Освен чистачка, и социален работник е гонил избягалите от Софийския затвор рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев пред Нова ТВ.

Не е така с тази чистачка. Всички така го казвате. Има и един социален работник. Кръстев се казва. Тичал е по тротоара. Владимир Пелов стрелял по него, той се скрива зад едно дърво. Кръстев е служител на затвора и се е затичал след тях. Чистачката не е знаела какво става. Тя е бягала по пътя. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва. Сигурно ги е познавала. Там улиците знаете какви са. Има паркирани автомобили от двете страни, хора сигурно са щъкали и са се движили“, така Радев коментира информациите, че само една чистачка е подгонила двамата избягали затворници. Ясно е обаче, че в преследването на бегълците не се е включил нито един надзирател.

Правосъдният министър Цецка Цачева на свой ред заяви пред бТВ, че само един служител на Софийския затвор е въоръжен.

Единственият въоръжен пост е на бариерата. Служителят, когато ги вижда да излизат от вътрешната врата, тръгва срещу тях. Те го повалят. Тръгва след тях, вади оръжие, но районът е с леки автомобили, граждани”, разказа тя какво е видяла на записите от камерите.

На записите се вижда как малко след това се появяват и други надзиратели. Но те не са въоръжени, дори и с палки, защото такива са правилата, става ясно от думите на Цачева.

В този ред на мисли Валентин Радев заяви, че международните стандарти са такива, че надзирателите не ходят въоръжени вътре в затворите. Добави, че какво е станало в затвора, ще покаже разследването. По-сериозният въпрос е, че двама опасни престъпници са навън и то въоръжени. Вече трети ден МВР ги издирва. Радев предположи, че Колев и Пелов са се разделили и се укриват индивидуално.

Първата ми реакция беше на гняв – как е възможно това да се случи”, призна пред бТВ Цецка Цачева. По думите ѝ по цялата верига е имало информация, че Пелов и Колев са опасни, имат и налагани наказания за вкарване на мобилни телефони, но в крайна сметка се оказват въоръжени в помещението за приемане на пратки.

Както вчера бе съобщено, заради инцидента с постовете си се разделиха временния началник на ГДИН и на Софийския затвор – Свилен Цветанов и Петър Кръстев. На тяхно място са назначени засега хора от Главна дирекция „Охрана“.

Днес правосъдният министър обясни, че ГДО ще направи и анализ на организацията на охраната на Софийския затвор.

По повод сигнала на МВР от миналата година, че Пелов готви бягство, днес Валентин Радев предположи, че тогава то е било осуетено, като е бил сменен режимът на изтърпяване на наказанието.

Дали сме съответната информация на затвора и те може би са предотвратили бягството му миналата година. Спрели са го да работи навън, затворили са го в килия. Вероятно не е бил на този режим, на който е бил, когато сме дали сигнала“, каза Радев по Нова ТВ.

Той коментира и темата за нарастващия брой избягали затворници. По думите му е важно да се види не толкова бройката, колкото какви хора са избягали. Радев определи като знакови бегълците от 2014 г. Хосе Мартинез и Николай Николов, както и сегашните Владимир Пелов и Радослав Колев. Другите били „дребни“, според вътрешния министър.

Той добави, че МВР издирва 1100 души с присъди, както и около 25 000 по друга линия.

Според него корупцията сред надзирателите може да намалее, ако те получават добри заплати, подобрят се условията на работа, както и ако се наемат качествени и по-подготвени служители.

Във всеки момент, в който министър-председателят ми поиска оставката, аз ще я дам. Министърът на правосъдието по закон има отговорност за общото ръководство и контрол. Моите задължения като министър по отношение на изпълняването на управленската програма за политиките, които се провеждат в местата за лишаване от свобода, се спазват”, така правосъдният министър Цецка Цачева коментира призивите на опозицията да подаде оставка.

Синдикатът на надзирателите обмисля пак протести

Синдикатът на служителите в затворите в България обмисля да възобнови протестите, като този път каузата им ще бъде възвръщане на достойнството и честта на професията им. Това се казва в писмо на ССЗБ до председателя на Народното събрание и всички парламентарно представители партии, до премиера, правосъдния министър и главния прокурор.

От синдиката настояват властите най-сетне да започнат реформа на системата на затворите и арестите, като тази реформа бъде базирана на стратегия и концепция с ясно изразена визия за развитие и справяне с проблемите, които са натрупани от десетилетия.

Случващото се пред очите ни, зачитайки изразените мнения на държавните служители и тиражираното в медийното пространство, ни дава основание да мислим, че водената в годините държавна политика в местата за лишаване от свобода, е насочена основно към за реализация на инфраструктурни проекти и усвояването на пари от ЕС за подобряване на битовите условия в МЛС, но не и в търсене и намиране на трайни решения на множеството проблеми в тази сфера“, посочват от синдиката.

Според него системата на затворите и арестите е в състояние на ентропия, вместо еволюция, „блокирана от хора, някой от тях заемащи ключови ръководни позиции, занимаващи се с избор и подбор на кадри по свой образ и подобие, със съмнителни сделки, което обуславя модела на управление, функционирането, моментното състояние, съответно с качеството и визията на системата“.

Управителният съвет на ССЗБ е на мнение, че наказателно-изпълнителната политика в Република България е погрешна, тотално сбъркана, порочна, не съответства на стандартите на ЕС по отношение на изпълнение на наказанието лишаване от свобода, съответно изтърпяването. Поради тази и други вътрешно-институционални причини не е възможно да бъде постигната законовата цел – поправка (корекция в мисленето и поведението) и превъзпитание на осъдените към спазване законите и добрите нрави и превантивното въздействие срещу извършването на други престъпления“, се казва още в писмото.

Що се отнася до бягството на двамата затворници, от синдиката съобщават, че са предприели действия в защита на служителите, станали обект на нападение от лишени от свобода.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
05 април 2018 14:29
Гост

Вместо да си чешат езиците, да взимат мерки, че станаха за смях.

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 14:26
Гост

Пародия

Гражданин
Гражданин
05 април 2018 12:01
Гост

По-добре всички институции да спрат да говорят по този случай, защото само се излагат и дълбаят дъното. То не беше граф Монте Кристо, то не бяха глупости, а сега и това. Дори вече не е смешно.

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 11:59
Гост

Радев кърти. Мнооого е умен 🙂