Четирима маскирани полицаи са пребили 19-годишно момиче в градинката на столичния храм „Св. Седмочисленици“ в четвъртък по време на протестите срещу ръководството на Българския футболен съюз. Момичето е било повалено на земята, след което един от униформените го е държал за косата, докато друг го удря в корема.

Това разказа пред бТВ днес адвокат Полина Велчева, която защитава в съда задържани и обвиняеми след протестите.

„Когато тя е отведена в Първо районно управление, един от полицаите ѝ казва, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж и ще я смачка, като използвал и много нецензурни думи. Ще искаме днес камерите от районното, защото той сам си е признал“, обясни още адвокат Велчева.

Тя каза, че до момента са минали шест дела, по които са били отменени съставени актове на момчета. Голяма част от задържаните били с наложени наказания по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. В същото време обаче протестът беше разрешен и се проведе извън националния стадион, на който при затворени врати се играеше мачът между България и Унгария.

„По тези дела съдът прие, че ако има данни за извършените действия, за които се твърди, е следвало да бъдат по Указа за дребно хулиганство или да се повдигне обвинение по Наказателния кодекс, но не и по този закон“, подчерта Велчева.

Тя разказа, че е била като гражданин на протеста и е видяла там много семейства, дори и майки с деца. Имало хвърлени няколко пиратки и факли, но не станало ясно какво непосредствено е предизвикало включването на водно оръдие и щурма на полицията срещу протестиращите. Велчева коментира и заснетата на видео случка от ул. „Иван Вазов“, където полицаи от двете страни са обградили група от 30-40 души, започват да бият с палки по щитовете си и да заповядват на всички да легнат на земята. Един от попадналите в тази ситуация се свързал с адвокатката и разказал, че не е футболен фен и всички граждани около него не били с качулки и лицата им се виждали. Всички легнали на земята, а полицаите започнали да ги бият, докато лежат един върху друг. След това им проверили личните карти и ги пуснали.

„За мен това, което се вижда, не са дисциплинарни нарушения, а са престъпления“, категорична е адвокат Велчева. Тя разказа, че и полицаите, които бяха заснети да нахлуват в заведението до Спортната палата, са удряли с палки клиенти, без дори да им искат документ за самоличност. Един клиент дори пиел от чаша, когато полицай с палка го ударил през ръката.

„Дори и да има оперативна информация, че лицата, които са палили полицейския бус, са вътре, това не е начинът да бъдат задържани. Не виждаме дори проверка на лични документи. Прави впечатление на всички клипове – полицаите са без отличителни знаци и нямат номерата, които са задължителни по закон. Това не е единственото заведение. Има още едно, което е до сградата на МВР, където са задържани деца. Полицаите са влезли, удряли са ги в заведението. След това са ги изкарали и са ги били и пред заведението“, разказа Велчева.

Само две досъдебни производства за полицейско насилие са образувани до момента в Софийската районна прокуратура, съобщи днес зам. главният прокурор Мария Павлова.

Едното е по сигнал на гражданин, който твърди, че е пострадал като му е нанесена телесна повреда от полицаи по време на протеста на 16 ноември.

Второто е след самосезиране на прокурор по публикации в медиите за данни за осъществено полицейско насилие и причиняване на телесни повреди на граждани.

Главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че ръководството на министерството ще бъде „абсолютно нетърпимо към проявите на излишна агресия и физическа сила“ от страна на полицаи. Той добави, че ще бъде търсена дисциплинарна отговорност от онези служители, които са проявили сила извън нормативните правила, а където бъде открито престъпление, ще бъде сезирана прокуратурата.

Вече имало идентифицирани служители, които са превишили правата си и срещу тях има дисциплинарни производства, стана ясно още от думите на Коцев. Инспекторатът в МВР извършвал проверка на цялостната организация по охрана на протеста от 16 ноември.

Цялостното събитие е много тревожно. Създаването на обществени размирици и безредици е явна провокация към държавността и нормалното функциониране на държавните институции, спокойствието и сигурността на гражданите. Гражданите трябва да бъдат защитени и ние не може да бъдем пасивни така, че някой да прояви своята комплексарщина и мъжество. Да го правят в библиотеките и спортните зали, да решават казуси, по този начин да изливат агресията си“, каза още Живко Коцев. Припомни, че и полицаи са били ранени, като 33-ма са потърсили медицинска помощ, а ранените фенове били 18.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова посочи, че в СГП има две досъдебни производства – едното е за запаления бус на общинска полиция, а другото за хвърлени камъни и предмети по посолството на Турция у нас.

Сблъсъците между полицаи и протестиращи доведоха до искане от страна на „Продължаваме промяната-Демократична България“ на оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Премиерът Николай Денков каза, че ще реши за това след разговор с вицепремиера Мария Габриел от ГЕРБ, но от партията на Бойко Борисов не подкрепят искането на колегите си.

