Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на бившия апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров срещу решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), с което той беше отстранен от длъжност заради повдигнато обвинение. Решението на ВАС обаче на практика няма ефект, защото вече изтече срокът, за който Чавдаров беше отстранен и от средата на декември той се е върнал на работа.

На 15 август 2023 г. ПК на ВСС отстрани Владимир Чавдаров от длъжността прокурор в АП-Варна за четири месеца (виж повече тук), считано от датата на вземане на решението. Предложението за това беше направено от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, а мотивът – Чавдаров е обвинен за държане на голямо количество боеприпаси без разрешение, за което Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 години затвор (виж тук).

Разследването срещу бившия апелативен прокурор на Варна започна след сигнал на предишния кмет на града Иван Портних, че му е поискан подкуп в особено големи размери. Кабинетът и имотите на прокурора бяха претърсени и в служебната му каса бяха намерени 49 000 евро и 20 000 лева, а в жилището му 575 патрона. Чавдаров е имал издадени две разрешителни за съхранение, носене и употреба на общо 10 огнестрелни оръжия и 240 броя боеприпаси, което е с 335 по-малко от намереното в дома му. Заради това той беше обвинен, а на 24 август прокуратурата внесе и обвинителния акт в съда (виж още тук). Същевременно срещу бившия апелативен прокурор на Варна продължава разследването по сигнала на Портних.

Владимир Чавдаров обжалва решението на ПК на ВСС като поиска от ВАС и да спре предварителното му изпълнение. През септември съдът отказа, а сега отхвърли и жалбата.

Тричленният състав на ВАС с председател Георги Георгиев и членове Хайгухи Бодикян и Юлия Тодорова (докладчик) отбелязва, че решението на ПК е мотивирано с изказвания на членове на колегията, които подробно са изложили аргументите си за основателността на искането на и.ф. главния прокурор.

Върховните съдии приемат за неоснователно оплакването на Владимир Чавдаров, че са нарушени основни принципи в АПК. ВАС посочва, че наложената мярка под формата на временно отстраняване от длъжност за непродължителен период от време – четири месеца, е пропорционална на преследваната от закона цел, а именно да не се извършва магистратска дейност от човек, който е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер с оглед авторитета на съдебната власт.

Видно от мотивите на Решение №2 от 21 февруари 2019 г. по к.д. 2/2018 г. Конституционният съд е имал възможност да се произнесе относно същността на временното отстраняване на магистрат от длъжност, като е приел, че целта на ал. 1 и ал. 2 на чл. 230 ЗСВ не е да се защити наказателният процес. Разпоредбите защитават „специфичния авторитет“ (Решение № 5 от 2016 г. и № 10 от 2018 г. на Конституционния съд), т. е. престижа на съдебната власт. Конституционният съд в решението си отчита значимостта на авторитета на съдебната власт като конституционна ценност, която защитава правовата държава. Конституционният съд също така изрично посочва, че накърняването на престижа на съдебната власт е посочено от конституционния законодател като едно от основанията за освобождаване от длъжност на съдия, прокурор или следовател“, напомня ВАС.

Тричленният състав отбелязва, че според чл. 129, ал. 1 от Конституцията компетентна да направи това е съответната колегия на ВСС по определен от закона ред, който включва и анализ, преценка и вземане на решение за прекратяване на магистратските правоотношения. „Важното е, че решението за това се взима от съответната колегия на ВСС и както при всеки процес на взимане на решение е налице гарантирана възможност за избор на поведение от структура на ВСС – орган, специално създаден от конституционния законодател да администрира и осигурява кадрово съдебната власт и така да гарантира нейната вътрешна и външна независимост“, посочва ВАС.

Върховните съдии припомнят, че макар КС да приема, че временното отстраняване от длъжност по същество ограничава правото на труд на магистрата за определен срок от време, което право му е гарантирано от чл. 48, ал.1 от Конституцията, то социалните права не са абсолютни и магистратите на правят изключение.

