Нов инцидент е станал снощи в Софийския затвор, при който надзирател е бил нападнат и ударен от затворник, съобщиха от Министерството на правосъдието. Лишеният от свобода е бил конвоиран в затвора от двама служители, когато без видима причина ударил единия надзирател. Членът на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите Цветан Михайлов каза по-рано, че затворникът е бил конвоиран от болницата на затвора към килията му. Веднага след нападението той е бил неутрализиран и закопчан с белезници.

От министерството допълниха, че удареният надзирател е получил медицинска помощ в болница и е освободен за домашно лечение, като няма счупвания.

По случая е започнала проверка и разслевдане за посегателство над служител. „Уведомен е наблюдаващият прокурор и ресорният заместник-министър на правосъдието Николай Проданов. Предприети са действия спрямо овладяване на агресивното поведение на лишения от свобода“, посочват от правосъдното министерство.

Заради създаденото напрежение в системата на затворите, правосъдният министър Цецка Цачева свиква на 10 април национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. На него ще бъде обсъдена ситуацията и възможните спешни решения.

Инцидентът от снощи става само 3 дни, след като рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Софийския затвор, след като стреляха с пистолет по служителите. От двамата още няма и следа, а разследването и изнесената информация показват, че те са избягали, след като са отишли на пункта за получаване на пратки, който е на метри от последния пост. Защо рецидивист като Пелов, за който е имало и сигнали, че се подготвя за бягство, е бил оставен спокойно да се разхожда из затвора и не е бил на по-тежък режим, обясни днес пред „Нова телевизия“ социалният работник Красимир Кръстев. Той е другият служител, освен чистачката, който е тръгал да гони бегълците, като Пелов е стрелял срещу него с пистолет.

Кръстев обясни, че двамата рецидивисти не са били изолирани, защото имали добро поведение в затвора. Именно затова служителите нямали право да ги изпратят в килии в коридора на най-опасните престъпници.

„Той може да е най-опасният престъпник на света, но когато е в затвора, има добро поведение и не е наказван, ние нямаме основание да го изолираме. Имаме дори петима с доживотна присъда, които са изведени от зоната с повишена сигурност, тъй като сме преценили, че рискът при тях е минимален и не са опасни за останалите лишени от свобода и служителите“, каза Кръстев и добави, че Пелов не е наказван за планиране на бягство, а само за притежание на мобилен телефон и при него няма системност на нарушенията.

Явно обаче затворникът се е снабдил и с оръжие зад решетките, за което надзирателите не са разбрали. Кръстев признава, че именно наличието на оръжие е позволило на двамата да се измъкнат, защото срещу тях не е имало въоръжени надзиратели, с изкчение на служителя на последния пост, който обаче не е успял да ги спре.

„Бягството се случи, защото имаше заплаха с оръжие. Иначе колегите щяха да реагират, щяха да се борят до последно, за да спрат Пелов и Колев”, категоричен е Кръстев, който твърди, че няма грешка на ръководния състав, а системни проблеми са довели до бягството. Той бил в кабинета си, когато видял Пелов да блъска и да опитва да стреля по надзирателя на бариерата. Дори не разбрал, че са двама, но познал Пелов и го подгонил навън.

„Когато усети, че ще го настигна, се обърна срещу мен и извика, че има граната. След това се прицели и стреля срещу мен. Нямаше свистене на куршум и предположих, че пистолетът може да е газов. Впоследствие разбрах, че разследващите са намерили бойна гилза”, разказа Кръстев.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:27
Гост

­­­Г­о­р­е­­щ­­и­ ­­м­о­м­­­и­­ч­­е­т­­а­ ­­­в­и­­ ­­­о­­ч­а­к­­в­а­­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?7058

Lucy Frewer
Lucy Frewer
14 април 2023 13:49
Гост

News of the luxurious matters are funds are done for the top of the reforms. The Video Marketing Agency are rooting for the citizens. Its height is caught for the reformed items for the cited and liquidated element for the signals.

Анонимен
Анонимен
06 април 2018 17:29
Гост

Сетила се Мара да се побара е положението.

Бай Ставри
Бай Ставри
06 април 2018 15:17
Гост

Ей, добре, че вдигнахте заплатите на надзирателите

Анонимен
Анонимен
06 април 2018 14:59
Гост

Значи са били лоши граждани, но добри затворници.