Прекомерната продължителност на производството е сред основните причини Върховният касационен съд (ВКС) да намали присъдите на убийците на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина и да ги постанови при условията на многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства. Това става ясно от решението, което беше публикувано днес.

Върховните съдии Капка Костова, Даниела Атанасова и Красимира Медарова решиха, че справедливото наказание за Александър Георгиев е 10 години затвор, а за другия подсъдим Радослав Кирчев то е 4 години и половина лишаване от свобода.

Близо 10 години минаха от убийството на 26-годишния Михаил Стоянов. Той беше пребит до смърт през есента на 2008 г., а пет години делото не можеше да стигне до съд заради мудно разследване. След това стана ясно, че младежът е бил пребит от група момчета, които имали традиция да обикалят парка, за да „наритат“ хомосексуални. По делото така и не стана ясно как са разбирали кои от жертвите им са хомосексуални. Според първите две инстанции по делото Кирчев и Георгиев са били основните участници в групата, която видяла Стоянов, застигнала го, след това Георгиев го ударил с юмрук в лицето. При опита на младия мъж да избяга, Кирчев го хванал за врата и го съборил на земята, при което счупил подезичната му кост и след това всички започнали да удрят жертвата.

Преди две години Софийският градски съд (СГС) осъди Георгиев на 13 години затвор, а Кирчев, който е бил непълнолетен при извършване на убийството, получи наказание от 4 години и 10 месеца затвор.

Миналата година Софийският апелативен съд (САС) увеличи наказанията им. Той прие, че те неоснователно са били занижени заради младата им възраст и продължителността на делото и осъди Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години лишаване от свобода.

Почти 10 години след извършването на жестокото престъпление, в окончателното решение на ВКС наказанията са по-ниски и от тези на първата инстанция.

За Георгиев върховните съдии сочат, че наказанието му следва да се определи под най-ниския предел, тъй като са налице многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства и минимумът на предвиденото в закона е несъразмерно тежък и несъответен на извършеното деяние.

В решението се изброяват обстоятелствата в полза на Георгиев, които трябва да бъдат отчетени при определяне на наказанието му – „възрастта му към процесната дата, 18 години и шест месеца, което е в началото на пълнолетието и се характеризира с определена незрялост в оценъчната му дейност, чистото му съдебно минало и продължителността на наказателното производство, към този период в рамките на седем години, а понастоящем от близо десет години“. ВКС намира, че в полза на подсъдимия следва да се отчете и добрата му професионална характеристика и влошено здравословно състояние.

„Така посочените обстоятелства следва да се оценят като многобройни, както и продължителността на наказателното производство, която е в срок, надвишаващ рамките на разумния по смисъла на чл.6 от ЕКЗПЧОС, не по вина на дееца (неразкриването на извършителя на престъплението не може да се вменява във вина на дееца, както неправилно е посочил САС) е самостоятелно основание за прилагане на чл.55 от НК, като компенсация за допуснатото нарушение на правото на справедлив процес спрямо него“, пише ВКС.

Върховните съдии подчертават, че допълнително намаляване на наказанието би било проява на неоправдано снизхождение, предвид характеристиката на цялостната престъпна дейност на Георгиев – убийството е било придружено с отнемане на вещите на пострадалия, за прикриването му подсъдимият е използвал и други хора, върху които е въздействал с цел да извършат престъпления против правосъдието.

За Радослав Кирчев ВКС също заявява, че наказанието трябва да бъде определено под най-ниския предел. „Наличието на многобройни смекчаващи обстоятелства се извежда от продължителността на наказателното производство, от чистото му съдебно минало и добри характеристични данни. Основен факт от значение за реализацията на наказателната отговорност на този подсъдим – при условията на привилегированата разпоредба на чл.55 от НК, е неразумният срок на наказателното производство, извън поведението на дееца“, отново подчертават върховните съдии. И обясняват, че тъй като по време на убийството Кирчев е бил в горната граница на непълнолетието, санкцията му е с 6 месеца под специалния законов минимум от пет години затвор.

ВКС споделя изводите на първите две инстанции, че убийството не е извършено по хулигански подбуди, а по хомофобски.

