Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да определи Иван Калибацев за и.ф. председател на районния съд в Пловдив до избора на нов ръководител.

Кадровиците не подкрепиха и предложението на Комисията за атестирането и конкурсите за временен шеф да бъде определена Диана Славова, която в момента е зам.-председател на РС-Пловдив.

Вторият мандат на Калибацев приключва на 14 декември. В момента тече процедура за избор на нов председател. Кандидатите са двама – едната е Диана Славова, а другият е Божидар Кърпачев.

Славова е подкрепена от мнозинството от общото събрание на РС-Пловдив (виж тук), а Кърпачев сам подаде документи (виж още тук).

На заседанието днес стана ясно, че веднага след като Кърпачев е изявил желание да участва в процедурата, Калибацев е предприел действия спрямо него. От думите на Боян Новански и Даниела Марчева стана ясно, че е разпитвал адвокати и впоследствие е била сезирана прокуратурата, която разследва престъпление за съставяне на документ с невярно съдържание. Става дума за протокол от съдебно заседание по дело, по което докладчик е Кърпачев. Твърди се, че този протокол бил съставен в отсъствието на адвокатите.

Председателят на КАК Драгомир Кояджиков обясни, че първоначално Калибацев е бил обсъждан за и.ф. председател на РС-Пловдив, като това е било в съответствие с решение на Съдийската колегия от 2018 г. Според него след изтичането на втория мандат на съответния председател, при наличие на съгласие от него, той се определя за временен началник. В случая е било поискано и получено съгласието на Калибацев да продължи да бъде ръководител, докато бъде избран нов.

В КАК обаче са възразили срещу неговата кандидатура, като е било посочено, че той създава конфликти и напрежението трябва да бъде туширано с избора на друг временен началник. Заради това от КАК са питали тримата заместници на Калибацев дали искат да оглавят съда до избора на нов председател, като съгласие е дала само Диана Славова. И заради това днес КАК я предложи за тази временна позиция.

Вероника Имова обаче възрази и настоя да бъде определен Калибацев. Тя напомни за решението на СК на ВСС от 2018 г., което било спазвано до момента, а трябвало да има предвидимост в решенията на съвета. Посочи и че Славова не би трябвало да бъде определяна, защото участва в процедурата и това ще ѝ даде предимство. Каза и че самият Калибацев не е подал молба да бъде възстановен като редови съдия, очаквайки СК на ВСС да спази „принципното си решение“ от 2018 г. Според Имова в районния съд в Пловдив нямало напрежение, а ставало дума за медийни публикации във връзка със становища на съдии, срещу които били образувани дисциплинарни производства по предложения на Калибацев.

Боян Новански също не видя причина Иван Калибацев да не бъде определян за и.ф. председател. „Ако съдиите ги е страх от дисциплинарни производства, е по-добре да си тръгват“, каза той.

Даниела Марчева не се съгласи с аргументите на колегите си. Тя посочи, че решението то 2018 г. не е нормативно, нито е част от правила или подзаконови нормативни актове, няма и декларативен характер. „Не считам, че има правно обвързваща сила по отношение на нашата преценка, когато трябва да приложим закона. Не може да дописваме нито закона, нито подзаконовите нормативни актове. Не сме обвързани с това решение и нямаме причина да се съобразим с него“, каза Марчева.

Тя изтъкна, че е задължение на СК да защити независимостта на съдебната власт.

В случая, доколкото бях член на два състава по две дисциплинарни производства, образувани по предложения на колегата Калибацев, имах възможност да наблюдавам неговия стил на управление. Няма да разказвам за случаите, които ми бяха разказани от съдии и от окръжния, и от апелативния съд. Много нелицеприятни са тези случки. Определянето на Калибацев за и.ф. председател ще рискува независимостта на районните съдии. Не е удачно за и.ф. председател да бъде определен и човек от неговия екип, който е подкрепен от колегата Калибацев и е един от кандидатите за председател“, каза Марчева. И заключи, че Съдийската колегия не трябва да позволява по никакъв начин да бъде застрашена или накърнена независимостта на всеки един съдия.

