Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото за хомофобското убийство на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина, по което двамата подсъдими получиха по-ниски и от минималните наказания.

Върховните съдии Ружена Керанова (председател на състава), Биляна Чочева и Мария Митева (докладчик) отмениха решението (виж тук) на колегите си Капка Костова, Даниела Атанасова и Красимира Медарова от 2018 г., с което подсъдимите за убийството Александър Георгиев и Радослав Кирчев бяха осъдени съответно на 10 години и на 4 години и половина затвор.

Сега делото е върнато отново на друг състав на ВКС, който трябва да се съобрази с решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който миналата година осъди България (виж тук) заради нарушение на правото на живот (чл. 2) и забраната за дискриминация (чл. 14) от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи при воденето на делото.

Тогава съдът в Страсбург отчете, че българските съдилища нямат практика да наказват по-тежко престъпленията от омраза, дори когато ясно установяват тези факти и това е обичайно развитие на делата, а главната причина е, че Наказателният кодекс не им дава достатъчно инструменти за това. Решението на ЕСПЧ беше подписано с особено мнение от двама съдии, според които в конкретния случай проблемите отиват и по-далеч от законодателните недостатъци, тъй като българските съдии не са използвали и наличните „инструменти“, за да наложат адекватно наказание за престъпление с хомофобски характер.

Михаил Стоянов беше пребит до смърт през есента на 2008 г. в Борисовата градина, а едва през 2018 г. подсъдимите Александър Георгиев и Радослав Кирчев чуха окончателните си присъди (виж тук).

След убийството минаха пет години, в които делото не можеше да стигне до съд заради мудно разследване. Младежът е бил пребит от група момчета, които имали традиция да обикалят парка, за да „наритат“ хомосексуални като по делото така и не стана ясно как са разбирали кои от жертвите им са такива. Според първите две инстанции Кирчев и Георгиев са били основните участници в групата, която видяла Стоянов, застигнала го, след това Георгиев го ударил с юмрук в лицето. При опита на младия мъж да избяга, Кирчев го хванал за врата и го съборил на земята, при което счупил подезичната му кост и след това всички започнали да го удрят.

През 2016 г. Софийският градски съд (СГС) осъди Георгиев на 13 години затвор, а Кирчев, който е бил непълнолетен при извършване на убийството, получи наказание от 4 години и 10 месеца. Година по-късно Софийският апелативен съд (САС) увеличи наказанията им. Той прие, че те неоснователно са били занижени заради младата им възраст и продължителността на делото и осъди Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години лишаване от свобода. След още една година пък ВКС намали наказанията повече, отколкото беше определила и първата инстанция.

Върховните съдии приеха тогава, че наказанията на Георгиев и Кирчев следва да се определят под най-ниския предел, тъй като са налице многобройни смекчаващи отговорността им обстоятелства. Те се позоваха на младостта, чистото съдебно минало на двамата, продължителността на делото от близо 10 години и добрите характеристични данни. По-ниските наказания бяха наложени, въпреки че ВКС сподели изводите на първите две инстанции, че убийството не е извършено по хулигански подбуди, а по хомофобски.

В решението на ЕСПЧ се казваше, че той не може да оценява дали правилно националните съдилища са определили мотивите за убийството на Стоянов, нито преценката за отегчаващите и смекчаващите вината обстоятелства, но определи като „поразително“, че за разлика от първите две инстанции, ВКС дори не е споменал хомофобските мотиви за нападението при анализа за наказанията. Според съда в Страсбург не е бил без основание и опитът на прокуратурата и на частното обвинение да бъде преодоляна законодателната празнота, като бъде преквалифицирано обвинението за убийство по хулигански подбуди. В крайна сметка съдът в Страсбург подчерта, че хомофобските мотиви за убийството не са получили измерим ефект в наложените наказания на двамата осъдени.

Сега върховните съдии пишат, че изразеното становище в решението на ЕСПЧ и естеството на нарушението имат съществено значение за делото.

