Прокуратурата започва проверка за „черно тото“ и други престъпления, извършени от ръководството на Българския футболен съюз (БФС) и лично от президента на централата Борислав Михайлов.

Това става по разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, съобщиха от държавното обвинение. Искането на Сарафов е мотивирано с „множество публикации в медиите, съдържащи информация за допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, „черно тото“ и др.) от страна на ръководството на Българския футболен съюз, в т.ч. и от президента на федерацията Б. Михайлов“.

Проверката е възложена на Софийската градска прокуратура, която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с дейността на БФС в последните години, като за целта ще бъде изискана информация от Министерство на младежта и спорта, НАП и др. По-късно Михайлов беше на разпит и в антикорупционната комисия, след който каза само, че не чувства никаква вина, а следващата седмица ще съобщи и дали ще подаде оставка.

Проверката се случва, след като снощи се стигна до тежки сблъсъци между полицаи и футболни фенове в центъра на София, които протестираха с искане за оставка на Михайлов и ръководството на БФС. Протестът трябваше да бъде на трибуните на Националния стадион „Васил Левски“ по време на европейската квалификация срещу тима на Унгария, но по инициатива на БФС беше взето решение мачът да се играе при закрити врати.

Това мотивира още повече протестиращи да се включат в събитието пред стадиона, след като в последната седмица мачът първо беше преместен в Пловдив, след това се заговори за Кърджали, а накрая все пак се проведе в София.

След погромите в София всички управляващи призоваха ръководството на БФС да подаде оставки, което не се случва за пръв път, но от федерацията никога не са намирали основания да напуснат постовете си.

Преди 4 години тогавашният премиер Бойко Борисов отново поиска оставката на Михайлов, а това съвпадна тогава и с акция на МВР във футболния съюз заради сигнали за извършени престъпления, като отново се говореше за „черно тото“ и корупция. Борислав Михайлов реши тогава да се оттегли, но мотивира решението си със скандалите около мача на България срещу Англия на националния стадион и расистките скандирания. След като правителството на ГЕРБ загуби властта Михайлов изненадващо реши просто да оттегли оставката си и 9 месеца по-късно отново се завърна на президентския пост в БФС, макар че беше насрочен вече конгрес за избор на нов президент, а основен претендент беше Димитър Бербатов.

За връзки на Михайлов и БФС с „черно тото“ е имало много информации през годините, като за последно това се случи миналата година. Тогава сайтът „Bird“ писа за връзки на Михайлов със скандалния сингапурски бизнесмен Дан Тан, който се свързва с едни от най-крупните схеми за „черно тото“. Според публикуваната тогава информация Михайлов е празнувал Нова година през 2011 г. в Сингапур в компанията на Дан Тан и издирвания именно заради „черно тото“ българин Костадин Хаджииванов-Коце Маца. Само две седмици след празненството пък Михайлов подписал договор с фирма, контролирана от Дан Тан, организирала мача България – Естония, завършил 2:2 след 4 дузпи, който след това беше разследван и анулиран. Оказа се, че резултатът е бил нагласен, като са били заложени минимум 6.9 млн. долара при азиатски букмейкъри. Тогава ФИФА заключи, че федерациите на България и Естония не са замесени, а са били подведени от престъпна група.

Последва обаче разследване на Европол за уредени мачове в няколко държави, известно като “Операция Вето“. То установи над 380 нагласени мача в различни европейски шампионати и дори квалификации за световно първенство. Основен информатор в разследването стана сингапурецът Уилсън Радж Перумал, който изтърпя присъда в Унгария, а от затвора направи разкрития за сингапурската футболна мафия и посочи като главен организатор Дан Тан. Според Перумал той е организирал и мача България – Естония през фирмата “Фути Интернешънъл Медия”, регистрирана на името на подставени лица.

Перумал нарисува и схема на “Синдикат за уреждане на международни мачове”, в която присъстват България, Унгария, Словакия, Словения и Сингапур. В нея беше посочено, че българските съдружници ще получат процент от печалбите дори и да не са директно въвлечени. В схемата Перумал показа, че директна връзка е имало само между българските и сингапурските съдружници.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Павел
Павел
17 ноември 2023 14:18
Гост

ОСТАВКА ПИЯНИЦО ГНОЙНА!

Павел
Павел
17 ноември 2023 13:48
Гост

След като собственика на Михайлов – Бойко Тиквата не успя да го изгони с фейсбук пост, сега пусна вярното си куче Сарафов да търси черно тото, а такова има, просто влезте в сайта на BIRD.bg и се информирайте, доказателствата са там.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 13:19
Гост

Ще открият…. „Държавна собственост“ като при Руската църква. А в условията на евентуалност, нов апартамент в Лондон за Бобсъна като награда за вярна служба от Тиквуний и Шиши. Без противопоставяне от ПП и ДБ

Дичо
Дичо
17 ноември 2023 13:13
Гост

Оставка!

