Главният прокурор Иван Гешев ще атакува в Конституционния съд текста от правилника за работа на Народното събрание, по силата на който на три месеца трябва да се явява пред парламентарната правна комисия. Това обяви самият той преди заседанието на комисията днес, на което се яви по покана на председателя Андрей Михайлов.

Става дума за чл. 24, който гласи: „Най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи. Обсъждане във връзка с прилагането на закона и дейността на поверените им институции се провежда и по инициатива на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители“.

Гешев обяви, ще утре или в понеделник ще сезира Конституционния съд, защото въпросната разпоредба, според него, противоречи на основния закон. Това е така, по думите му, защото има трайна практика на КС, че магистратите, президентът и конституционните съдии не могат да бъдат викани от парламентарните комисии, тъй като там се провежда парламентарен контрол.

Това променя баланса в държавата и в частност принципа на разделение на властите. В българското Народно събрание може да бъде поканен българският главен прокурор от българското Народно събрание. Постоянните комисии установяват парламентарен контрол“, каза още Гешев.

Председателят на парламента и член на правната комисия Ива Митева обаче опонира на главния прокурор, че разпоредбата е от 2017 г. и е „изцяло по предложение“ на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, в отговор на критиките на европейските институции за липса на прозрачност и отчетност на прокуратурата.

„Предлагам да се обсъди възможността за възлагане на такива правомощия на постоянна парламентарна комисия, например правната“, цитира Митева предложението на тогавашния главен прокурор, което е било възприето. Тя подчерта, че разпоредбата на правилника е различна от чл. 84 от Конституцията, по който депутатите изслушват и приемат доклади от главния прокурор. В нейна подкрепа се изказа и Атанас Славов от „Демократична България“, който каза, че не вижда противоконституционност на текста от правилника, защото комисията обсъжда въпроси с главния прокурор, а не го изслушва, „тоест, не сме в хипотезата на парламентарен контрол“.

Възмутен съм от записите, видях ги миналата седмица

По отношение на темата за полицейското насилие по време на протестите миналата година, Гешев заяви, че за всички български граждани важи презумпцията за невиновност, а за шокиращите записи пред колоните на Министерския съвет каза, че ги е видял в медиите за пръв път миналата седмица. „Ние може да изразим възмущението си от това, което видяхме. Но ние живеем в правова държава и в правовата държава единствено съдебната власт в лицето на съда, с влязла в сила присъда, казва дали едно лице е виновно или не“, заяви Иван Гешев.

Отново посочи, че той като главен прокурор прави едно единствено нещо – „да е административен ръководител на административните ръководители в прокуратурата“ и „не отговарял за конкретната работа на конкретни обвинители, още по-малко по конкретни досъдебни производства“. За това Гешев напомни, че е станало със законодателни промени по времето, когато правосъден министър е бил Христо Иванов, а ако депутатите искат прокуратурата да стане централизирана и той да отговаря за всички прокурори и за досъдебните производства, могат да го направят.

Иван Гешев каза още, че ако някой мисли, че има забавяне, неритмично водене на действията по досъдебните производства за полицейско насилие, то да се обърне към Инспектората към Висшия съдебен съвет, който е компетентен да извърши проверка. „Главният прокурор няма възможност да води дела, нито да оказва въздействие върху конкретни магистрати“, изтъкна още Гешев.

Относно разследванията срещу полицаите, той се съгласи с депутата от БСП Крум Зарков, че в случая „колеги разследват колеги“ и това често не дава резултат. Според Гешев този проблем стои от години, тъй като подсъдността на полицаите, които са извършили престъпления беше променена и те не се разследват от Военна прокуратура.

„Няма какво да си крием главата в пясъка, че като те разследва следовател от същия град или сте работили заедно, възможностите за ниска ефективност са сериозни. Този проблем трябва да бъде решен със законодателни промени. Съвсем различно беше, когато ги разследваше военна прокуратурата, знам какво беше и какви бяха резултатите“, обясни главният прокурор и добави, че няма притеснения и отказите на прокуратурата да бъдат контролирани от съда, въпреки че становището на ВКС по този въпрос е, че този контрол противоречи на Конституцията.

„Личното ми мнение като магистрат е, че може да се реши по друг начин. Според мен абсолютно всеки сигнал трябва да се образува като досъдебно производство, още повече че вече не се образуват срещу лице, а за престъпление. И тогава вече има и съдебен контрол“, посочи Гешев.

