В завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом продължават да се трупат огромни количества взривни материали, без да са взети нужните мерки за сигурност 4 години след трагедията там, която отне живота на 15 души.

Такъв сигнал за нарушения в завода са изпратили до главния прокурор Сотир Цацаров кметът на село Чупрене Ваньо Костин и местният председател на Общинския съвет. В него те посочват, че не са взети мерки за безопасно съхраняване на взривни вещества в складовете на завода. Не са били изпълнени и всички изисквания за безопасност, предписани след трагичния взрив от октомври 2014 г. Към сигнала до Цацаров е бил приложен и протокол от проверка, извършена от Министерството на околната среда и водите и МВР, при която е установено, че в складовете на „Миджур“ се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

Главният прокурор е разпоредил спешна проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП). Собствеността на терена и сградите на завода е на „Миджур манеджмънт кънстракшън“ ЕООД, от което е въведен пропускателен режим, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е „Видекс“ АД – отговорен за съхранението  и безопасността им, посочват от прокуратурата.

От извършената проверка до момента са установени поне три нарушения. На първо място, от „Видекс“ не са представили сключен договор за въоръжена охрана на петте взривни склада, в които се намират опасните вещества. Не са били представени и документи, с които фирмата да покаже, че разполага със собствени или наети складови помещения. В завода нямало и локална система за оповестяване и ранно предупреждение при бедствие или авария.

„На тази основа от ВАП е съобразено, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси“, посочват от държавното обвинение и на свой ред сезират вътрешния министър Валентин Радев, областния управител на Видин и кмета на Чупрене.

В Окръжния съд във Видин още не е приключило делото за трагедията в завода, за която подсъдими са бившият собственик Валери Митков, Божидар Василев, Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
11 юни 2018 14:18
Гост

Това само в БГ може да се случи. Пълно безхаберие.

Петя
Петя
11 юни 2018 14:16
Гост

Тия на цялата оправия нямат и договор за въоръжена охрана.

Възмутен
Възмутен
11 юни 2018 14:14
Гост

Делото от 2014 много се проточи. Сега се разглежда от Окръжен съд – Видин. Ако с тази скорост разследват и сегашната безотговорност…….

Анонимен
Анонимен
11 юни 2018 14:12
Гост

Цацаров няма да остави нещата така.