Вътрешният министър Калин Стоянов е бил на кино по време на тежките сблъсъци между полицаи и футболни фенове, последвали протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) и президента му Борислав Михайлов. Това разкри днес премиерът Николай Денков, след като от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) поискаха оставката на вътрешния министър.

При сблъсъците снощи около Националния стадион „Васил Левски“ униформени бяха замеряни с камъни и бутилки, фенове запалиха полицейски бус и няколко контейнера за смет. След това обаче бяха публикувани записи на полицаи, които нахлуват в заведение и бият посетители с палки, на човек, който е налаган също с палки от трима полицаи, докато безпомощно лежи на земята, както и на маскирани униформени, опитващи да предизвикат заградена от тях група протестиращи.

Денков каза, че заради грешките в планирането и организацията на събитието вчера е уволнил зам.- вътрешния министър Стоян Темалакиев, но ще реши дали да иска и оставката на Калин Стоянов след разговор с вицепремиера Мария Габриел. Според премиера основната причина за снощните сцени на насилие е дългогодишното управление на сегашното ръководство на БФС, „което доведе до упадък българския футбол без никаква видима перспектива за развитие“.

„Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението. Към това трябва да добавим и грешки в организацията от страна на ръководствата в МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващите агитки“, каза премиерът, след което изрично благодари на всички мирно протестиращи запалянковци, както и на тези полицаи, които са изпълнили дълга си, без да проявяват насилие.

„Но не можем да си затворим очите пред сцените, в които отделни полицаи биеха и ритаха паднали граждани или случайно попаднали в техния обсег такива“, подчерта Денков и добави, че вече е изпратил писмо до централата на УЕФА и до контролната етична и дисциплинарна комисия на централата с искане за становище по организацията на мача.

След това Денков каза, че е уволнил Темелакиев, защото той е отговарял пряко за оперативната дейност в МВР.

„Възлагам на главния секретар Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване за наблюдаваните случаи на насилие от отделни полицаи. Техните имена трябва да станат ясни и трябва да получат най-високи дисциплинарни наказания за проявените случаи на полицейско насилие, включително и уволнение от МВР“, допълни премиерът.

Той каза, че тази сутрин е получил информацията, че снощи Калин Стоянов е бил на кино и определи това за доста смущаващо. Докато министърът е бил на кино, правителството е заседавало, като МВР е било представено именно от уволнения днес Темелакиев, а Денков каза, че лично трябвало да ги изпрати „да отиде и да си върши работата“. На въпрос дали вижда все пак вина и на вътрешния министър, премиерът отговори, че според Стоянов нищо особено не е станало снощи.

„Виждам определена неадекватна оценка на обстановката. Той ме уверяваше, че не очаква особени проблеми и провокации. Тази сутрин неговата оценка беше: Ама нищо особено не се е случило“, обясни Денков, като отказа да посочи дали Стоянов е бил номинация за министър от страна на ГЕРБ.

Калин Стоянов: Гледах „Уроците на Блага“. Ще е предателство да си подам оставката

По-късно вътрешният министър коментира исканата му оставка и каза, че няма да напусне доброволно поста си, защото това щяло да е предателство, но призна, че е бил на кино.

„Станахме свидетели на безпрецедентен погром. Само навременната реакция на СДВР и Жандармерията предотвратиха повече ескалации. Би било предателство да ги оставя, като си дам оставката“, каза Стоянов и посочи, че главният секретар на МВР отговаря за оперативната обстановка и той бил в непрекъсната връзка с него и с шефа на СДВР. Той обясни, че не е бил на заседанието  на Министерския съвет, защото бил на изслушване за Шенген в парламента, след това имал среща с директорите на граничните дирекции, а вечерта и на филма „Уроците на Блага“, на който МВР е консултант.

„Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. МВР е консултант на филм за телефонни измами. Става дума за лентата „Уроците на Блага“. Телефонните измами са проблем и смятам, че лентата ще помогне и трябва да е по всички кина и телевизии. Има подобни сценарии в живота“, каза Стоянов.

По-рано днес съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че искат оставката на МВР-шефа Калин Стоянов, защото гледките от снощи са недопустими.

„Не може хора да бъдат пребивани по заведения и затова вътрешният министър трябва да понесе своята отговорност“, каза Петков, но добави, че и президентът на БФС Борислав Михайлов „трябва да си отива максимално бързо“.