Главният прокурор обаче не даде конкретна информация за водените разследвания за полицейско насилие и срещу протестиращи, като многократно изтъкна, че няма право да коментира досъдебни производства, а изнасянето на информация по тях е от компетентност единствено на наблюдаващия прокурор. Той обаче определи като фалшива новина, че прокуратурата е подслушвала протестиращи в дело за държавен преврат. По думите му, текстът в НК за измяна може да е архаичен, но е действащ, а освен това обвинения не са повдигнати по него, а за участие в престъпна група за нанасяне на телесни повреди и палежи, ръководена от Васил Божков. Той припомни и оповестените записи от разговори на Божков, в които коментираше възможността да създаде партия, да събори правителството и главния прокурор, а освен това твърди, че осигурява масово присъствие на антиправителствените протести.

„Прокуратурата е защитила правата на протестиращите като е спряла намеренията на някои хора да опорочат протеста, а може би и да застрашат протестиращите граждани“, обясни Гешев днес.

Имам сериозна заплата, ще си наема частна фирма за охрана

Главният прокурор засегна и законодателните предложения за ограничаване на охраната му от НСО, както и за отнемане на правомощията му върху Бюрото по защита, което го охранява сега.

„Не се притеснявам, знам защо ме охраняват, но не се притеснявам. Имам сериозна заплата, може да съм и първият главен прокурор, който ще си наеме частна фирма за охрана“, каза Гешев, след което проведе диалог по този въпрос и с Николай Хаджигенов, който го попита от какво се страхува и защо е пазен. Главният прокурор пък го посъветва да попита вътрешния министър Бойко Рашков, защо се налага да бъде пазен.

„Може да го попитате, налице е и в ДАНС тази информация, класифицирана е, но можете да я изискате. Аз нямам притеснение. Ако българският главен прокурор се притеснява, нямаше да се изправи в последните четири години срещу най-опасните хора в тази страна. Пожелавам ви да станете прокурор, да се изправите срещу някой с милиарди и тогава ще призная, че и вие нямате притеснения от нищо“, каза Гешев, на което Хаджигенов отвърна, че той и колегите му направили по-страшното, а то било да се изправят сами срещу цялата корумпирана власт, която включва прокуратурата, МВР и управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов.

60
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Да обобщим
Да обобщим
20 август 2021 17:46
Гост

Гешев тотално осран от години отиде и размаза членовете на правната комисия. Които са Големи „капацитети“.

АМИН

Хаха
Хаха
20 август 2021 12:32
Гост

Цитат от фейсбук: FИстината е, че вчера Главният прокурор Иван Гешев очевидноизненада неподготвени депутатите, като дойде на заседанието на парламентарната правнаа комисия. Заседанието, чиято основна тема трябваше да е полицейското насилие, всъщност се превърна в преподаване от страна на Гешев на ненаучения материал на останалите да повтарят класа. И да, Гешев изглеждаше отегчен, но как да е иначе, когато по неволя влезе в тази роля. Още по-смешното беше, че както спомена дори Ива Митева, явно членовете на правната комисия не познаваха даже дневния ред, който сами са приели, защото се надпреварваха да скачат от тема в тема, и то при… Покажи целия коментар »

За чиста и свята каскетна република!
За чиста и свята каскетна република!
20 август 2021 13:02
Гост

Така е, Недялко, Гешев е най-голямата радост! Най-ЕнтелЕгентния йорист, който, без кака Сийка да му пише Фейсбук статусите и докладите, громи платените протестъри, готвещи държавен преврат чрез хакването на поливните пръскачки за трева пред парламента! Гешев президент, Барни Ръбъл вицепрезидент!

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 14:34
Гост

Не е Недялко, а Дачков. Но за теб няма значение. ДБ тролче. Обикновенно, посредствено, глупаво, самодоволно, надуто, смотано тролче. Никога няма да управлявате като се държите по този начин. Приятна почивка и наздраве до следващите избори. Пак ще сте на опашката. И това ви е много.

123
123
20 август 2021 14:35
Гост

Не се напъвай да мислиш, очевадно е,че не ти се отдава.
Отивай да копаеш градината и спри да ръсиш тъпите си коментари тук!
Аман от „йористи“ като теб!

Richard
Richard
20 август 2021 14:35
Гост

Абсолютно правилно!

Анонимен
Анонимен
22 август 2021 13:27
Гост

Безспорно е, че Гешев не е подходящ за гл.прокурор, но е спорно доколко най-големите кресльовците срещу него са читави и като хора и като юристи!!!

Geleto
Geleto
20 август 2021 8:52
Гост

Във връзка с темата за разследване от Военна прокуратура и за „саморазследването“ бих поставил за разискване въпроса: Кой разследва прокурор, за който има данни, че е извършил престъпление от общ характер? А следовател? Ако ако прокурорът или следователят са например от СП, СГП или ВКП, респективно от НСлС?

