Главният прокурор Иван Гешев изпрати в парламента информация за преписките и делата за полицейско насилие по време на миналогодишните протести. Това обявиха днес от прокуратурата, без да поясняват колко дела са образувани, на какъв етап са и колко са обвиняемите полицаи.

Информацията беше публикувана след това на сайта на парламента (виж тук) и от нея е видно, че са били образувани 15 преписки, но само по 3 са започнали разследвания, тъй като за останалите случаи не са били събрани данни за полицейско насилие.

„По останалите 3 броя преписки са образувани 3 броя досъдебни производства. Разследването по всяко едно от тях продължава в законоустановените срокове. По едно от тези досъдебни производства в качеството на обвиняеми са привлечени 4 броя лица – полицейски служители към момента на извършване на деянията. По посочените преписки и досъдебни производства не е установено забавяне… Установяването и издирването на извършилите престъпления лица е от компетентността на органите на Министерство на вътрешните работи“, се казва в информацията, изпратена от прокуратурата.

От нея не става ясно дали и по другите две досъдебни производства са разкрити извършителите и дали са обвинени. От прокуратурата обаче подчертават, че „установяването и издирването на извършилите престъпления лица е от компетентността на органите на Министерство на вътрешните работи„. Иначе, за цялата 2020 г. прокуратурата е наблюдавала 255 преписки за полицейско насилие, от които новообразувани са били 210, а решените са 221. По тях са образувани 98 дела, от които 47 са решени и в съда са били внесени три обвинителна акта срещу седем полицаи. От прокуратурата посочват, че миналата година има един окончателно осъден за полицейско насилие.

„Работата по тази категория преписки и дела продължава да е акцент в дейността на прокуратурата, независимо от незначителния им дял, спрямо общия брой наблюдавани преписки и дела“, се казва в информацията.

До момента беше известно само, че на специален надзор в прокуратурата е взето разследването срещу четиримата униформени, които са обвинени за нанесени телесни повреди на протестиращи. За него държавното обвинение съобщи миналата седмица, след като от временната парламентарна комисия за полицейско насилие разпространиха шокиращи кадри от камери на НСО пред Министерския съвет (МС).

Народното събрание беше поискало и имената на наблюдаващите делата за полицейско насилие прокурори.

Но от държавното обвинение уточняват, че имената са извън кръга от информация, въз основа на която се осъществява ефективното взаимодействие между прокуратурата и законодателната власт. Това е така, се казва в писмото на Гешев до НС,  защото това взаимодействие е междуинституционално и не може да се основава върху информация за работата на конкретни магистрати по конкретни преписки и досъдебни производства. „Обвързването на резултатите от дейността на прокуратурата с работата на конкретни прокурори би довело и до оценка на тяхната работа от външен за съдебната система орган, което несъмнено би представлявало нарушение на принципа за разделението на властите. Освен това, обявяването на имената на наблюдаващите прокурори би създало предпоставки за неправомерно въздействие и би засегнало правото им да вземат решенията си единствено на основата на закона и вътрешното си убеждение„, пише още Иван Гешев.

Във вторник на извънредно заседание на парламента депутатите поискаха от главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата срещу полицейското насилие от протестите и причините за забавените разследвания. Тогава беше изслушан и вътрешният министър Бойко Рашков, който каза, че прокурор Вероника Трифонова е прекратила преписката за полицейското насилие под колоните на МС. След това той допусна, че заради тези си действия Трифонова е избрана за европейски делегиран прокурор, а тя отговори, че е образувала досъдебно производство за побоя над протестиращия Евгени Марчев, а за други двама е отказала, след като не са дали обяснения и не са събрани други доказателства.

Вчера главният прокурор Иван Гешев беше изслушан и в правната комисия на парламента, където каза, че е възмутен от кадрите, които е видял миналата седмица, но България е правова държава, в която важи презумпцията за невиновност. Той отказа да дава информация за конкретни дела, като посочи, че прокуратурата и не събира конкретни данни за полицейско насилие.

Според него депутатите нямат право да изискват и доклади от него по конкретни дела, но независимо от това, прокуратурата е изискала информация от цялата страна, за да изпълни волята на парламента.