„Действително, основният акцент, изводим от решението на ЕСПЧ, за преодоляване на констатираното нарушение, е прилагането на генерална мярка за въвеждане на хомофобските подбуди като квалифициращо обстоятелство при насилнически деяния, което очевидно е в правомощията на българския парламент. Същевременно, съвсем ясно е, че е отправена критика и към националните съдилища, които не са положили достатъчно усилия да изпълнят задължението си да реагират по подходящ начин на нападения, мотивирани от хомофобски подбуди, като отчетат специфичната им същност и не допускат да бъдат подценявани актове с такова разрушително въздействие върху основни права, каквото в случая е правото на живот“, се казва в мотивите на решението на ВКС.

Според върховните съдии при отсъстваща законодателна уредба и спорно тълкуване дали хомофобските подбуди могат да бъдат обхванати от съществуващата квалификация за хулигански подбуди, градският и апелативният съд са отчели формално тези подбуди като отегчаващо обстоятелство, без обаче да пояснят каква тежест им придават, а ВКС дори изобщо не ги е споменал при преценката за справедливостта на наложените наказания.

Сега върховните съдии казват, че тази съдебна практика трябва да бъде ревизирана, като съдилищата, включително ВКС „следва да бъдат насърчени да преодоляват системното пренебрегване на посочените дискриминационни подбуди, за да гарантират пълноценна защита на основните права“. В решението за възобновяване се казва, че това може да стане с внимателно и подробно анализиране на хомофобските подбуди, надлежна оценка на тяхната тежест и значение при индивидуализацията на наказанието.

„Върховният касационен съд в настоящото производство не изразява становище във връзка с размера на наказанията, наложени на подсъдимите, защото основанието за връщане се свързва с дейността по анализ на обстоятелствата, които ги определят и по-конкретно – обсъждане на подбудите за извършване на престъплението“, посочват върховните съдии.

Решението за възобновяване на делото е по искане на главния прокурор и идва повече от 5 години след окончателните присъди по делото, а още през лятото на 2020 г. СГС освободи предсрочно от затвора Радослав Кирчев, когато му оставаха да изтърпи още 7 месеца от присъдата, като определението не беше протестирано и влезе в сила.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 септември 2023 8:42
Гост

Убийството е убийство, без значение дали от омраза, хомофобски или хулигански подбуди. Винаги трябва да се съобразява възрастта на жертвата, неговото поведение към извършителя преди акта на умъртвяване, жестокостта на стореното. Затова всякакви измислени смекчав.обдтоятелства, довели до намаляване на наказанието не могат до бъдат споделяни. В обратното насока, увеличаване на наказанието само защото подбудите са хомофобски, с повтаряне на измислиците на ЕСПЧ, са изродени. Такова залитане и лицемерно толериране на база сексуалност са направо непоносими. Дискриминирането на хетеросексуалните е вече пласещо и неминуемо ще увеличи престъпленията от омраза. Това обаче говорещите глави на някой европейци не могат да предвидят.

ЕСПЧ е вреднна и престъпна джендърска отрганизация
ЕСПЧ е вреднна и престъпна джендърска отрганизация
03 септември 2023 21:43
Гост

Следва да бъде обявен за терористична организация, целяща геноцид над нормалното население на Европа и толериране на глобалисити, престъпници и хомобандити. На съдиите и служителите на ЕСПЧ трябва да бъдат повдигнати съответни обвинения и те трябва да бъдат обявени за издирване от Интерпол с червена бюлетина. Друг е въпросът, че и ВКС се е оср@ло като са намалили наказанието за такова жестоко убийство, като хомофобски, хулигански или мафиотски мотиви тук са без особено значение. Не може за убийство на хомо, защото такива били мотивите, да се слага по-високо наказание от убийство на хетеро, за който мотивите са например, че не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 септември 2023 18:50
Гост

