„Помисли си добре. От делото се интересува човек от високите етажи. Колелото се върти.“

С тези думи прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Благоевград опитала преди 9 години да склони своя колежка, която тогава била младши прокурор, да прекрати дело срещу известната в региона врачка Николинка Василева, позната като Гюлшен Ходжа. По това обвинение, както „Лекс“ съобщи, Специализираният наказателен съд (СНС) осъди Бачева условно на 6 месеца затвор с тригодишен изпитателен срок.

От мотивите към присъдата на съдия Виктор Чаушев става ясно, че Бачева е била особено настоятелна в опитите си да спаси врачката от поредно дело. Тя е била подсъдима няколко пъти за измами, като преди 7 години влезе и в затвора, след като преди това вече имаше условна присъда. Ефективната присъда на врачката беше за това, че е измамила двама души с близо 12 000 лева. Един от тях ѝ дал 7000 лева, след като се свързал с нея, за да открие затрупания му от свлачище багер. Тя започнала да иска пари на части и го предупредила, че има и черна магия. Мъжът изпращал записи, но накрая разбрал, че е измамен и си поискал парите. Той се обадил в полицията, след като врачката го заплашила, че ако потърси властите, тя ще каже, че той ѝ е платил, защото е спала с него.

Заради връзки с врачката преди 5 години беше наказан и прокурорът от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов. Прокурорската колегия го понижи в длъжност за шест месеца, след като стана ясно, че е консултирал измамницата. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров дори беше поискал уволнението на Мерджанов за сериозно уронване на престижа на съдебната власт, след като проверка показа, че е давал правни консултации на врачката и на мъжа ѝ, като дори изготвил лично молба от нейно име за прекъсване на изпълнението на наказанието ѝ. Освен това поискал от окръжния прокурор на Сливен молбата на жената да бъде уважена, но той категорично отказал.

Случаят с Бачева е от началото на 2013 г., когато тя била командирована в Софийската районна прокуратура. Преди това тя прекратила дело срещу врачката, но постановлението ѝ било отменено от съда. Делата на Бачева пък били прехвърлени на младша прокурорка, която трябвало да реши и съдбата на досъдебното производство срещу Гюлшен Ходжа.

Бачева се обадила на колежката си и ѝ обяснила, че също като нея трябва да прекрати делото, тъй като нямало доказателства за престъпление, а се касаело за гражданскоправни отношения и неправилно съдът е отменил постановлението за прекратяване. Прокурорката ѝ казала, че още не се е запознала с материалите, но след като го направила, преценила, че има доказателства срещу врачката и делото трябва да бъде внесено в съда.

Тъй като Бачева упорствала, младата ѝ колежка потърсила друга обвинителка от районната прокуратура, която била и неин наставник, за да ѝ сподели за ситуацията. Тя ѝ признала, че Бачева търсила и нея, за да получи информация за хода на делото и докато говорили, командированата в София прокурорка отново се обадила на колежката си, която поела делото. Тогава тя ѝ съобщила, че е решила разследването да продължи и делото да бъде внесено в съда.

Тогава вече Бачева ѝ отправила заплахите, че и за нея е по-добре да го прекрати, защото от делото се интересувал човек от високите етажи. След това Бачева приключила разговора и казала: „Помисли си добре. От делото се интересува човек от високите етажи. Колелото се върти“. Прокурорката обаче внесла делото и врачката била осъдена по него.

За да признае Бачева за виновна по това обвинение, съдът се е доверил на показанията на свидетелите, сред които е бил и районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. Той разказал за срещите си с колеги, с които е обсъждал поведението на прокурор Бачева, както и за инициираните от него дисциплинарни производства. Ковачки потвърдил пред съда, че не одобрява Бачева, защото била „прекалено напориста“, но и я похвалил за старанието и бързината, с които работела. Съдът не приел за достоверни обаче показанията му, че Бачева поддържала контакти с хора от „контингента“. В своя защита пък подсъдимата прокурорка казала, че нищо такова не се било случвало, а показанията на колегите ѝ били инспирирани от Ковачки, за да бъде дискредитирана и отстранена поради лична или професионалната нетърпимост между двамата.

За да наложи на Бачева условно наказание от 6 месеца затвор, което е дори под минимума, тъй като НК предвижда от 1 до 6 години затвор за това престъпление срещу правосъдието, спецсъдът е дал превес на множеството смекчаващи отговорността ѝ обстоятелства – изтеклия период от над 9 години от извършване на деянието, продължителността на делото от близо 5 години, чистото съдебно минало и изрядното процесуално поведение на Бачева. Като отегчаващо отговорността ѝ обстоятелство е оценена единствено заеманата от нея длъжност.