Междувременно председателят на временната комисия за полицейското насилие на протестите Николай Хаджигенов (ИБГНИ) съобщи, че е сезирал европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и други европейски институции за прекратената преписка от Вероника Трифонова. В специална позиция Хаджигенов казва, че тя е прекратила преписка по случая с „доказаното полицейско насилие“ на 10 юли 2020 година. „Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието“, се казва още в позицията на депутата. Във вторник той пък призна, че е представлявал пострадалите в този случай и лично ги е посъветвал да не дават обяснения, а след това не е и обжалвал отказа за образуване на досъдебно производство.

„Прецених, че няма да окажем съдействие на никой и някой ден, като има възможност – ще се изправим пред истинското правосъдие. Надявам се този ден да дойде скоро“, каза тогава Хаджигенов.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
въпрос
въпрос
22 август 2021 14:43
Гост

В кое поделение Гешев отслужи наборната си войска повинност, като наборен войник?

Анонимен
Анонимен
23 август 2021 9:09
Гост

Питай и за мултиохладителя дали охлажда добре.

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 20:21
Гост

Кьовеши не пристана на глупостите на Хаджигенов. Позор, оставка и затвор и за нея!

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 20:18
Гост

Върви си работата съвсем скоро към Белия автобус!

Анониме123н
Анониме123н
21 август 2021 15:07
Гост

Хаджигейчо, пишман адвокат и законотворец, преценил, че няма да оказват съдействие.
Да кажем, че ако няма подбудителство към лъжесвидетелстване, си е направо за дисциплининарка в адвокатурата.
Крайно време е адвокат като стане депутат да му се спира адвокатската дейност. Този прави за посмешище адвокатурата и народните представители. Пълен позор за юристите в България.
Жалко за юристите с такива видни прависти като Гешев и Хаджигенов, задаващи правното ниво в държавата. Непоназод по простотия е и Ива Митева, образа на бай Тошо в пола – празна глава, от овчар/секретар ръководител в държавата.

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 4:35
Гост

В момента гледам дело за полицейско насилие и побой и е доста страшно, затварят те в стая и те почват – да те млатят- с каквито предмети има в стаята, включително и столове, ужас.

Човека после на лекар и с дни лежи, това се счита за нещо нормално в България.
Попаднах на мъжка следователка., дето се вика – останаха жени в България.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 август 2021 10:45
Гост

Пишете пълни глупости и не сте наказателен съдия. Кога ще си признаете, че сте поредният политически платен трол, а…Запомнете- юристите не сме прости хора- за разлика от някои политици- и умеем да правим анализ на писмената реч. Та – именно от този анализ става ясно, че не сте юрист, камо ли- съдия от наказателен състав. Можете да лъжете във всеки друг форум, но този форум е специализиран за юристи и тук номерата ви не минават.

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 1:14
Гост

Прекратената преписка била форма на съучастие…. Абе, вие чувате ли се какво говорите? Обърнахте принципите на наказателното право на обратно. Докога такива измекяри ще се изхождат по въпроса? Омръзна ми разни нефелни журналистчета да се произнасят! Стига вече глупости и да се занимаем със сериозни неща. Няма начин такива недоучени, неграмотни, не влизали никога в зала хора да обясняват проблемите на съдебната система. Смеят ви се! Жалко става! Докато с проблема не се занимаят професионалисти все тска ще е. Не може да очакваш министър на правосъдието, който няма никаква преддстава от “живото “ правосъдие да ти решава проблеми. Той просто… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 4:29
Гост

Вие сигурно сте прочели един път закона и се пишете юрист, не Ви отива сигурно сега сте завършили.

Професионалист, нямате и представа, какво е професионалист.

Както и да е – лесна плячка сте.