ИЗЛЪГА ЛИ МЕВЕРЕ ПРЕЗ 2012 г?
ИЗЛЪГА ЛИ МЕВЕРЕ ПРЕЗ 2012 г?
17 ноември 2023 12:20
Гост

Прокуратурата да провери и бандитската дейност на МВР по този случай-когато МВР се опита да прикрие катастрофа , та която присъства и спортист. МВР лъжеше,че въпросния спортист не е присъствал, а номерата на автомобила са свалени, и спортистът е изведен от местопроизшествието с милиционерски автомобил. Разгледайте и другите сайтове с инфо по случая от 2012-как мевере се държеше като лъжливото овчарче.

Категорично случаят от 2012 не е приключен, и е дори на много години от изтичане на давността! https://www.mediapool.bg/mvr-se-opita-da-pokrie-nikolai-mihailov-no-bfs-potvardi-za-uchastieto-mu-v-tezhka-katastrofa-news193185.html

Ето още за въпросния случай
Ето още за въпросния случай
17 ноември 2023 12:21
Гост

https://sportal.bg/news-2020062713175903210

Колко милиционера , замесени в това потулване са арестувани?

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 12:28
Гост
Анонимен
Анонимен
17 ноември 2023 12:07
Гост

Лакому дупе кръв се**. Да си беше тръгнал Михайлов с парите от черно тото и рушветите от Лудогорец и Домусчиев за покупка на съдии още преди години. Сега ще му излязат всички кирливи ризи. Стига да не си плати и да няма подкупни прокурори де.

Кръстев
Кръстев
17 ноември 2023 12:06
Гост

Тази проверка трябваше да се случи преди бая години. Но прокуратурата спа, защото нямаше политическото нареждане. Много позитиви ще си натрупат Денков и ПП/ДБ ако махнат Михайлов най-после. Защото явно Бориосв не можа, а и само проформа му поиска оставката. Той си я даде, но не се проведоха честни избори, а самият Михайлов се върна, след като наследника му Лечков наглееше, като президент на БФС. Не се искат така оставки и не се работи така. През прокуратурата трябваше още тогава да го работите това БФС. И не може УЕФА да каже, че това е държавна намеса ако са крадени народни… Покажи целия коментар »

Дробчев
Дробчев
17 ноември 2023 12:04
Гост

Лечков – сега разбра ли кой ти иска оставката? И не, не бяха 500 души, както мръсната ти уста изрече снощи. Бяха към 4000, а още 5000 слушаха на живо по Дарик и Дспорт. Браво Томе за предаването, което реализира снощи 5 часа.

Manolev
Manolev
17 ноември 2023 12:03
Гост

Наско го каза много добре днес – цялата държава е срещу теб, а ти да упорстваш.

Гинчев
Гинчев
17 ноември 2023 12:03
Гост

Това снощи беше позорно и срамно! И всичко това е само заради едни хора – управата на БФС. Полицайте, с които се оправдаваха си го казаха – ако мача беше на стадиона щяха да се иземат всички забранени вещества и оръжия.

Арнаудов
Арнаудов
17 ноември 2023 12:01
Гост

Да видим сега връзките на Михайлов колко са дълги. Че ако съдим по думите на Денков, Петков, Борисов, Терзиев, спортния министър – Михайлов и БФС нямат приятели сред политиците. А и в лицето на президентите на най-големите футболни клубове Левски и ЦСКА също няма приятели вече.

Мавродиева
Мавродиева
17 ноември 2023 12:00
Гост

Шокиращо е как УЕФА търпи подобно поведение. И как тя не е подал сигнала в съмнения за черно тото в българския футбол. При положение, че тя се бори с него и то много сериозно!

Арабаджиев
Арабаджиев
17 ноември 2023 12:00
Гост

Сега, като излиза тази новина по всички медии е добре ВЕДНАГА ДАНС и МВР или от когото там зависи, да включи специални разузнавателни средства. Защото бас ловя, че Лчеков, Костадинов, Михайлов и останалите паразити си разменят съобщения и си звънят нервни по телефоните, като се изпускат и казват важни неща относно черното тото, Дан Тан и онзи мач с Естония, на който му анулираха резултата от УЕФА в съмнения за черно тото!

Ченков
Ченков
17 ноември 2023 11:58
Гост

Добре е да извикат на разпит и Георги Градев, защото той каза, че може да докаже, че ръководството на БФС са престъпници и мястото им е в затвора.

Трохильо
Трохильо
17 ноември 2023 11:58
Гост

Проверката се случва, след като снощи се стигна до тежки сблъсъци между полицаи и футболни фенове в центъра на София……
Това изречение казва много. Защо проверка за финансови измами и черно тото с Дан Тан на вече 10 години се случва след вчерашните събития? Кралев, като министър на спорта, Гешев и другите карикатури от прокуратурата къде спаха до този момент? Истината е една. С години неглижирате трупаното напрежение срещу това ръководство на БФС и сигналите за престъпления.

Петров
Петров
17 ноември 2023 12:02
Гост

Ако не беше снощният конфликт, нямаше да си мръднат пръста.