Два състава на Върховния административен съд (ВАС) окончателно потвърдиха отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) да накаже пловдивския съдия Деян Вътов. Неговото уволнение беше поискано от вече бившия председател на районния съд Иван Калибацев, защото Вътов в общо седем дни не се явил на работа, два от които е бил във ВСС, за да се защитава по други две дисциплинарни производства, инициирани от Калибацев.

Калибацев беше внесъл две предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Вътов заради отсъствия от сградата на РС-Пловдив.

В едното бившият вече шеф на съда твърдеше, че Вътов е отсъствал неоснователно на 29 септември 2021 г. и на 26 януари 2022 г., през целия работен ден, както и на 7 и 11 януари 2022 г., а на 25 януари 2022 г. се явил в съда 40 минути преди края на работния ден.

Във второто също става дума за случай от 2021 г. Тогава Калибацев издал заповед, с която разрешил на Вътов да ползва два дни отпуск около Великден. Но ден преди началото на отпуска, бившият шеф на РС-Пловдив отменил заповедта си, с която го разрешил. Въпреки това, Вътов го използвал. Заради това Калибацев поиска колегата му да бъде уволнен, защото нарушил трудовата дисциплина.

Съдийската колегия обаче отказа да наложи наказание на Вътов и по двете предложения.

По първото кадровиците установиха, че на 29 септември 2021 г. и на 26 януари 2022 г. съдията е бил във ВСС, за да участва в други две дисциплинарни производства срещу него, образувани именно по предложения на Калибацев. За другите три дати било установено, че Вътов е работил от дома си съобразно правилата за работа в условията на пандемия, приети от съвета.

Що се отнася до двата дни по Великден, то СК на ВСС прие, че Вътов не е бил насрочени заседания и дежурства на въпросните дати, а освен това по онова време са били в сила и правилата за работа в условията на пандемия, които въвеждат специален режим на присъствие в съдебните сгради.

Калибацев обжалва и двата отказа, но тричленни състави на ВАС ги отхвърлиха (виж тук и тук).

Сега два петчленни състава на ВАС потвърждават решенията на първата инстанция.

По случая с присъствието на Вътов във ВСС заради дисциплинарните производства срещу него, петчленен състав на ВАС с председател и докладчик Таня Радкова и членове Илиана Славовска, Даниела Мавродиева, Тинка Косева и Николай Ангелов отбелязва, че според чл. 313, ал. 2 от ЗСВ, когато ВСС не е провел изслушване или не е приел писмените обяснения на привлечения към дисциплинарна отговорност магистрат, наложеното наказание се отменя от съда, като незаконосъобразно, без да се разглежда спора по същество. „Тази законова процедура е гаранция за правото на защита на магистрата, срещу когото е образувано дисциплинарно производство, тъй като изслушването му само пред дисциплинарния състав би било в нарушение на конституционното му право на защита по чл. 56 от Конституцията на Република България. Поради това, възможността същият да упражни лично правото си на защита чрез явяване в заседанията във ВСС по тези дела, не може да бъде оприличена на виновно неизпълнение на служебното задължение за присъствие на работното му място. Следователно са неоснователни касационните доводи за допуснато нарушение на трудовата дисциплина поради неявяване на работното място без разрешен отпуск или командироване на магистрата“, казва ВАС.

И допълва, че конституционно признатото право на защита пред съд е безусловно и не е предпоставено от други условия за упражняването му, включително и от ползване на предвиден в закона вид отпуск. В този смисъл по реда на чл. 157, ал. 1, т. 4 от КТ, работодателят е длъжен да освободи от работа работника или служителя, когато същият е призован в съд или от други органи като страна, свидетел или вещо лице, припомнят върховните съдии.

Сочената разпоредба намира приложение и при личното явяване пред административнонаказващия орган при образувано дисциплинарно производство срещу лицето. Неоснователно е и оплакването за липса на командироване на съдията към тези дати, доколкото по реда на чл. 227 ЗСВ този институт намира приложение при служебна необходимост от временно възлагане на магистрат в един орган на съдебната власт на изпълнението на служебни задължения в друг орган на съдебната власт, което е неприложимо в хипотезата на явяване пред административнонаказващия орган в дисциплинарно производство“, изтъква ВАС.

