Подсъдимите за взривовете в завода за боеприпаси край Горни Лом преди 4 години са невинни. Това реши днес Окръжният съд във Видин, като оправда бившия шеф на завода Валери Митков и останалите трима подсъдими по делото.

До него се стигна, след като на 1 октомври 2014 г. мощни взривове в завод „Миджур“, който тогава се казваше „Видекс“, отнеха живота на 15 работници, а още трима бяха ранени. Инцидентът стана при утилизация на противопехотни мини, а взривовете бяха толкова силни, че две от сградите бяха изпепелени. Според разследващите причините за многото жертви са, че не са спазени правилата при работа с боеприпаси, липсват умения при утилизацията, както и че в завода са се съхранявали огромни количества боеприпаси. В хода на разследването от прокуратурата обясниха, че работниците не са имали познания как се работи с такива мини и са ги разтваряли с чук.

В крайна сметка, преди две години собственикът Валери Митков беше даден на съд за причиняване на смъртта на 15-те жертви на взрива поради непредпазливост. Според обвинението Митков, който е и проектант на взривения завод, не е разработил решения за разснарядяването на боеприпаси, не е посочил и обеми, които могат да се складират, което също е допринесло за многото жертви, сред които беше и синът му. Той беше обвинен и в документно престъпление, защото представил документи, че може да утилизира противопехотни мини.

Другите подсъдими са инж. Палма Иванова, която е била инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завода, бившата шефка на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Ивелина Бахчеванова и Божидар Василев, който е бил началник отдел „Контрол върху общоопасните средства“ в МВР.

Решението на съда не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Софийския апелативен съд.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
19 юни 2018 14:24
Гост

Дано прокуратурата си свърши работата.

Иванов
Иванов
19 юни 2018 14:23
Гост

A инспекторката Палма Иванова дали е невинна?

Анонимен
Анонимен
19 юни 2018 14:20
Гост

Не мога да повярвам. Това е пълен абсурд. В завода е имало огромни количества боеприпаси, не се спазват правила, работниците нямат умения и за всичко това няма ВИНОВЕН! Само невинни жертви и разбити съдби.

Георги
Георги
19 юни 2018 14:21
Гост

Каквато държавата, такова и правосъдието ни.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2018 14:05
Гост

Не стига, е делото се проточи 4 години, ами и ОС-Видин не си свършиха работата.

ангел
ангел
19 юни 2018 13:38
Гост

Не ми се изброяват всички трагични случаи, които завършват все така – без виновни. Ако не са спазвани правилата, трябва да има виновни, които не са следили. Съдът и прокуратурата дължат обяснение за тези оправдателна присъда. Ще чакам мотивите

колев
колев
19 юни 2018 13:56
Гост

а ако е имало, а те не са ги спазили? шефът на завода какво да направи?