Бившият ректор на Медицинския университет акад. Ваньо Митев е невинен по всички обвинения срещу него. Това реши днес състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Милен Михайлов, като заедно с Митев оправдан беше и бившият главен секретар на университета Алексей Алексиев.

Делото пред първата инстанция приключи за малко повече от три месеца, след като на 1 март Специализираното звено „Антикорупция“ прати и двамата на съд. Срещу Ваньо Митев бяха повдигнати обвинения за неизгодна сделка, безстопанственост и престъпление по служба, защото е допуснал Алексиев да разреши в МУ да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали изпити по биология и химия, от което са настъпили вреди за университета за над 1,1 млн. лева. Вредата беше изчислена от държавното обвинение като разлика от годишната такса, която плащат останалите студенти и реално платените пари от тези 146 студенти.

Срещу Алексиев бяха повдигнати обвинения и за неизгодна сделка заради пет деяния, едно от които беше договор за доставка на нов автомобил „„Rаnge Rover sport HSE Dynamic” 177 108 лв., от който университетът нямал нужда, защото разполагал с два автомобила „Ауди“ – А6 и А4.

Обвинението за неизгодна сделка срещу бившия ректор пък е за договор за правна помощ с двама адвокати.

В пледоариите си прокурорите поискаха Митев да бъде признат за виновен по всички обвинения и да бъде осъден на около шест години затвор, докато за Алексиев държавното обвинение поиска условна присъда от три години затвор.

„Пълен хаос в обвинителния акт. Не знаем срещу какво се защитаваме“, започна пледоарията си адвокат Димитър Вълчев, след което добави, че всичко, което Митев е правил е било за международния авторитет на университета.

В представените кратки мотиви, непосредствено след обявяването на присъдата, съдия Михайлов каза, че автомобилът е бил купен при пълно спазване на процедурата за обществени поръчки, било е в правомощията на Алексиев да сключи такъв договор, колата е използвана по предназначение, а освен това, другите две коли на университета били стари.

За сключените от Митев договори с адвокати, юрисконсултите на университета сами са признали в показания пред съда, че са изключително натоварени и са имали нужда от помощ. Преди това и адвокат Вълчев каза, че договорите с двамата адвокати са били за по 600 лева на месец, а Митев по-рано освободил друг адвокат, на който били плащани по 1500 лева.

За приема на въпросните 146 студенти съдът посочи, че те все пак са минали изпит по английски, в който е имало въпроси по химия и биология, но основният аргумент на съда за оправдаване на подсъдимите беше, че решението за приема е било на Академичния съвет. Отделно от това, СГС прие, че не са нанесени никакви вреди на университета, а дори е получил приходи от платените от тези студенти такси.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Софийския апелативен съд.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
студент
студент
08 юни 2018 8:01
Гост

..най-после и съдиите да вземат едно правилно решение!! Беше ясно като бял ден за всички ,че цялата работа е скърпена и злонамерена ясно защо!! Човека оставил 100 милиона актив на Университета обаче следствен за това ,че купил кола пак на Университета/не лична!!!/ и приел студенти без изпит …Ама видиш ли то пък се оказва ,че те изпити са си държали на общо основание…А де!!Сега най-вероятно ще се повдигне дело в Апелационен съд…после Върховен съд ..и така до края на света!!!Ама нашите данъци отиват за разходите и заплатите на на Прокурорите по такива смешни дела,вместо парите да се вложат в пенсиите… Покажи целия коментар »

Динко
Динко
07 юни 2018 22:34
Гост

За сетен път се убеждавам, че нивото на корупция в БГ е достигнало критични нива.

Коко
Коко
08 юни 2018 13:50
Гост

И къде е корупциятя?Когато академик Митев става ректор преди 8 години,в касата на университета има един милион лева,след два негови мандата парите стават сто и десет милиона,купува служебна кола практически на следващият ректор,защото я купува 6 месеца преди да свърши неговият мандат.В нито един медицински университет в БГ до преди година не е имало предварителен изпит,за платените чужди студенти.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2018 22:31
Гост

Прокуратурата няма да остави нещата така.

Прокурор
Прокурор
07 юни 2018 22:32
Гост

И на мен нещата ми се виждат доста мътни.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2018 22:29
Гост

Как може студент, който ще учи медицина да не държи изпит по химия и биология?

ААА
ААА
08 юни 2018 13:21
Гост

И защо да не може? Той не е приет с конкурс и не получава финансиране на следването си от държавата. Химия и биология по време на следването се учат достатъчно и ако студентът се справи с изпитите в университета ще стане лекар, а ако не се справи, няма да стане. А как може в университетите изобщо да приемат с оценка 2.6 на изпитите. Какъв е смисълът от тези изпити?

адвокат
адвокат
07 юни 2018 20:41
Гост

адвокат съм от близо 18 години и това, на което ставаме свидетели през последните 2-3 години с тези обвинения към различни ведомства, че си били наемали адвокати, вместо да ползват юрисконскулти е нетърпимо. как може, освен ако поисканите от колегите хонорари не са прекомерни, да се търси отговорност, при това наказателна, за това, че са наели адвокат