Самият Стоянов отказва да подаде оставка. Преди протестите той коментира, че не очаква провокации, а по време на провеждането им се оказа, че е на премиерата на филма „Уроците на Блага“, на който МВР е консултант.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Angel17
Angel17
26 ноември 2023 9:02
Гост

This is so sad. Hope that Everyone involved in this will be fine. masonry san antonio

Защо няма МАСОВИ арести на милиционери? Масови!
Защо няма МАСОВИ арести на милиционери? Масови!
21 ноември 2023 17:59
Гост

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/16312184

„19-годишната, пребита от полицаи на протеста: Ритаха ме в корема, за да нямам деца“

ЗАЩО ИЗРОДИТЕ ОТ МИЛИЦИЯТА НЕ СА АРЕСТУВАНИ?

(нас мен е само господ)
(нас мен е само господ)
21 ноември 2023 16:06
Гост

В правовите държави нарушителите се подвеждат под съответната отговорност, вкл. и наказателна. Напр. ако са замеряли полицаите с камъни като са се целили в тях – това може да се квалифицира и като опит за убийство при евентуален умисъл. И наказанието ще е много тежко. Но всеки задържан е невинен до доказване на противното и не може да бъде бит. Да удряш в корема момиче показва липса на елементарна човечност и такъв човек не може да е полицай!

Защо няма МАСОВИ арести на милиционери? Масови!
Защо няма МАСОВИ арести на милиционери? Масови!
21 ноември 2023 18:04
Гост

Така де-когато милиционери изпотрошиха заведение-колко от десетките замесени са арестувани? Колко милиционери пребили хора са арестувани? Колко милиционери ,които счупиха зъбите на човек, неоказващ съпротива, и ненарушил закона са арестувани? „ Колко милиционерски изрода са арестувани, защото удряха момиче, за да няма дете, или да роди дете с увреждания? https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/16312184 Какъв изрод трябва да си за да биеш момиче, за да няма дете, с прегрешение-присъствала на ЗАКОНЕН протест. ЗАЩО НЯМА МАСОВИ АРЕСТИ НА МИЛИЦИОНЕРИ, ИЗВЪРШИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ? Трошенето на заведението е заснето от камерата на инициатива правосъдие за всеки-какво се е случило, как се е случило се вижда на записът, наличен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 10:21
Гост

Поредната залъгалка за точещи лиги идиоти.Момето се е почувствало мъж, решило да излее ТЕСТОСТЕРОНА, после някой го бил набил.

до 21 ноември 2023 10:21
до 21 ноември 2023 10:21
21 ноември 2023 18:05
Гост

Дебил!

Най-добре е да освободиш света от присъствието си.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 ноември 2023 8:51
Гост

Абе не знам какво искат янките отново покрай това уж повсеместно насилие над младежи и момичета на улицата и по къщите, ама европейски шампиони по шахмат при жените не се става с „миене на чинии, сервиране на ракия и правене на салата“ като в случая със Салимова говорим и за УЖ ретроградно малцинство, което има всички основания по либералному да се чупи да отиде в някоя „цивилизована западна държава“. Време е ултралевите истерици да се спрат – няма разумен човек, който да не е футболен запалянко и да е отишъл на протеста с очакванията, че там ще се носят венци,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 8:27
Гост

Ако това е вярно, 19 год. момиче едва ли щеше да може да дава интервюта. Освен това, войната от павета, бомби и железа към полицаите не може да се нарече протест срещу БФС. Трето, госпожицата на кой отбор е фен, с какви точно искания е била там и основния въпрос: КОЙ е организатор на мелето, защото нямаше протест, а група пияни, дрогирани, екзалтирани тинейджъри, на които мястото е в училище, а не на улицата!

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 18:10
Гост

Лъжеш мърлю. Инициатива правосъдие за всеки има пълен запис, наличен във фейсбук групата им-свободно за гледане- Вижда се как милицията нападна заведението, изпотроши мебелите, преби хора-гледащи телевизия, и неоказващи съпротива.

Четирима изрода от милицията да плребиват момиче е дебилярщина, комплексарщина, и няма прошка. Силно им пожелавам-за много години! в затвора! С кеф ще присъствам в съдебната зала да гледам как се гърчат изродите!

