Фондация „Юстиция“ изпълни проект „Модернизация на съдебната система посредством система за управление на качеството с вграден механизъм за гражданско участие, отчетност, мониторинг и контрол” по Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Партньор по проекта е Сдружение „Професионално обединение на държавните служители“.

Фокусът на проекта е насочен към управление на качеството в съдебната система, включително отчетността от дейността ѝ, както и комуникацията с обществеността.

По проекта са разработени:

  • модел/практика за управление на качеството в българската съдебна система с вграден модел-механизъм за граждански мониторинг и включване на заинтересованите страни в процесите на подобрение.
  • образци на годишен отчет в различните органи на съдебната власт и нивата в тях, както и примерни индикатори за проследяемост с натрупване на информацията от годишните отчети за дейността на органите на съдебна власт.
  • интегрирано пособие за цялостно управление на качеството в съдилищата с прилагане на инструмента за организационно съвършенство CAF JUSTICE BG 2018

Разработеното пособие за цялостно управление на качеството в съдилищата представлява адаптирана към съдилищата версия на инструмента CAF 2013.

Аргументите за избор на този инструмент са свързани с проучените добри европейски и световни практики, които сочат успеха на прилагане на холистични модели за съдебно съвършенство, създадени в традицията и с подхода на цялостно управление на качеството, включително и с предлагания от CAF подход.

Общата рамка за оценка (CAF) е инструмент за цялостно управление на качеството, разработен от публичния сектор за публичния сектор, вдъхновен от Модела за съвършенство  на Европейската фондация за управление на качеството (European Foundation for Quality Management, EFQM). CAF се основава на предпоставката, че отличните резултати, свързани с дейностите за организациите, гражданите/потребителите и обществото се постигат чрез лидерско управление на съответните стратегии и планиране, чрез хора, партньорства, ресурси и процеси. Моделът е фокусиран върху различни аспекти от организационния процес.

CAF се стреми да катализира цялостно подобряване на организацията и има пет основни цели:

  1. Да въведе публичните администрации в културата на съвършенство и принципите на Цялостно управление на качеството;
  2. Да насочи постепенно публичните администрации към прилагането на завършен „планирай-направи-провери-действай“ цикъл;
  3. Да улесни самооценката на публичната организация, с цел поствяне на точна диагноза и определяне на стъпки за подобрение;
  4. Да действа като връзка между различните модели, използвани при управление на качеството, в публичния и частния сектор;
  5. Да улесни обучението чрез обмен на добри практики между организациите от публичния сектор.

Организациите, които започват да прилагат CAF имат амбицията да се усъвършенстват и се стремят към въвеждането на култура на усъвършенстване в областта на публичните услуги. Ефективното прилагане на CAF модела трябва във времето да доведе до по-нататъшното развитие на този вид култура и мислене в рамките на организацията.

В подкрепа на избора на CAF е и проведеното проучване на българските практики на управление на качеството. При тях се установи, че българските съдилища прилагат, в една или друга степен успешно, елементи от характерните за подхода практики, без, обаче, да е налице задължителният за него цялостен, холистичен, системен подход към подобрение чрез цялостно управление на качеството. Лишени от системен контекст, от обща рамка за оценка и управление на подобрението, те са далеч от необходимата за позитивна промяна на съдебната система ефективност и ефикасност.

Поставената чрез приетите на държавно ниво стратегически документи държавна задача за повишаване качеството на българското правосъдие и правораздаване се осъществява при ограничени ресурси. Критично намалява общественото доверие и подкрепа. В условията на остър недостиг на време, финансови и човешки ресурси, управленски и експертни решения за споделяне и трансфер на капацитет са все по-уместни и обосновани. Такова решение е и предложението да се създаде национален инструмент за съдебно съвършенство чрез адаптиране на стандартната актуална версия на инструмента за организационно съвършенство в публичния сектор CAF 2013.

Смелата цел, която фондацията си постави с проекта, беше да създаде инструмент, приложим към съдилищата, който да бъде припознат от съответните институции като национален инструмент за управление на качеството в съдебната система.

Предлагаме на Вашето внимание Интегрираното пособие за цялостно управление на качеството в съдилищата с прилагане на инструмента за организационно съвършенство CAF JUSTICE BG 2018.

Можете да изтеглите пособието тук.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
11 декември 2018 11:10
Регистриран

Посочете ТУК едно съдебно съвършенство,в което осъденста страна да е доволна.Ако намерите,ще черпя.Стига глупости .И все за пари.Кой ли глупак ви ги дава.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 ноември 2018 20:50
Регистриран

Защо не ме публикувате.Страхувате ли се от различното мнение.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 ноември 2018 20:31
Регистриран

Бога ми,не сте ли разбрали до сега каква е реализацията на насилствените методи на съда,на СИ и ЧСИ,на прокуратурата,на неуважителните съдии,на наглата реклама,на поръчковата журналистика,на наказанията в училище , по затворите и в полицията.На грозните слова дори в НС,които са вербална атака върху съзнанието на всеки.Да укротим топката и се замислим.Сякаш върху насилие са основани всички т.н.власти у нас.А народът ни не го желае повече.Той иска промяна в системата: не на насилието.И лична отговорност за всеки без разлика на пост и имуществен ценз.Нека да го направим като започнем от споразумяването преди съда.Защото можем.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 ноември 2018 20:19
Регистриран

Няма съдебно съвършенство и не може да се постигне никога.Всяко решение и придъда са основани върху отричане на едната от двете тези и чрез насилие се налага.С годините сме създали плеяда противници на правораздаването в този му вид.Бъдещето е в медиацията.Тя е процедурата на 21 век и е въведена преди всеки съдебен спор в Италия.Време е да я въведем и в РБ.А парите за посочената програма за уж някакво обучение по съвършеност в насилните за хората методи,да се използват за разясняване на този полезен метод за разбирателство.Господа,моят опонент не ми е враг.Той има само различна гледна точка,за да видя нещата… Покажи целия коментар »

Анчо
Анчо
23 ноември 2018 16:34
Гост

Много ми допада факта, че този нов модел ще действа като връзка между различните модели, използвани при управление на качеството, в публичния и частния сектор, защото комъникацията в случая е особено важна.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2018 16:31
Гост

Ако въобще има съдебни съвършенство, то ние сме на светлинни години от него.

Анонимен
Анонимен
23 ноември 2018 16:09
Гост

Интервсно звучи. Ще видим обаче каква ще бъде реализацията.