„Цялата българска общественост видя снощи жестокостта на определени служители на МВР, което означава, че от оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация на структурите на МВР за опазване на обществения ред и затова трябва да се носи политическа отговорност“, каза и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Междувременно пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на новия кмет на София Васил Терзиев, на спортния министър Димитър Илиев и на Борислав Михайлов.

„След толкова кръв, иди си“, написа в профила си във Фейсбук Борисов по адрес на Михайлов още снощи.

„А тези, които разрешихте протест, след който София е в пламъци и водни оръдия, а граждани, фенове и полиция се бият – не ставате! Поемете отговорност!“, атакува лидерът на ГЕРБ и кмета на София. Според него министър Илиев също трябва да напусне поста си, защото е нагнетявал напрежението в последните дни.

Заради един, да не го нарека Борислав Михайлов с най-обидните думи, в София се проля кръв и Терзиев го разреши това нещо. Вследствие на което, тези провокации нямаше как да се подминат. И най-интересното е, че в 7.30, когато София гори, получавам имейл за среща от кмета на София. В 7.30 – вместо да си гледа града, той ми пише имейл„, заяви днес пък Борисов.

„Кога кметът на София при всички протести досега е поемала отговорност за организацията на обществения ред, за да търсим отговорност сега от кмет на три дни, който дори не е назначил екип. Това се прави във взаимодействие с МВР, основната отговорност е на МВР. Стоим зад българските полицаи, когато си вършат работата, посочи политикът“, отговори му пък другият съпредседател на ДБ Христо Иванов.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев реагира с пост във Фейсбук:

Не мога да си спомня кога за протест в София отговорност е носила Фандъкова – при боя на колоните на МС, пръскането със спрей около НС или в „Нощта на белия автобус“?Бърза оставка на МВР министъра и разследване на насилието на полицаи над протестиращи. Оставка и на Боби Михайлов, превърнал се в „този невероятен, този фантастичен“ провал на футбола в България„, написа Ивайло Мирчев.

Междувременно от СДВР дадоха пресконференция днес, на която обявиха, че без реакцията им снощи е щяло да има жертви в София, а относно записите с насилие от страна на полицаите, от МВР казаха, че ще бъде извършена проверка и при установяване на виновни, ще понесат дисциплинарна отговорност.

„Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество в центъра, на която и да е столица. Ако не бяхме приложили реципрочни действия, щяха да пострадат много невинни граждани и журналисти„, каза началникът на столичната полиция Любомир Николов. Заместникът му Стефан Иванов акцентира на „безпрецедентната агресия“, която са проявили протестиращите и добави, че градът е щял да пламне. От СДВР съобщиха, че са били арестувани 33 души.

Очаквайте подробности

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Mike
Mike
29 декември 2023 10:08
Гост

TouchCric app is a highly recommended app for worldwide Cricketer lovers, that provide to you fast live cricket scores with commentary.

Mike
Mike
29 декември 2023 10:07
Гост

TouchCric is a highly recommended app for worldwide Cricketer lovers, that provide to you fast live cricket scores with commentary.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2023 20:15
Гост

И какво като е ходил на кино? Да спи в министерството ли. Жандармерията опукала някакви лумпени, това й е работата. Реват някои нацистчета от агитките.

гошко
гошко
17 ноември 2023 14:37
Гост

абе то ясно, че нямаме читави политици, но и снощната ситуация не беше нормална – ното от фенове, нито от органите на реда.

333
333
17 ноември 2023 13:37
Гост

Няма лошо! Един друг министър на МвР беше на конкурс за някаква мис като убиха полицаи в Люлин. Що е отишъл на кино по време на протеста, защото си мисля, че е знаел, какво, ще правят полицаите и е искал да си измие ръцете със заместника. А кой е предварително е дал нареждане за полицейско насилие с цел ескалират напрежението, незнам. Явно вчера, неслучайно някои хора, не бяха на работа в НС за вота на недоверие, а и днес, и рекитират другите участници в сглобката, която всъщност е клопката за БФС, пардон България. Абе пускайте Преслава и всички на дансинга… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 13:22
Гост

Вътрешният министър не може да ходи на кино. Но кмета може да ходи по жени, преди да се е развел и пиянски партита с Ай ти общността. И това не е двоен стандарт. Това е евроатлантическо и демократично

адвокат
адвокат
17 ноември 2023 11:27
Гост

И какъв е проблемът вътр. м-р да е на кино по това време на деня? Какво е трябвало да направи, да отиде на терен и да гаси камини, палени от ултраси? Негова работа ли е това?

