652-ма кандидати от допуснати 892-ма се явиха днес на писмения изпит в конкурса за младши прокурори. И той се проведе в сградата на Интер Експо Център.

В края на януари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) обяви конкурс за 29 места за младши прокурори – 12 са в Софийската районна прокуратура, три в РП-Варна, по две в районните прокуратури в Благоевград и Пловдив и по една в Кюстендил, Ихтиман, Ботевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Русе, Бургас и Сливен.

Документи подадоха 903-ма, от които допуснати до конкурса бяха 892-ма души.

В присъствието на членовете на конкурсната комисия, днес бяха изтеглени казус по наказателно-правни науки и тест по Право на Европейския съюз правата на човека.

До устния изпит ще бъдат допуснати онези от тях, които получат оценка не по-ниска от 4.50 на казуса и не по-ниска от 4.50 на теста.

Вчера се проведе писменият изпит за младши съдии, а на 30 април предстои този за младши следователи.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 април 2022 7:16
Гост

Кой ще бъде прокурор е твърде важен въпрос, че да зависи от случайността на някакъв си изпит. Как иначе, ще има гаранция за подобен резултат-например 16 милиционери(бройката описана в статията на в. Сега от линка) бият паднал човек, всичко е заснето с камери с висока резолюция-все пак Министерски съвет е най-пазеното и снимано място в държавата, има свидетели(вклч и лица от НСО-неуастващи в побоя, ни наблюдаващи случая, вклч и от милиционери-неучаствали в побоя-има и такива, ама и те вероятно не разпознали колегите си?!) ,но прокурорът не може да установи кой милиционер е биячът с най-активно участие в боя. А да-прокуратурата… Покажи целия коментар »

подкрепям Вашето мнение
подкрепям Вашето мнение
19 април 2022 9:30
Гост

Напълно подкрепям Вашето мнение. За съжаление на позициите, от които зависи избора не са поставени хора с държавническо мислене.

прокуратурата-символ на почтеността!
прокуратурата-символ на почтеността!
18 април 2022 13:03
Гост

Прокуратурата е доказала ,че е способна да организира изумителни по своята честност , почтеност и съответсвие със закона конкурси.

Висота при конкурсоправенето прокуратурата показа например през 2006 г., а и през 2015г .

участник
участник
18 април 2022 12:12
Гост

За пореден път комисията беше по-неподготвена от кандидатите.
Представителят, който чете казуса имаше проблеми с правилното четене. Освен това отне около 30 минути уточняването на „техническите грешки“, които първо нямаха значение, а после се оказа, че са от голяма значение за квалифициране на престъпленията. В крайна сметка след като добре объркаха концентрацията и мотивацията на кандидатите изпита започна.
На следващо място конкурсът е за младщи матгистрати и нивото знания, което се изисква за решаване на казуса трябва да съответства на позицията. Казуса не отговаряше за нивото на кандидатстващите.

друг учас
друг учас
18 април 2022 12:29
Гост

А безумното отношение да ни принудат да седим сума ти време седнали без да е започнал изпита, ей така, просто щото могат?!?!? Подигравка с няколко стотин човека…..Да ги видим какво ще примат за вярно решение очевидно мързеливите гении, събрани в тези комисии – поне да си бяха прочели писанията да видят сума ти изпуснати думи и обърквации вътре, а правописните грешки дори и те да не знаят, то компютърът им ги подчертава! Ама иначе сумарно 15 въпроса бяха със всички подвъпроси, та само имащите решението да смогнат да напишат всичко

LSSAH
LSSAH
18 април 2022 13:27
Гост

Абсолютно вярно. Започнах да се хиля след като чух прокурор от Окръжна прокуратура, не помня коя, да казва, че нямало значие дали извършителите са двама или трима за квалификацията. После що им връщат актовете. Да не говорим за купищата грешки. Та то единият въпрос не беше довършен, бе. Имаше пропуски и недовършени думи. Айде, и аз не съм много грамотен, ма не организирам изпити за младши магистрати. Не см тргнал да пиш кзуси.

Действащ юрист
Действащ юрист
18 април 2022 13:33
Гост

Разбира се, че не винаги е от значение. Може четирима човека да са участвали в престъплението, но да няма съучастие, както подбудителство, така и помагачество, дори и съизвършителство. А само един да е извършителя. Теорията от край време се занимава с тази тънкост, обуславяйки се на практиката. Затова трябва хубаво да се чете казуса.

само пушилки
само пушилки
18 април 2022 14:03
Гост

Така е трябва ад се чете. Стига да е написан грамотно.

