приляга до Музея там. СГП също нямат необходимост всичките да са в палатата. Да им оставят няколко стаи за тоги и работа, като идват да стоят в залите по делата, иначе да ги разкарат. Това е съдебна, а не прокурорска палата.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
15 юни 2023 23:20
Гост

Прокурорите трябва да работят повечето време със следствието, а в съда да се явяват и да внасят доказани обвинения. Поради което много ще им отива да се преместят в Националната следствена служба на 4-ти километър.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 10:44
Гост

Най-добре ще е само на 4-ти километър

Симо
Симо
15 юни 2023 16:52
Гост

Пак се забатачиха. Не виждам този въпрос да се теши скоро.

Чукен
Чукен
15 юни 2023 14:44
Гост

Пратете преюдициално запитване до Страсбург. Те да ви кажат как да си наредите сградата.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 17:13
Гост

Мисля, че с-я Хинов по едно спец. дело вече е запитал СЕС по тоя въпрос

Стаматов
Стаматов
15 юни 2023 14:43
Гост

Това освен да донесе нови караници не виждам до какво положително ще се стигне.

Владиславов
Владиславов
15 юни 2023 14:43
Гост

Хахаха ще изместите някой от там ама друг път.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 14:42
Гост

И как ще ги качите на Черковна, като са свикнали на пъпа на София? Нали ще се писне до небето как ги дескриминират. Защото просто не искат да шофират още няколко километра до работа или защото там няма хубави и елитни заведения до и в мол Сердика. Друго си е Спагети китчън до Съдебната за „бизнес обеди“.

Щерев
Щерев
15 юни 2023 16:54
Гост

И без това не са се преработили. Може да отскочат до центъра да похапнат.

Хари
Хари
15 юни 2023 16:55
Гост

Там паркирането е трудно.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 17:14
Гост

….и обедни разходки по Витошка

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 14:41
Гост

За мен мястото на военните съдилища наистина е до Военноисторическия музей. Тематично и събрано на едно място.

защо до?
защо до?
15 юни 2023 14:52
Гост

направо в музея да ги слагат, то и армията ни вече е за музея…

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 14:41
Гост

А да пратите всички някъде на Околовръстен път София, под Симеоново? Има полета? Направете им една сграда и готово.

това е добра идея
това е добра идея
15 юни 2023 14:47
Гост

Прокуратурите да ги изпращат направо на околовръстното. Има там доста магистратки от двата пола, дето могат да заработват и като магистраЛки – то и без друго разликата е само в едната буква, както всички разбраха от многобройните нерегламентирани записи…

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 14:41
Гост

Когато е строена Съдебната палата едва ли се е очаквало да има толкова народ там

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 14:40
Гост

Безумие е да се води такъв дебат. Всички трябва да са в тази сграда в центъра на София!

много ясно...
много ясно...
15 юни 2023 14:48
Гост

…всички знаем, че е кеф, когато… е тясно!

Милена
Милена
15 юни 2023 14:40
Гост

Места има за всички и сгради има. Ама нали сте тежки гимии и няма да иска никой да си смени местоработата.

искат, не искат
искат, не искат
15 юни 2023 14:51
Гост

прокурорите да заминават по РУ-тата и на терен – с разследващите полицаи, вместо да дават безумни указания от кабинетите си и да мотаят делата.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
15 юни 2023 23:26
Гост

Защо по РУ-тата, не може ли да са в центъра? Например в сградата на МВР, точно до Сатиричния театър.

Бонев
Бонев
15 юни 2023 14:39
Гост

Толко място ли няма в цяла София?