Висшият адвокатски съвет (ВАдС) призова Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да не полагат клетва като Конституционни съдии преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им, а Софийският адвокатски съвет – да се откажат от избора им за конституционни съдии.

ВАдС и САК се присъединяват и към искането на 14 адвокатски колегии Народното събрание да отмени избора на Атанасова и Белазелков (повече виж тук). Към позицията се присъединиха и колегиите в Пазарджик и Русе – в последната е вписана като адвокат самата Атанасова.

В декларацията си Висшият адвокатски съвет посочва, че е проследил процедурата по избора на двамата с внимание и тревога. Той напомня, че за съдии в Конституционния съд се избират юристи с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества и тези високи нравствени и професионални качества следва да са получили максимално и еднозначно признание.

ВАдС изтъква, че само преди месец Народното събрание декларира, че ще бъде променен начинът, по който се номинират, изслушват и се избират членовете на висши държавни органи и записа в Конституцията, че ще спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост.

„Вместо това Народното събрание само формално спази процедурата, но по същество легитимира предварително взети решения. Грубо бе нарушена Конституцията и с определянето на деветгодишен мандат на новоизбраните съдии“, заявява адвокатурата.

В позицията се констатира, че изборът не е бил прозрачен, тъй като представители на адвокатурата, върховните съдилища и академичните среди не бяха поканени нито за номинации, нито в процеса на обсъждането на кандидатурите.

„Демокрацията е основана на правила, но привидно формалното им спазване я обезсмисля“, заявява ВАдС.

И се присъединява към призива на 14 колегии от вчера Народното събрание да отмени решенията си избора на Атанасова и Белазелков „поради явната им противоконституционност“, а двамата да не полагат клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им.

Столичните адвокати към Атанасова и Белазелков: Откажете се!

В специално обръщение Софийската адвокатска колегия пък призова Атанасова и Белазелков да се откажат от избора им.

„С подобен акт избраните кандидати ще покажат политическа и морална доблест да не приемат избор, направен в нарушение на Конституцията, върховенството на която същия този избор ги натоварва да бранят. И освен да запазят собственото си достойнство, ще върнат и част от изгубеното достойнство на народните представители, като им дадат възможност да проведат нова процедура, съобразена с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост“, заявяват адвокатите от най-голямата колегия в страната.

Софийският адвокатски съвет днес заяви, че споделя изцяло загрижеността за върховенството на правото и съдбата на държавността, изразена в позицията на 14-те колегии.

И напомня, че преди по-малко от месец същото Народно събрание, което избра двамата нови конституционни съдии, въпреки призивите на цялата правна общност за задълбочен професионален дебат, необходим при промяна на Конституцията, прие множество сериозни промени в основния закон.

„Вероятно най-безспорната от тях беше новата разпоредба на чл. 91б, с която Народното събрание се задължи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост. С приетите Решения от 19.01.2024 г. Народното събрание наруши Конституцията и заложените в нея принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, едновременно с това игнорира тълкувателно решение на Конституционния съд за продължителност на мандата при несвоевременен избор на конституционни съдии, както и изискването за юридически стаж, професионални и нравствени качества към избраните кандидати“, заявява най-голямата адвокатска колегия.

В позицията си тя определя като „особено опасни“ мотивите, с които „Народното събрание публично оправдава допуснатите от него очевидни нарушения на Конституцията“ – че КС бил политически орган и затова е важно неговите членове да притежават политически опит.

„Подобен „прочит“ на Конституцията е не само неверен, но и вреден, тъй като пряко нарушава принципите на правовата държава, установени в чл. 4, ал. 1 от КРБ и е в явно противоречие с истинската воля на конституционния законодател“, изтъкват адвокатите.

Те подчертават, че за да бъде безспорна кандидатурата на един юрист за конституционен съдия, е нужно той да е доказал високите си професионални и нравствени качества, упражнявайки юридическа професия пред очите както на гражданите, така и на професионалната общност. „Кандидатът следва да се ползва с безукорна професионална репутация, натрупана и защитена при реално упражнявана правна професия, в хода на която да е отстоявал върховенството на правото и справедливостта. Такава репутация може да се изгради само в резултат на действително и непрекъснато упражняването на юридическа професия в продължение на години. Това не може да се заобиколи или подмени с „обяснения“ за наличие на политически опит и на адвокатски стаж, натрупан формално като резултат от членуване в адвокатска колегия, без реално да е упражнявана адвокатска професия“, категорични са от САК.

Те правят аналогия между процедурата по избора на Атанасова и Белазелков и този на Иван Гешев за главен прокурор, по отношение на „предрешеността и бързината“. И напомнят: „Тогавашният избор, извършен без да се чуе гласа на правната общност и адвокатурата, доведе до тежка институционална криза и разрушаване на доверието в институцията Главен прокурор, последиците от която още дълго ще бъдат преодолявани“.

