Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отбеляза 65-годишнината от създаването си с конференцията посветена на 120-годишния юбилей на арбитражната дейност в системата на БТПП. На нея присъства и правосъдният министър Цецка Цачева, която изтъкна, че Арбитражният съд при БТПП има водеща роля в алтернативния способ за разрешаване на правни спорове и се ползва с най-голям авторитет сред бизнеса и в юридическите среди.

Цачева подчерта усилията, които ръководството на Арбитражния съд полага за формирането на квалифицирани кадри за бъдещата си дейност, като в продължение на повече от 12 години ежегодно провежда обучения на завършващи студенти юристи по въпросите на арбитражи, а от 4 години организира състезания по международен търговски арбитраж за студенти.

„Той успешно се адаптира към обществено-икономическите промени, настъпили след 1989 г., както и в контекста на подобряване и усъвършенстване на нормативната основа, правилата за арбитражния процес, така и по отношение на въвеждането на съвременните технологии – дигитализацията в администрирането на арбитражните дела“, каза Цачева.

На конференцията присъстваха още председателят на БТПП Цветан Симеонов, председателят на Арбитражния съд към БТПП Благовест Пунев, почетният му председател проф. д-р Силви Чернев и зам.-председателят Александър Кацарски. Сред гостите бяха председателят на Виенския арбитражен център, председателите на Арбитражните съдилища при търговските палати на Събрия, Украйна и Естония и зам.-председателят на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:57
Гост

­­Г­­­о­­р­­е­­щ­­и­­­ ­­м­о­м­и­­ч­­е­­­т­а­ ­­­в­­и­­ ­­о­­­ч­­а­к­в­­а­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?7670

Мунчо
Мунчо
19 април 2018 14:49
Гост

За разлика от държавното съдебно производство арбитражното се отличава с бързина – спорът се решава на една инстанция. А не като другите дела, които се проточват с години.

Гунчо
Гунчо
19 април 2018 16:28
Гост

Бързо, лесно, вкусно. Сготвят разни злополучни хорица с погасени по давност сметки за телефон за по 20-30 лв накрая да плащат хиляди без въобще да са призовани за заседанието и без възможност за обжалване.
Един частен съд, в който можеш да си наемеш арбитър, ако можеш да си го позволиш. Или даже да си направиш собствен арбитраж към фирмата за бързи кредити. Все тая – който носи делата и парата, той поръчва чалгата.

Anonimen
Anonimen
19 април 2018 14:47
Гост

Честит юбилей. Вчера съдът стана пълноправен партньор на Международната арбитражна камара в Париж.

Гунчо
Гунчо
19 април 2018 16:30
Гост

Там може би не знаят как всъщност функционират арбитражите в България. Че се използват като бухалка на мафията срещу дребни длъжници с погасени по давност дългове които даже не ги призовават за заседанието..

Анонимен
Анонимен
19 април 2018 14:41
Гост

Тя пък Цачева да не е правила анкета, та знае кой съд е с най-голям авторитет сред юристите и бизнеса.

Пепи
Пепи
19 април 2018 14:43
Гост

Това е единственият съд, който предлага бърза и ефективна процедура за разглеждане и решаване на граждански и търговски спорове.

юрист
юрист
19 април 2018 16:35
Гост

О, да. Ако например имаме някой с неплатена сметка за телефон от 2009г. (пък и да е платена, кой ли ще го пита) единствено чрез арбитраж можем да я съберем, ако искаме цивилизовано – не с чукове и тръби, вече сме европейци – вадим тапията и отиваме на ЧСИ. Бързо и ефективно. Съгласен съм.