Държавата е виновна за трагедията с взривовете във военния завод „Миджур“, при който загинаха 15 уши, тъй като изобщо не е трябвало да бъде разрешено утилизирането на противопехотни мини, заради което се стигна до инцидента.

Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС) по дело, заведено от семейството на една от загиналите в завода. С него Министерският съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са осъдени да платят общо 450 000 лв. обезщетения за неимуществени вреди на съпруга, дъщерята и майката на жертвата, съобщи „Сега“ и изчислява, че тъй като МС и МОСВ дължат и законна лихва от 1 октомври 2014 г., която към вчерашна дата е 434 785 лв., то дължимото от държавата наближава 900 000 лв.

За решението днес съобщи и ВАС, като подчертава, че държавата е нарушила Отавската конвенция, която разрешава само унищожение на противопехотни мини, но не и утилизацията им.

Завод „Миджур“ е собственост на „Видекс“ АД, която е имала сключен от 2008 г. договор с гръцката фирма „Акмон“ за разоръжаване и безопасна ликвидация на 1,6 млн. противопехотни мини с прилагането на метода „технология на топене“. Трагедията в завода се случи на 1 октомври 2014 г., като взривовете бяха толкова силни, че две от сградите бяха изпепелени. Разследващите обясняваха след това, че причините за многото жертви са, че не са спазени правилата при работа с боеприпаси, липсват умения при утилизацията, както и че в завода са се съхранявали огромни количества боеприпаси. В хода на разследването от прокуратурата обясниха, че работниците не са имали познания как се работи с такива мини и са ги разтваряли с чук. В крайна сметка обаче и четиримата подсъдими, включително и бившият шеф на завода – Валери Митков, бяха оправдани.

Близките на загиналата М. Ангелова съдят държавата, като твърдят, че не е спряла действията по утилизирането на мините, въпреки че е била уведомена и от 4 неправителствени организации.

На първа инстанция Административният съд във Видин е отхвърлил исковете на семейството на Ангелова, според които МС е бездействал, а МОСВ не е отнело разрешителното на „Видекс“.

Върховните съдии Жанета Петрова, Искра Александрова и Нели Дончева приемат сега, че решението на първата инстанция е абсолютно неправилно. Според ВАС първата инстанция е подходила формално, не е извършен задълбочен анализ на всички доказателства и са игнорирани онези от тях, които не съответстват на преценката на съда. Не кореспондира на фактите по делото изводът, че МС и МОСВ са изпълнили законовите си задължения, свързани с лицензирането на дейности като внос, транспортиране и сертифициране, извършвани от „Видекс „АД, и с контрола върху дейността на фирмата, мотивира се ВАС.

Съдът посочва още, че след като Отавската конвенция забранява обезвреждането на мини, ресорната Междуведомствена комисия не е трябвало да разрешава сделката между „Акмон“ и „Видекс“ АД, а Междуведомственият съвет – да издава необходимите лицензи.

ВАС обяснява, че държавата е погледнала формално и на сигналите на „Екогласност“ и други екологични организации, които де факто са били пренебрегнати.

„Показателно е, че едва след трагичния случай на 1 октомври 2014 г., с цел да бъдат предотвратени подобни тежки инциденти, държавата е пристъпила към изпълнение на задълженията си, произтичащи от международните договори и от вътрешните правни норми“, пишат върховните съдии, като добавят, че нарушения са извършили също Министерството на икономиката, МВР, Агенция „Митници““, Министерството на външните работи, но искът е само срещу МС и МОСВ и затова осъдените са те.

„Инцидентът би могъл да настъпи дори при съблюдаване на инструкциите за безопасна работа (от „Видекс“, б.а.), при положение че държавата е позволила извършването на дейности, забранени от многостранен международен договор именно поради извънредно високия риск, който ги съпровожда„, обяснява съдът.

В решението си, което е окончателно, ВАС посочва в заключение, че тъй като този вид боеприпаси могат да причинят прекомерни увреждания, при „никакви обстоятелства“ и при условията на „пълна забрана“, както се посочва в мотивите на Отавската конвенция, не се разрешава използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:20
Гост

­­Г­о­р­­­е­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­м­­и­­ч­­е­­­т­­­а­­ ­­в­и­­­ ­о­ч­­а­­­к­­в­а­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?93281

Мики
Мики
12 януари 2024 23:15
Гост

Абсурдно е, че държавата не е спряла действията по утилизирането на мините,

Бисер
Бисер
12 януари 2024 23:20
Гост

Човешкият живот е безценен. Ама кой да ти мисли…

Заки
Заки
12 януари 2024 22:47
Гост

Жалко за загиналите хора.

Дичо
Дичо
12 януари 2024 22:45
Гост

А виновниците къде са?

Асен
Асен
12 януари 2024 22:43
Гост

Тя, само за това да беше виновна…

Павлин
Павлин
12 януари 2024 18:06
Гост

Държавата е виновна, т.е. н-и-к-о-й, защото няма нито един осъден. При толкова много виновни министерства и институции според ВАС (а фирмите?!), как не се намери 1 конкретно лице, което да бъде наказано за действията си, довели до тази огромна „трудова злополука“? Голяма работа, че т.нар. държава е осъдена, след като убийците са на свобода и вероятно все още на държавни постове!

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 16:03
Гост

Сега ще гоним дивото. Той коня у реката, ако може да се каже така

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 16:02
Гост

Пак недоглеждане и като цяло простотия

Ники
Ники
12 януари 2024 23:21
Гост

Пълна!

Анонимен
Анонимен
12 януари 2024 16:01
Гост

Това е, виновна си е държавата и това е логично

Диби
Диби
12 януари 2024 16:01
Гост

Ще ме прощавате ама много от тия екоактивисти са си направо терористи. Протестират САМО, когато ще видят мекото на хляба. Когато някой им плаща. Както беше със стадиона на ЦСКА. Но за съсипаните ни гори няма и помен от тях. Та как да им обърне човек внимание и да гледа на тях сериозно

Тонков
Тонков
12 януари 2024 16:02
Гост

О, да. Факт е, че се дескридитираха и от Екогласност, а и не само. Но за това нещо вина си имат еколозите

Тишков
Тишков
12 януари 2024 16:00
Гост

Отново заради твърдоглавство и ганьовщина са си отишли хора. Сега плащайте на роднините… все тая е. Човека няма да се върне.

Коемджиев
Коемджиев
12 януари 2024 15:59
Гост

В Отава едно време е решено какво се прави с мини, но явно някой не е чел и не е учил. Иначе са много ербап родните военни. Те все знаят, всички други, които не са били в казармата са женчовци. Ама учили ли сте в казармата за Отавската конвенция?

Христов
Христов
12 януари 2024 15:56
Гост

Е баба ми ли да е?

Пинчев
Пинчев
12 януари 2024 15:56
Гост

Всеки може да сбърка

Чочо
Чочо
12 януари 2024 23:24
Гост

Зависи за чия сметка. А когато е закожен човешки живот…

Манделеев
Манделеев
12 януари 2024 15:55
Гост

Е, ВАС реши, че държавата е виновна. Хайде сега. Все едно го е решила ей така