Върховните съдии отхвърлят и твърденията на Калибацев за нарушена трудова дисциплина и в другите три посочени от него дати. ВАС отбелязва, че ВСС е приел правила за работа на съдилищата в условията на пандемия и според тях магистратите и служителите, които не са дежурни, не са длъжни физически да присъстват в съдебните сгради.

И посочва, че първата инстанция правилно е приела, че в случая Вътов не е осъществил дисциплинарно нарушение. ВАС допълва, че въпреки физическото отсъствие на съдията от сградата на съда, той е изпълнявал служебните си задължения. „Към този момент за съдилищата са въведени специални правила и мерки за работа в условията на пандемия, предвиждащи задължително присъствие в сградата на съда само на съдиите и служителите, които са дежурни или по график. Поради това, не може да се поддържа, че осъществявайки служебните си задължения по допустим от действащата регламентация ред съдията е допуснал дисциплинарно нарушение и особено такова, водещо до най-тежкото предвидено наказание“, заключава съставът.

Вторият петчленен състав с председател и докладчик Георги Колев и членове Виолета Главинова, Стефка Кемалова, Емил Димитров и Бранимира Митушева, потвърждава отказа на Съдийската колегия със сходни мотиви.

Съобразявайки цялата фактическа обстановка и анализирайки подробно мотивите на дисциплинарнонаказващия орган, тричленният състав на ВАС правилно приема, че нарушението на работното време разглеждано като фактическо присъствие в сградата на Районен съд – Пловдив и неизползването на Единната информационна система на съдилищата, само по себе си и когато не е довело до неизпълнение на служебните задължения, не би могло самостоятелно да се приеме като дисциплинарно нарушение, за което да следва да бъде наложено дисциплинарно наказание. Следва да се посочи, че явяването на работа, конкретно в кабинета на съдията не представлява самоцелно присъствие на работното място, а предполага обективно изпълнение на възложените функции в работно време, на работното място. Не съществува разпоредба задължаваща и ограничаваща съдиите да изготвят съдебните актове по делата само и единствено в, кабинетите си на територията на съответния съд. В изрично посочените в чл. 210 от ЗСВ права и задължения на съдиите, такова задължение не е посочено“, посочват петимата върховни съдии.

Те отхвърлят твърденията на Калибацев, че в случая трябва да се приложат разпоредбите на Кодекса на труда.

Съдиите, прокурорите и следователите имат особен служебен статус, поради което e специфичен и характерът на правоотношенията им, по силата на които те изпълняват функциите си. По този въпрос теорията и съдебната практика приемат, че правоотношенията не са трудови по смисъла на Кодекса на труда, защото създаването и прекратяването им се извършва с индивидуални административни актове на съответната колегия на ВСС, за разлика от трудовите правоотношения, които са такива на частното право и съществуват между равнопоставени страни. Разглежданите правоотношения не са и служебни по смисъла на Закона за държавния служител, независимо че и двете са властнически правоотношения при упражняване съответно на съдебната и на изпълнителната власт“, изтъква ВАС.

Решенията за окончателни.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ала бала
ала бала
06 януари 2024 13:05
Гост

Тествах го, а после се видях с майка ти – каза че е супер доволна

Съдия
Съдия
05 януари 2024 18:26
Гост

Погледнете протокола от Общото събрание на съдиите на РС – Пловдив при изслушване на кандидатите за председател! Абсолютен позор! И това чудо са съдии…
Как този човек за това време успя да разедини колектива, как успя да всее страх в магистрати и как успя да всее истински ужас в служителите е направо невероятно?! Е, то е ясно, една шепа го подкрепят с цената на всичко, ама то са облагодетелствани, това пак е ясно.
Време е кръгът „Калибацев“ да си ходи!

Окръжен съд Русе
Окръжен съд Русе
05 януари 2024 9:30
Гост

Калибацев – „Лютеницата“ ще бъде запомнен, като най-тъпия младши съдия в историята Русенски окръжен съд.

Районен съд Пловдив
Районен съд Пловдив
05 януари 2024 10:19
Гост

И като районен съдия не блести с интелект

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 21:14
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ииииии
Ииииии
04 януари 2024 21:12
Гост

И защо съдията трябва да кибичи в кабинет, за да пише решения?
До кога ще жевеем в миналия век?
За какво се плащат милиони за програми, при които и подписването, и обявяването на съдебния акт може да стане от всякъде?
Докога с тия спедновековни тъпни?
Като ще живеем в Средновековието, фирмите да връщат парите за електронно управление и да връщаме хартията и писалките от пачи перо, барабар с перуките!