Олга Керелска също заяви, че решението от 2018 г. няма нормативен характер и СК на ВСС не е длъжна нито да търси съгласие, нито да определя някой от заместниците за и.ф.

В крайна сметка предложението на КАК за определяне на Диана Славова за временен ръководител беше подкрепено само от Драгомир Кояджиков и Боян Магдалинчев.

След вота Имова предложи Калибацев за и.ф. председател, като само тя и Новански го подкрепиха.

Останалите, по предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, решиха следното – веднага да се възложи на председателя на окръжния съд в Пловдив още днес да обсъди с всички съдии в РС-Пловдив въпроса за и.ф. и който даде съгласие, да го изпрати в писмена форма във ВСС до 9 ч. утре. После ще има извънредно заседание на СК на ВСС за определяне на временен ръководител.

А Иван Калибацев трябва да подаде молба да бъде възстановен като редови съдия.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:21
Гост

­Г­­о­р­­е­­щ­­и­­­ ­м­о­м­­­и­­­ч­­е­­­т­­­а­ ­в­и­­ ­о­ч­­а­­к­в­а­т ­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?92526

PaulaFox
PaulaFox
16 декември 2023 13:55
Гост

🍓Здравейте) Аз съм на 23 години и се казвам Паула) Аз съм млад, амбициозен еротичен модел 18+) Обичам да правя голи снимки) Моля, разгледайте, оценете работата ми на линка ➤ https://da.gd/id383096

Ad nauseam
Ad nauseam
13 декември 2023 9:52
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Адвокат
Адвокат
13 декември 2023 9:42
Гост

Все пак става въпрос за ръководство, а не за друго. Съдиите трябва да са несменяеми, независимо от мнението на този или онзи, но за ръководството е редно да се „ротират“. Разбираемо е всеки да има мнение, но – в крайна сметка – всеки има отделен характер, аз например също не харесвам отделни личности от адвокатурата и мога да докажа същото. Но – това е изкуството на живота – да се возиш в градският транспорт, наравно с другите пътници, възможно е да има основания за поведението си, възможно е да е прекалил. В крайна сметка – за високи заплати, няма проблеми… Покажи целия коментар »

Трисмегист
Трисмегист
13 декември 2023 9:54
Гост

Принципно сте прав, колега. Но конкретният случай е много нетипичен, далеч надхвърлящ рамките на нормалното и изглеждащ като сюрреалистична картина. Иде реч за човек, който има фрапиращи вътрешни дефицити и ги компенсира като упражнява тормоз, репресии, унижение и то спрямо съдии. Призовавам колегите да започнат да разказват наяве, пред обществото, за всички случаи на недопустимо поведение, защото фактите са особено красноречиви. Като в семейство на домашен насилник останалите изпитваме чувство на срам, но 10 години стигат. Той се опита, и някъде успешно се справи, да насади тотален страх от него. Вие като адвокат бихте ли искали съдиите да зависят от… Покажи целия коментар »

чакащ за пикантерии
чакащ за пикантерии
13 декември 2023 11:35
Гост

щом „изпитвате“ чувство на срам, значи сте част от колектива – тогава се отзовете на собствения си призив и започнете да разказвате за недопустимото поведение на калибацев – нали вече не ви е началник… ааа, и застанете с името си, или още 10 години ще ви тресе страха?

пикантерийка
пикантерийка
13 декември 2023 23:12
Гост

Калибацев беше лекенце с 5-6 години стаж, барабар с младшето съдийство, когато Цацарон го направи шеф на РС Асеновград и му възложи задачата да тормози и преследва бившия председател на съда Даниел Луков, който с последния конкурс се качи във ВКС. Та човекът тогава беше принуден да избяга чак в Пазарджик, за да се спаси от гоненията на това пале, насъсквано от крейзи боса на ОС Пловдив, последващ главен прокурор. Не знам как са го търпели колегите толкова време. Аз нямаше да мога да си сдържа десния прав…

Ало, ало
Ало, ало
13 декември 2023 9:59
Гост

Никога, никъде и по никакъв повод няма доживотен „несменяем“ съдия или прокурор!!!

