Бившият шеф на районната прокуратура в Кнежа и настоящ обвинител в Софийската градска прокуратура Красимир Кирилов е обвинен в престъпление по служба заради багер.

Случаят е от края на 2015 г., като по това време Кирилов е оглавявал прокуратурата в Кнежа, а разследването е започнало по сигнал на шефа на ОП-Плевен.

На 25 ноември 2009 г. в прокуратурата в Кнежа е било образувано досъдебно производство за подправяне на идентификационни номера на багер „Komatsu“, защото са били установени несъответствия с номерата на рамата. Разследването се водело срещу неизвестен извършител.

Шест години по-късно в прокуратурата в Кнежа постъпили две молби за връщане на багера. Едната била от дружество, което твърдяло, че е собственик на багера, който бил взет на лизинг. Втората – от частно лице, което на свой ред пък заявило, че е има право да получи тежката техника.

По онова време наблюдаващ прокурор по делото бил Красимир Кирилов, който бил и шеф на РП-Кнежа. Според съобщението на държавното обвинение, той не проверил кой е действителният собственик на багера и е разпоредил техниката да бъде върната и на дружеството, и на частното лице. По този начин, според прокуратурата, Кирилов нарушил служебните си задължения.

Специализираната прокуратура е установила, че лизингодателят е собственик на багера, но не е бил уведомен за произнасянето на прокурора, а претендиращото лице е взело на ръка същия ден постановлението на Кирилов и фактически е получило владението върху това веществено доказателство в края на работния ден. По този начин багерът е върнат съвсем съзнателно от прокурора на лице, което не е собственик и няма никакви права върху него“, се казва още в съобщението от държавното обвинение.

От там уточняват, че на комисията за борба с корупцията е било възложено да установи хората, които имат отношение към предмета на разследването.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
05 октомври 2018 17:18
Гост

И този човек се издигнал, в София дошъл, някой го одобрил, назначил, би трябвало и да са го проучили какви ги е вършил, ама май не.

Мунчо
Мунчо
05 октомври 2018 17:33
Гост

По скоро някой го е препоръчал, а друг го е назначил. За проверките-знаем как се подминават.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
05 октомври 2018 18:43
Регистриран

Нали знаете защо точно такива ги издигат. Заплашват ги, че ако не „слушат“шефа, ще извадят на бял свят досието му.ТАКА ТОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗНУДВАН до гроб.А историята наистина си е кокошкарска-сигурно има много други неща, за които могат да се хванат.Но са сключили с шефа сделка-да е само за едното, та да не стигне разследването до поръчителите, т.е, до шефа. Гледайте филма Червената лястовица за руското ДС-там са ги обучавали.Сега шетат по цял свят. Изтеглете си го от нета-ще видите средствата и похватите-изнудване, заплахи, секс, убийства, и какво ли не-а тези, които са успели да се освободят и са… Покажи целия коментар »

Комбайнер
Комбайнер
05 октомври 2018 17:16
Гост

Въй, въй, въй, каква простотия – върнал багера на всички, които го поискали.

БГ екшън
БГ екшън
05 октомври 2018 17:30
Гост

Дори нямам представа как си е помислил да раздели багера. Може би трябваше да изготви график кой кога да го ползва. Или да теглят чоп.

Мунчо
Мунчо
05 октомври 2018 16:21
Гост

Кирилов, защо подведе прокурора.

Минувач
Минувач
05 октомври 2018 16:19
Гост

Кокошкарски изпълнения.