А камарата на незнам си кои си в Англия(която е техния Върховен съд) кога ще възобнови делото за расисткото убийство на българин от англичанин-ингилизинът не харесъл,че българинът говори на български и го убива ? Ингилизинът-килър-осъден на 6 години затвор, ще лежи три-тоест е излязъл .https://www.dnes.bg/index/2019/09/16/malkata-prisyda-za-ubiistvoto-na-vencislav-marginov-razgnevi-angliia.422951 Оказва се,че за пероид от 5 години в Англия по расистки причини -по публикации в медиите са убити поне десетина българи. Асо българин наруши законът-се правят изводи за българската народопсихология по медиите ,започва изсипване на помия към България. Но като в Англия има огромен брой убити българи-поне 10 за 5 години, от англичани, по расистки… Покажи целия коментар »

Защитник на нормалността
Защитник на нормалността
03 септември 2023 8:58
Гост

Така е защото без изключение целият ни „политически елит“ е на яслата на А за Б и разни други й клонинги.

А са ритнали срещу парата – я ги нема повече!

Колониално-лагерна администрация. При това некадърна.

Мразеща българите, България, българското и въобще Мария ГАБРИЕЛ от долината на широките гащи. ПП и ДБ не ги коментирам – Васил Терзиев се отрече от майка си!

Анонимен
Анонимен
03 септември 2023 9:13
Гост

Хайде, дежурният трол отново в действие. И този сайт ли ще позволи да се превърне във „форумна клоака“?!

Защитник на нормалността
Защитник на нормалността
03 септември 2023 9:04
Гост

Сещам се и за един друг КЛАСИЧЕСКИ ПРИМЕР – преди 15 години един английски футболен хулиган счупи главата на едно момче – барман на Златни пясъци. Онзи го осъдиха на 20 години, полежа тука и понеже сме вече „приятели“ със саксите. И още на летището кралицата го помилва. А ингилизите му устроиха парад на победата.rS7bN

Анонимен
Анонимен
03 септември 2023 11:18
Гост

В България върлува тотален антибългаризъм по медиите. Факт е,че в Англия за последните години по расистки причини са убити няколко българи-и тази година, и миналата година, и младият футболист , и бащата убит пред децата си-защото е говорил на български и тн.. Няма медийна реакция-дискусии, предавания, изводи и анализи за английската народопсихология. Но когато се случи единичния случай-лице от малцинствен произход, с български паспорт нападна жена в Берлинското метро-се изсипа помия към България-и то в българските медии- с предавания и тежки анализи за българската народопсихология и вменяване на колективна вина на цял народ за случилото се в Берлинското метро-, а… Покажи целия коментар »

И в България ставали чудеса
И в България ставали чудеса
03 септември 2023 11:30
Гост

От групата Забелязано във Варна. Чудо-някой да защити нормалността, и да е на страната на правите- в случая -българи(заличавам името на ресторанта, за да не кажете,че иде реч за реклама, в групата Забелязано във Варна си пише името на ресторанта.): „Сядам си аз в едно заведение на плажа с 6 годишната си дъщеря. И до нас на съседната маса, група чужденци, по-късно разбрах, че са германци, седнали и си пушат пури. Издишвайки дима, покрай мен и съседните маси преминава отвратително смърдящ огромен облак от дим. Въздържах се да направя забележка, понеже дъщеря ми си играеше на 2м от мен в… Покажи целия коментар »

Да попитам съдиите в ЕСПЧ
Да попитам съдиите в ЕСПЧ
02 септември 2023 11:58
Гост

Защо убийство по хомофобски подбуди да е с по-висока обществена опасност от убийство по материални подбуди? Животът на хомо по-ценен ли е от живота на хетеро?

Анонимен
Анонимен
02 септември 2023 13:14
Гост

И в този сайт се допуска език на омразата – модераторите още ли са на море?! Въпросът е повече от провокативен, а отговорът е елементарен – тъй като хомофобията е равнозначна на фашизъм. И както „тя“, така и „той“ е престъпление, а когато са довели до убийство, наказанията трябва да са по-тежки – дори и да липсват квалифицирани състави тези утежняващи вината обстоятелства трябва да се вземат при индивидуализация на престъпното деяние и престъпния деец.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2023 15:10
Гост

Хомофобията не е равнозначна на фашизъм. Това е прекалено, както въобще се преекспонира тази тема.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2023 16:44
Гост

„Прекалено“ е да се делят хората на хетеро- и хомосексуални. А дали хомофобията се изповядва от фашистите, върнете се в училище. А Редакцията да не спи!!!

