Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет временно отстрани от длъжност бившия шеф на районната прокуратура в Кнежа и настоящ обвинител от СГП Красимир Кирилов. Мотивът – той е обвинен в престъпление по служба.

Случаят беше огласен в края на миналата седмица. През 2009 г. в районната прокуратура в Кнежа било образувано досъдебно производство за подправяне на идентификационни номера на багер „Komatsu“. Шест години по-късно, когато РП-Кнежа вече била оглавявана от Кирилов, постъпили две молби – от фирма и от частно лице, за връщане на багера, като формално одобрил и двете, но уведомил само едната страна и то тази, която не е действителен собственик. Според Специализираната прокуратура по този начин той нарушил служебните си задължения и в резултат на това беше обвинен в престъпление по служба.

Днес колегията отказа да накаже шефа на районната прокуратура в Разград Лъчезар Георгиев. Предложение за това бе отправил ръководителят на окръжната прокуратура в града Тихомир Косев. На заседанието стана ясно само, че Георгиев не е извършил дисциплинарни нарушения, но така и не бе съобщено с какво е било свързано искането на Косев.

Същевременно Прокурорската колегия единодушно гласува „против“ оценка „добра“ от атестацията на следователя Теодор Кърчев, също от Разград. Според кадровиците работата му през последните пет години се е влошила. Той работел хаотично, бил отстранен от досъдебно производство, защото не се справял с него. Делата в кабинета му били в насипно състояние, нямало никакъв ред, разследвал само такива производства, които са подсъдни на районен съд.

Пламена Цветанова даде идея да се предложи на административния ръководител да състави индивидуален план за професионално развитие на Кърчев. Но тъй като това е от правомощието на прекия началник, кадровиците решиха само да върнат материалите на комисията по атестиране, която да изготви нова оценка.

В тази връзка днес беше частично подновен съставът на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия. От членовете на съвета в нея влизат Даниела Машева, която в момента е и председател, Пламен Найденов, Огнян Дамянов, Светлана Бошнакова и Пламена Цветанова. Общите събрания на ВКП, ВАП и на Националната следствена служба пък излъчиха Симона Попова (ВАП), Петя Маринова и Емилия Пенева от ВКП, както и Наталия Симеонова и Лъчезар Лазаров от НСлС.

След неуспешната първа процедура за избор на шеф на Апелативната специализирана прокуратура днес беше открита нова. Миналата седмица стана ясно, че градският прокурор на София Емилия Русинова се отказва от надпреварата, яви се само следователят Бойко Атанасов, който единодушно не беше подкрепен за поста.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:13
Гост

­­Г­­о­­­р­­­е­­щ­­и­ ­­м­о­­­м­­и­ч­е­­­т­а­­ ­­­в­и­ ­­­о­­ч­­а­­­к­в­а­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?15955

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 15:26
Гост

Тихомир Косев пак се изказа неподготвен.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 15:00
Гост

Всеки е невинен до доказване на противното.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 14:58
Гост

Съвсем правилно не са гласували оценката на следователя Теодор Кърчев. В противен случай съвсем щеше да занемари работата си.

Анчо
Анчо
10 октомври 2018 14:54
Гост

Как въобще реши, че може да одобри и двете молби? Багерът по този начин става неизползваем.