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 11:56
Гост

Държавата не се управлява от 9 до 17 ч. в работни дни. Когато се случи нещо такова в твоя ресор, излизаш мигновено от киносалона и отиваш на работното си място, говориш с шефа на СДВР какво трябва да се направи и оставаш на разположение докато ситуацията се разреши окончателно, независимо от това дали можеш да направиш нещо.

адвокат
адвокат
17 ноември 2023 12:00
Гост

По пътя на тази логика, всички министри трябва да си спят в кабинетите и да не излизат от тях 🙂

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 12:08
Гост

„Когато се случи нещо такова в твоя ресор“, не стана ли ясно? Извънредните събития, изискващи управленско участие, не се съобразяват с работното време на министрите, затова са извънредни. Когато си минидтър на вътрешните работи, ти звънят и в 2 ч. през нощта, такъв ти е ресорът. Ако беше министър на туризма, разбирам.

адвокат
адвокат
17 ноември 2023 12:39
Гост

Схванах тезата от първия път. Пак не мисля, че е драма, че е бил на кино, щото на принципна основа да си стои в кабинета докато агитки чупят няма смисъл. Просто не е негова пряка (пря-ка) отговорност.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 13:30
Гост

Отговорността на един министър за упражняване на котрол върху нисшестоящите ръководители на ведомства си е съвсем пряка. Затова когато ти си решил да си доизгледаш филма, понеже СДВР и жандармерията ще се оправят, а те вземат, че се издънят, после ти искат оставката.

адвокат
адвокат
17 ноември 2023 13:43
Гост

Аха. Значи, ако беше на бюрото си, протестът щеше да е мирен или изпочупените колчета по-малко, разбирам.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 11:12
Гост

Класика. Наглите БФС си остават и се правят, че не е имало протести и кръв, а си подава оставката министър. Ами на следващото домакинство, защото и такова ще има следващат година? Пак ли ще се затварят стадиони. ГЕРБ се чуди как да извлече политически дивиденти, защото нито Терзиев забрани протеста, нито се скри, а беше на улицата, нито спортния министър не се справя, дори напротив – много достойна работа от страна на спортния ни министър през последните дни! ГЕРБ издишате с мутрата Кралев, дето ви беше спортен министър.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 11:11
Гост

Бойко що не иде да се гръмне някъде?

Nestorov
Nestorov
17 ноември 2023 11:10
Гост

Все по-малко ще минават басните на Борисов. Все по-малко хора ще са доволни от управлението му. Все по-малко хора ще ненавиждат наглеците Лечков и Костадинов. Колкоото и да не ви се иска, защото голямата кльопачка ще я загубите. А може и до съдебната система да опрете за да докажете, че не сте престъпници. Че не сте яли неправомерно много от тая кльопачка. Тия глупости, че кмета му пишел мейл, вместо да си вид града издишат за всеки, който е следил предаването на ДСпорт снощи! Обвиненията, че се провел протеста и бил разрешен са нелепи. По-добре ли е да не се… Покажи целия коментар »

Чилингиров
Чилингиров
17 ноември 2023 11:08
Гост

Пак Борисов и ГЕРБ се опитват да извлекат политически дивиденти. Същото щеше да стане и Фандъкова да беше кмет, мерзавецо от Банкя. Не се прави на интересен! И нещо повече – Терзиев беше на улицата снощи, за разлика от даскалицата, която нямаше да е там! Как може да си такъв лицемер и да говориш Терзиев, че ти е пратил мейл, като той беше на улицата И СИ ГЛЕДАШЕ ГРАДА!

Пашов
Пашов
17 ноември 2023 11:07
Гост

След като години наред хулиганите от агитките биват галени с перце защото носят нужните гласове на ГЕРБ и Борисов, сега се оказа, че Борисов имал мнение по темата. Той затова и гледаше да им угажда да си вандалстват, че ако тия се съберат става страшно. Те същите такива влизаха и в Парламента преди години през прозорците. Пак са били футболни фенове, не са били други. И реално тия гамени бутат власти. Борисов си подаде оставката не след мирния протест през 2020 година, а след кървищата по София години преди това. На следващия ден излезе с мегафон пред НС и каза,… Покажи целия коментар »

Демирев
Демирев
17 ноември 2023 11:04
Гост

Интересно е как фенове на Левски, ЦСКА, Ботев, Локо Пд. Черно море и Спартак Варна се обидиниха, но нямаше фенове, колкото и малко да са те на Локо София, Славия и най-вече Лудогорец. Явно тия три клуба ги устройва сегашното положение на родния футбол!

