Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) публикува становище (виж тук) в защита на главния прокурор Иван Гешев, в което критикува остро законодателната дейност на депутатите и решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което обвинител №1 беше освободен. Президентът все още не е издал указ за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Прокурорите пишат, че събитията около съдебната система пораждат сериозни съмнения „за недопустима пряка политическа намеса и въздействие въз основа на неясни мотиви и при пряко погазване на основни принципи на правото“.

Те критикуват решението на депутатите да прокарват изменения в закони между първо и второ четене, както стана при връщането на независимостта на следствието, на което обаче президентът Румен Радев наложи вече вето. Според прокурорите има и други изменения в ЗСВ и НПК, които според тях също пораждат съмнения, че са породени от „конюнктурната политическа обстановка и от стремежа за постигане на точно определени кадрови промени“.

Те са недоволни от решението главният прокурор да се избира и освобождава вече с обикновено мнозинство от 13 гласа, вместо със 17, както е при председателите на ВКС и ВАС.

„Конституционната логика повелява вземането на кадрови решения  за тримата висши представители на съдебната власт да се извършва по еднакъв ред, като израз и гаранция за спазване на принципа на правната сигурност в държавата. И това не е случайно и има своя дълбока логика- гарантиране на интегритета и независимостта на институциите, които те олицетворяват и създаването на защитен механизъм, който да опазва тяхната независимост от политически или друг тип влияния“, се казва в становището им, в което подчертават, че главният прокурор е институция, създадена от Велико народно събрание и затова има равен статут с председателите на ВКС и ВАС, а квалифицираното мнозинство играе ролята на бариера за нелегитимни влияния.

Прокурорите пишат, че „внезапно и светкавично развилата се процедура“ по освобождаването на Гешев е породила много съмнения и притеснения, а те задават и следните въпроси:

Конституционно допустимо ли е ВСС с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт?

Допустима ли е хипотеза ВСС с изтекъл мандат да взема решения за избор на нов главен прокурор?

Какви биха били последиците, ако Конституционният съд приеме, че настоящият ВСС е с прекратени функции и е конституционно недопустимо да взема решения?

Каква юридическа и което е по-важно морална стойност ще имат вече взетите неговите решения и с каква легитимност пред нас прокурорите, а и пред цялото общество ще е евентуално новоизбран от настоящия състав главен прокурор?

От асоциацията застъпват и позицията, че ВСС е нарушил конституционното право на защита на Гешев, а относно основанието за освобождаването му с използвания израз „политически боклук“, прокурорите казват, че в юридическите среди и сред обществото имало различни интерпретации за употребената от главния прокурор фраза.

„Магистратите имат същите права, защитени от Конституцията, както и останалите граждани и при определени обстоятелства могат и трябва да изразят позиция, включително и на институционално равнище“, пише в позицията им.

Те възразяват и срещу преходните и заключителни разпоредби в промените в ЗСВ, с които депутатите решиха да бъдат проведени изцяло нови избори за членове на ВСС, въпреки че съдиите, прокурорите и следователите избраха своите представители миналата година, но те не могат да встъпят заради забавянето на парламента в избора на членове от неговата квота. От асоциацията заявяват, че с тези промени депутатите анулират законни решения на общите събрания на съдиите, прокурорите и следователите.

„По този начин законодателната власт иззе управленски функции на съдебната власт, наруши разделението на властите и пряко се намеси в независимата съдебна власт, касирайки законния избор на съдии, прокурори и следователи. Още повече, че кризата и неяснотите относно работата и легитимността на ВСС са пряка последица именно от отказа на няколко поредни парламента да изпълнят конституционните си задължения и да изберат свои представители в органа осъществяващ управлението и администрирането на дейността на съдебната власт“, пише АПБ.

В становището си прокурорите апелират и Конституционният съд да се произнесе в разумен срок „по основополагащите въпроси, с които е сезиран“, като имат предвид оспорените от главния прокурор промени в НПК и ЗСВ (виж тук), както и питанията за това дали ВСС с изтекъл мандат да упражнява функциите си и да взема решения за административните ръководители, включително и за тримата големи (виж повече тук).

В заключение от асоциацията на прокурорите пишат, че и част от лансираните идеи за конституционни реформи са екзотични и вредни, без да казват кои, като по традиция напомнят и трайната си позиция, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
2 ро РУ МВР Плевен
2 ро РУ МВР Плевен
16 юни 2023 13:49
Гост

Новият и. ф.главен много е харесъл председателя на АПБ но не знаем за какво, за изтривалка пред кабинета или за едни други хигиенни функции в тоалетната! И в двата случая го чака голямо бъдеще, светло, искрящо, почти, като на заместниците на Каскета! Все пак дългогодишните му усилия трябва да се оценят, след сакатлъка с избора за член на ВСС!

