Бившият районен прокурор на Кнежа Красимир Кирилов, който миналата година беше обвинен в длъжностно престъпление, защото разпоредил връщането на багер на човек, който не му е собственик, вече е подсъдим и то за два багера.

От прокуратурата съобщиха, че Специализираният наказателен съд е дал ход на делото срещу Кирилов. Обвинителният акт срещу него е бил внесен преди месец, а от съобщението на прокуратурата става ясно, че Кирилов е обвинен за незаконно връщане вече на два багера.

Според обвинението става дума за две постановления на прокурор Кирилов от 2015 г., с които той разпоредил връщането на два багера-товарача „KOMATSU“ на хора, които не са им собственици. По този начин, според прокуратурата, Кирилов е набавил облага на двамата за сметка на лизингова фирма, която била истинският собственик на багерите. Изчислената вреда за фирмата е за близо 120 000 лева.

Единият от багерите бил предаден на лице по негово искане, но при липса на доказателства за собственост и при наличие на депозирана молба в районната прокуратура в Кнежа за връщане на машината от реалния ѝ собственик. Молбата на лизингодателя била оставена без разглеждане, той не бил и уведомен за произнасянето на прокурора. Претендиращото без правно основание лице получило на ръка постановлението за връщане на Кирилов и владението върху вещественото доказателство, посочват от прокуратурата.

Вторият багер бил предаден на друг, въпреки че собствеността му не била неизяснена, тъй като номерът на рамата бил пренабиван.

За обвинението срещу Кирилов прокуратурата съобщи през октомври м.г., но тогава ставаше дума само за един багер. След това обвинителят, който вече работи в Софийската градска прокуратура, беше отстранен от длъжност, но както „Лекс“ писа, Върховният административен съд наскоро отмени отстраняването му.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Образцов прокурор
Образцов прокурор
25 юли 2019 16:09
Гост

Днес два багера, утре бетоновоз и фадрома. Такава е нашата прокуратура – законоустойчива.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 0:23
Гост

За такива се реже „до кокал“. Дали му власт в ръцете, а той спекулира.

Никола
Никола
25 юли 2019 0:21
Гост

Държавата разкостиха. Какво тук значат два багера.

Гого
Гого
25 юли 2019 0:19
Гост

Явно Цацаров е в еуфория и не му стигат ресурси да контролира хората си.