Анонимен
Анонимен
02 септември 2023 15:23
Гост

Да попитам, къде намерихте „език на омразата“ в горния пост? Език на омразата не е всяко мнение, което не споделяте. Но това е много харакертно за хората, които делят света на хомосексуалисти и хомофоби.

Байрактар
Байрактар
03 септември 2023 10:20
Гост

А най-великата фашистка идеология е лоша, защото?

Байрактар
Байрактар
04 септември 2023 10:24
Гост

И все пак остава най-велика, мърши!

Галина
Галина
02 септември 2023 21:06
Гост

Кой е бил убит понеже някой го е мислил за хетеро или е знаел, че е хетеро и това е било нетърпимо за извършителя? Къде е тоя казус, че тролите с подобни въпроси? Има конкретен казус, при който иде реч за точно обратното.

И правете разлика между доминанстни мнозинства (като хетеро мъжете) и маргинализирани и потиснати малцинства. Или не се обаждайте.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2023 3:33
Гост

Не отговорихте на въпроса. Ще го повторя по-бавно: Къде. В поста. По-горе. Видяхте. Език. На. Омразата? Защото нещо за някакви модератори се говореше. Да не би да не става въпрос за „език на омразата“, а за Вашето желание хората, чието мнение не Ви харесва, „да не се обаждат“? Правете разлика между категориите „Ваше мнение“ и „общовалидна истина“.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2023 9:07
Гост

„Животът на хомо по-ценен ли е от живота на хетеро?“. Къде не се вижда езикът на омразата? Подтекстът е – когато убийството е извършено поради това, че някой човек е хомосексуален („ненормален“), не трябва да се дава превес на тези мотиви. Напротив – трябва, защото това е хомофобия, фашизъм. И този, който СЪЗНАТЕЛНО подценява тези мотиви, ИРОНИЗИРА решението на ЕСПЧ с подобни „риторични“ въпросчета, т.е. безразличен е към хулиганските мотиви на извършителя, не изразява ли негативно отношение към хомосексуалистите („ненормалните“) – и фашистите и комунистите са преследвали, вкл. наказателно тези хора. Сега къде е езикът на омразата, а и къде… Покажи целия коментар »

Да попитам съдиите в ЕСПЧ
Да попитам съдиите в ЕСПЧ
03 септември 2023 21:43
Гост

Хайде да не говорите по мое име. Никакъв подтекст няма, напротив- попитах ясно и кратко. По-добре отговорете на въпроса „Животът на хомо по-ценен ли е от живота на хетеро?“, вместо да разсъждавате в посоката, която Ви изнася.
Аман от тролове.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
04 септември 2023 6:58
Гост

„Подтекстът е – когато убийството е извършено поради това…“
Подтекстът, който хетерофобите виждат и който се опитват да натрапят на обществото. Сам си измислил, сам се „обидил“, но крещи най-силно за омраза. Това е език на омразата!
Анонимният никой е обиден. Само дето в АПК е написано, че анонимни сигнали не се приемат.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 23:20
Гост

С това решение някой иска да замаже очите. Всъщност нищо нямо да се промени, просто тонове хартия се пишат на гърба на майката и приятелите на клетото момче. Бог да го прости!

Някой
Някой
01 септември 2023 21:19
Гост

В доста случай четейки съдебни решения и виждайки наложените наказания, които са значително под минимума, предвиден за съответното престъпление имаш чувството, че не са произнесени от съд, а от благотворително дружество за защита на престъпниците…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 септември 2023 18:18
Гост

„….ВКС дори не е споменал хомофобските мотиви за нападението при анализа за наказанията.“

ЕСПЧ се забелязва сами такива детайли, а за всичко останало в сляп като оядена къртица в зеленчукова градина.

Д-р Моро
Д-р Моро
01 септември 2023 18:47
Гост

Ти откри Америка (за България).