Спецсъдът оправда прокурорката по останалите обвинения срещу нея. Едното е за това, че след прекратяването на командироването ѝ през 2013 г., тя се върнала в Благоевград и се сприятелила с мъж, който бил безработен и опитала да му намери работа като охранител. За целта обаче се свързала с действащ охранител от местна фирма, поканила го на среща в кабинета ѝ, където му казала, че нейният приятел иска да започне работа в неговата фирма и тя иска съдействие. При това обаче, според обвинението, Бачева казала на охранителя, „че като прокурор може да му помага в работата на охранител, а може и да му навреди, като му напомнила, че има случаи да се срещат в съдебните зали“. В крайна сметка приятелят ѝ започнал работа във фирмата, но пред съда разпитаните свидетели не потвърдили тезата на прокуратурата, а материалите от специални разузнавателни средства не са били приети, тъй като не става дума за тежко престъпление, а за използване на служебно положение с цел облага (чл. 283 от НК), което се наказва с до 3 години затвор.

Бачева беше обвинена и за случай с катастрофа, при която жена е била ударена на пешеходна пътека от служебна кола на охранителна фирма. По това време Бачева била дежурен прокурор. Тя била уведомена за произшествието от разследващ полицай. Жената нямала тежки травми и Бачева казала на разследващия, че няма нужда да образува досъдебно производство, а да предаде на полицаите да глобят шофьора по ЗДвП. Близките на пострадалата я откарали в „Пирогов“, където ново изследване установило счупен прешлен и се наложила операция. След това жената подала жалба в полицията и започнало разследване, което приключило с освобождаване от наказателна отговорност и глоба от 1000 лева за шофьора.

Обвинението твърди, че Бачева била информирана за инцидента от свой близък, който бил приятел на шофьора и затова настоявала да не бъде образувано досъдебно производство, като в един момент поискала и от своя колежка да прекрати делото. В хода на процеса обаче не се доказала никаква връзка между Бачева и шофьора на колата.

В мотивите си съдът пише, че „не всяка проява на интерес (запитване) към хода и предстоящите процесуални действия по досъдебно производство, по което решенията се вземат от длъжностно лице от прокурорските органи представлявава „склоняване“ на това длъжностно лице към нарушение на неговите служебни задължения“, а само такава проява, която съдържа недвусмислено искане.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:44
Гост

­­­Г­о­­­р­е­щ­и­­­ ­м­­­о­м­и­­­ч­­­е­­т­­а­­­ ­­в­­и­­ ­о­­ч­­­а­к­­в­­а­­­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?73911

Абсолютно случаен
Абсолютно случаен
02 август 2022 11:09
Гост

Съдебното производство е от 2021г. така ,че спеца бързо си е свършил работата, а къде е било делото преди това се сетете сами.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2022 23:01
Гост

ЯНЕВА, ЧЕНАЛОВА И МОНДЕШКИ:
ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ВРАЧКИ И С ПИПАНЕ НА МУСКУЛА МУ
#Яневагейт С3,Е1 Начало на новия сезон
Екип На Биволъ 2 октомври 2016

https://bivol.bg/badapples-talking-s3-1.html

Адв.
Адв.
29 юли 2022 20:15
Гост

Такава подобна случка имаше в Апелативната прокуратура на Бургас, Светата тройка прокурори там (както бяха известни), стари кучеетаа – Емил Христов, Жанет Красимирова и Йордан Диамандиев, яко въртяха незаконен бизнес с имоти, с разни лихвари, престъпници, ОПГ си бяха. Ама имаха и сериозен гръб във ВСС . Останаха чисти като сълзи всички. Колко семейства разрушиха в Бургас, колко невинни пратиха в арестите и колко хора се самоубиха заради тях. Красимирова и Диамандиев вече са покойници, но Христов си е жив, пенсионер вече. Нищо хубаво не му пожелавам!

Познат
Познат
29 юли 2022 19:15
Гост

Тази Бачева има един разгааащен син, думи нямам!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 юли 2022 19:39
Гост

То се видя от случая в Перник, как си отглеждат децата

Георги Георгиев
Георги Георгиев
29 юли 2022 16:05
Гост

Не те ли е срам, бе Райне! На стари години да ставаш за резил! Че и магистрат. Би трябвало да си символ на законност, ред и справедливост! Фалш отвсякъде!!!! Съд за нея!