„Вярваме, че горчивият опит ще помогне призивът на адвокатските колеги да бъде чут, за да не бъде дискредитиран непоправимо чрез противоконституционното попълване на състава му и Конституционният съд като пазител на Конституцията“, заявяват в заключение адвокатите.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:19
Гост

­Г­о­­р­­е­­­щ­­и­­ ­­м­­о­­м­­и­­ч­­­е­­т­­а­ ­в­­и­ ­­­о­­­ч­­­а­­­к­­в­­а­­­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?93675

mirranda
mirranda
22 февруари 2024 5:20
Гост

The leaders of the country’s top Palworld Breeding Calculator judicial instances defined their attendance at the ceremony as a formal exercise that has no bearing on the Constitutional Court’s actual composition.

---
---
25 януари 2024 20:51
Гост

Ако сме юристи трябва да кажем обективно : Може някой да не мисли като Белазелков , но той има качества като юрист. Атанасова -не. Бъдете смели и откровени до край. А не президентско конюктурни.

мнение
мнение
25 януари 2024 10:45
Гост

Когато една голяма част от правната общност се обяви открито против избора ти за конституционен съдия и призовава да не бързаш да полагаш клетва и да изчакаш решението на КС, а ти отговориш „да си призовават“, това говори прекалено много за високите ти нравствени качества. Както се казва, никога не е късно да станеш за резил.

Не знам
Не знам
25 януари 2024 13:26
Гост

Арогантността му е известна в професионалните среди. Все пак е знаещ и мислещ юрист, за разлика от другата избрана

поздравления
поздравления
25 януари 2024 9:25
Гост

Единствено адвокатите намериха смелост и достойнство да излезнат и нарекат безумието в очите му. Браво колеги! Чест ви прави,че браните правото от безумията…
Уви,политическата свинщина е толкова неудържима и нагла,че докато не срине буквално и окончателно държавата няма да се спре!

Анонимен
Анонимен
25 януари 2024 10:24
Гост

Президентът също. И предложението му е изключително добре юридически издържано.

така е
така е
25 януари 2024 16:39
Гост

Президента е ясен.Той винаги реагира смислено и принципно, а не според фондацията и затова е в пълна опозиция от субсидираните/те други вече май не останаха/.И все пак – добре,че е той,че ако беше онзи чехльо пастирката или демократа зелник, щеше да е страаашно

---
---
25 януари 2024 20:46
Гост

Шегувате ли се ?Президентът кого пита , когато изпрати за неговата квота ? Хахаха

Анонимен
Анонимен
25 януари 2024 9:13
Гост

Сещайте се какво ще става с регулаторите като това беше първия пример.

Мама
Мама
24 януари 2024 23:29
Гост

Сетила се Мара да се побара!

Тате
Тате
24 януари 2024 23:30
Гост

Гигова и Дерменджиев.

Didier
Didier
24 януари 2024 22:49
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €10,000,000 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.

Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас по имейл:

Имейл: didierdf93 @gmail.com
Имейл: didierdf93 @gmail.com

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 19:59
Гост

Зелника рече: „Да си протестират.“
И Каскета така реагираше на исканията за оставката му. Прави са адвокатите, че Белазелков = Гешев.

Просто питам
Просто питам
24 януари 2024 19:20
Гост

Другари ССБейци. Сложете ръка на сърце и кажете, кое е по- добре Десислава в КС или Весислава във ВКС?

Съдия СРС
Съдия СРС
24 януари 2024 20:52
Гост

Галя у ЕСПЧ и поне 5 Сесебееца у СК!

Хе, хе "протестът"
Хе, хе "протестът"
24 януари 2024 19:12
Гост

comment image

Смех
Смех
24 януари 2024 19:16
Гост

„Юмрукът“ на Радев умре. Лека им пръст и на ИПВ, и на партньора им, БОЕЦ-а на Цецо Василев Мустака.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 19:20
Гост

„Белазелков за призивите да не полага клетва: Да си призовават“ /Дневник/

Песимист
Песимист
24 януари 2024 19:45
Гост

Естествено, чака го над милион официално, а иначе кой знае….

Смях в залата!
Смях в залата!
24 януари 2024 19:39
Гост

Правосъдие за всеки откриваха кампанията на ПП–ДБ, те са техни хора, единия им член кандидат-депутат преди години на евроизбори, другия е учредител на Да,България, те им бяха консултанти за „К реформа“, а сега хаха ами ваще хора са там с вашите гласове са там и с вашите гласове избраха Атанасова! От сутрин до вечер точно хората на ИПВ ги викаха по мейнстрийм медиите да „громят“ лошата прокуратура е получиха политическа прокуратура, Деса в КС, избор на ВСС с баце и Делян и така нататък и за всичко може да са благодарни на Христо Иванов и компания да им е честито!

За протокола
За протокола
24 януари 2024 23:32
Гост

Никога улиците на София не са били по-мръсни и заледени! Това го дължим на Васко Ушето от ДеСето.