Това са просто две юридически професии.

Това че, на Андрей Карлович и с-ие им изнасяше да запечатат оная „правосъдна система с правоверни кадри“ със сегашната К, доведе до това което наблюдаваме!

Знаем че „системата“ РАХАТ идеално ви оттърва, но края й вече се види.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2023 2:50
Гост

Калибацев е лице с компрометирана професионална биография. Дано да дойдат нови лица, различни от него и Славова.

пак ли тоя
пак ли тоя
12 декември 2023 22:36
Гост

да го пращат да бърка лютеницата при чичо си… свърши царството Цацарово. Сега Ицо адвокатина, Гнома и Прокопи колят и бесят в съдебната система и за свинските протежета на дребната морска риба идва Коледата…

Соломон
Соломон
12 декември 2023 22:11
Гост

Най – разумно е Калибацев да го направят И.Ф. на СГС да ги стегне малко, че много са са разхайтили, а в Пловдив да пратят Трифонов, да си починат малко хората.

KS -i
KS -i
12 декември 2023 13:33
Гост

Дойде Коледата и за Калибацев. Вярно, доста се дърпа, но това е краят. Болезнен факт за него. Сам се дискредитира и отврати всички. Хайде сега да види какво е като редови съдия. Но ако е умен, би напуснал веднага системата. Твърде малка е, за да се забрави някога що за бедствие е.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 12:51
Гост

По какъв начин лицето е първоначално инсталиран като младши съдия-с или без конкурс?

Котаров
Котаров
14 декември 2023 16:11
Гост

Капелебацев стана това което е само с чичовите пари и рушвети. Влизането в университета, съдия в Бяла, председател на РС Асеновград и после РС Плодвдив. Чичото плаща здраво за да му осигури кариерата и няма да се спре пред нищо. През цялото време е на хранилка в чичовата фирма. То не са коли, къща, ами и заплата всеки месец. Пълна издръжка.

Колега
Колега
12 декември 2023 12:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 12:50
Гост

Едно е сигурно и то е, че няма шеф да е Кърпачев. На него тепърва ще му трябва адвокат. А Калибацев не го мислете. Той е умно момче и ще си намери пътя за разлика от други несретници в съдебната система.

Хермес
Хермес
12 декември 2023 13:54
Гост

Новански, дори и да приемем хипотетично, че Калибацев не е глупав, това не е достатъчно, за да си намери пътя в съдебната система, след като вече на всички е ясно що за стока е. Този колега има нужда от специализирана помощ и дори редови съдия не бива да остава. Толкова омраза, злоба, нарцисизъм и липса на етичност рядко се вижда на едно място.
А в случая не е важно дали ще е Кърпачев или друг, важното е, че НИКОГА ПОВЕЧЕ няма да е Калибацев или някой от кохортата му. Гарантирано от мнозинството в СК.

интересно ми е
интересно ми е
12 декември 2023 14:12
Гост

а като съдия какъв е?
това за специализираната помощ, нарцисизма и т.н. ми е малко прекалено… или вие явно сте съдия, който гледа дела по ЗЗ и имате компетентност….

Снежанка
Снежанка
12 декември 2023 14:28
Гост

Личи си, че не си магистрат. А въпросните недостатъци се виждат и с непрофесионално око. Спести си защитата. Кауза пердута е.
Честита Коледа!

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 14:36
Гост

Не съм Новански, но ако така ти харесва не е проблем макар, че не съм го питал дали мога да се представям от негово име. Продължавам да твърдя, че Калибацев е свестен пич и ще му намери начина в или без помощта на съдебната система. А ти си злорадствай щом ти е нужно.