Ehman Faulkner
Ehman Faulkner
16 юни 2023 12:11
Гост

The Association of Prosecutors’ defense of Ivan Geshev, coupled with criticism directed towards the Supreme Judicial Council (SJC) and the deputies, raises significant concerns. It is crucial to maintain a transparent and accountable judicial system that upholds the rule of law. While defending a prosecutor is within their purview, it is essential to ensure that such support is rooted in objective evaluation and adherence to legal principles rather than favoritism or political considerations. Constructive criticism towards the SJC and deputies can be valuable in identifying areas for improvement and strengthening the justice system. Ultimately, a fair and impartial judiciary is… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 юни 2023 12:01
Гост

Изявлението е на УС на АП и се споделя от членовете й. Злобните нападки спрямо председателя не правят чест никому! Разчитайте правилно нашето послание, а то е, че законите трябва да се спазват и да бъдат еднакви за всички, а политиката няма място в управлението на съдебната система. Време е да се осигури независимост на магистратите, за да бъдем правова държава. Очевидно политическите пристрастия , присъщата балканска злоба и завист са достатъчни , за да се пренебрегнат противоправните действия и беззакония! Тук не става въпрос за една личност, а правото и справедливостта, за оцеляването на институцията! Който разбрал, разбрал!

Нагли каскетни слуги!
Нагли каскетни слуги!
16 юни 2023 12:46
Гост

И колко са ви членовете смешко? Един файтон кариеристи!

Господин Г.
Господин Г.
16 юни 2023 11:29
Гост

Сега борбата ще продължи с набедяване на всеки, който е казал на Гешев добър ден. И със заливане на всеки честен прокурор с помия, доакто Просто Киро и Атанасов не си направят своята промяна. Подлостта, когато трябва да набедят някого е безгранична.

За сведение на посрещачите
За сведение на посрещачите
16 юни 2023 10:48
Гост

Асоциацията на прокурорите в България като бенефициент на грант от А за Б.

АМИН

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
16 юни 2023 8:14
Гост

Купиха си фабрика на 8 септември.

За 1 лев. Като Александър Томов – Кремиковци. Да, ама дедо Симо се прибира от Мадрид завинаги!

Спендър
Спендър
16 юни 2023 6:42
Гост

ЕДНО ТВЪРДО ЗА : ДИШЕВА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 22:40
Гост

Трима от четиримата избрани за новия ВСС са от ръководството на АПБ, включително председателя и бяха от най-верните хора на Гешев. Тази декларация явно е резултат от страха им, че при нови избори няма да влязат.

кофти е
кофти е
15 юни 2023 21:58
Гост

да си купиш фабрика на девети септември, хахаха

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 19:26
Гост

Вятъра задуха в обратната посока! Тази нощ кака Сийка ще пише оплаквания от лошия каскет.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 18:41
Гост

И да не реват много. Сегашният им шеф ще си стои окръжен. За ВСС с малко повече гръбнак трябва кандидати.

Аман от гешевтарници!
Аман от гешевтарници!
15 юни 2023 18:36
Гост

Тоя плевенски пудел не разбра, че е в потъващия кораб! Лай, лай, и на тебе, като на любимия ти вожд мандата ще свърши предсрочно, а за ВСС забрави!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 18:35
Гост

Тези лизачи няма ли да се разпуснат? Всички простотии му одобряваха на каскета. То бива безгръбначни, ама тези са недостижими.

Разследващ полицай
Разследващ полицай
15 юни 2023 18:20
Гост

Намразих прокурорите, защото по последния случай, по който работех, наблюдаващият прокурор се държа с мен, като с боклук! Не стига, че изпълнявам съвестно нарежданията му, събирам доколкото мога информация, опитвам се да разкрия с всички възможни процесуални средства обективната истина, а той накрая с мен се отнася като че ли аз съм някакво кошче за отпадъци.