БГ ФЕН
БГ ФЕН
17 ноември 2023 12:30
Гост

Не правилно зададен въпрос. В БФС членуват над 500 футболни клуба. Защо другите 500 не пращат агитки. Като си тръгнал да ги изброяваш, защо не питаш родният клуб на Бербатов защо не там. Нали те го издигнаха на предишният конгрес. Отговора е ясен, на всички им беше ясно, че провокации ще има. Затова и службите бяха предупредили предварително! И тези на улицата снощи под 5000 човека не са истинската агитка на „Левски, ЦСКА, Ботев, Локо Пд. Черно море и Спартак Варна“ това са само най-добрите бойци, които не се притесняват да влезнат в боя. А публиката, която ходи на мач,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 12:56
Гост

И очевидно истинските футболни фенове симпатизират на ръководството на БФС, защото им харесва българският футбол в този му вид и искат все така да бъде още поне 18 години. Провокациите не делегитимират протеста.

Николов
Николов
17 ноември 2023 11:04
Гост

Да де ама протеста не беше с цел да си подаде оставката министъра на вътрешните работи, а Боби Михайло И ЦЯЛАТА МУ КЛИКА! Защото Борисов продължава да повтаря, че Михайлов трябва да се махне. Но народа иска и тия около него да се махнат. А не като миналия път да се махне само Михайлов, но да поеме нещата наглеца Лечков!

Велков
Велков
17 ноември 2023 11:03
Гост

Борисов – това не е достойна опозиция на кмета на София. Това е нападане и измисляне за какво да се заядеш. Смукане от пръстите. Защото човека каква вина има, че едни хора са почнали да чупят при обявен мирен протест? И не смятам, че в случая феновете са виновни.

Мишев
Мишев
17 ноември 2023 11:02
Гост

А да питаме Борисов какво според него трябваше да направи Терзиев? Да забрани протеста, които бе обявен за мирен и така да излезе, че подкрепя БФС и управлението им ли?

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 11:01
Гост

ГЕРБ оставиха държавата в разруха след 15 години управление, но сега Терзиев им е виновен – кмет на 3 дни? Сериозно ли е това ?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 ноември 2023 10:48
Гост

„а да търсим отговорност сега от кмет на три дни, който дори не е назначил екип“ Някой да каже на плазмодия и неграмотник ХИ, че книжовният изказ е задължителен за политици, заемащи високи държавнически постове и правилно е да се каже „3 дена“, а дали е оплескал и формата за 1 л. мн.ч с „търсиме“ е отделна тема. П.С. Въпрос: Съзнателно или не в статията е използван женски род на глагола „поел(а)“, а в други медии цитатът е по-различен и съгласуването е с думата „кмет“ сякаш няма въображаемо дописване на текста с цел внушаване на една конкретна личност, но така… Покажи целия коментар »

Тъга
Тъга
17 ноември 2023 10:42
Гост

Много смешно беше когато вчера изпратих имейл на Борислав Попов с искане на оставката му, наричайки цялото ръководство на БФС „нещастници“ и пожелавайки му „дано ви запалят и вас“, поради това, което причиниха да се случи на центъра на София, Борислав Попов взе та ми отговори, а този отговор гласеше – „май този път си намерихте майстора!!!“ … Колко е жалък този човек да заплашва всеки, който му иска оставката?

Аспарух
Аспарух
17 ноември 2023 10:36
Гост

Пеевски коментира, че това било предтекст. Истинският повод бил отказа на Каменов да манипулира изборите. Прикривали Генчо Христов, агент на ДС, оръжеен търговец, който спонсорира ПП-ДБ. Дъно и трагедия, опряхме Пеевски да изглежда по-приемлив от управляващите.

Тъга
Тъга
17 ноември 2023 10:43
Гост

Не не изглежда така. Все по-жалък ми се вижда санкционирания по глобалния акт „Магнитски“ за корупция и пране на пари Делян Славчев Пеевски – Депесарското Прасе (ДП)

фен на МП
фен на МП
17 ноември 2023 10:34
Гост

Буахахахаха, ПП–ДБ, не могат един протест да оправят искат съдебна реформа да правят, единственото, в което може би имат някакви успехи е ниското ниво пропаганда, но и там вземат да изтърват нещата, викачите им са толкова безтезисни, че опират за всичко до Путин е виновен, сигурно и Путин им е писал К проект, с цел нарочно да ги саботира!