Свестен пич е, ама
Свестен пич е, ама
12 декември 2023 22:24
Гост

с лютеница по устата и не само… И да, ще се оправи и извън съдебната система, тъй като чичо му го е подсигурил със здрав гръб, връзки и пари. Иначе за чеп за зеле не става, какво остава за съдия… поредният парашутист – кадър на ЮЗУ-то с успех мн. добър четири и нещо…

Незапознат
Незапознат
12 декември 2023 12:35
Гост

В кое поделение Калибацев отслужи задължителната за неговия набор -наборна военна служба?

Въпросът е с оглед еднаквата приложимост на правилата.

111
111
12 декември 2023 12:31
Гост

Не е Калибацев важният сега, когато за председател се е самокандидатирал съдия, за когото има сигнали и са събрани някакви доказателства, че е подправил протоколите по дела от едно заседание. Съдебната секретарка е признала, че го е направила по негово нареждане. И е назначена в Окръжния съд след като е уволнена дисциплинарно от Районния. Да разбираме, че за ръководството на Окръжния съд такова поведение не е наказуемо ли? И да, няма как да не бъдат разпитвани адвокатите, за които е вписано,че са били в залата и са взели становище, а не са били там. Неслучайно адвокатската колегия излезе със становище,… Покажи целия коментар »

1111
1111
12 декември 2023 12:39
Гост

Поне 111 пъти си се навеждал/-ла на началника, май, а?

Кукуригу
Кукуригу
12 декември 2023 13:15
Гост

Може ли линк към становището на адвокатската колегия?

11111
11111
12 декември 2023 22:31
Гост

Ами адвокатите като са казали по телефона да ги пишат, че са присъствали, значи са наясно какво ще стане на заседанието и все едно са присъствали- в ГПК е предвидено онлайн участие, така че разликата не е голяма. Няма никакви вредни последици настъпили, така че от този храст не чакай нещо повече от чл.9, ал.2 от НК да излезе, евентуално – някаква забележка от ВСС.

Лозан
Лозан
12 декември 2023 12:27
Гост

Естествено, че СК на ВСС не е длъжна нито да търси съгласие, нито да определя някой от заместниците за и.ф.

Щетев
Щетев
12 декември 2023 12:26
Гост

Поздравлени чя за позицията на Олга Керелска.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 12:24
Гост

А Имова каква връзка има с Калибацев, че вечно го защитава

вероятно икономическа връзка
вероятно икономическа връзка
12 декември 2023 22:32
Гост

Фамилията Калибацеви са доста мощна икономическа групировка.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 12:24
Гост

Е няма такова безобразие като случая с Кърпачев. Как може съдии да търпят такова отношение като това на Калибацев. Защо мълчат, ето сега той си отива, да вземат да кажат нещо

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 12:23
Гост

Ако бях на мястото на двамата председатели на върховни съдилища, щях за по три месеца да го командировам из цялата страна. Да види малко свят

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 12:22
Гост

Имам въпрос – председателите на окръжния или на апелативния съд не може ли да го предложат за наказание. Защо не се задействат

Ало, ало
Ало, ало
13 декември 2023 10:07
Гост

Защото поне от 33 години имаме СИСТЕМЕН ПРОБЛЕМ, те затова!

Цветанов
Цветанов
12 декември 2023 12:22
Гост

Подкрешям!

Мики
Мики
12 декември 2023 12:23
Гост

Абсурд е да го сложат на този пост.

хмхм
хмхм
12 декември 2023 12:21
Гост

Този човек от снимката има нужда от един по-специален доктор. А ако напусне системата, най-добре

Явор
Явор
12 декември 2023 12:21
Гост

Точно така. Дано му попарят и мечтите някога да бъде част от ВСС. Съдебната власт ще затъне тотално ако един озлобен опортюнист като този стане част от ръководния ѝ орган.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2023 12:21
Гост

Браво!

Демерджиев
Демерджиев
12 декември 2023 11:55
Гост

Прекрасна новина! Калибацев да го командироват в Северна Корея да предаде новаторски опит.

Филип
Филип
12 декември 2023 12:25
Гост

Този би бил най- полезен там.