Кисел
Кисел
20 август 2021 9:43
Гост

Ами прочетете чл. 194 от НПК, може да Ви стане ясно!

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 10:22
Гост

Изключително тъп въпрос. От къде се появиха такива светила на правото в този сайт?

само минавам
само минавам
20 август 2021 1:39
Гост

За мен истинска тъга са опонентите на Гешев. Или квазиопонентите му.

Пълна импотентност.

За най-голямо съжаление точно заради такива екземпляри Гешев свети с „неотразима светлина“.

Гешев е радост (за 8% от българите)
Гешев е радост (за 8% от българите)
20 август 2021 9:29
Гост

Т.е. почти целият български народ, с изключение на куклите на конци във ВСС и други подобни, е импотентен? Последно партията на Тиквата имаше към 20% подкрепа, а Каскета му – 8%. Смятайте колко е популярен, щом на по-малко от половината симпатизанти на ГЕРБ Гешев им е симпатичен.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 10:17
Гост

Понеже народа или анкитираните са много в час с криминогенната обстановка в България и могат да направят обективна оценка. Айде бягай, бе!

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 10:24
Гост

Не става дума за симпатия, а за капацитет. Просто е. И не е за тролчета.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 19:59
Гост

Капацитет имат батериите.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 20:05
Гост

Гешев не е менискуса. Отиде в НС, направи ги на салата, показа на народа за колко кухи хора са гласува и ги остави посрани да хълцукат.

Гешев е радост!
Гешев е радост!
19 август 2021 20:19
Гост

Поредната достойна проява на юридическия корифей, академик, доктор на селско-туристическите науки, Ивен Гешев! Само Барни Ръбъл може да се мери с неговия правен и умствен свръхкапацитет! Проф. Янаки Стоилов с неговите несъстоятелни предложения до ВСС, юристите от Венецианската комисия с незадължителните им препоръки, Държавния департамент на САЩ с незаконосъобразния списък „Магнитски“ и всички останали платени протестъри-престъпници, готвещи държавен преврат чрез поливни пръскачки, могат само да си изядат дипломите от яд, защото неговата е по-хубава!

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 20:28
Гост

От цялата работа разбрахме, че Иван Гешев е доста по добър юрист от Хаджигенов

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 21:01
Гост

Добре, че закриха преПравен свят, за да могат Пеевските тролове да дойдат в този форум и ни забавляват до пръсване от смях. Единствено малко ги съжалявам, че там им плащаха да постват опорните точки във възхвала на кухата каскетна лейка, а тук безплатно очакват светлото бъдеще, в което Тиквата се върща на бяла джипка и грантовете към избрани кафяви медии потичат отново… ама по-скоро ще умрат от глад завалийките.

Ad nauseam
Ad nauseam
20 август 2021 11:06
Гост

В огледалото не виждам Шиши, а Св. Прокопий Разградски.

СМУ, ВСШ, НСлС, ПРБ
СМУ, ВСШ, НСлС, ПРБ
20 август 2021 9:48
Гост

И нашите присъствени дипломи от ВСШ-МВР са по истински от тези на НБУ, ЮГЗУ ,ВТУ, УНСС и други видове дистанционни такива.

Ad nauseam
Ad nauseam
19 август 2021 23:48
Гост

За Демократична България.

Без него лъсва пълната им несъстоятелност и лобизъм в полза на Америка за Америка.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 19:55
Гост

Поредните глупости, поредният цирк! Хора, които нищо не разбират задават въпроси! Смешна работа. Ако тия ще правят реформи, майко мила! Нивото е потресаващо!

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 19:28
Гост

Достойно представяне на Иван Гешев.

Грешка
Грешка
19 август 2021 19:35
Гост

Сийке, обърка – това беше за пускане в Twitter, не тук. Това е форум за интелигентни юристи и никой няма да се върже на бръжвежите ви. И не искам да ви обезсърчавам, ама даже и бабите на село, които имат интернет, не вързват на плоските ви номера в жанровете „селски туризъм“, „защита на вожда“ и т.н.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 19:27
Гост

Пеевски кога, мутро??? Или за едни ПРИКРИВАтура, за други ПОРЪЧКОратура? Оставка!!!

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 10:27
Гост

Утре. Най-късно. Да не забравиш хапчетата.

Гешев е позор
Гешев е позор
19 август 2021 19:24
Гост

Поредната нагла демонстрация на недосегаемостта на прокуратурата. Позор за демокрацията, разделението на властите и съдебната ни система.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 19:30
Гост

Какво друго може да се очаква от едно дълбоко комплексирано създание с налудничев поглед и необятно празно подкаскетно пространство? Освен да се прави на мъж… криейки се зад фустата на леля Сийка, която му пише екзалтираните статуси в Twitter, защото на него акъла и за това не му стига.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 10:28
Гост

Като лозунг и плакат от 1984- та звучиш. То кой ли ти вярва?