Конституционният съд продължава като изтъква, че е уместно и конституционосъобразно предоставянето на ПК на ВСС на възможността да извърши преценка дали специфичната защита на престижа на съдебната власт следва да се постави в действие, или не във всеки конкретен случай. Конституцията допуска ограничаването им в името на друга висша конституционна ценност. В посочения аспект, макар ПК на ВСС да е действала при условията на оперативна самостоятелност, в рамките на тези предели и въз основа на данните по случая, тя е извършила преценка, че отстраняване от длъжност ще способства за отстояване на престижа на съдебната власт“, казва още ВАС.

Тричленният състав приема за неоснователни доводите на Владимир Чавдаров за нарушено право на защита. ВАС напомня, че той е имал възможност да се яви в съдебно заседание и да осъществи процесуалното си право на защита в административния процес.

Срокът на временното отстраняване от длъжност, независимо от изхода на наказателното дело, като вид мярка е определен правилно, в защита на определена легитимна цел – да гарантира неприкосновеността на правосъдието и да запази общественото доверие в съдебната институция“, заключава ВАС.

Решението на съда идва само дни, след 15 декември, когато изтече срокът за временното отстраняване от длъжност на Владимир Чавдаров. Той вече е на работа, показа проверка на „Лекс“.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:49
Гост

­­Г­­о­­­р­­е­­щ­­­и­ ­­м­­­о­­м­­­и­ч­е­­т­а­­­ ­в­­и­­ ­­о­ч­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?92909

Ст.Николова
Ст.Николова
12 януари 2024 4:27
Гост

Този е един пияниц@ и курв@р.
Едно дело не е изкарал лично и докрай. Лесно се краде трудът на другите и се пъчи по медиите без да има никакво лично участие.Вечно е гледал да е в комбина със силните на деня.Ако не си на важна длъжност и не може да те използва този,никога няма и да се сети за теб.
Хак му е заради скугинажът към Дънката.
Да го осъдят и изгонят.

Да кажем “Да” на рушветите
Да кажем “Да” на рушветите
25 декември 2023 9:26
Гост

Може би най-големия цинизъм в цялата тази история е, че сигнала идва от бившия кмет Портних. Интелектуалната немощ на братята гербажиите води до това, че дори не могат да те сготвят качествено. И като не можеш да докажеш, че едни пари са нечисти, най-лесно е да хванеш един ловец, че има патрони в излишък. Смешен плач.

Папи Ханс
Папи Ханс
23 декември 2023 12:47
Гост

Но всичко е точно, защото Владимир Чавдаров ПАК си е апелативен прокурор!

Ad nauseam
Ad nauseam
23 декември 2023 12:46
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Хари
Хари
22 декември 2023 21:51
Гост

Пълен абсурд!

Мата
Мата
23 декември 2023 8:28
Гост

Не е абсурд, а правило!

доктор по право Иван Гешев
доктор по право Иван Гешев
22 декември 2023 16:01
Гост

Той вече е на работа.

СЛЕД ДЪЖД – КАЧУЛКА!

Вярваме в българското правосъдие!

Попчев
Попчев
22 декември 2023 10:52
Гост

Време е за реформа на съдебната система

333
333
22 декември 2023 23:06
Гост

Така е, неин основен носител е съдът. От там трябва да се продължи..

Станев
Станев
22 декември 2023 10:52
Гост

И какво излиза? Че ВСС пак са се наа***

Юлиян
Юлиян
22 декември 2023 21:52
Гост

Нищо ново под слтнцето.

Кънбев
Кънбев
22 декември 2023 10:52
Гост

И този е един тарикат. Мани мани.

ПРБ
ПРБ
22 декември 2023 16:03
Гост

Не знам дали е тарикат, но знам че е ПРОКУРОР! При това апелативен.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 10:51
Гост

Такава е работата на родната правораздавателна система. Бавна и тромава. Бавна.

доктор по право Иван Гешев
доктор по право Иван Гешев
22 декември 2023 16:04
Гост

Сефте.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 10:51
Гост

Страхотно. Докато се наведеш и той охлюва се скрил.

9898
9898
22 декември 2023 13:41
Гост

Така се случва, охлювът не чака.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 10:51
Гост

Е, поне си знае за него си, че е прав.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 10:50
Гост

Стегнете се. Той човека забравил за какво е пускал жалби. Безумно

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 10:50
Гост

Нищо ново под слънцето. Бавно разглеждане и вземане на решения. Да.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2023 10:49
Гост

Ми като сте бавни така ще е