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 18:32
Гост

Можем да спорим и без да се обиждаме. Случаят на девойката не е от заведението. Освен това „правосъдие за всеки“ са заинтересовани да показват полицейско насилие, за да си набират протестъри, които първо замерят полицаи с павета, а след това реват, че са бити. На всички трезво мислещи и ненашмъркани беше ясно, че тази сбирщина пияни и дрогирани ученици, освен някоя пубертетска тъпотия няма друго какво да сътворят. За едно обаче сте прав, напълно безсмислено беше потрошаването на заведението на хората, както и човек на земята, който очевидно не оказва съпротива, да бъде ритан и удрян с палки от озверели… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
20 ноември 2023 19:26
Гост

Българската милиция никога не спира да показва своята безчовечност. Обикновено когато ги гледам по залите милиционерите са едни тъпички такива, първични, ехидничат и се правят на големи мъже, но много често при адекватни съдебни състави, усмивките на първите се изпаряват доста бързо. Няма как да има търпимост към МВР в този му вид. Или министърът ще се извини, или ще тластне страната към нова изборна спирала. Топката е в него. Българския милиционер е срамен, позорен и често дебел 🙂

:)))
:)))
20 ноември 2023 21:08
Гост

Мен ме кефи заглавието- „Полицай от протеста е държал 19-годишно момиче за косата, докато друг го удрял в корема“. Да изясним първо нещата, полицаят е държал 19-годишното момиче, а друг полицай е удрял първия полицай в корема ли (друг ГО удрял в корема)??
А иначе, какво прави 19-годишно момиче на сборище с нацистки лумпени от агитките?

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2023 18:11
Гост

Ето какво е станало https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/16312184

А протестът е напълно легитимен, по ЗСММ.

Стамбулската
Стамбулската
20 ноември 2023 18:22
Гост

Ако млатеха 19-годишна момче, по-приемливо ли би било?!

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 15:20
Гост

Адвокатът манипулира и то тъпо. Никакви майка с деца не е имало, още по-малко пък семейства с бебешки колички. Иначе протестът беше точно по западно -европейски модел, а именно с клади, огньове, бомби, барикади с опожарени коли и много пребити и арестувани. Типично по френски, белгийски, гръцки…

Тъга
Тъга
20 ноември 2023 19:27
Гост

Бях там и имаше!

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 21:11
Гост

Какво имаше, освен надрусани келеши?

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 15:13
Гост

Ами снимката е красноречива – някакъв идиот е застанал в боксьорска стойка срещу полицай…

Димо
Димо
20 ноември 2023 12:19
Гост

Този е за уволнение. И въобще не бива да влиза повече в системата.

Ники
Ники
20 ноември 2023 12:14
Гост

Очевидно по-често трябва да им се правят психо тестове.

Лазар
Лазар
20 ноември 2023 12:16
Гост

И кой ще им ги плаща? Те за заплати не отпускат пари…

Гери
Гери
20 ноември 2023 12:11
Гост

Поредният полицейски произвол.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 12:00
Гост

Проблема е политически, не физически на полицая.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 11:59
Гост

Хубаво е в МВР да се научат, че има правила и закони и е добре да се спазват. Не да обвиняват подобни жертви на насилие, че са гейчета или женчовци и се обръщат към адвокати.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 21:12
Гост

Като ти запалят колата на следващото изстъпление „жертвите на насилие“, ще мислиш ли пак така?

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 11:59
Гост

Както се уволняват служители на НАП, които отиват и ядат в ресторант, а после не плащат сметката, то така и това е превишаване на правомощията, а също и злоупотреба с тях

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2023 11:58
Гост

Да ги махат!

Позор
Позор
20 ноември 2023 12:12
Гост

Нищо човешко в такива индивиди!

Ървин
Ървин
20 ноември 2023 11:58
Гост

Ще трябва и да се докаже. Но и да се докаже подобно деяние, то ще бъдат уволнени двама или трима полицай. Това не решава проблема с много други по страната, които биха направили същото, но не им се е отдала възможност още да се изявят.

Чишев
Чишев
20 ноември 2023 11:57
Гост

Уви, този проблем си е хроничен от години. Полицейския произвол.

Рухан
Рухан
20 ноември 2023 11:57
Гост

Позора на полицията е голям. Има некадърни служители. Факт.

Любенов
Любенов
20 ноември 2023 11:56
Гост

Непривлекателната заплата и работно време направиха така, че да има отлив от желаещи да стават служители в МВР. От там започва и назначаване на всякакви хора. Буквално всякакви. Хора, които няма как да са полицай в нормални държави. А защо заплатите бяха ниски с години ще питате упрвляващите последните 20 години.

Мишев
Мишев
20 ноември 2023 11:56
Гост

Борисов и да не си признава всъщност предимно негова е вината за назначените подобни екземпляри в полицията. Има и свестни хора там. Но той управляваше и е разпореждал какви хора да се взимат. Как с връзки да се изкарва психо теста. Такива неща.

Такива неща
Такива неща
20 ноември 2023 21:14
Гост

Ех, ако в полицията кадруваха Послушни Подметки в съдружие с хората на Мравояда, какво щастие щеше да е..

Антонов
Антонов
20 ноември 2023 11:55
Гост

Имайте предвид, че ГЕРБ дълги години назначаваха мутрета и комплексари за полицай.