„Касае се за брутално физическо посегателство, довело до тежки и необратими общественоопасни последици, което не е било израз на явно неуважение към обществото, а такъв на незачитане чуждата телесната неприкосновеност. Действията на подсъдимите са изразявали омразата към хомосексуалните, т.е действали са по хомофобски подбуди, а не по хулигански“, се казва в решението на САС. Според апелативните съдии (Елена Каракашева-председател, Десислав Любомиров-докладчик и Карамфила Тодорова) безпричинната омраза на подсъдимите към жертвата е продиктувана от „лишената от каквато и да било интелигентност и напълно грешна представа на подсъдимите за собствената им значимост и превъзходство над тези, които смятат за различни“.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
04 юли 2018 15:31
Регистриран

Ама че смешка-а за убитият и неговите роднини е тежка трагедия.Но нека да си кажем най-после истината-родните прокурори и разследващи всякакви там-огромен брой служби с „мъжки“занимания, не се справят-те отдавна са неполезни.И камери, и записи от СРС, и апарати за проверка на истинността на събраните „признания“, и…с нищо не им помагат.Ето случая-под ноктите на убития са намерили кръв от други двама, но не и от убийците…И сега какво-очевидно има някаква „мистерия“, или поредният театър, разиграл се повече от 10 години из съдебните зали/стара истина е, че ако внесеш съмнение в тезата на обвинението, ще получиш учудващо добър резултат/.И на съдиите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 юли 2018 15:55
Гост

Как да ги стигнем американците!? Показват ни филми как със развитието на технологиите се разрешават стари случаи и се освобождават хора от затворите, а тук ДНК на кръвта под ноктите на удушения показва че не е на задържаните и какво? Никой не се интересува чия е! Хиляди проби чакат за изследване в НККА. Интересно, как ще се тълкува ако ДНК от кръвта под ноктите и ДНК от лицевия косъм намерен в бельото на жертвата се окажат на един и същи мъж? Приятеля на Михаил не е издържал полиграфа. Косъм със същата морфологична структура като неговата е открит върху чорапа на… Покажи целия коментар »

Хамсиев
Хамсиев
03 юли 2018 11:29
Гост

Най-тежкото предумишлено престъпление, извършено от организирана престъпна група. Хомофобските подбуди са признаци на предварителен сговор за престъпления на тази основа. Къде са тези многобройни смекчаващи вината обстоятелства?! Такива, каквито да съответстват на случая на изключителни смекчаващи обстоятелства. Продължителността на наказателното производство?!? Значи, заради грешките на прокуратурата и съда трябва да плаща обществото с намаляване на справедливия срок на генералната превенция?! Ама законът да не е бащиния на прокуратурата и съда, че да си чистат боклука за негова сметка?! Как обществото контролира тези срокове? Какъв е този бакалски механизъм в НПК? Има си други начини за контрол на нарушаването на човешки… Покажи целия коментар »

иван_адвокат
иван_адвокат
30 юни 2018 11:55
Гост

Винаги е имало хулигани.
Вместо да четат книги или еди-какво си, то изявяват страсти.
Едва ли ще се превъзпитат.
Ужас.

Христомил
Христомил
30 юни 2018 8:05
Гост

Ето затова все повече е актуален библейския принцип: око за око, зъб за зъб. На зло куче- зъл прът.

Човек
Човек
29 юни 2018 18:39
Гост

И защо бяха необходими 10 години за случай, ясен като бял ден? Бял ден за престъпниците, разбира се.

Анонимен
Анонимен
02 юли 2018 0:34
Гост

Разследването забоксува когато се установи с ДНК експертиза, че удушения Михаил Стоянов има под ноктите си кръв от други двама мъже. И това се случи първата седмица на задържането на обвиняемите. Явно по късно разследващите си казаха, да се оправят прокуратурата и съдят с това…. после при съдебните експертизи се установи че чужди че намерените косми по тялото на убития не са на никой от нацедената компания. И така никой в съдебната система няма смелостта да признае ме са сбъркали със задържането на двамата…

Гражданин
Гражданин
29 юни 2018 18:37
Гост

Не мога да си представя какво изпитват близките на убитото момче в този момент.

Студент
Студент
29 юни 2018 18:35
Гост

Срам, срам, срам за цялата съдебна система, разследващи, полицаи!

Петрова
Петрова
29 юни 2018 18:33
Гост

Справедлива присъда. Напълно съм съгласна с доводите на ВКС.

Misho
Misho
29 юни 2018 18:36
Гост

Това, че подсъдимия е бил малолетен не е повод да го пожалят, защото той е престъпник. Трябваше да му дадат повече за назидание на другите като него.

Анонимен
Анонимен
29 юни 2018 18:32
Гост

Има ли значение какви са подбудите? Факт е, че е извършено убийство и то по много жесток начин.