Минчев
Минчев
29 юли 2022 15:58
Гост

Райна Бачева стана прокурор само за да прави мръсотии и да гази закона. Изобщо не е човек на правото и справедливостта.

Щерев
Щерев
29 юли 2022 14:24
Гост

Гешев да види какви хора работят за него.

Турист
Турист
29 юли 2022 14:26
Гост

На него не му е до това. Той си има други приоритети.

Рамбо
Рамбо
29 юли 2022 14:22
Гост

Тази е врачка, колкото аз съм балерина.

Кики
Кики
29 юли 2022 14:23
Гост

Не си поплюва със сумите обаче.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2022 15:42
Гост

Не е така-на близък му беше предрекла, че или ще се ожени или няма да се ожени. Той се ожени след една година и й се обади да й благодари за вярното пророчество.

Яко
Яко
29 юли 2022 19:04
Гост

:))))

Сотир
Сотир
29 юли 2022 14:18
Гост

Поредните, които изпълняват поръчки на някого от високите етажи.

Запознат
Запознат
29 юли 2022 13:50
Гост

В СГС имаше случай преди години…съдийка ходеше при ходжа да поръчва черни магии срещу колеги.

Чочо
Чочо
29 юли 2022 14:19
Гост

То всичко се връща.

Юрисконсулт
Юрисконсулт
29 юли 2022 15:55
Гост

Злобата и завистта е покварили някои колеги. Жалко! Много жалко!

Колегааа…
Колегааа…
29 юли 2022 16:02
Гост

Има един закон в природата и живота – Който прави лошо, му се връща двойно по-лошо.

Георги Ат.
Георги Ат.
29 юли 2022 13:20
Гост

Явно не са успели да докажат даденото от врачката на прокурорката …

Анонимен
Анонимен
29 юли 2022 12:28
Гост

На прокуратурата и на МВР им е направена черна магия.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 юли 2022 12:01
Гост

То Пеевски и Догсн също са врачки- който какъвто пост в съдебната система е поискал, такъв е станал. Специализират в пророкуване на професионалното развитие на магистратите

Гражданин
Гражданин
29 юли 2022 11:59
Гост

Абе много специализиран тоя Специализиран съд, едно обикновенно дело на една инстанция повече от 5 години и нещо, като присъда два пъти под минимума точно поради продължителността на процеса.

Тв мания
Тв мания
29 юли 2022 11:15
Гост

Тази история е като сюжет от евтин криминален сериал

Ваньо
Ваньо
29 юли 2022 11:13
Гост

Селска история

Георгиев
Георгиев
29 юли 2022 11:14
Гост

За съжаление в районните прокуратури в страната нерядко се действа тока.

Адвокат
Адвокат
29 юли 2022 11:14
Гост

Бачева си е пренесла този манталитет в СРП

Даниел
Даниел
29 юли 2022 11:12
Гост

И прокурор от ВАП, и прокурор от РП! Браво на врачката, сигурно им е предсказала светло бъдеще

Flora
Flora
29 юли 2022 11:11
Гост

Ужас

Кумчо Вълчо
Кумчо Вълчо
29 юли 2022 11:10
Гост

Врачката да не е развалила черна магия на прокурор Бачева, че с такова старание се е опитала да я спаси

Лилияна
Лилияна
29 юли 2022 11:09
Гост

Още един показателен случай за срастване на прокуратурата с престъпността

Ощепан
Ощепан
29 юли 2022 11:08
Гост

Бачева много си е повярвала

Милка Мичева
Милка Мичева
29 юли 2022 11:08
Гост

Оооо, от РП Благоевград… ясно!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 юли 2022 11:02
Гост

Сигурно и е обяснявала, че прокурорите действат в обвързана компетентност и няма как да се получи обвинението.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2022 15:45
Гост

Това беше добра препратка към тъпотията на една случайно попаднала на шефско място жена.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 юли 2022 15:57
Гост

Когато има нередности, бухалът винаги е на линия.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2022 16:24
Гост

Ок-ама и работи чат-пат, че да оправдаваш голямата заплата!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 юли 2022 19:44
Гост

Бухалът благодари за загрижеността, той работи, но в свободното си време се чете статии на правна тематика в сайта и е ангажиран да ръси мъдростта си, ограмотявайки юридическото съсловие.