Мili
Мili
04 януари 2024 22:23
Гост

Това го обясни на председателя на РС- Стара Загора

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 23:05
Гост

Този проблем трябва да се реши от ВСС, на централно ниво.

817
817
06 януари 2024 19:49
Гост

Може би защото има работно време, което трябва да спазва.

Да бе
Да бе
07 януари 2024 20:50
Гост

Решения могат да се пишат навсякъде. Това са пълни глупости. В кабинет по трима или двама, постоянно влизат или твоите секретар и деловодител, или тези на другия колега, име тези на третия. Ако не влизат, звънят. Спазването на сроковете е меродавното. Тези, които държат на работното време, обикновено правят обяди от по два часа. Лично наблюдение. Айде със здраве.

Стоил
Стоил
04 януари 2024 18:54
Гост

Най-големи в Пловдив са съдиите от Окръжен съд. Там малко трябва да се разрови. Едно ниво над господ и като погледнеш в далечината, зад хоризонта се вижда нещо, като право.

Гледаме дела
Гледаме дела
04 януари 2024 17:01
Гост

Калибацев, ти си за уволнение момче! Не отбираш от право – това ясно, но защо ВСС не вземе теб и другарите ти по съдба да Ви уволни – нямате качества, за да бъдете съдии.

Ани
Ани
04 януари 2024 16:54
Гост

Решението е добро. Това, че съдиите си работят само в кабинетите е становище за тесногръди председатели, обичайно в по-малки населени места и Пловдив. Писането на съдебни актове е творческа дейност и няма значение дали съдът ще си ги пише в събота през нощта по долни гащи или в кабинета с костюм и вратовръзка. Да не говорим, че в съдийските кабинети е пренаселено, а много от колегите на село ходят на работа основно да пият кафе и да обсъждат клюки. Като имаш ЕИСС и спазваш сроковете, всичко е наред. Браво на ВАС този път.

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 16:01
Гост

Калибацев е изключително злобна и заядлива душица, която е срам за съдебната система.

Dred
Dred
04 януари 2024 14:52
Гост

Сега ВСС да вземе вече да уволни тоя некадърен боклук и цацаровско протеже. То бива, бива простотия и злоба, ама това леке се осра до ушите.

Хахаха
Хахаха
04 януари 2024 13:52
Гост

Съдийската колегия сега да уволни Калибацев за преднамерен тормос на съдия и готово.
Точният с парите адвокат, няма да спечели и едно дело вече в Пловдивския районен съд

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 13:13
Гост

Браво на ВАС!

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 13:13
Гост

Аман!

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 13:13
Гост

Кой го знае къде сега ще пусне оплакчане

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 13:12
Гост

Няма отърване от този казус, а ?

Радостта Прелива
Радостта Прелива
04 януари 2024 13:06
Гост

„Тогава Калибацев издал заповед, с която разрешил на Вътов да ползва два дни отпуск около Великден. Но ден преди началото на отпуска, бившият шеф на РС-Пловдив отменил заповедта си, с която го разрешил. Въпреки това, Вътов го използвал. Заради това Калибацев поиска колегата му да бъде уволнен, защото нарушил трудовата дисциплина.“

Едно трябва да му се признае на този боклук Калибацев – креативен е. За съжаление си използва креативността изцяло в грешната посока, но има заложби.

Монев
Монев
04 януари 2024 12:55
Гост

Но какъв му е проблема?

Чунчуков
Чунчуков
04 януари 2024 12:55
Гост

Щом и два състава на ВАС са отхвърлили искането му, няма на къде. Ще трябва да млъкне

Еверина
Еверина
04 януари 2024 12:54
Гост

Явно човека си има лични проблеми с жената

Анонимен
Анонимен
04 януари 2024 12:54
Гост

Почна годината и пак ще четем за Калибациев

Попчев
Попчев
04 януари 2024 12:53
Гост

Радвам се, че са му показали вратата образно казано

Mринка
Mринка
04 януари 2024 12:52
Гост

Пак тоя Калибациев.