анонимен
анонимен
25 януари 2024 5:31
Гост

Ха, двамата „разбирачи“, единият поне може да говори, а Величков така и не научи българския.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 18:41
Гост

Ако дядката се оттегли и Деса заминава автоматично, ама пуста алчност. Келепир има в тая работа, не е за изпускане.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 18:03
Гост

Е нали щеше да има промяна, ред, сигурност, предвидимост, състезателност и честност? Нали нямаше да е като преди? Дрън- дрън за наивници.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
24 януари 2024 17:58
Гост

“…мотивите, с които „Народното събрание публично оправдава допуснатите от него очевидни нарушения на Конституцията“ – че КС бил политически орган и затова е важно неговите членове да притежават политически опит….“ Koй политик- неюрист е инициатора на такава правна глупост… Ми тогава върнете членуването в политически партии като основно изискване за упражняване на юридическа професия, за държавните служители и т.н., и да се приключва. Тогава малцина ще викат на висок глас “Да живее бкп-2 и новия социализъм в България“, но масово другите ще ви псуват под сурдинка, докато не се случи нова обсада на НС и Президентството и този път- с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 17:49
Гост

Вярват ли си, че Белазелков сам ще се откаже? Защото за Десито е ясно. Поредните пуканки пред телевизора. Каква състезателна процедура имаше и за двамата? Никаква. Единият посочен от Бойко, другият от Христо Иванов. Някой допита ли се до някого? Никой. Един дол дренки. Само министърът на правосъдието се съгласи, защото били кандидатури на лидерите. Да ви имам лидерите! Вместо да искат оставката на министъра те ни баламосват с призиви!

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 17:29
Гост

Сега да очакваме В. Величков да клекне пред Президентството. Има опит, а и той като Бойкикиев е всеяден.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
24 януари 2024 17:28
Гост

Аууу, след 48 часово закъснение, и САК взе, че се присъедини към законосъобразното искане на колегите от другите АК…Много сте “експедитивни“, колеги, но когато е за увеличаване на размера на членският внос в САК, тогава изобщо не ви е присъща подобна “експедитивност“ и ще си счупите краката да бързате…

Позор
Позор
24 януари 2024 17:06
Гост

Какъв позор е Белазелков, истински трагичен позор за страната домъкнат от уж политическите партии, които на хартия отстояват върховенството на закона и високи етични стандарти. От Атанасова ни е срам от много време и предвид „мястото“ от което идва е логично да е неадекватна, но Белазелков е истинския позор на деня за цялата либерално-демократична общност и най-вече за тези които са го предложили!

Оставка за Радевите
Оставка за Радевите
24 януари 2024 17:00
Гост

„Калина Андролова: Радев ще свърши с отстраняване от длъжност. Страстта по парите го довърши!“

Смешни са напъните да се вземе страна между ПП-ДБ и ГЕРБ.

анонимен
анонимен
24 януари 2024 16:31
Гост

Деси, Деси, ако имаше грам акъл, морал, чувство за такт, нещо, отдавна щеше да се оттеглиш.

Искате ли да се обзаложим, че за Белазелков никой копче нямаше да каже (и има защо)

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 16:23
Гост

Безогледното властолюбие на хора като Христо Иванов и Атанас Атанасов, води до интересни резултати, като коалицията между тъмно сини и ярко червени, а сега и сравнението между Гешев и Белазелков. Бивш председател на ССБ, които съвсем основателно обявиха Гешев за абсолютно непригоден за каквато и да е длъжност в съдебната система, сега бива сравняван с Гешев.
Ако има някакво достойнство, дядката да си кара пенсията и да си води семинарчетата. Продължи ли да ближе задниците на Христо Иванов и Атанас Атанасов, съвсем ще се омаскари.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 януари 2024 16:03
Гост

Сетиха се, но по-добре късно, отколкото никога – вълната на общественото и съсловното недоволство се засилва като лавина, дано има резултат.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 16:00
Гост

Чакай ти да не се закълнат

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 16:00
Гост

ГЕРБ са гьонове. Не схващат защо не харесваме Десито и не и е мястото в КС

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 16:00
Гост

Няма да се откажат. Те нагли

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 15:59
Гост

Повече ме дразни Атанасова от Белозелков

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 15:59
Гост

Прави са. Но те си вярват, че са им се полага да са в КС

Филип
Филип
24 януари 2024 15:59
Гост

Дано този път горчивият опит да е от полза.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 15:58
Гост

Ох тия драмии…

Анонимен
Анонимен
24 януари 2024 15:58
Гост

Нека се откажат

Заки
Заки
24 януари 2024 15:58
Гост

Добре се сетиха за избора на Гешев.

Геро
Геро
24 януари 2024 15:58
Гост

Никой не го е избирзл. Цацаров го нагласи.

Димо
Димо
24 януари 2024 15:57
Гост

За кой ли път Народното събрание само формално спазва процедурата.

Асен
Асен
24 януари 2024 15:55
Гост

Разумен съвет.

Филип
Филип
24 януари 2024 15:55
Гост

Надали ще се съобразят.