Прокуратурата е осъдена да плати 25 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на бившия ректор на Медицинския университет (МУ) акад. Ваньо Митев.

Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Валерия Банкова, показа проверка на „Лекс“. Миналата година акад. Митев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като в края на 2018 г. беше окончателно оправдан по обвиненията за неизгодна сделка, престъпление по служба и безстопанственост, защото допуснал главният секретар на университета Алексей Алексиев да разреши в МУ да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали изпити по биология и химия, от което според прокуратурата са настъпили вреди за над 1,1 млн. лева. Обвиненията за неизгодни сделки бяха свързани с купуване на нов автомобил и договори за правна помощ.

Ваньо Митев е поискал съдът да осъди прокуратурата да му плати 100 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от незаконните обвинения, както и над 400 000 лева пропуснати ползи за времето от 2016 г. до 2020 г. В този период е бил мандатът на Митев като зам.-ректор на МУ, но той се оттеглил от поста след повдигнатите му обвинение и сега е поискал държавното обвинение да го компенсира със сумите, които е щял да получи от университета за това време.

Бившият ректор беше привлечен като обвиняем през 2016 г., а делото беше внесено в СГС през пролетта на 2018 г. и приключи само за три месеца. Митев беше напълно оправдан, заедно с подсъдимия с него Алексей Алексиев. Прокуратурата протестира присъдата, но тя беше потвърдена в края на същата година и от Софийския апелативен съд, след което влезе в сила.

В заведеното от Митев дело показания са дали негови близки и колеги, които свидетелстват, че той бил много притеснен от обвиненията и от публичността на процеса, тъй като е бил дискредитиран, а освен това и здравето му се влошило. Колежка на бившия ректор е заявила, че имало изключително негативни коментари от други колеги от МУ, както и от друг голям университет, а на нея ѝ се наложило да убеждава колеги, че информациите не са верни.

В решението си съдът отбелязва, че Митев е бил на 62 години, в трудоспособна възраст, когато е бил обвинен, а делото е приключило в разумен срок от малко над 2 години. Съдия Банкова обаче посочва, че са му били повдигнати обвинения за тежки престъпления, за които се предвиждат до 10 години затвор, а освен това са свързани и с длъжността му на ректор, а този пост е натоварен с голямо обществено доверие.

„Житейски оправдано е в този случай да се очаква ищецът да е имал висока лична самооценка, чест и достойнство, които са били в особено висока степен засегнати от незаконното обвинение“, пише съдът и добавя, че делото е било и широко разгласено в медиите, което е довело и до по-високо уронване на престижа на Митев. В решението е отбелязано и влошеното здравословно състояние на бившия ректор на МУ, за което съдия Банкова приема за доказано, че е повлияло и воденото дело. Съдът обаче приема, че справедливото обезщетение за моралните вреди от обвиненията е 25 000 лева и отхвърля иска на Митев над тази сума, като осъжда прокуратурата да му плати и близо 2500 лева обезщетение за пропуснати ползи от лихвата от внесената от него парична гаранция от 15 000 лева.

Съдът обаче отхвърля изцяло иска на акад. Митев за над 413 000 лева от неполучени заплати, след като заради обвиненията се е оттеглил от поста си в МУ. Аргументите на съдия Банкова са, че пропусната възможност за увеличаване на имуществото щеше да е налице, ако Митев не е могъл да изпълнява длъжността си, защото е задържан, под домашен арест или отстранен.

„Установява се обаче, както от свидетелските показания, така и от поддържаното от самия ищец в исковата молба, че прекратяването на трудовото му правоотношение за конкретната длъжност е инициирано от самия него – той „се е оттеглил от заеманата от него длъжност заместник ректор“, „изявил желание да се откаже от своя пост“…Като взе предвид така изложеното, настоящият съдебен състав намира, че независимо от високата морална оценка, която би получило предприетото от ищеца действие по оттегляне от заеманата длъжност „Заместник ректор“ с цел спестяване на негативния ефект, който би имал върху имиджа на учебното заведение фактът на образуваното срещу него наказателно производство, станало обществено достояние, същото по същество прекъсва причинно-следствената връзка с действията на ответната прокуратура“, пише съдът и подчертава, че прекратяването на трудовото правоотношение на Митев с университета не е било нито наложително, нито необходимо.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Преди три години прокуратурата обвини Митев, че е организирал и ръководил престъпна група за набиране на чуждестранни студенти, която уреждала срещу заплащане приемането им в университета, въпреки че не отговаряли на условията. Само преди три месеца пък градският съд оправда Митев и по това дело.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лозан
Лозан
27 септември 2023 22:44
Гост

Малко им е. Къде са тръгнали!

Възмутен
Възмутен
27 септември 2023 22:46
Гост

Ти чуваш ли се? Та нали всички всички плащаме за грешките на родната ни прикриватура.

Tony
Tony
27 септември 2023 12:46
Гост

От съдържанието на статията се вижда, че в решението си съдът е присъдил на ищеца 25 000 лв. за неимуществени вреди и ~25 000 лв. за имуществени вреди. Заглавието е неточно и е сумата х 2.

Мавродиев
Мавродиев
27 септември 2023 9:51
Гост

Време е за сериозни промени

Чунков
Чунков
27 септември 2023 9:51
Гост

Ужас. Класика.

Стаматов
Стаматов
27 септември 2023 9:51
Гост

Има ли изненадани ?

Увелира
Увелира
27 септември 2023 9:50
Гост

Нямам думи. Пълна некомпетентност от страна на родната прокуратура

Спирова
Спирова
27 септември 2023 9:50
Гост

Който не е минал през България и не е живял тука не е взел пари от прокуратурата ни. Там работят тотално неграмонти хора явно.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 9:50
Гост

Има си хас да не е осъдил тези неадекватници

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 9:49
Гост

Полк. Николай Марков, както каза преди дни при Крум Савов, зора беше Гешев да се махне за да заработи прокуратурата ни. Махна се, а тя е още по-заспала сега. Съвсем не се чува да прави нещо.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 9:48
Гост

Спящата ни прокуратура е по-платежоспособна и от Национална лотария едно време. Изплаща печалби всякакви.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2023 9:48
Гост

И човека малко да спечели пари. Заслужил е.