Минавам
Минавам
20 август 2021 20:07
Гост

Хаджигенчов няма как да разбере дали и кога се е изправил пред истинско правосъдие, защото изобщо не разбира от правосъдие. Например, ако разбираше, щеше да знае /пише го в НПК, но нарочно го оставям сам да намери члена/, че отказа за образуване на досъдебно производство може да се обжалва пред горестояща прокуратура. Така е по закон, защото законодателя така е решил. Тоест, като не е доволен от отказа, Генчо може да го обжалва. Като не го е обжалвал, значи е съгласен с него. Няма как Кьовеши да свърши това вместо него. Който не е чел закона, се излага като този… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 21:46
Гост

Както казваше един мой преподавател в университета – не е добре, ако не можеш да намериш члена!

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 4:30
Гост

А в кой Университет, Нов български, УНСС, Бургаски, Търновски, Свищовски, Пловдивски, Благоевградски.

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 11:16
Гост

Великотърновския университет, колега. Но не се притеснявай, защото същият този преподавател е такъв и в Софийския университет. А и за разлика от другите цитирани университети, ЮФ на ВТУ е на доста високо ниво.

Богдан Велински
Богдан Велински
21 август 2021 0:18
Гост

Ти като минаваш, научи се да поставяш пълен член там, където му е мястото. Вярно е, че граматиката не е всяка глава, но щом си позволяваш да се изявяваш, при това писмено, опитай се да проявиш грамотност. Не е трудно. Въпрос на образование. Ако се сещаш какво е това.

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 7:23
Гост

Последното Ви изречение трябва да завършва с въпросителен препинателен знак. Пише се така: ,,?”

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 1:20
Гост

Нормално. Генчо нито е чел закона , нито го интересуват децата. Нормално.поредният смешник. Палячо.

Росичен
Росичен
20 август 2021 17:49
Гост
Чавдар
Чавдар
20 август 2021 17:49
Гост

Стига, бе! Една година не ги ли събраха тези доказателства.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 17:50
Гост

Чакай, има време….

Тити
Тити
20 август 2021 17:45
Гост

Прекратената преписка наистина е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието.

Мики
Мики
20 август 2021 17:47
Гост

И за това бе избрана за европейски делегиран прокурор.

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 1:25
Гост

Уникална глупост. Нова форма на съучастие и ОПГ. Как ви ги ражда главата такива глупости? От кой университет ги научихте тия неща? СРАМОТА!

Анониме123н
Анониме123н
21 август 2021 15:11
Гост

Съучастие след като деянието е довършено?
Хаджигенов „оди си“ в правната комисия. Не се излагай и тук.

Пуче
Пуче
20 август 2021 17:42
Гост

Надеждите са ни кьовеши да му скръцне

Spirudon
Spirudon
20 август 2021 17:53
Гост

Такова ни е дереджето. Все от вън да ни „оправят“.

Манов
Манов
20 август 2021 17:42
Гост

В другите страни не знаят кой точно им е главен прокурор. Тук обаче този е толкова зле, че народа се надигна против него, против него…

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 1:27
Гост

Божков. Васил Божков. Забрави да се подписеш.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 17:41
Гост

Похвално! Сега остава и да се яви в НС.

Чакардъков
Чакардъков
20 август 2021 17:41
Гост

Отвратен съм от този прокурор

Дюлева
Дюлева
20 август 2021 17:39
Гост

Уви няма как да ни приемат на сериозно, като се има предвид какви прокурори и практики има у нас

Агов
Агов
20 август 2021 17:38
Гост

Да, Лаура трябваше да бъде информирана. За да знае каква мафиотска и в същото време ченгесарска република сме

Fabskov
Fabskov
20 август 2021 17:38
Гост

Жалка картинка е родния главен прокурор

Bobi M
Bobi M
20 август 2021 17:37
Гост

Хаджигенов в случая е прав. Добре, че е информирал Кьовеши

Benaglevska
Benaglevska
20 август 2021 17:36
Гост

Отказа му да се яви пред избраните от народа партии е неуважение и отказ да се съобрази с хората, за които иначе говори, че уважава и защитава

Моника М
Моника М
20 август 2021 17:36
Гост

Затова ли се крие и не иска да ходи в парламента? Да не го питат защо полицай насилник е бил назначен от него за охрана, с което го е повишил реално?

Нешев
Нешев
20 август 2021 17:35
Гост

Но какви дела. Той ги кри