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 17:06
Гост

Безсмислено е това възобновяване. Наказанията ще останат същите, само ще се пишат дълги и напоителни мотиви за хомофобията като утежняващо обстоятелство при липса на квалифициран състав.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
04 септември 2023 7:01
Гост

Дело в ЕСПЧ има ли? Има. Делото в България преразгледано ли е? Преразгледано е. Българският закон повелява ли, че при дело в ЕСПЧ наказанията се утежняват? Не, пред закона всички са равни. ЕСПЧ по висш съд ли е от ВКС? Не, не е. Нито в КРБ пише нещо за него, нито той казва, че е по-висш и/или че има право да отменя присъди на националния съд. Напротив, има дълги и напоителни обяснения защо виждането на ЕСПЧ като „четвърта инстанция“ е неправилно.

Павлин
Павлин
01 септември 2023 15:29
Гост

Единствено ме интересува какви ще са последствията за „върховните” съдии, които са намалили присъдите на убийците. То е ясно, че нито отнетият живот ще се върне, нито мъката на роднините ще изчезне, нито наказанието ще е достатъчно, но поне безнаказаното „правосъдие” да престане. На този фон хомофобията в България е издигната в политически и религиозен култ — от националисти като ВМРО и ВъZраждане, през „бившите комунисти” от БСП и „демократите” от СДС, та до БПЦ, която дори в спалнята на „стадото” си вре носа си. И въпреки че хомосексуалността в България е декриминализирана преди 55 години, хомофобията и езикът на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 14:07
Гост

Само дето ,мамини сополанковци, наказанията ще са същите.А Вие си точете сълзи и сополи.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 13:56
Гост

Трагедия. И това дело се точи с години.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 13:56
Гост

По селата още битува селското мислене, че само жените готвят. Една сурия мъже, като ги зарежат жените им или починат и те не моат едни яйца да си изпържат или да си изчистят къщата, защото не са свикнали. Не били така учени. После висят на главите на децата си. Здрави и прави, но не са учени да си готвят и трябва децата им да се занимават с тях, все едно са бебета. Същите подобни индивиди имат и мисленето, че гей, арабин и изобщо всякаква друга раса или пол са по-низши от тях.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 13:54
Гост

Какъвто ни е народа – чалгализиран и прост, такова ни и управлението и съдилищата и полицията.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 13:54
Гост

Родния съд е неадекватен. Това се знае в цяла Европа.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 13:54
Гост

Ох, той ЕС да се научи да регулира Мета и Фейсбук. Защото и там има директно фейк новини от про путински тролове и съвсем реални марули, които твърдят, че Земята е плоска, а НАТО ще купува Добричка област, но ако докладваш – нищо. Не нарушавало стандартите им. За откраднати от хакерчета профили Мета също не прави нищо. На един приятел профила му вече не е Иван, а Жозеф и е от Франция. Тотално фейк профил, откраднат. Какво да говорим?

Ad nauseam
Ad nauseam
01 септември 2023 13:46
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Симеон
Симеон
01 септември 2023 13:44
Гост

Да им имам многобройните смекчаващи отговорността им обстоятелства.

Михаил
Михаил
01 септември 2023 13:45
Гост

Млади били. А човекът си отиде за тоя, който клати гората.

Хари
Хари
01 септември 2023 13:19
Гост

Добре, че беше решението на ЕСПЧ.

Симо
Симо
01 септември 2023 13:20
Гост

Тези минимални наказания бяха абсурдни!

Re:
Re:
01 септември 2023 13:45
Гост

Днес е ден на майстора и на Козяк плащат хонорари.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2023 13:56
Гост

Тролът и под тази статия в действие! Докога ще се търпи в този сайт тролска пропаганда?!

Чилингирова
Чилингирова
01 септември 2023 18:49
Гост

Докато ана.ния ти отвор не заприлича на кратера на Везувий.

А за Б
А за Б
01 септември 2023 13:18
Гост

Пародията наричана правосъдие, ведно с пародията съдебна власт и най-паче ВАС и ВКС няма нищо общо с А за Б и техните еврогейски васали, нали ИУДИ?