До разследващ полицай
До разследващ полицай
15 юни 2023 18:31
Гост

Недей да правиш изводи за общото от частното, зависи си от човека, не от длъжността. Има некачествени хора, както сред прокурорите, така и сред разследващите и обратното – свестни такива. Не се фрустрирай – всеки носи отговорност пред Бог за делата си! Била съм и разследващ полицай, сега съм прокурор. Пожелавам ти здраве, сили и успехи!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
15 юни 2023 23:32
Гост

Защо да чакаме някой да понесе отговорност пред Бог за делата си, а не пред закона? Защото в главата ми идва един виц от 90-те години:
Мутра дава пари на заем с уговорката да бъде върнат до 5-ти следващия месец. Длъжникът пита какво ще се случи, ако закъснее с плащането и получава отговор „Бог да ти е съдия – ако на 5-ти не платиш, на 6-ти ще си пред Бога, пък той да те съди.“

приятелски съвет
приятелски съвет
15 юни 2023 22:00
Гост

Плесни му два шамара, като сте насаме, че да се научи как да се държи. Ще го е срам да се оплаче. Бах ги в тъпите червенодрешковци…

Роля
Роля
15 юни 2023 18:10
Гост

Смешници.

Йордан
Йордан
15 юни 2023 17:46
Гост

В днешни дни ние сме васална бананова република и биваме управлявани като такава, драги дами и господа. Всички случващи се абсурди, в последно време с увеличено (осветлено) количество и качество, вече дори не ни възмущават и най-важното подбуждат към действия.
Приятен сън!

Лоара Танка - жорналиска
Лоара Танка - жорналиска
15 юни 2023 17:39
Гост

Тоз Атъ. Славоф е съветски казах. По-точно – уйгур. Виж му изкривената монголоидна муцуна с китайска брадичка.Завършил е Дальневосточния университет на Якутия, където всички преподаватели са чукчи и чеченци. Работил е няколко години много успешно като снабдител в елитен колхоз в степите на Монголия. И сега ни го трапосах да ни учи на евроатлантически ценности и да бори курупцията. Проблемът е, че Натка Менета Юрдано била много уморена от тежка ежедневна работа с Мравояда Бойкеф и затова много затъпяла. И затуй ни пускат монголеца

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 18:21
Гост

Разкарай се, палячо, обсесиите ти са по Закона за здравето, чл. 57 и следващите.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 17:29
Гост

Кучето си лае – кервана си върви

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 17:28
Гост

Успех желая на обжалванията и виковете им.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 17:28
Гост

На всички беше ясно, че Гешев варди Борисов последните години. Сега на всички е ясно, че Гешев е махан така спешно, защото заплашва Борисов. Какво неясно има? Но имаме ли доказателства за тези неща? Не. Ами тогава?

май на теб нищо не ти е ясно
май на теб нищо не ти е ясно
15 юни 2023 22:04
Гост

Гешев заплашва Борисов по поръчка на ДПС, а затова ще получи хубава награда, не го мисли него. Добре си изигра картите и театрото. Кутията на Пандора е отворена и за Борисов няма спасение, освен бягство. ПП/ДБ също е унищожена. Чакаме нов проект с пари на ДПС…

Помнещ
Помнещ
15 юни 2023 17:28
Гост

През 2009г. по същия начин вкараха следствените служби в прокуратурата и ги направиха отдели, проектът на Тачева изобщо не предвиждаше това, но след като бе приет на първо четене, изведнъж вкараха тази промяна и изненадващо мина само на второ четене. Законът беше атакуван пред КС, който прие, че не е противоконституционен. Решението беше подписано с особено мнение от вече покойния Румен Янков.
Хубаво е тези неща да се припомнят.

Кабон
Кабон
15 юни 2023 17:28
Гост

Глупости

Гаверон ще се изкаже
Гаверон ще се изкаже
15 юни 2023 17:27
Гост

Когато и да освободят Гешев – все ще е закъсняло действие.

Пупов
Пупов
15 юни 2023 17:27
Гост

Поне тези са верни. И преди го подкрепяха и сега. Последователни са.

Златев
Златев
15 юни 2023 17:27
Гост

Гешев рязко им стана неудобен и го махнаха. Това е.

Малина
Малина
15 юни 2023 17:26
Гост

Ами бързо се разви освобождаването му, да. Предвид, че Борисов е направил бебе на моделка и е взел къща в Барселона за да си трае. С държавни пари. Какво искате?

Чешмеджиев
Чешмеджиев
15 юни 2023 17:25
Гост

Ох, дано!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2023 17:21
Гост

Смешен плач. Че Кой пречи на новоизбраните да встъпят. Отиват, подписват актове за встъпване и готово. Изхвърлят старите и не се обясняват. Аман от сълзливи декларацийки.

ХАХАХА
ХАХАХА
15 юни 2023 17:09
Гост

Придружителят в американската визита се кахъри за законния си избор

Снежана Бл.
Снежана Бл.
15 юни 2023 17:38
Гост

Владко отече, заедно с гошеф. Жалки боклуци.

Господин Г.
Господин Г.
16 юни 2023 11:12
Гост

Не си наясно, Снежинке. Разликата между двамата е много голяма.