Юрист
Юрист
18 април 2022 15:53
Гост

В допълнение към това – може така да се получи, че две или повече лица да осъществяват изпълнителното деяние на едно престъпление (напр. кражба) и да няма съучастие между тях, а да е налице независимо съпричиняване на резултата. Затова е много важно правилно да се интерпретират фактите в казуса.

ПО-удобно обаче е да мислиш, че прокурорът от окръжната прокуратурата не е в час с материята. Така се успокояваш че всичко е нагласено и затова не си се класирал. Така обаче не се става магистрат.

LSSAH
LSSAH
18 април 2022 16:47
Гост

Аз не казвам, че не може. Аз казвам, че ги е мързяло да си свършат работата. Как ви звучи това, по памет: „Иван Иванов и Георги Георги решили да ограбят къщата на Васил Василев. Разбили вратата с щанга и започнали да тършуват. Свидетелят Василев ги чул, видял силуета на Георги Иванов и тръгнал след него. Тогава Иван Иванов му се хвърлил отгоре и….“ Та кой е този Георги Иванов? Някой случайно минаващ трети крадец? Ама нищо учудващо. То пустия мързел. Между другото аз не съм от тези, които смятат, че всичко е купено и продадено още от началото. Аз съм… Покажи целия коментар »

Мария
Мария
18 април 2022 17:15
Гост

Ох, дааа, колега, разбирам те. Аз се явих само веднъж, изкарах две отлични оценки, но ме изместиха, заради по-висок успех от следването на другите кандидати. Повече не се явих. В същата година имаше много допуснати технически грешки в теста по ПЕС, казусът беше тикан с пунктуационни грешки. Всичко формално се случвааааааа, мЪъъъ нищо, успех ти пожелаваааам!

Участник
Участник
18 април 2022 19:01
Гост

Във всяка една правно-информационна система може да намерите реалния казус с ключова дума “домашна баница”, малко такива кражби има 🙂 Отне ми 5 минути. Казусът не е сглобяван по мое мнение.
За Ваше улеснение,присъдата по която е съставен казусът е 53/02.11.2016 по НОХД 783/2016 на I състав ОС – Плевен.
Мисля,че освен техническата грешка в името, част от кандидатите,всъщност, подведоха комисията,че са налице и други грешки,а такива нямаше.
Казусът беше приятен,имаше от всичко съществено по малко. Не мисля,че е нещо,което да не съответства на позицията “младши прокурор”. Кражба,грабеж, продължавано престъпление,влизане в чуждо жилище,повторност,рецидив,съучастие. Все основни неща,поне според мен.
Желая успех на всички!

Анонимен
Анонимен
18 април 2022 13:41
Гост

Прекалено лесен ли ви се стори?

Наблюдаващ
Наблюдаващ
18 април 2022 9:45
Гост

Пак ще има масово двойки. То за казуса трябва да си изучил и общата част на Наказателното право. Те само ми прочели видовете престъпления в особената част и айде, подготвени и отиват. Виж процесът е по-лесен и достъпен. Но материалното нак. право, като цяло на всички им куца. И това се вижда по ниските резултати.

LSSAH
LSSAH
18 април 2022 11:58
Гост

Дано. По-малко конкуренция.

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 17:23
Гост

Стискам палци 🙂

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 17:21
Гост

Сред кандидатите дали има хора, участвали в консултации във Варненския свободен университет 🙂

Голям праз
Голям праз
17 април 2022 17:24
Гост

И да е така, какво от това

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 17:12
Гост

Късмет, момчета и момичета. Нека силата бъде с вас 🙂

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 17:08
Гост

Всеки път, като чета за изпити, и ме заливат чувствата, които аз изпитвах по време на изпити. Въобще не бяха приятни 🙂

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 16:56
Гост

Успех на всички. Дано на днешния дъждовен ден ви върви по вода 🙂

хмхм
хмхм
17 април 2022 16:51
Гост

Интересно, желаещите да станат прокурори са повече от тези за съдии

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 16:55
Гост

Много хора участват във всички конкурси, пък където успеят. Няма лошо

Жалко
Жалко
17 април 2022 17:11
Гост

В системата на прокуратурата има доста свестни хора. Но сега всички те са подложени на сериозно изпитание заради ръководството на прокуратурата, което не е справедливо.

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 17:27
Гост

Има изход и всички го знаят

Анонимен
Анонимен
17 април 2022 18:29
Гост

Нормално, защото няма гражданско право.