адвокат от САК
адвокат от САК
19 август 2021 19:07
Гост

Поредното доказателство досежно фактът, че политици стават само лица, които са професионално непригодни за каквато и да е професия- дори за служители в хигиената не стават. Тъпи, прости, продажни, те са в НС единствено, за да намерят какъвто и да е начин- дори и противоконституционен и незаконосъобразен, само и само да бъдат прекратени всички досъдебни по чл.95 от НК спрямо част от депутатите и специално- спрямо божков. Нито един настоящ политик не е там, за да решава реално проблемите, предизвикани от наслагване на поне три кризи- здравна, икономически и социални….

Минавам
Минавам
19 август 2021 18:47
Гост

Много добре го е казал Гешев. Какъвто е закона, такъв се прилага. Обаче може да го разбере само който знае закона. Тва е положението. Гешев не им се дава и пасмината прави само празни ходове да вдига пушилка. Поне сеир има – евала

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:54
Гост

Гешев добре го е казал. И между др. не е ли ,,двоен стандарт’’ да викат главния прокурор, а да не викат председателите на върховните съдилища. Забравих че те са угодни на новото сттукво.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:49
Гост

Естествено, че въпросната разпоредба, според него ще противоречи на основния закон. Едно си баба знае, едно си лае.

Хаха
Хаха
19 август 2021 19:19
Гост

Четете бе,четете…повече четете,по-малко говорете.
Аман от глупави мнения.

Ad nauseam
Ad nauseam
19 август 2021 17:37
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.
Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

Ad nauseam
Ad nauseam
20 август 2021 11:04
Гост

Умнокрасивото ботче цъка ли цъка минуси. Нос страх. Шубето е Голем страх.

Всеки ден ще е така – до победата!

Работата ви е спукана. Като американската в Афганистан.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:11
Гост

И какво му пречи да се явява на 3 месеца? Кой го контролира?

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:35
Гост

Конституцията му пречи, защото текстът е явно противоконституционен.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:51
Гост

Явно бяга от отговорност да дава отчет.

Хаха
Хаха
19 август 2021 19:20
Гост

По същата логика и Гешев може да призовава председателя на парламента и да му иска отчет…

Ха ха ха
Ха ха ха
20 август 2021 17:40
Гост

Член 1. От основния закон.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:11
Гост

Той се гърчи. Гърчи се!

123
123
19 август 2021 19:21
Гост

Като теб ли бе, гърчавец?!

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:10
Гост

И този е един УЛЕШ!

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:07
Гост

А дайте да не го караме никъде да се обяснява тоя. Сакън да не му накърним егото

Чавдар
Чавдар
19 август 2021 17:53
Гост

А егото не му се накърнява когато се снима пред селските кръчми. Тоз борец против битовата престъпност.

Филип
Филип
19 август 2021 17:07
Гост

Според мен Гешев е истински позор за институцията, която оглавява!

Македонски
Македонски
19 август 2021 17:45
Гост

А 90% от редовите не са срам и позор, нали?

Роднина, милиционер, пуцаджийка..

Каквото прокуратурата, такъв и главния й!

За едно е прав, че не е Слънце да грее по всички кьошета на кочината.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:56
Гост

Гешев е слънце, Гешев е радост!

Хаха
Хаха
19 август 2021 19:22
Гост

Ти тъп ли си?!

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:55
Гост

Дали го осъзнава? Или просто се взема много на сериозно.

Велизара
Велизара
19 август 2021 17:07
Гост

Той е страхливец и е поставен там от Бойко Борисов

Павлета
Павлета
19 август 2021 17:06
Гост

Няма да се изненадам да го приемат това!

Кирилова
Кирилова
19 август 2021 17:06
Гост

Крие се да не го карат да се обяснява или ?

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:05
Гост

А може ли да се пръждосва ?

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:57
Гост

Най- добре ще е.

Срам и позор
Срам и позор
19 август 2021 17:03
Гост

Тъп, упорит и нагъл като милиционер, какъвто всъщност е. Целият народ иска по-голяма отчетност и ограничаване на правомощията му, а той с цялата си безочливост иска дори мъничката отчетност, която е предвидена понастоящем, да отпадне.

Анонимен
Анонимен
19 август 2021 17:58
Гост

Изключителна наглост.

Хаха
Хаха
19 август 2021 19:24
Гост

Каква поредна футболна драма…срам,пазар,падение,аууу,какво доживяхме…хаха